Větrná elektrárna místo elektrocentrály

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2207
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Větrná elektrárna místo elektrocentrály

Příspěvek od fugas »

miroc píše:
fugas píše:Kdyby to bylo skutečně funkční,věděli bychom o tom nejméně sto let.
Myslím, že o princípe vieme už 2000 rokov. Dobrým príkladom sú badghíry - v starovekej Mezopotámii a Perzii používané veže s otvormi, ktoré zachytávali vietor, viedli ho do chladných pivníc (najčastejšie s vodnými nádržami kde sa vzduch ochladil a zvlhčil) a odtiaľ do obytných priestorov. Fungovali a dodnes fungujú ako moderná klimatizácia, ibaže bez elektriny. Veľa obrázkov pekných badghír, najmä zo súčasného Iránu ponúka Google https://www.google.com/search?q=badghir ... F#imgdii=_. Z množstva stránok, ktoré badghíry spomínajú, alebo popisujú, som vybral jednu, kde sa hovorí o 2000 ročnej histórii badghír a o 1500 ročnej VAWT slúžiacej na pohon mlyna: http://www.ullesthorpewindmill.org.uk/i ... oc&docId=7 Toľko krátky výlet do histórie.
solárník píše:Já myslím, že by to ani tak nefungovalo. On tam sice vzduch proudí rychleji, ale energie větru jako taková se tam nezvýší (odkud by se tam taky vzala další energie navíc?). No a když se nezvýší, no tak ji ani zvýšenou nelze vrtulí odebrat/zužitkovat.
O tom nemá smysl pochybovat, každá taková spekulace bude spekulací o perpetuum mobile.
Samozrejme že tie údaje o 6x väčšej výkonnosti sú nezmysly. Ale, je veľmi nelogické odobrať hore z veľkej plochy energiu slabého prúdenia vetra, a v zúženom mieste dostať energiu síce menšiu o straty, ale v rýchlejšom prúdení? To rýchlejšie prúdenie môže potom využiť menšia vrtuľa tak, že možno aj niečo vyrobí. Pritom hore by v slabom prúdení nemala šancu vyrobiť vôbec nič. :mrgreen:
Ahoj.Je to velmi důmyslné zařízení,to nelze popřít.Slouží ale k ochlazování sklepů,jak píšeš.Navíc to funguje principielně úplně jinak,než zařízení o němž byla zapředena debata.Vítr tam poslouží pouze k rozhýbání komínového efektu,kdy rozpálená strana odsává vzduch,který je chlazenou stranou vehnán v podobě větru.Tedy jedna strana slouží jako vstup a druhá jako výstup,v závislosti na směru větru.Vstup a výstup jsou odděleny přepážkou a mají stejné průřezy,což z toho dělá v podstatě tunel.Nejde tam o snahu něco rozhýbat,ale vytvořit z nesnesitelného snesitelné klima :)
Nicméně,vzhledem k tomu,co zatím vím o VAWT a její domácí stavbě,mám povětšinou od tebe,nebudu diskutovat :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Větrná elektrárna místo elektrocentrály

Příspěvek od miroc »

fugas píše:Navíc to funguje principielně úplně jinak,než zařízení o němž byla zapředena debata.Vítr tam poslouží pouze k rozhýbání komínového efektu,kdy rozpálená strana odsává vzduch,který je chlazenou stranou vehnán v podobě větru.Tedy jedna strana slouží jako vstup a druhá jako výstup,v závislosti na směru větru.Vstup a výstup jsou odděleny přepážkou a mají stejné průřezy,což z toho dělá v podstatě tunel.Nejde tam o snahu něco rozhýbat,ale vytvořit z nesnesitelného snesitelné klima :)
Nerád, ale musím... :oops: Principov fungovania badghir je samozrejme viac. Ale základ je v zachytávaní vetra vežou otvorenou smerom odkiaľ fúkajú prevládajúce vetry a vedením teplého vzduchu do pivníc (toto určite nie je komínový efekt), kde sa vzduch ochladzuje a odtiaľ je vedený do obytných miestností. Za bezvetria môže fungovať aj komínový efekt. Veža - komín, ťahá von vzduch z miestností a pritom sa nasáva chladnejší z pivníc. Alebo môže ísť o rôzne kombinácie. Takže ten prvý - základný spôsob je presne to o čom tu bola reč. Nakoniec na nete je toho kvantum. Stači dať do vyhľadávača badghir, alebo badgir. Napr. Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Windcatcher alebo rovno IR encyklopédia: http://www.iranicaonline.org/articles/b ... nditioning
To o čom si písal je tiež jeden zo spôsobov, keď vietor na veži vytvára na záveternej strane podtlak a pomáha komínovému efektu: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Qanat_wind_tower.svg
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2207
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Větrná elektrárna místo elektrocentrály

Příspěvek od fugas »

Vyplynulo mi to tak z obrázku na odkazu,který jsi uvedl výše.Počtu o tom více.Každopádně,doma bych takové zařízení moc neužil :)
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek