Ale teď vážně - vzhledem k tomu, že uvedený panel má udávané parametry při NOCT 45°C, tak to zas takový obrovský rozdíl nebude. Ale nebudu napovídat.
Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte bře 28, 2023 8:06 pm
fugas píše:Tak já budu konkrétní.
Byl jsem u pána pro pár věcí a nabízel mi panely 220Wp poly za 2400kč/ks cca dva roky staré.Dále regulátor Tristar 45A PWM za 2500Kč téměř nový,leč po záruce.Pak jsou k dispozici dvě baterie Trojan 6V/225Ah,stáří neznámé,po výměně elytu.
To máme 7500kč za 440Wp/12V 225Ah v olovu teoretických.Po vyzkoušení takovéto sestavy lze případně přikoupit MPPT regulátor a tento tristar může vesele ohřívat malý zásobník na teplou vodu z přebytků,protože může fungovat i jako vytěžovací zařízení v případě plného nabití baterií,čili není třeba se ho následně zbavovat.
Není to zrovna hitparáda ale dohromady je to "plnohodnotný" systém.Ovšem musí se v tom angažovat člověk,který o věci něco ví,nejlépe někdo ze sousedů,pokud si systém obsluhují sami.Tak jako tak systém potřebuje údržbáře,který na to občas jukne.
vlkazajac píše:Zareagujem ako čistý technokrat - Victron 75/15 je regulátor, ktorý obmedzí výstupný prúd na 15 A, ak je pripojený panel vyššieho výkonu. Nejde o to, že by regulátor pracoval mimo povolené parametre, ako tu podsúvate. Plného výkonu 230W dosiahne panel zriedka a vedome som takúto občasnú stratu výkonu oželel s ohľadom na energetické potreby systému. Naviac, uviedol som, že lacnejší panel môže byť zo second handu, možno toľko nikdy nedá.
Z čisto ľudského hľadiska - budme gavalieri a nenavrhujme dáme, aby sa smýkala s nejakou batériou. Tak sa fotovoltika nestane populárnejšia.
Tak kto navrhuje systém mimo povolené parametre, ja alebo Vy? Myslím tým všadeprístupné návody na nabíjanie batérií.
Ja si čas nájdem, keď bude o čom diskutovať. Zanechám toto vlákno definitívne, už stačilo.
Uživatelé procházející toto fórum: beethowen, borodinkechold, jdobry, mihlit, PetaJoule, pkougl, Trendiction [Bot], vk_1, yare a 5 návštevníků