Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 18, 2022 12:18 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Franta2776 » pon led 10, 2022 4:43 pm

Dagus píše:No kodl by mohl poslat alespoň co přesně a s jakým příslušenstvím a jak má zapojeno, talhle je to super poctění, ale nikam mě to neposunulo a jelikož ve stykačích nejsem kovanej, tak by se to asi jodilo více lidem. Co jsem tak pochytil, tak správně se to má dělat pomocí tří stykačů kvůli svařenému kontaktu, pamatuju si to správně?
Jinak ten můj Číňan (tomzn nebo jak to je) tam psal mimo jiné, že se má měřit impedance před montáží, tím se asi jako filtrujou vadné kusy. Hold výstupní kontrola není zadarmo, ale kdo má měřák na aku, tak si může udělat preventivní měření jak moc fajn to vodí a jak to vodí po pár cvaknutích.


Já mám ten Tomzn a jestli se nepletu, pokud dojte ke svaření kontaktů,tak přepínač nepřepne.Protože kontakty jsou napevno na otočné ose.Prostě zůstane v poloze svařených kontaktů.Mám ho,ale namontovaného pod napětím a zkoušet to nebudu.Jde z něho oddělat krytka kontaktů a tam je to vidět.
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 671
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » pon led 10, 2022 5:24 pm

to Dagus: ne pomocí tří stykačů, ale dvou, to snad je jasný. Stykače mají mít mechanický blokování, to je součástka, která se vetkne mezi stykače, a zabrání sepnutí jednoho, pokud je sepnutej druhej. tj elektricky zapojíš ovládání přes rozpínací kontakt druhýho stykače, a mezi stykače vložíš patřičnej komponent k tomu sloužící. Není to žádná atomová věda.
Naposledy upravil kodl69 dne pon led 10, 2022 5:37 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6069
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » pon led 10, 2022 5:26 pm

Kodle diky za upřesnění, můžeš postnout konkrétní značku a model, abych se podíval na sheety?
?
Dagus
 
Příspěvky: 1028
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » pon led 10, 2022 7:05 pm

kodl69 píše:to Dagus: ne pomocí tří stykačů, ale dvou, to snad je jasný. Stykače mají mít mechanický blokování, to je součástka, která se vetkne mezi stykače, a zabrání sepnutí jednoho, pokud je sepnutej druhej. tj elektricky zapojíš ovládání přes rozpínací kontakt druhýho stykače, a mezi stykače vložíš patřičnej komponent k tomu sloužící. Není to žádná atomová věda.

Já bych měl taky jeden zvědavý dotaz :) Jak je to rychlé? Blikne nebo vypadne Ti něco při přepnutí? Dík
?
pezizka
 
Příspěvky: 688
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » pon led 10, 2022 8:20 pm

Tak jsem našel tuhle kombinaci:
https://www.elima.cz/obchod/lc2d25p7-re ... 25027.html
Časy píšou u tohoto konkrétně:
4...19 ms vypínání
12...22 ms spínání
To by mělo být ok.
Ale jestli to poslouží stejně jako to co popisuje kodl nevím. Ačkoliv životnost to píše ukrutnou.
?
Dagus
 
Příspěvky: 1028
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » pon led 10, 2022 9:07 pm

Jsou k tomu západky a vleze to do modulárního rozvaděče s min. IP20?

Hlavně bacha na sled fází, nedávno jsem s roztočeným motorem přepnul na síť kde byl opačný sled, vyházelo to všechny jističe po cestě od motoru až do elektroměrového pilíře. :oops:
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2257
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » úte led 11, 2022 7:01 am

Tomasi nevim co je západka u stykače, ale do modularniho rozvaděče jsem stykač na 25A nenašel. Predpokladal jsem, že bych odmontoval DIN-lištu a že by se pak mohl vejít, ale ani jsem to neměřil.
?
Dagus
 
Příspěvky: 1028
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte led 11, 2022 9:13 am

západky jsou jenom na průmyslový verze, a celý to třeba u mě s LC1D40 má skoro 15cm. Takže jedině do plechácě 20cm hloubky. Já mám výhodu, že mám starší barák se starým rozvaděčem, kde je hloubka limitována jenom tloušťkou zdi :) Tyhle 25A mají podle datasheetu 85mm ale bez západky... Navíc nejsou 4 pólový, ale to leckde není potřeba. Navíc mě známý západky jsou až na větší stykače LC1 D40 ...D65 https://docs.rs-online.com/d32b/0900766b81012be5.pdf jestli jsou i jiný varianty si pohledejte sami, já už mám vyřešeno, kdyby bylo potřeba, přesně to okopíruju. Rychlost přepnutí - tam nastává problém s logikou ovládání, když jako signál máš vypnutí měniče, tak to jistě nemůžou být milisekundy...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6069
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kamils » úte led 11, 2022 10:57 am

Tady je to detailně vysvětleno: viewtopic.php?f=5&t=6786&p=140653&hilit=p%C5%99epina%C4%8D+s%C3%ADt%C3%AD#p140630
Mám to nainstalované jen krátce, ale funguje velice dobře. Samotné přepnutí je vidět jen LED žárovkách jako postřehnutelné zabliknuti, ale jiný spotřebič nic nezaznamená (PC, mikrovlnka, myčka, pračka).
Je to ve samostatné bedně: https://www.elektromaterial.cz/Univerza ... -d3042.htm.
Informaci pro přepnutí dává relé, které je ovládáno úrovni SOC. Díky západkám stačí pro ovládání jen krátký impuls cca 1s, musel jsem trochu experimentovat s časovačem pro generování pulsů, aby nebyl ovlivňován spínáním stykačů.
switch grid.JPG

deska (*.brd stačí zaslat na https://www.plosnaky.cz/):
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
kamils
 
Příspěvky: 28
Registrován: čtv črc 15, 2021 4:10 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » úte led 11, 2022 12:48 pm

Marně jsem hledal nějaký rozumný přepínač zdrojů napětí až jsem narazil na toto vlákno. Moc děkuji za tip na čínské přepínače Jotta a podobné. Asi se to vyrábí pod různými názvy, našel jsem i Tomzn, Geya a ještě asi tři další, zřejmě jen různá označení pro stejné výrobky.

Po přečtení vlákna jsem si na doporučení objednal 100A verzi s kontakty vpravo, která by snad měla mít lepší ochranu před propojením zdrojů přes oblouk při přepínání kontaktů. Stačí mě dvoupůlový a našel jsem Geya W2R-100 II. Je na cestě z číny.

Ale stejně mě vadí možnost, že pokud dám solár jako primární (což chce asi většina solárníků) a DS jako zálohu, stejně se může stát, že by po obnovení napětí baterky a naběhnutí měniče zapojeného na primár mohlo při přepíná dojít k natažení oblouku z kontaktů DS do kontaktů měniče. Pořád tomu moc nevěřím že by to bylo vyloučené a nechci měnič odpálit.

Napadlo mě dát jako primár distribuční síť a před přepínač Geya předřadit do vedení z DS přepínací relé či stykač, které bude napájeno z měniče a při naběhnutí měniče toto relé vedení mezi DS a přepínačem geya rozpojí. Tím by něměl vznikat oblouk, strana DS v přepínači bude bez proudu. Měnič sám pak bude zároveň připojený na přepínač Geya jako záložní zdroj (generátor). Ale díky relé bude funkce přepínače Geya vlastně opačná. Pokud bude napětí na měniči, on odpojí přes relé DS od přepínače a přepínač přepne zátěž na měnič. Zapojeno by to mohlo ve stručnosti být nějak takto:

prepinac_geya_s_rele_navic.jpg


Uvažuji zhruba takto:
1) Pokud se ve FV vybije baterka a měnič se vypne, vrchní relé na vstupu z DS (označeno jako E.ON) odpadne do klidové polohy ve které připojí DS k přepínači Geya na primár. Protože je měnič vypnutý, přepínač nemůže při přepnutí na primár (DS) ze spodních kontaktů natáhnout oblouk do horní polohy, protože dole je mrtvo. Přepínač tedy přepne na DS bez rizika vzniku oblouku od měniče.

2) Když pak FV nabije baterku a měnič se zapne, tak přepínač ho v první milisekundě stejně ignoruje, protože si žije se svým primárem z DS. Jenže DS hned odpadne, vypne jí to vyrchní relé napájené z právě probuzeného měniče. Takže přepínač Geya zjistí, že mu chcípl primár a zároveň že ožila záloha (spodní přívod generátoru - z měniče), takže přepne dolů na měnič. Přitom zase nemůže natáhnout oblouk z DS, jelikož ta je odpojená tím rozpojovacím relé.

3) Jamile se zase vybije ve FV baterka a měnič chípne, jde se podle bodu 1. Opět odpojení přepínačem od mrtvého zdroje, tedy bez oblouku.

Takže veškerá přepnutí budou vždy prováděna z odpojené polohy a nemůže vznikat oblouk, který by propojil DS s měničem. Alespoň taková je má teorie znározněná nahoře na tom primitivním nákresu.

Drobné výpadky mě vůbec nevadí, jelikož přes FV napájím hlavně počítače a server, router, wifiny, NASku atd. a to má vše svoje UPSky, které těch pár milisekund nebo desítek ms výpadku při přepnutí pokryjí. Mě by nevadil ani přepínač, kterému by přepnutí trvalo třeba deset vteřin. Ale nenašel jsem nic, co by při přepnutí ze zálohy na primár mělo dost dlouhou prodlevu, aby zhasly případné natažené oblouky mezi kontakty. Nejlíp aby to odepnulo jeden zdroj, počkalo třeba vteřinu a až pak připnulo druhý.

Chápu, že málokdo má stejnou situaci, že mu dlouhé přepnutí nevadí, většina se snaží řešit milisekundy. Ale mě tam vadí ta teoretická možnost vzniku oblouku, propojení zdrojů a odpálení měniče a kdoví čeho ještě.

Nemáte někdo nějaké podobné zapojení čínského přepínače otestované? Nebo budu první (pokusný králík :? ) ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte led 11, 2022 4:49 pm

stačí navzájem přehodit vstupy označený generátor a síť a bude to fungovat i bez toho pomocnýho relé. Už jsem to takhle zapojoval. Stačí si jenom uvědomit, že jako hlavní zdroj budeš mít měnič a bude zálohovaný veřejnou sítí... Další relé fakt není potřeba
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6069
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Franta2776 » úte led 11, 2022 4:58 pm

Já mám ty přepínače v chodu u mě a kamaráda celkem 4ks.Jediiný problém je,že jsou moc rychlé 8ms:))Když dochází baterky a je velká zátěž,tak měnič udělá mikrovýpadek.Spotřebiče to nezaznamenají jenom tento přepínač si cvakne na Ds a zpět.Zatím ho mám v ručním režimu,aby se toto nestávalo,než přidám další baterie.Lepší je mít 3fázový,pokud přepnu na DS,tak je odběr ze všech 3 fází.
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 671
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kiksa » úte led 11, 2022 5:10 pm

Mně se cca před rokem u jednoho tohoto přepínače spekly kontakty. Nic se nestalo - zůstal na DS a zpět už nešel přetočit ani manuálně. Vyměnil jsem ho a jede se dál. Pro zabránění mikrovýpadků a zabránění náběhu studeného měniče hned do zátěže po jeho zapnutí tam mám časové relé na ovládacích kontaktech.
?
kiksa
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Franta2776 » úte led 11, 2022 6:29 pm

kiksa píše:Mně se cca před rokem u jednoho tohoto přepínače spekly kontakty. Nic se nestalo - zůstal na DS a zpět už nešel přetočit ani manuálně. Vyměnil jsem ho a jede se dál. Pro zabránění mikrovýpadků a zabránění náběhu studeného měniče hned do zátěže po jeho zapnutí tam mám časové relé na ovládacích kontaktech.


J.j přepnout částečně nemůže.Pokud jsou obě strany bez napětí je v mezipoloze.
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 671
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » úte led 11, 2022 7:34 pm

kodl69 píše:stačí navzájem přehodit vstupy označený generátor a síť a bude to fungovat i bez toho pomocnýho relé. Už jsem to takhle zapojoval. Stačí si jenom uvědomit, že jako hlavní zdroj budeš mít měnič a bude zálohovaný veřejnou sítí... Další relé fakt není potřeba


Ano, zapojení FV jako primáru byla samozřejmě první myšlenka. Jenže když se po opětovném nabití baterky nahodí měnič, bude ten čínský bazmek přepínat z DS pod záteží zpět na měnič a může se přeci stát, že si potáhne při tom odpojení DS oblouk a připojí jej na měnič. Sice na pár milisekund, ale přece. Nebo je to 100% vyloučené a číňané tam nějakou takovou ochranu mají? Nemám ten přepínač ještě doma, tak se do něj nemůžu podívat jak je to řešené.

S tím mým relé navíc se vždy odpojuje zdroj, který nedává proud, takže nemůže vzniknout oblouk, který by propojil DS s měničem.

Při prostém připojení měniče na primár a DS na generátor se prostě stává, že se přepíná mezi dvěma zdroji, kdy oba jsou pod napětím - při přepnutí z DS zpět na FV (z generátoru na primár). Tam hrozí vznik oblouku při odepínání živé DS. Kdežto to mé opačné zapojení s relé navíc zajistí, že odpojovaný zdroj je vždy bez napětí, takže nikdy nevznikne oblouk v přepínači který by ty zdroje propojil mezi sebou.

Nerad bych se dočkal toho, že při testování mě ten přepínač bude fungovat v pohodě, ale jakmile jej zapojím nastálo, tak při 1001 přepnutí se to zrovna trefí do okamžiku, kdy nabíhá sínusovka DS z nuly do napětí a v tom se to přepne na měnič s obloukem a měnič dostane ránu a kdoví co ještě dalšího to odpálí, nedej bože podpálí.

Vy tomu fakt tak věříte že se to nemůže stát?
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Franta2776 » úte led 11, 2022 7:44 pm

Řešení je několik.1)Ten bazmek má pomocné kontakty,takže stačí použít startovací a stop tlaćítko pro připojení měniče a po přepnutí na DS se již nevráti zpět na měnič bez obsluhy.2)Nebo nechat manuálním režimu.
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 671
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » úte led 11, 2022 7:51 pm

kiksa píše: Pro zabránění mikrovýpadků a zabránění náběhu studeného měniče hned do zátěže po jeho zapnutí tam mám časové relé na ovládacích kontaktech.


Díky za postřeh a dobrý nápad s tím časovým relé na ovládacích kontaktech přepínače pro ochranu probouzejícího se měniče.
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 45
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Artuš » úte led 11, 2022 8:09 pm

Já jen nechápu, kde by se tam vzal natáhnout oblouk. Při 50Hz projde napětí 100x za vteřinu nulou. Oblouk by dělal DC. Jestli se mejlím, opravte mě.
?
Artuš
 
Příspěvky: 27
Registrován: čtv pro 23, 2021 8:04 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Franta2776 » úte led 11, 2022 8:27 pm

PetrP píše:
kiksa píše: Pro zabránění mikrovýpadků a zabránění náběhu studeného měniče hned do zátěže po jeho zapnutí tam mám časové relé na ovládacích kontaktech.


Díky za postřeh a dobrý nápad s tím časovým relé na ovládacích kontaktech přepínače pro ochranu probouzejícího se měniče.


Ten bazmek má to časový relé v sobě.Po zapnuti měniče přepne se zpožděním cca 3sek.Při vypadnutí měniče přepne na DS ihned.
10640Wp=5940Wp Jinko 12x495Wp jihovýchod,4690Wp Leapton 14x335Wp ,cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad,Lifepo4 16x260Ah,Easun Isolar 5500VA
?
Franta2776
 
Příspěvky: 671
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'