Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od tomas »

Tento "test" není funkční vždy, závisí na odběru energie v daném obvodu. V ostrovním sytému, pokud nebude zapnutý žádný spotřebič, tak by chránič neměl vypadnou i při spojení PE a N vodiče.
Chránič vybaví zkoušečka (vadaska) (žárovka nebo i jiný spotřebič, úplně nejlépe odpor 7,5k ohmu) mezí fází a ochranným kolíkem.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od drama »

Sluší se ovšem dodat, že toto platí pouze při nenulovém odběru z fíčka.

Hmm, tak koukam, ze me tomas uz predbehnul.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

Dnes jsem potřebovala během dne přepnout na DS (velmi rychle se zatáhla obloha z zbytečně bych vybíjela baterky) a udělala jsem to zkusmo při zapnutém PC. PC si toho ani nevšimnul - ani neklopýtnul :)
Nevím, jak dlouho ta středová poloha přepínače při plynulém pohybu trvá, ale evidentně to předimenzovaný zdroj Nexus napájející Zacate CPU stihne překlenout.
http://www.elmaterial.cz/product.detail ... i-OT40F3C/
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od luge »

*sun* Aj ja som niečo také zaznamenal,asi sú ešte nabité kondenzátory v zdroji PC.Síce mám prepínanie vyriešené dvoma stykačmi s mechanickým blokovaním http://sk.traconelectric.com/product/72115 a tam je to trocha rýchlejšie ako ručne.
Pri nábehu meniča mi trocha mihnú svetlá.Keď prepína na sieť tak to zistím len cvaknutím v rozvádzači.Môžem to ovládať manuálne alebo pri poklese napetia na meniči a tiež pri poklese napetia na akumulátoroch. *sun*
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

Zdravím,

Mám nové čerpadlo, jehož motor má příkon 750W, pokud ale během čerpání sepne lednička, měnič 1200 na chvíli odpadne. Tak jsem zase oprášila myšlenku automatizovaného přepínání sítí.

Stykače s elektrickým blokování pro přepínání sítí s priorizací FV.
myslíte, že takto namalované to mám správně?
PřepínačSítí.jpg
1/ V okamžiku, kdy naběhne měnič, sepne časové relé K3, které odpojí napájení cívky K2 a umožní sepnutí K1 ihned poté, co K2 skutečně odpadne.
2/ K1 připojí k výstupu měnič, pokud není současně zapnutý K2.
3/ Současně K1 sepne svůj přídržný kontakt, takže K3 může odpadnout a nemusí žrát energii.
4/ Pokud spadne měnič, odpojí se i K1 a pokud DS dodává energii, sepne se K2 a připojí výstup k DS.
5/ Pokud není ani DS ani měnič pod proudem a zapne DS, sepne K2 a výstup se připojí k DS
6/ Pokud není ani DS ani měnič pod proudem a zapne se měnič, nastane sekvence podle 1/
7/ Pokud běží měnič ale DS ne a sepne DS, nestane se nic, protože K2 je blokován skrze K1.

K přepnutí na FV je potřeba doba sepnutí K3 + odpadnutí K2 + sepnutí K1. Impuls K3 musí být tak dlouhý, abytuto dobu pokryl.
K přepnutí na DS po odpadnutí FV je potřeba doba odpadnutí K1 + sepnutí K2.

Myslíte že to takto je dost bezpečné?

Díky :)

Komponenty pro příkony do 2kW:

K1 a K2 mohou být stykače VS420 - 31 (http://eshop.elkoep.cz/detailsklk.aspx? ... 0V00000101), K3 by mohlo být časové relé CRM 93H (http://eshop.elkoep.cz/crm-93h-uni--det ... 00101.aspx). Při použití těchto komponent by mimochodem automatický přepínač sítí přišel levněji než ten můj stávající ruční.

Simulace: namalovala jsem si to v tom java appletu, můžu to sem večer hodit, přepíná to úžasně :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
vanous
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 7:28 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vanous »

Jaký applet?

Nebude potřeba doplnit ještě jedno časové relé na stranu DS, neboť když spadne měnič, tak v jednom okamžiku nastane toto:

K3 již byl spadlý, tzn. 1K3 je sepnuto

spadne K1tzn:
- 4K1 se spíná
- 1K1/2K1 se rozpíná
- dochází k nahození K2 a s ním i k:
- 1K2/2K2 se spíná
- 4K2 se rozepíná

pokud by K1 padal pomalu nebo bylo jiskření na 1K1/2K1, je již nahozen 1K2/2K2 a projiskří to z DS až do FV?
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

Myslíte? K2 by nemělo sepnout dřív, než odpadlo K1. Je fakt, že tato sekvence je rychlejší o čas relé, které je už odpadlé. Otázka se dá podle mě položit i tak, jak je konstrukčně řešen stykač VS420 - zda je ten NC kontakt skutečně na té samé kotvě co NO kontakty, tzn. není možné, aby NO byly sepnuté spolu s NC. A pak: jaká minimální je bezpečná doba pro přepnutí - nemůže se stát, že stykač je rychlejší?
Oni tam píšou, že ty stykače mají sepnutí < 10ms, ale o konstrukci ani slovo :( Jak to zjistit?

To časové relé K3 tam mám jen pro řízení přepínání - náhradu tlačítek pro spínání elektricky vzájemně blokovaných stykačů. Má vygenerovat jen impuls pro sepnutí K1, zpoždění samo o sobě neřeší. Četla jsem, že sepnutí / odepnutí stykače se dá oddálit i paralelním kondenzátorem, ale myslím, že pro ac cívku to tak jednoduché nebude.
Máte někdo nápad, jak řešit to bezpečné zpoždění (současné setrvání K1 a K2 ve stavech vypnuto) nějak levněji než časovým relátkem?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
vanous
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 7:28 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vanous »

Mám pocit, že tady někdo reportoval odpálený měnič právě tímto způsobem...
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Obvod pro přepínání FVE měnič / DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

proč to dělat jednoduše , když to jde i složitě , že ?
Já používám 3x 20A stykač 1x spínací + 1x rozpínací kontakt zapojený na 1x přepínací na každou fázi bez problémů již
cca rok a půl :mrgreen: . Pravda , orig. měli mezeru mezi kontakty cca 3 až 4mm což jsem pro jistotu upravil na cca
6mm (hluchá mezera od rozepnutí jednoho kontaktu po sepnutí druhého) , ale i tak si hlídám aby k přepnutí nedošlo při
větší zátěži . Zda-li dochází ke vzniku oblouku nevím , ale k zapečení by dojít nemělo - stykače nazapínají vypnuté
spotřebiče = žádné rozběhové proudy . U mini FVE mě 500W měnič bez problémů přepíná neupravené 2x přepínací
relátko od října 2007 - el. mag. civka taktéž napájena měničem = jede-li měnič tak relé přepne a naopak :yes: .

Také jsem přemýšlel nad co nejbezpečnějším přepínání DS/Měnič :
1. počkat na synchronizaci měniče s DS
2. přepnout v okamžiku nulového napětí

Lechce se to řekne ale já na to nemám znalosti :? .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od abrams »

vata píše:Zdravím,

myslíte, že takto namalované to mám správně?
PřepínačSítí.jpg
Zdravím ,

z DS Vám vede L + N ? Kdyby to bylo normálně L + PE (L1 + L2 + L3 + PE) tak stačí přepínat JENOM L (fázi) , už se to tu
řešilo ... :repair: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

Zdravím,

přepínám oba pracovní vodiče - tak znělo finální doporučení, tohle mám funkční a k plné spokojenosti. Chci jen vyměnit mechanický přepínač za stykačový 1:1.
Já vím abramsi, že přepínáte jediným stykačem, podobně to řeší i produkt pana Kolaříka na zdejším eshopu. Na škále přepínací relé - mechanicky blokované stykače mi to ale příjde spíš jako to méně bezpečné řešení. Určitě bych se neodvážila vrtat se ve stykači. Zátěžové proudy u mne prozatím nejsou nijak vysoké, řekněme 10A ve špičce, ale právě ve špičce lze očekávat, že se měnič odpojí s celé se to přepne.

Simulace mého návrhu: http://www.falstad.com/circuit/#%24+1+4 ... 25+1+-1%0A
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

vanous píše:Mám pocit, že tady někdo reportoval odpálený měnič právě tímto způsobem...
Hmm, takhle to asi nebylo... Ale výše v tomhle vláknu jsme se bavili o stykačích, a vzájemné elektrické blokování bylo jedním z témat. Akorát to nikdo nenamaloval, tak jsem to podle vzorů na webu načmrkla já teď, ale neštudovala jsem to, takže proto se ptám...
Zkrátka, v tomhle řešení nemůže nastat situace, kdy by oba stykače byly současně sepnuté. Pokud se některý speče nebo zasekne, nedovolí druhému se zapnout. Pokud jsou všechny kontakty na stejné kotvě. Otázka je, zda může dojít ke zkratu sítí obloukem = zda není tohle řešení příliš rychlé. Tipuju si ale, že určitě není rychlejší, než abramsovo řešení.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od PavelR »

Nedávno jsem zprovoznil prepinani FVE/DS pomoci 4 stykacu (2 a 2) prepinam komplet vsechny vodice takze uplne oddeleni FVE a DS a na obou stranach funguji proudove chranice tak jak maji. Stykace jsou vzajmene blokovany pres rozpinaci kontakt. Doba pritahu je delsi nez doba odpadnuti takze pri prepnuti jen lehce bliknou zarovky ale spotrebice co maji spinany zdroj to ustoji ( PC, TV, pracka, pekarna .... ) coz me vyresilo nejvetsi problem.

Lednicky jsem vybavil casovym rele takze kdyz se vyskytne kratky vypadek (napr pretizim menic a on za par sekund opet nabehne) tak se opet pripoji az po cca 1 minute. coz dovoli lednicce vyrovnat tlaky v chladicim okruhu a kompresor nabehne korektne.

Ted mi akorat ve FV rozvadeci chybi pripojit jedno proudove a dve casove rele a uz to bude full auto. tak jak jsem si to predstavoval.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od matej »

vanous píše:Mám pocit, že tady někdo reportoval odpálený měnič právě tímto způsobem...
To jsem byl nejspíš já a skutečně to tak bylo. Měl jsem 3 spínací/rozpínací stykače zapojeny jako přepínací, na cívky a jeden "vstupní" kontakt každého stykače výstup z měniče, na druhý "vstupní" kontakt na každý stykač jednu fázi z DS.
Při větším odběru (cca nad 1500-2000W) při vypnutém měniči, při zapnutí měnice v něm prásk a výstupní IGBTčka proraženy i s příslušenstvím. Vyhodilo to současně 16A jistič před měničem a 20A jistič příslušné fáze z DS. Evidentně sepnutí stykače bylo rychlejší než 10ms a tedy vznikl oblouk mezi rozpínacími kontakty v okamžiku rozpojení (z DS na výstup stykače) a při sepnutí spínacího kontaktu síť z jedné fáze (kde byl největší odběr) se objevila na měniči.
Vyřešeno zařazením dalšího stykače mezi měnič a ty 3 stykače, a vytvoření provizorního časového "relé" s MOC3062 a pár součástkami kolem tak, aby když zapne měnič, nejdříve přepnuly ty 3 stykače a stykač za měničem se sepnul až o nějakých 50ms. To je 2,5 periody na zhášení oblouku by to mělo stačit a zároveň to udrží spotřebiče v chodu.

Fungovat to funguje .. ale přece jenom pokud jsou hezké dny a jede se delší dobu na měnič, tak se hlavní jistič (DS) vypíná.
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od vata »

Zdravím, a jaký rozdíl krom počtu fází je tedy mezi našimi zapojeními? Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
osmoulaa
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 9:03 am

Re: Obvod pro přepínání na ČEZ

Příspěvek od osmoulaa »

drama píše:Má tady někdo vyřešeno automatické přepínání distribuční síť/ostrovní systém za využití stykačů/relé?
Ahoj, podařilo se zapojení sehnat? Jsem teď ve stejné situaci.
P.
JIMIGAMA
Příspěvky: 3
Registrován: pon srp 20, 2012 4:38 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od JIMIGAMA »

Dobrý den jen maličkost, distribuce odmítá slučovaní se systémem ostrovním na elektrickém prvku.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od drama »

JIMIGAMA píše:Dobrý den jen maličkost, distribuce odmítá slučovaní se systémem ostrovním na elektrickém prvku.
Ono rozhodnout co je galvanicky oddělené není úplně jednoduché. Taková UPSka je vlastně také ostrovní systém.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Obvod pro přepínání na ČEZ

Příspěvek od drama »

osmoulaa píše:
drama píše:Má tady někdo vyřešeno automatické přepínání distribuční síť/ostrovní systém za využití stykačů/relé?
Ahoj, podařilo se zapojení sehnat? Jsem teď ve stejné situaci.
P.
Inu např. vata to tu presentuje.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvek od joseff »

Nedavno jsem narazil na toto:

Virtual3F - systém, který zajistí i při použití 1-fázového měniče napájení všech fází třífázového rozvodu. Provázáno s automatickým připojením/odpojením od veřejné sítě. Uplatnění v hybridních a poloostrovních systémech.

Tusite nekdo o co se jedna? Pouzivate? Nepodarilo se mi k tomu najit dalsi podrobnosti.

Podobne i:

PowerLimit - funkce spojitého řízení nabíjecího výkonu do baterií dle aktuálního přebytku z FVE - vysoká účinnost regulace a využití přebytků z produkce FVE. Uplatnění v systémech akumulace přebytků a hybridních elektrárnách.

PowerGen - obdoba funkce PowerLimit pro čistě ostrovní aplikace. Zajistí optimální (nominální) zatížení pomocného motorgenerátoru v případě, že nabíjecí výkon do baterií je již nízký (baterie ve vyšším stupni nabití). Systém zjistí potřebný nabíjecí výkon baterií a zbývající přebytek výkonu motorgenerátoru uplatní v objektu (např. na ohřev TUV - inteligentní spojité řízení).

PowerSky - systém maximalizace čerpání využitelné energie ze Slunce - maximální využití výkonu fotovoltaických panelů u ostrovních systémů. Systém nabíjí baterie a veškerou ostatní využitelnou energii směruje do místa spotřeby. Rozpozná, že je k dispozici využitelný výkon a spojitě ho utrácí v místě spotřeby např. ohřevem TUV, filtrací vody, apod. Uplatnění v ostrovních systémech.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek