Marně jsem hledal nějaký rozumný přepínač zdrojů napětí až jsem narazil na toto vlákno. Moc děkuji za tip na čínské přepínače Jotta a podobné. Asi se to vyrábí pod různými názvy, našel jsem i Tomzn, Geya a ještě asi tři další, zřejmě jen různá označení pro stejné výrobky.
Po přečtení vlákna jsem si na doporučení objednal 100A verzi s kontakty vpravo, která by snad měla mít lepší ochranu před propojením zdrojů přes oblouk při přepínání kontaktů. Stačí mě dvoupůlový a našel jsem Geya W2R-100 II. Je na cestě z číny.
Ale stejně mě vadí možnost, že pokud dám solár jako primární (což chce asi většina solárníků) a DS jako zálohu, stejně se může stát, že by po obnovení napětí baterky a naběhnutí měniče zapojeného na primár mohlo při přepíná dojít k natažení oblouku z kontaktů DS do kontaktů měniče. Pořád tomu moc nevěřím že by to bylo vyloučené a nechci měnič odpálit.
Napadlo mě dát jako primár distribuční síť a před přepínač Geya předřadit do vedení z DS přepínací relé či stykač, které bude napájeno z měniče a při naběhnutí měniče toto relé vedení mezi DS a přepínačem geya rozpojí. Tím by něměl vznikat oblouk, strana DS v přepínači bude bez proudu. Měnič sám pak bude zároveň připojený na přepínač Geya jako záložní zdroj (generátor). Ale díky relé bude funkce přepínače Geya vlastně opačná. Pokud bude napětí na měniči, on odpojí přes relé DS od přepínače a přepínač přepne zátěž na měnič. Zapojeno by to mohlo ve stručnosti být nějak takto:
prepinac_geya_s_rele_navic.jpg
Uvažuji zhruba takto:
1) Pokud se ve FV vybije baterka a měnič se vypne, vrchní relé na vstupu z DS (označeno jako E.ON) odpadne do klidové polohy ve které připojí DS k přepínači Geya na primár. Protože je měnič vypnutý, přepínač nemůže při přepnutí na primár (DS) ze spodních kontaktů natáhnout oblouk do horní polohy, protože dole je mrtvo. Přepínač tedy přepne na DS bez rizika vzniku oblouku od měniče.
2) Když pak FV nabije baterku a měnič se zapne, tak přepínač ho v první milisekundě stejně ignoruje, protože si žije se svým primárem z DS. Jenže DS hned odpadne, vypne jí to vyrchní relé napájené z právě probuzeného měniče. Takže přepínač Geya zjistí, že mu chcípl primár a zároveň že ožila záloha (spodní přívod generátoru - z měniče), takže přepne dolů na měnič. Přitom zase nemůže natáhnout oblouk z DS, jelikož ta je odpojená tím rozpojovacím relé.
3) Jamile se zase vybije ve FV baterka a měnič chípne, jde se podle bodu 1. Opět odpojení přepínačem od mrtvého zdroje, tedy bez oblouku.
Takže veškerá přepnutí budou vždy prováděna z odpojené polohy a nemůže vznikat oblouk, který by propojil DS s měničem. Alespoň taková je má teorie znározněná nahoře na tom primitivním nákresu.
Drobné výpadky mě vůbec nevadí, jelikož přes FV napájím hlavně počítače a server, router, wifiny, NASku atd. a to má vše svoje UPSky, které těch pár milisekund nebo desítek ms výpadku při přepnutí pokryjí. Mě by nevadil ani přepínač, kterému by přepnutí trvalo třeba deset vteřin. Ale nenašel jsem nic, co by při přepnutí ze zálohy na primár mělo dost dlouhou prodlevu, aby zhasly případné natažené oblouky mezi kontakty. Nejlíp aby to odepnulo jeden zdroj, počkalo třeba vteřinu a až pak připnulo druhý.
Chápu, že málokdo má stejnou situaci, že mu dlouhé přepnutí nevadí, většina se snaží řešit milisekundy. Ale mě tam vadí ta teoretická možnost vzniku oblouku, propojení zdrojů a odpálení měniče a kdoví čeho ještě.
Nemáte někdo nějaké podobné zapojení čínského přepínače otestované? Nebo budu první (pokusný králík

) ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.