Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Áno, tiež to tak chápem. Ale ako spraviť druhú polovicu, keď sa napájacie napätie 24V vypne a ističe sa majú prehodiť...
Jedine tak, že jeden istič bude pri zapnutej cievke silové kontakty spájať a druhý istič bude iného druhu - bude pri zapnutej cievke silové kontakty odpájať. A potom ich ešte vzájomne blokovať cez odpínacie pomocné kontakty?
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
goodbie
Příspěvky: 1450
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od goodbie »

ixo píše:Áno, tiež to tak chápem. Ale ako spraviť druhú polovicu, keď sa napájacie napätie 24V vypne a ističe sa majú prehodiť...
Jedine tak, že jeden istič bude pri zapnutej cievke silové kontakty spájať a druhý istič bude iného druhu - bude pri zapnutej cievke silové kontakty odpájať. A potom ich ešte vzájomne blokovať cez odpínacie pomocné kontakty?
je myšleno když vypne veřejná síť 230V?? stačilo by možná použít rtansformátor 230/24 jen pro cívku stykače.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

goodbie: je to tak ako hovoríš. Ak je zapnutý stýkač prvý tak cievka stýkača druhého nemá napájanie lebo je prerušené na blokovaciom kontakte prvého stýkača. Ak odpadne prvý stýkač tak blokový kontakt sa zopne a cievka druhého stýkača bude mať napájanie a teda ho zopne. Ak zopne stýkač druhý tak prvý nebude napájaný lebo bude mať prívod prerušený na blokovaciom kontakte druhého stýkača. Tak to mám robené aj ja len odporučujem pridať dve časové relé. Lebo pri takomto blokovaní sa môže stať to čo mne že silové kontakty prvého stýkača budú ešte stále zopnuté ale cievka už nebude napájaná a medzi tým sa zopne blokovací kontakt a zapne druhý stýkač a ten pritlačí skôr silové kontakty ako prvý odpojí a potom to strelí. Preto je to dobré skombinovať s mechanickým blokovaním dvoch stýkačov.
Edit: môžeš použiť dva rovnaké stýkače s dvomi rôznymi napätiami. Ináč ak chceš aby ti odpadlo prvé relé ktoré je napájané sieťou tak je dobré ovládacími vodičmi prejsť aj cez jedno relé a toto relé by bolo napájané meničom. Ak sa menič zapne zopne sa aj relé a tým že sa relé zopne vypne napájanie na prvú cievku stýkača a ten keď sa vypne zapne sa druhý stýkač. A ak vypadne menič tak bez problémov sa to znova prepne.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
luge
podporuje fórum
Příspěvky: 738
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od luge »

Stykače mám dva kusy http://sk.traconelectric.com/product/TR1D0910
medzi ne sa vkladá mechanické blokovanie http://sk.traconelectric.com/product/72711
Ovládanie napetie AC z meniča cez prepínacie relé privádza napetie z DS podla potreby priority .Nevýhoda bola ak by vypadla DS tak by nič nešlo.Teraz by som to riešil asi arduinom ale menič Victron je hybrid tak mi už prepínanie sietí nie je potrebné.
goodbie
Příspěvky: 1450
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od goodbie »

007ToMMaS: přesně toto zapojení co popisuješ jsem dlouhé roky používal pro ovládání čerpadla kotle pro potlačení výpadku DS a c časovým relém to fungovalo naprosto bez problémů je to jednoduché a funkční zapojení.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

Ja ho tiež ešte používam. Lebo nemal som čas zháňať relé s mechanickým blokovaním alebo vymyslieť niečo čo funguje dokonalo. :)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
goodbie
Příspěvky: 1450
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od goodbie »

007ToMMaS píše:Ja ho tiež ešte používam. Lebo nemal som čas zháňať relé s mechanickým blokovaním alebo vymyslieť niečo čo funguje dokonalo. :)
já zkoušel použít reverzní stykače ale to se použít nedalo
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

Možno by som použil ešte bistabilné stýkače aby keď sa prepne na sieť alebo na FVE aby cievky relé a stýkača a časového neboli stále napájané kvôli zbytočnéj spotrebe al také čosi som nenašiel.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
goodbie
Příspěvky: 1450
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od goodbie »

posílám foto dnes už je to pořád přepnuté na FVE ale po zapnutí to stále funguje bez potíží
Přílohy
IMG_20131007_215619.jpg
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Možno tomu začínam rozumieť! :yes: Cievka jedného stykača (24V) bude vypínaná/zapínaná (arduinom) podľa potreby. Smerom k cievke druhého stykača pôjde ovládacie napätie 24V vždy ale s tým, že bude reverzne zapínané/vypínané odpájacím kontaktom prvého stykača. Dá sa teda povedať, že jeden stykač bude "master" a druhý "slave". A aby sa nestalo, že sa jeden stihne zapnúť skôr ako sa stihne druhý odpojiť, použije sa mechanické blokovanie.
Správne tomu rozumiem?

Plus možnosť ručného prepínania:
- Prepnúť z FVE na DS tak, že jednoduchým vypínačom odpojím 24V napájanie "master" stykača.
- Prepnúť z DS na FVE tak, že obídem arduino relátko "bypass" vedením s vypínačom, ktorým dovediem ovládacích 24V do "master" stykača.
- Nevidím ani problém v tom, ak by bol obsluhou privedený prúd do "master" cievky ovládací prúd z arduino relé a tiež z ručného bypassu.

Obmedzenia, ktoré vidím:
a) Pri odstavení 24V systému (jeho rozobratie, údržba a pod.) nie je možné zapnúť ani stykač spínajúci verejnú sieť (návrh bol použiť napr. trafáčik z 230V).

Riziká nevidím. :)

Začínam tomu rozumieť správne? Nevyhoríme, ak som to takto zapojil? :D
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

Kľudne môžeš kombinovať napätie teda aj 24 a 230V. Ak bude bežať stýkač ktorý napája sieť tak tam použi 230V a stýkač ktorý bude bežať na FVE použi 24V. Každé je od seba oddelené.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Jasné, to mi nenapadlo! Ten "slave" môže byť fakt napájaný 230V a tým sa vyrieši spomínané obmedzenie. Ďakujem! :yes: Ináč ten návrh vyzerá teda dobre?

Ešte jedno riziko/nejasnosť: čo sa stane, keď sa odpojí napájanie oboch cievok, keď sú stykače vzájomne mechanicky blokované? Asi sa nemôžu oba súčasne vypnúť. Zostanú v nejakom medzistave, z ktorého sa dostanú zapnutím jednej z cievok?
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od 007ToMMaS »

V takomto stave by ostať nemali nikdy. Že by ostali vypnuté obydva. Osobne sa mi to nestalo.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Zdravím všetkých, stykače s mechanickým blokovaním už mám (cievka 24V a cievka 230V), ale uvedomil som si, že mám vážny problém s návrhom zapojenia a neviem sa pohnúť ďalej. :dontknow: Skúsite mi pls niekto poradiť? Ide mi o tento scenár prepnutia:
1.) Je vypnutý 24V stykač a teda je zapnutý 230V stykač, ktorý je trvalo napájaný, avšak elektricky blokovaný cez odpájací kontakt 24V stykača.
2.) Zapojím napájanie 24V stykača.
3.) Stykač sa začne zapínať, pričom stále zostáva zapnutý 230V stykač, lebo 24V stykač ešte nie je zapnutý a teda jeho odpájací kontakt nevypol 230V stykač.
4.) 24V stykač sa nezapne, lebo (chvalabohu :fuuu: ) uviazne na mechanickom blokovaní (nemôžu byť zapnuté oba stykače naraz). Stykače sa teda neprepnú.
:( Takto to asi nie je dobre. Ako vlastne teda prepínať dva stykače jedným 24V napätím?

K mechanickému blokovaniu som dostal aj prepoje na reverzáciu, možno by sa dali využiť... :dontknow:

Viete mi, prosím, niekto poradiť, ako na to? Východzí stav je, že prepínanie ovládam 24V napätím z regulátora (buď je, alebo nie je).
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Možno si aj sám odpoviem. :)

Pridám jedno relé s cievkou 24V, ktorým pri jeho zopnutí bude odpájať napájanie 230V stykača (dúfam, že také existujú). Potom by vyššie popísaný scenár vyzeral už takto:
1.) Je vypnutý 24V stykač a 24V relé a teda 230V stykač je cez relé zapnutý. Okrem toho je pre istotu cievka 230V stykača elektricky blokovaná (teraz napájaná) cez zapnutý odpájací kontakt vypnutého 24V stykača.
2.) Zapojíme napájanie 24V stykača a 24V relé.
3.) 24V stykač sa NEZAČNE zapínať, lebo je elektricky blokovaný cez odpájacie kontakty ešte zapnutého 230V relé. Zároveň ale 24V relé odpojilo napájanie 230V stykača, a tak sa 230V stykač vypína. Po jeho konečnom odpojení začne blokovacím kontaktom napájať cievku 24V stykača.
4.) 230V stykač je odpojený a 24V je zapnutý.

Doplním opačný scenár- opätovné prepnutie:
1.) Je zapnutý 24V stykač a 24V relé. Čiže 230V stykač je cez relé a pomocný kontakt 24V stykača vypnutý.
2.) Odpojíme napájanie 24V stykača a relé.
3.) 24V stykač sa odopne, 230V stykač sa nezapne, lebo je elektricky blokovaný cez 24V stykač.
4.) Keďže je relé vypnuté zároveň s 24V stykačom, zopína 230V stykač a ten sa môže zapnúť, lebo 24V stykač je už tiež vypnutý (resp. sa začne zapínať až po konečnom vypnutí 24V stykača).
5.) 24V stykač je vypnutý a 230V stykač je zapnutý.

Okrem toho to ešte istí mechanické blokovanie.

Snáď som to takto vyriešil, musel som si to napísať, lebo všetko toto sa ešte len učím a ľahšie sa mi to takto predstavuje. :) Ak by ste mali k tomu pripomienky, veľmi ich ocením. Ďakujem! :handshake2:
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
LIX
Příspěvky: 850
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od LIX »

Nebolo by jednoduchšie mať jeden stykač rozpínací a druhý spínaci? Ináč nazvané No, Nc. Pravdaže s mechanickým blokovaním, pravdaže oba na 24V! Ak by išlo do nich 24V oba by boli zopnuté, čo by pre spínací stykač znamenalo že budeš mať pripojený menič a pre rozpínací stykač by to znamenalo že bude od siete odpojený. Ak to vypneš tak sa to presne prehodí. Môžeš si tam spraviť malé oneskorenie, (časové relé čo som ti ponúkal) na rozpínacie relé. Týmto relé docieliš to aby chvílu podržalo kontakty stykača DS. Ak nechceš vyhadzovať 15€ za časové relé tak pripojíš na napájanie stykača 470uF kondenzátor a pred neho diódu tak aby kondenzátor nepúšťal šťavu von. Tento kondenzátor ti za lacné peniaze oneskorí pripojenie DS.
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od bert »

ixo píše:Možno si aj sám odpoviem. :) ...
Zdravím!
Ak som dobre čítal, malo by to byť vymyslené dobre. No je lepšie si to radšej nakresliť. Vata to má v princípe podobne:https://forum.mypower.cz/download/file.p ... &mode=view. Až na to, že u teba bude K3 relé (a nie časové relé), K1 a K3 budú na 24V a nebude to ovládané výstupom z meniča, ale regulátora. Silové kontakty K1 budú samozrejme pripojené na menič.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
Příspěvky: 804
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od Frenky »

Ahoj solárníci,
našel jsem nějaký profesionálí produkt k tomuto problému. Nevím jak by to ovšem fungovalo a nevím co je uvnitř.
http://eshop.neosolar.cz/prepinac-napaj ... -240v-60hz. Cena je na eshopu 12 000 Kč, takže není to lidovka :roll:
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
LIX
Příspěvky: 850
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od LIX »

Vyzerá to velmi profesionálne, avšak za tú cenu sa dá kúpiť už aj UPS menič.
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Bydliště: Bratislava
Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od ixo »

Ahojte, tak sa dnes pridávam k vlastníkom automatického prepínania sietí v závislosti od napätia batérií. Všetkým ďakujem za doterajšiu pomoc. Môj spôsob prepínania: dva 24V DC stykače vzájomne blokované elektricky aj mechanicky. Pri prepínaní sa najprv stykač vypne a až potom sa druhý zapne. Dá sa to vidieť aj voľným okom. Rádio sa počas prepínania vypne, svetlá bliknú, televízor zostane bežať.
A ešte pár fotiek:
https://picasaweb.google.com/hevesi/Sol ... 8342469778
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj

Zpět na