Správná volba jističe, nebo pojistky

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
petrs
Příspěvky: 429
Registrován: pon čer 30, 2014 7:02 am

Re: Správná volba jističe, nebo pojistky

Příspěvek od petrs »

lzahradil píše:

A je vyhodnejsi v takhle malem systemu mit panely spise paralelne nebo seriove ?
U 24V systemu v serii o 2 panelech ziskam cca 60V na panelech ale malej proud a paralelne sice polovicni napeti ale vyssi proud. Co je obecne lepsi ? Proud nebo napeti ? V pripade ostrova dle me urcite proud protoze jej ihned spotrebovavam, ale dobije se mi v poho baterka pri horsim pocasi i kdyz napeti bude kolisat i treba pod mez baterky ?
Pokud regulator zvlada vyssi napeti[>>60V],pak je lepsi dat panely do serie-pokud nektery z nich neni v prubehu dne zastinen.
Napeti pri vychodu slunce rychleji nabehne nad minimalni napeti ,pri kterem je regulator schopen nabijet baterie ,pri zapadu slunce pozdeji poklesne pod tuto hodnotu [minimalni zisky vykonu]a ztraty vykonu na vedeni stejneho prurezu jsou mnohem mensi nez pri paralelnim zapojeni panelu[podstatne zlepseni,obzvlast pri tenkych vodicich].Je treba ale jeste zjistit ucinnost MPPT regulatoru pri rozdilnych vstupnich napetich z panelu.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Správná volba jističe, nebo pojistky

Příspěvek od dracekvo »

Ahoj,

co sem tak koukal, tak nevím jestli dobře chápeš pojmy napětí (V), proud (A) a výkon (W).
U pojistek se udává pouze proud a jediné co je může spálit je vyšší proud než je na nich psaný. Napětí ani příkon je spálit nemůže pokud se nepřekročí právě ten onen proud.

Tj. 10A pojistka mi na 12V udrží 120W, ale na 24V už 240W. Prostě záleží jen na ampérech.
Uvádí se u nich sice i napětí, ale to je jen maximální napětí na které je stavěná jejich izolační pevnost v našich systémech 12,24,48V nás tenhle údaj ani nemusí zajímat.
Osobně bych se na autopojistky vyprdnul a koupil normální pouzdro (pojistkový odpínač) velikosti 10x38.

U jističů je to trošku jiné, tam nás napětí na které je konstruovaný musí zajímat a hlavně chceme-li ho použít na jištění stejnosměrného proudu. Tam je tento údaj důležitý. Protože každý jistič má zhášecí komoru k zamezení elektrického oblouku a je konstruovaný na určité max napětí, které je schopný bezpečně odepnout.

Jinak jestli panely sériově nebo paraelně. Záleží na tom jaký máš regulátor. Pokud máš MPPT tak sériově (musíš znát max napětí jaké zvládá na vstupu a to nepřekročit a ještě nechat dostatečnou rezervu). Pokud máš obyč PWM tak co nejblíž napětí baterie + pár voltů navíc. Většinou se používá na 12V systém panely o napětí MPPT 18V. PWM měnič nemusí ustát velký rozdíl napětí na panelech a napětí na baterii. Ale dohledat tento údaj je u většiny levných PWM docela ořišek.
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Správná volba jističe, nebo pojistky

Příspěvek od vla »

Jistě základní jednotky znám, jen jsem si právě nebyl jistý jestli ten stále narůstající přenášený výkon se vzrůstajícím napětím nebude na závadu. Zřejmě při 24V nebude, ale dám na radu tvou i dalších zkušených a na autopojistky se vykašlu. Chtěl jsem je použít z hlediska nízké ceny, ale navrhované pojistkové odpojovače jsou rovněž cenově přijatelné, takže je použiji a děkuji za rady Vla.
Nemám rád tenhle stát.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek