Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3364
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od marko250 »

To nemá přitahovací el.jádra,ale jen mechanický přítah přez ten pohon jo?Jak velká prodleva tam je,vypnou se spotřebiče? 1,4W je super spotřeba,ještě z toho vyhoď tu ledku :-)
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od rva »

marko250 píše:To nemá přitahovací el.jádra,ale jen mechanický přítah přez ten pohon jo?Jak velká prodleva tam je,vypnou se spotřebiče? 1,4W je super spotřeba,ještě z toho vyhoď tu ledku :-)
Nerozebíral jsem, ale je tam mechanický přítah - i bez napětí je dle polohy přepínače propojen vstup s výstupem. Přepnutí odhadem tak 5s, takže na nějaké rychlé přepínání to není. U mě to bude sloužit k tomu, když se na elektrárně stane nějaká porucha, která ji vypne, tak aby se to samo přepnulo na DS. Rychlé přepínání při přetížení řeší Axperty samy tak, že to spotřebiče nepoznají, ale když nejsem přítomen a něco se podělá, tak je lepší, když jde v baráku elektřina, než když se musím telefonem s někým dohadovat, co je ve směru hodinových ručiček a co je pravá strana.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

Tuhle poruchu mají asi všecky ženský, v pravo dole je taky nepochopitelná záležitost. Už jsem do rozvaděče napsal menší román, jak přepnout na síť, když by selhalo úplně všecko...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
ResHacker
Příspěvky: 548
Registrován: stř srp 03, 2011 5:42 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ResHacker »

Ad automatický přepínač sítí, trochu jsem se hrabal po Aliexpressu a mají tam třeba toto: https://www.aliexpress.com/item/2P-63A- ... a478&tpp=1 Co si o tom myslíte? Má to třeba někdo odzkoušené, že to neodpráskne měnič?
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mobilik »

Uz sa to tu niekde rozoberalo. Niekto to iz ma doma, neviem si spomenut. :-( Ale myslim ze na spotrebu sa stazovalo...

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Uživatelský avatar
ResHacker
Příspěvky: 548
Registrován: stř srp 03, 2011 5:42 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ResHacker »

No už jsem ho objednal za necelých 30 USD s poštou, tak to změřím...
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od rva »

ResHacker píše:No už jsem ho objednal za necelých 30 USD s poštou, tak to změřím...
Takřka jistě se jedná o jednofázovou verzi přepínače, který tady kousek výš probíráme. Očekávám, že spotřebu a další parametry budou mít oba stejné.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
ResHacker
Příspěvky: 548
Registrován: stř srp 03, 2011 5:42 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ResHacker »

Jojo vidiš, já si toho nevšiml... No tak to vypadá nadějně, mě by ta 1F verze měla bohatě stačit, beztak potřebuju přepínat jen jednu samotnou fázi. Blbý ale je, že z měniče mi leze fáze 6kW silná a z DS jen 16A, takže po přepnutí na DS to nebude tak zatížitelné .. Jinak spotřeba 1,4W je pohoda, čekal jsem víc a prodleva při přepínání mi neva, hlavně, že se to přepne a lednice s mrazákem nezustanou bez šťávy...
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
kvako1
Příspěvky: 606
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kvako1 »

mate někdo už ten přepínač ? funguje to ?
dík

https://de.aliexpress.com/item/4P-63A-3 ... 2.124579.0
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 17kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
JirikT
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 02, 2011 2:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JirikT »

Ahoj, už jsem instaloval sice tohle https://de.aliexpress.com/store/product ... 4e883f4dYQ (jen na jednu fázi) ale přepíná to perfektně :-)
kyocera
Příspěvky: 1239
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kyocera »

Zdravím,
jaká je doba přepnutí ?
V textu vidím číslo méně jak 4 S
To opravdu přepíná několik vteřin ?
Odhadnete dobu přepnutí, zda jsou to desítky milisekund nebo celé vteřiny ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od rva »

Přepíná to sekundy - spustí se motor a za 5s je přepnuto a motor se vypne.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od miroc »

Pekný deň prajem,
v súvislosti s týmto prepínačom sa chcem opýtať, čo si myslíte o jeho spoľahlivosti? Chcem ho použiť na diaľkové prepínanie napájania bojleru (FVE - DS). Je mi jedno, ako dlho to bude prepínať, ale veľmi by vadil stret fáz. Podľa obrázkov ide o súčasné mechanické prepnutie klasických odpínačov (ističov?), preto si nie som istý, či je to celkom vylúčené.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od dracekvo »

Jen aby ty jističe byli fakt mechanicky blokovaný. Na to mi příjsou moc daleko od sebe. Jestli to nejsou jen dva obyčejný jističe doplněný o nějakej motůrek. Praskne nebo překočí jedna z páček a máte zaděláno na problém.
Chtělo by se podívat pod kapotu.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od miroc »

dracekvo píše:Praskne nebo překočí jedna z páček a máte zaděláno na problém.
Chtělo by se podívat pod kapotu.
Presne toto som mal na mysli... Ten prepínač mi došiel z číny a tesne ma minul kým som bol doma. Preto si to chcem overiť, a rozhodnúť sa, či ho vôbec budem inštalovať pri najbližšej dovolenke doma.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
kvako1
Příspěvky: 606
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kvako1 »

JirikT píše:Ahoj, už jsem instaloval sice tohle https://de.aliexpress.com/store/product ... 4e883f4dYQ (jen na jednu fázi) ale přepíná to perfektně :-)
a mohl bys prosím popsat jak to funguje ?
naco jsou tam ty pomocné kontakty ?
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... &start=300
FVE 17kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 1160Ah cca 60kWh
JirikT
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 02, 2011 2:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JirikT »

Je to mechanická záležitost ovládaná motorkem. Při testu to přepínalo okolo 2 vteřin. Jsou to bytelné plechy, nebál bych se utrhnutí. Objednával jsem 3 kusy a jeden z nich nepřepínal zpět, tak jsem ho rozebral a zjistil utržený drátek(stačilo spojit a šlape), tak jsem psal "číňanovi" a ten se jen omlouval:-) Přikládám foto,když jsem to měl rozebraný. Jirka
JirikT
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 02, 2011 2:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JirikT »

Z pomocných kontaktů si můžeš vytáhnout žárovičky na 220V aby jsi viděl, který obvod zrovna "jede".
JirikT
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 02, 2011 2:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JirikT »

Tady jsem našel video s tím samým, co jsem instaloval. https://www.youtube.com/watch?v=babtv00R-Nc
JirikT
Příspěvky: 34
Registrován: ned říj 02, 2011 2:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JirikT »

slíbené foto...
Přílohy
prepinac_m.jpg

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek