Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od pezizka »

Už dříve mne napadlo, jako jistě většinu SSR. Já za to nemůžu, ale jak tam není ta vzduchová mezera, tak se mi to nezdá :? Jenže u stykačů holt zase záleží na typu zátěže. Jo odporová to je brnkačka, ale induktivní, nedej Bože kapacitní to je jiná :hell: Najednou není 25A jako 25A :lol: Používáte někdo dlouhodobě dvojici SSR? Můj nápad spočívá v kombinaci SSR a mechanického relé. Jistě, není to okamžité, tak jak by zvládala dvojice SSR (no okamžitě ne, ale mohla by při dobré vůli a technice chybět max. 1 perioda), ale zase to kombinuje tu jistotu kontaktu a jistou toleranci SSR na typ zátěže. Pokud je relé sepnuto nemá problém s proudy, ale sepnutí a rozepnutí jej :hell: Prostě SSR bude připojovat a relé bez zátěže zvolí zdroj :yes: Je to utopie a nebo reálné :roll: :?: Mohlo by to být hodně rychlé a brzpečné, alespoň se mi to tak jeví. A nebo je to blbost? :uh:
Než jsem to zesmolil, tak mně předběhl xmasin :P Jen s drobností, na co 2 SSR? Relé volí zdroj a SSR spíná.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od xmasin »

pezizka píše: Jen s drobností, na co 2 SSR? Relé volí zdroj a SSR spíná.
To by asi šlo taky, ale pro sichr jsme SSR dávali před stykač na stranu přívodu a ne za stykač na spínání výstupu.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3343
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od marko250 »

SSR je dost citlivá věc na přepětí,pár mi jich tu už leží :-( .A problém toho přepínání pod zátěží,což je vlastně vždy,jsou tyto vysoké stavy.No nevím jaké parametry by muselo mít,aby to ustálo tvrdé přepnutí?Jak by se to ovládalo?
Jinak já jdu do klasiky dva pořádné "LC1D50AP7 TeSys D stykač, 3p(3Z), AC-3, <= 440 V 50A, 230 V AC cívka" navzájem blokované mech/el +časové relé a odpojovací relé.Mají svázané kotvy proti připečení a na 230V v AC-3 umí 15kW.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od pezizka »

marko250 píše:SSR je dost citlivá věc na přepětí,pár mi jich tu už leží
Rád se přiučím :D Jak skončily :hell: Sepnuté či přerušené , na jakou zátěž a napětí konstruované a používané :?:
xmasin píše:To by asi šlo taky, ale pro sichr jsme SSR dávali před stykač na stranu přívodu a ne za stykač na spínání výstupu.
V čem spočívá ten sichr? V použití více komponentů? Nevím jak odcházejí a jak často, marko250 snad napoví :cry: V jednoduchosti je určitá síla, ale možná něco nedomýšlím :dontknow:
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3343
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od marko250 »

Bohužel SSR probité skončí vždy otevřené,já tu mám dva kusy na stejnosměrné, stále měly držet 40A/220V a šlo tam 36A/150V max. i tak to neustály,doteď netuším čím to.Byly stejné značky a parametrů,nyní jsem je vyměnil za 60A/220V a jedou.Odepínaly a připínaly dvě keramické spirály 1500/2000W přímo na panely a odcházela samozřejmě ta silnější větev.Ty spirály dělány na míru40A/150V.Na silový kontakt SSR jsem přidal varistory na 170V co nejsilnější a dva paraelně.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od pezizka »

To že skončily otevřené je nepříjemné :( V kombinaci s relé s přepínacím kontaktem by to byl jistě :hell: Potom chápu ten sichr v podobě 2 SSR. Ale i to je jen částečná pomoc :? Myslím že v AC a spínáním v nule je to na něj menší šupa, ale asi to chce fest předimenzovat. Jak proud tak napětí. Pokukuji po 16-25A/600V. To by snad mohlo být k Victronu 1kW dost :roll: Nebo i to je málo :?: :o
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od xmasin »

pezizka píše:Myslím že v AC a spínáním v nule je to na něj menší šupa, ale asi to chce fest předimenzovat. Jak proud tak napětí. Pokukuji po 16-25A/600V. To by snad mohlo být k Victronu 1kW dost :roll: Nebo i to je málo :?: :o
Taky myslím, že při odpínání AC v nule bude výkon minimální. Já plánuji použít toto: http://shop.official.cz/polovodicove-re ... -7473.html 2x na přívodu a s tím, že nejdříve odepnu aktivní, počkám 1 vteřinu, přepnu stykač, počkám 1 vteřinu a sepnu druhé. Tam by pak měla být šance potkání minimální.
Tak mám nového favorita, přeci jen 40A/660V je lepší :) http://www.elektrotechnika-shop.cz/eri- ... -din-listu
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mobilik »

Len ak by nahodou, aj ked vidim ze chces silnejsie. ;-) https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=38072#p38072
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Trifid
Příspěvky: 2
Registrován: čtv říj 16, 2014 1:15 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Trifid »

Nějaké plánky by nebyly?
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Frenky »

Ahoj
Byl jsem osloven uživatelem tohoto fóra, zda li bych nestvořil nějaký bezpečný přepínač sítí. Protože se mi doma válelo určité množství relátek (stykačů), tak jsem učinil nějaké pokusy a vypadl z toho tenhle výrobek.

Zadání:
- Bezpečné přepínání "měnič" - "Domovní síť" různých soustav (TNS, TT). Potíž lacinějších střídačů bez výstupního transformátoru. Mají 110 V levá zdířka zásuvky proti zemi a 110 V pravá zdířka zásuvky proti zemi. Levá zdířka proti pravé zdířce má pak kýžených 220V. Pozor. Nikdy nedopustit uzemnění jakékoliv zdířky (starší síť TNC). Přepínač pouze přepíná pracovní vodiče L a N.
- Nastavitelná prodleva přepnutí (1s - 5s)
- Hlídání baterie 24V (možná úprava na 48V). Při podpětí baterie, přepne na domovní síť. Při nabití baterie automatický přechod na měnič. Hlídání napětí baterie je zajištěno oblíbeným napěťovám relé HRN-42. Zvolil jsem verzi na 24V, kvůli bezpečnému oddělení od síťových obvodů a kvůli problémům s napájením relé (jednou střídač, podruhé domovní síť.

Protože řešení PLC-čkem a SSR relé tady již bylo, tak jsem to ubastlil klasickou metodou pomocí relátek (stykačů).
schéma přepínače sítí
schéma přepínače sítí
otevřený rozvaděč
otevřený rozvaděč
zavřený rozvaděč
zavřený rozvaděč
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

Ahojte, momentálne je u mňa po kúpe nových batérii priorita vyriešiť prepínanie sieti. Chcel som riešiť prepínanie sieti pomocou UPS Cyberpower CPS3500Pro ktorú používam ako menič. V podstate ktorá by bola zapojená cez vypínač 1-0-2 a ak by bol prepínač prepnutý do polohy 1 išiel by dom iba na sieť. Ak by bol prepnutý do polohy 2 tak by do domu tiekla energia z meniča. ďalším kontaktom v polohe 2 by bol cez stýkač privádzaný prívod do meniča ktorým by sa spínalo a vypínalo zapínanie nabíjania batérie cez UPS. Bohužial neviem čo sa po***lo a UPS pri zapnutí vyrazí hlavný 25A istič na dome. Stane sa to iba v tom prípade ak pripojím do UPS sieť. Mohlo sa to stať spojením výstupných nulákov na svorkovnici? Chcem sa konečne zbaviť prepínania siete pomocou Stykačov a ono takto to so mnou vydrbalo. :/ Skúšal som aj odpojiť výstupný nulák od siete a nepomáha :/ UPS má v sebe veľký trafák. Neviete kde by mohol byť problém? A otázka prosím vás neviete kde sa dá kúpiť a po čom sa pohybuje prepínanie už hotové?

Frenky: Tvoje prepínanie preruší dodávku na pár sekúnd? Ďakujem za info.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Frenky »

Ano přeruší se napájení na 1s, ale jinak se to bezpečně udělat nedá. Musí zhasnout oblouk a potom teprve připojit další zdroj. Měl jsem tady na stole různá řešení a vždy to končilo shořelým měničem a vyraženými jističi. Takže proto jsem zvolil bezpečnost nad pohodlností. Důležité věci jsou stejně na DC, nebo na UPS-ce. Přes přepínač se plánuje připojit ostatní elektrické haraburdí, u kterého nevadí nějaký ten výpadek. :-)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

ja som to chcel riešiť cez tú UPS to prepínanie. s tým že by som jej odpájal a pripájal napájanie v závyslosti od toho či batérie sú prázdne alebo nabité. A veľkým bistabilným stýkačom na DC by som odpájal batérie. Skúšal som to a všetko šlo. Ako náhle prišlo k samotnému prepojeniu v rozvádzači tak neviem čo kdesi zlýhalo. Podla zapojenia všetko ok. Myslím si že tie spojené nuláky tomu nepomohli :( aj keď som to skúšal logicky sa po pripojení UPS do zásuvky spojili a krásne to šlo. Tak dnes čo som vyštrikoval stykače a časové relé môžem v pondelok naspäť nasúkať do rozvádzača asi :(
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Frenky »

Otázkou je jakého typu je vstupní síť do té UPS-ky TNC či TNS. Další otázkou je jakou síť dáva UPS-ka. TNC či TNS.

TNC = starší rozvody (paneláky) dvoj vodičově. (černá, kombinace zelená-žlutá)
TNS = novější síť troj vodičově (černá, modrá, kombinace zelená-žlutá).

Změřit UPS-ku zda nedává náhodou 110 V zemnící kolík - levá zdířka (zemnící kolík - pravá zdířka také 110V). Potom by se jednalo o napěťovou soustavu TT. (Mám také takové UPS, v oblibě to měly hlavně Francouzi (MGE) apod.)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

Frenky píše:......schéma přepínače sítí.....
Fenky, Frenky a kdo má čuchat v jakém měřítku to je kreslené? ;-) (prej profi...) Ale ruku na srdce - díky za Tip a Tvou práci pro komunitu.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne pát úno 12, 2016 12:31 am, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kodl69 »

K tomu schématu: stykače by měly být mechanicky navzájem blokovaný, jenom přes pomocný kontakty je málo. Může přijít chytrák a stisknout oba dva ručně zároveň, navíc správně spečený kontakty to taky neodhalí.
UPS ka na výstupu, pokud jede na baterie, tak síť IT, je to prostě "v luftě", úplně stejně jako naprostá většina měničů.
síť TT je něco úplně jinýho, to znamená, že je uzemněn střední bod zdroje. To že se naměří 110V na každé zdířce nic neznamená. Pokud mají fungovat chrániče a všeobecně ochrana v síti TNC, tak se musí jeden vývod spojit s PE.
Taky jsem měl strach, že si zničím měnič, když tohle udělám, tak jsem to napoprvé připojoval přes 40W žárovku.
Potom se dá o něčem mluvit, pokud žárovka svítí a je na ní +- 110V, tak je uzemněn střed zdroje, a "nestandartní" soustava TT, pokud nesvítí a je na ní jenom pár voltů, ne-li 0, tak je možný ten vývod natvrdo spojit s PE a tím vytvořit síť TNC nebo TNS, nebo TNC-S, jak je komu libo.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 921
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od lzahradil »

Ja mam jako menic momentalne 1kW UPSku a prepinani siti mam vyreseno jednoduse a funguje to dobre.
do UPS jsem doletoval primo na desku odporovej delic z ktereho merim arduinem napeti a na vystupu arduina mam SSR rele ktere spina nebo rozpojuje privod AC do UPS..
Program je hodne jednoduchej a obsahuje prakticky jen jednu podminku if a else if. Jedna podminka rika kdy se ma ma SSR sepnout a tim napajet z DS.
Druha podminka rika ze pokud je napeti na baterce vetsi jak 28V (UPS ma float na 27.7V) tak ze se ma DS odpojit a tim jedeme z baterek.
Je to jednoduche zapojeni, vse mam namontovane primo v UPS vcetne pridavneho vetraku kterej reaguje v pripade vyssi teploty.. Do a z UPD vedu jen standartni AC kabel pro vstup a vystup + kabel k baterkam.

Slo by tohle vyresit i pomoci 2 tranzistoru. Ale arduino jsem zvolil pro moznost kdyz bych si tam chtel doplnit jeste nejakou volovinku.
Pro UPS je to zcela normalni provozni stav. Jedine co delam je to, ze odpojuji dodavku privodu z DS a to je to same jako by mi CEZ vypnul elektriku. Funkcne to funguje rekl bych dobre. Snad mozna jeste doplnit o mereni proudu z panelu. Brzo rano se totiz stane, ze napeti vyleze ale proud jeste neni dostatecne silnej a zbytecne to tu chvili nez dorazi plne slunce jede z baterek i kdyz by klidne mohlo jeste cekat ve floatu z UPS. Mozna vas napadne napadne vyssi napeti pro odpojeni DS. Nevim presne pri jakem napeti, ale kdyz je moc vysoke, coz by baterkam prospelo, UPS spadne do chyboveho stavu a nedela nic. Na 28V mam vyzkousene ze funguje v poradku.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od mobilik »

Frenky, paradna praca. :wink:
Este jedna vec, mozno to pouzijes. Riesil som taktiez prepinac, ale ja som to riesil ce PLC LOGO. Tam som ale pouzil jeden stykac zo spinacimy kontaktmy a druhy z rozpinacimy. Pouzil som to tak preto aby sa usetrilo a nesla ziadna cievka. Cize na rozpinacich kontaktoch je napr. siet z menica ak je poziadavka na prepnutie, zopne stykac jeden a za nim druhy. :wink: Tym padom ak je to cez menice ta cievky neberu nic.
Ale aj tak velmi pekna schemicka. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od kybos »

lzahradil píše:Ja mam jako menic momentalne 1kW UPSku a prepinani siti mam vyreseno jednoduse a funguje to dobre.
do UPS jsem doletoval primo na desku odporovej delic z ktereho merim arduinem napeti a na vystupu arduina mam SSR rele ktere spina nebo rozpojuje privod AC do UPS..
Mám to vyřešeno podobně, spínám pomocí SSR 6kW UPS. Jen s tím rozdílem, že to nemám uvnitř UPS ale v rozvaděči a nepoužívám Arduino ale dvojitý napěťový komparátor. Dvojitý proto, že mám dvojtarif a mám tedy jiné napěťové meze pro VT a jiné pro NT. Navíc tam mám dvouminutový časovač, aby se mi v UPS neucvakalo relátko při cyklických zátěžích (žehlička, trouba). Výhoda takového řešení je ta, že spotřebiče přepnutí ani nezaregistrují. Nedochází ani k proudovým nárazům jelikož SSR spíná v nule.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

pěkně navrženo :handshake: .

Mě stačí jeden upravený stykač 425 22 v přepínacím zapojení ;) bez maléru funguje přes dva roky :mrgreen: , ikdyž bych jej rád trochu upravil ... na nulovou spotřebu (bistabilizací) , pořešil sinchronizaci houpačky DS a houpačky měniče pro přepnutí při minimálním rozdílu potenciálu DS / měnič a ještě přihodit detekci výpadku DS s ovládáním měniče 8-) . Jenže potřebného času se nedostává :( ... mám rozdělaných moc projektů :? a v hlavě se furt klubou další a další :wall: . Dám vědět , bude-li o čem ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek