Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 10:31 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » čtv dub 08, 2021 6:02 pm

Vidíš. Pravda.

No třeba by ti pan Li-u nějaký papíry i CE poslal kdyby se člověk optal.
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod redcrown » čtv dub 08, 2021 6:13 pm

Jsi si jistý, že se v EU nesmí "čínský šmejd" používat? Věřil bych, že se to v EU nesmí prodávat, ale požívat nevím. Jen mé domněnky....
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » čtv dub 08, 2021 8:09 pm

Dovolil bych si vás trochu uvést do "právnického státu" - na jednoho elektrikáře připadají tři až čtyři právníci. Rozvaděč je výrobek, tj vyrábí ho výrobce, který k tomu musí dodat potřebnou dokumentaci (viz zákon 22 o výrobcích) , a pokud jde o DBO - "částečně typově ověřená rozvodnice", tak musí doložit splnění podmínek návrhu, jednou z nich je třeba oteplení rozvaděče při osazení danými součástkami. Po vyrobení výrobce DBO provede kusovou zkoušku, vystaví k tomu dokumentaci včetně návodu k obsluze a instalaci, charakteristiky rozhraní a.t.d. a na rozvaděč dá výrobní štítek. Revizní technik rozvaděč při výchozí revizi nereviduje, pouze přívod a vývody z něj, ale to už je instalace, a proto se revizní zpráva nazývá "zpráva o revizi el. instalace". Pokud rozvaděč není DBO
tak se ověřuje zkratová odolnost, izolační zkouška nestačí jen 500V a.t.d., vzdušné a povrchové vzdálenosti... tomuhle se normální výrobce rozvaděče vyhne, už proto, že to někdo musí zaplatit. Výrobci přístrojů a skříní obvykle mají nějaký návrhový systém, kde s použitím jejich komponentu dokáže "výrobce" vytvořit odpovídající dokumentaci. Výjimka je http://overeninavrhu.cz kde se za darmo dá vytvořit dokumentace k rozvaděči z komponent Bonega, z ostatních za peníze... Ale pokud se ve skutečnosti použijí jiné komponenty, než je specifikováno v "ověření návrhu" tak je celá dokumentace k rozvaděči neplatná... Potom výrobcem rozvaděče může být někdo kdo na to má živnost a odpovídající paragraf vyhlášky 50... Ještě bych si dovolil upozornit na nástrahy tohoto ve chvíli, kdy někdo řekne: přidej mi tady do rozvaděče dva jističe na xxx a chránič na zzz... potom ten, co tohle udělá, je nový výrobce rozvaděče, a měl by dodat kompletní dokumentaci...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5573
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » pát dub 09, 2021 6:18 pm

PavelR píše:Vidíš. Pravda.

No třeba by ti pan Li-u nějaký papíry i CE poslal kdyby se člověk optal.

Je faktem, že Číňan dokáže namalovat ledasco. Dalším faktem je, že na to stejně nebudu mít patřičné oprávnění k tvorbě dokumentace. No v tomto směru mi přijde, že už nikdo si nic nesmí udělat, protože co kdyby.
Dagus
 
Příspěvky: 665
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jahodovák » pát dub 09, 2021 7:01 pm

Dagus píše:
PavelR píše:Vidíš. Pravda.

No třeba by ti pan Li-u nějaký papíry i CE poslal kdyby se člověk optal.

Je faktem, že Číňan dokáže namalovat ledasco. Dalším faktem je, že na to stejně nebudu mít patřičné oprávnění k tvorbě dokumentace. No v tomto směru mi přijde, že už nikdo si nic nesmí udělat, protože co kdyby.

Tady nejde o to že by kdyby ale o to abysme se proinvestovali do blahobytu...ale jen některých...
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1194
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » pát dub 09, 2021 7:26 pm

Dagus píše:
PavelR píše:Vidíš. Pravda.

No třeba by ti pan Li-u nějaký papíry i CE poslal kdyby se člověk optal.

Je faktem, že Číňan dokáže namalovat ledasco. Dalším faktem je, že na to stejně nebudu mít patřičné oprávnění k tvorbě dokumentace. No v tomto směru mi přijde, že už nikdo si nic nesmí udělat, protože co kdyby.


Ano ale i to je řešitelný.
Pokud by byly potřebný papíry ať je to jak je to tak to pak už projektant za úplatu zkreslit může.
Větší problém aby to bylo naprosto legální vidím v tom co psal kodl. Kdo to vyrobí repektive kdo se upíše na výrobní štítek rozváděče. A vydá oficiální dokumentaci aby to bylo neprůstřelný v případě průseru jakéhokoliv druhu.

Kdy vlastně nastrává problém s DIY rozvaděčem? Až to zapálí sousedův barák nebo to někoho zabije. Do té doby není žalobce...
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » pát dub 09, 2021 7:53 pm

No přál bych vám vidět co mají třeba v některých nemocnicích jako přepínače nouzového zdroje, např. žádná mechanická blokace, ale hlavně že na tom mají CE. Zlatý Jotty.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » pát dub 09, 2021 8:44 pm

Dagus píše:A prosimtě jak se na tenhle přepínač dívá revizní technik? Ty to precijen děláš na profesionální úrovni, tak se ptám. Přijde mi to jako nerevidovatelné, pokud se o to zařízení bude revizní technik zajímat.
Teď jsem si našel hezkej blog o vysvětlení pojmu tn-c tn-s tn-c-s. Bylo mi záhadou ta tn-s jak jsi psal že máš za. Ono pokud má měnič ground relay, tak je i za měničem tn-c a pak se může pokračovat v tn-c-s, ale tn-s by to bylo jen pokud by nebylo ground relay a to by byla asi IT síť, pokud by se jelo offgrid ne? Ale tn-s už se z toho asi stát nemůže ne, respektive možná jo bez ground relay a když jede na aku, ale jak se přepne na ds, tak to hned bude tn-c-s ne?
Nehaním jen si ujasnuji jak se kdy ten měnič chová, respektive jak se značí ta síť. Pokud bych nepoužil ground relay, tak by ta síť byla na ds a bez ds rozdílná ne? No jsem zvědavej na kamaráda projektanta co mi to bude malovat, jak z toho bude nadšenej :roll:
https://janhlavaty.cz/2014/12/tn-c-tn-c-s-tn-s/


Ještě se mi nestalo aby nějaký revizní technik chtěl nějaký certifikát na použitý přístroj v rozvaděči. Prostě změří impedanci, izolační stav, zkontroluje krytí z hlediska prostředí, shodu s dokumentací skutečného stavu.
Investor rozhoduje o tom co zaplatí, revizního technik řeší hlavně bezpečnost pokud se s investor nedohodne jinak. Například v Temelíně a Dukovanech řeší i seizmickou odolnost rozvaděčů.
Certifikáty chtějí někteří investoři u dotovaných projektů aby je předali úředníkem a to většinou jen pro panely, střídače, akumulátory, o tom zbytku nemají přehled ani většinou neví na co to je. Certifikát na vypínač, pojistku atd... ještě nikdo nechtěl. Ono jde požadovat i certifikát ke každému použitému šroubu a matici a i k použité konstrukční oceli že je to opravu ocel, atd...
Omlouvám se správně jsem měl napsat TN-C-S. Zemnící relé nepoužívám u TN-C je to nesmysl. PEN ani PE se nesmí rozpojovat. A když si někdo rozpojí N tak u třech fází to také většinou se spotřebiči dopadne velmi špatně.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2156
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » sob dub 10, 2021 8:45 am

Díky za pohled z reálné praxe. Vážím si toho, že mi na moje "tupé" otázky odpovídáš a máš s náma trpělivost a až přijede přepínač, tak ho vklidu použiji. Díky.
Dagus
 
Příspěvky: 665
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'