Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 19, 2021 9:53 pm


Relé na Raspberry

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.

Relé na Raspberry

Příspěvekod ixo » čtv srp 14, 2014 9:17 pm

Chcel by som vás poprosiť o radu, ako správne pripojiť relé na Raspberry. Dočítal som sa niečo v tom zmysle, že nie je možné pripojiť žiadné relé (napríklad takéto: http://www.dx.com/p/arduino-5v-relay-mo ... -0VteN_s4Q ) na GPIO, čím som si ale nie istý, pretože na ebay sú predávané aj ako relé pre Raspberry. :?:

...ale že je potrebné cez GPIO spínať len tranzistor alebo optočlen, ktorý dokáže spínať väčšie prúdy, potrebné pre zopnutie relé. Zhruba rozumiem, ale nevyznám sa natoľko v elektrotechnike, aby som to vedel sám zbastliť. Ak by ste mi vedeli poradiť, čo kúpiť (gme.sk) a prípadne aj ako zapojiť, veľmi by ste mi pomohli. Čo som zatiaľ prednedávnom zvládol, bol ohmov zákon a následne odporový delič. :)

Vopred všetkým ďakujem za akékoľvek podnety!
940 Wp, LiFePo 8x200Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 449
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv srp 14, 2014 9:31 pm

Napr to relé čo si dal na linku má tranzistor na spínanie tranzistora. Je lepšie keď je tam optočlen ale aj tranzistor je v poriadku. Používal som rok 8 relé s optočlenom a všetko bolo v poriadku. Ak chceš kúp si obvod ULN2803A to má 8 vstupov a 8 výstupov s napätím aké si tam pustíš a prúdom do 500mA. Už pred nejakým časom som sa dal do výroby dosky pre raspberry ktorá bude mať analógové vstupy a digitálne výstupy. Len nejak neni času tak ako by som si predstavoval.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod ixo » čtv srp 14, 2014 9:44 pm

Super, mám rovno sériu doplňujúcich otázok. :)
Keď má tamto relé tranzistor, stále sa nedá pripojiť napriamo? Ak nie, tak ako viem ten vstavaný tranzistor využiť?
Pozrel som ten ULN2803A. Laicky mu rozumiem tak, že na jednej strane má zrejme 8 vstupov + GND, na druhej strane 8 spínaných výstupov+GND - tak? To by bolo easy.
Tranzistor môžem takto pripojiť priamo na GPIO, alebo treba ešte predradiť napr. odpor?
Keď mám len jedno relé, tak by som mohol použiť aj menšie tranzistorové pole? na GME také ale veľmi ani nevidím (http://www.gme.sk/tranzistorove-polia-bipolarne)
940 Wp, LiFePo 8x200Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 449
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv srp 14, 2014 10:13 pm

Tie dosky čo kúpiš na ebay sú už hotové. Nemusíš dávať odpor všetko by malo byť na doske. A to ULN si pochopil správne ;) spína GND. Môžeš použiť napr aj to ULN a relé si zapojíš aké chceš a môžeš kombinovať či chceš 24V, 12V , 5V relé. Závisí len aké napätie tomu relé dáš.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod ixo » čtv srp 14, 2014 10:36 pm

Zajtra budem mať to relé z Ebayu (také používam aj teraz, ale ovládam ho Arduinom), tak by som šiel povedzme tou cestou. Nie je mi ale úplne jasné zapojenie toho relé, spravil by som to takto:
1.) GND pripojím na Raspi GND;
2.) ovládacie napätie získam z ovládaného Raspi GPIO pinu;
3.) +5V napätie pre cievku zoberiem z pinu +5V. Pri nevyužití USB periférií by mohol +5V pin dať vraj 200-300mA - to by mohlo stačiť? :?: Zdroj: http://www.raspberrypi.org/forums/viewt ... 44&t=14153
940 Wp, LiFePo 8x200Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 449
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod 007ToMMaS » pát srp 15, 2014 8:22 am

áno je to tak. RPI napájam priamo cez +5V pin. USB nepoužívam lebo to je obmedzené na určitý prúd. Napájam ho cez DC-DC menič z ebay ktorý je nastavený na 5V a RPI je napojené priamo z neho.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod tomas » stř lis 26, 2014 9:10 am

UniPi
http://elektro.tzb-info.cz/inteligentni ... dovy-a-iot

- 14 digitálních vstupů 5–24 V slouží ke čtení informací například z elektroměrů, vodoměrů, či stavy otevření dveří/oken, pohybových čidel nebo i informací o množství srážek pro zavlažování.

- 1Wire sběrnice pro měření teploty a vlhkosti. Velkou výhodou řídicí jednotky UniPi je zabudovaný mikročip, který obsluhuje digitální teplotní čidla. Digitální teploměr má svou adresu, není nutné ho jakkoliv kalibrovat či nastavovat, prostě zapojíte a sbíráte data. Na každé jednotce je možné připojit až 15 teploměrů a jejich přesnost je 0,3 °C. S konektorem RJ45 a cenou pod 200 korun, je to ideální kombinace pro orientační měření teplot v kotelnách či na rozvodech tepla a chladu v budovách.

- 8× 250V/5A AC nebo 24V/5A DC relé od společnosti Omron, které slouží jako řídící spínací prvky.

- Pro připojení nestandardních modulů slouží 4 USB konektory.

- 1× Analogový výstup 0–10 V. Pro proporcionální řízení ovládaných zařízení.

- 2× Analogový vstup 0–10 V

- Modul reálného času sloužící pro správné časování při nedostupnosti internetu

- I2C sběrnice sloužící k připojení rozšiřujících modulů

- EEPROM paměť pro uchování důležitých informací

- Notifikační diody pro zobrazení stavu

- UART konektor pro připojení čtečky bezkontaktních karet
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2196
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod solárník » stř lis 26, 2014 11:42 am

Nevím, jaké má přesné specifikace RaspBerry, ale jestli má výstup aspoň 40mA, tak (i na Arduino) existují relátka, co se dají spojit napřímo (resp. pouze přes malý oddělovací odpor). Jsou to miniaturní TTL typy, jednou jsem s tím něco postavil. Ale má to nějaká omezení, jako že mohou být max 2 a jejich vybavovací proud nesmí překročit 40mA (při jednom i 50mA). Samozřejmě relé musí být TTL typ s úrovněmi vhodnými pro výstupní logiku.

A jak tu ostatní uvedli, všechny relátkové desky na Arduino budou asi kompatibilní i s RB.
?
solárník
 
Příspěvky: 1459
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod kodl69 » úte led 27, 2015 12:45 am

raspberry má výstupy 3,3V, 1mA, je to přímo z procesoru, takže optočlen snad ani přímo, ještě tranzistor nebo budič.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5853
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod ixo » úte pro 29, 2015 9:46 am

Ozaj, vtedy som to vyriešil podľa nižšie uvedeného zapojenia s tranzistorom a funguje to už rok bez problémov:

I've tried it and it works!
Not only does the ULN2003's transistors make both relays work by giving it 5V signals instead of 3.3V (translating the Pi's 3.3V coming from the programmable GPIO pins to 5V), but they also reverse the logic, so now the relay is on when the Pi sends HIGH signals and OFF when the Pi sends LOW signals, which makes a lot more sense for me personally :)

So the thing to do is:
- Connect relay's VCC pin to Pi's 5V pin
- Connect relay's GND pin to Pi's GND pin
- Connect relay's IN pin to ULN2003 output pin (for example output pin 1)
- Connect Pi's programmable GPIO pin to ULN2003's input pin (if you used output 1 above, then use input 1 here)
- Connect ULN2003's GND pin to PI's GND pin.

Works like a charm :)
940 Wp, LiFePo 8x200Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 449
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod kodl69 » úte pro 29, 2015 10:01 am

jo, tohle používám ve svým systému taky. mám relátka na 7V a nemám odvahu to připojovat přímo na procesor. Možná sem ti měl zrovna poslat schéma....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5853
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod 007ToMMaS » stř kvě 25, 2016 9:17 pm

Ahojte, nejdem vytvárať novú tému lebo je to zbytočné lebo to má súvis s riadením relé.
Na svojom raspberry používam IO expander mcp23017 na rozšírenie výstupov relé. Celé toto riadenie mi beží na bash. Ide o jednoduché zapni vypni. Určitú dobu mi stačilo to keď danej veci som dal inpulz pomocou expandéru tj že zapni pin 1 tj ....0x1 atď.... Postupom času sa to dostalo do takého štádia že tieto piny potrebujem riadiť aj tak aby mi nejaké ostali zapnuté alebo aby sa vypli a iné aby to neovplyvnilo.
Zistil som že keď adresu pinu zpočítam tak sa zapnú obe. napr PIN1 a PIN 2 zapnem 0X3. Keby chcem aj PIN 8 tak to je 0x83... atď... viete mi prosím vás poradiť ako jednoduchšie riadiť čosi takéto? Napadla ma varianta že si jednotlivé kombinácie napíšem v rôznych podmienkach a v závyslosti od toho čo bude treba zapnúť sa zmení výstup na vykonanie danej úlohy. Napríklad že budem potrebovať zapnúť PIN1 tak mu pridelím hodnotu 1, Pin2 budem potrebovať vypnút tak bude mať hodnotu 0 a pin3 chcem aby sa pustil tak jeho hodnota bude 1. Nejak by som to musel napísať aby súčet prebiehal tak aby to fungovalo :D ... viete mi prosím vás poradiť ako na to jednoducho? Ďakujem. Pekný večer prajem a veľa slnka :)
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod rottenkiwi » stř kvě 25, 2016 10:16 pm

No malo by stačiť nadefinovať konštanty, aby sedeli na jednotlivé bity napr. 8 resp. 16 bit slova
a potom nuluje sa AND, zapína sa OR a prepína sa XOR.

Nejako takto:
https://www.arduino.cc/en/Reference/BitwiseAnd
Zbohom. Why 50 Years Haven Protocol RollBack Tachyum prototyp 280 Ah LiFePO Zomrel McAfee 23005 KWh
Once you have enough money, more money doesn't make you more happy.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4311
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Relé na Raspberry

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv kvě 26, 2016 7:32 pm

rottenkiwi píše:No malo by stačiť nadefinovať konštanty, aby sedeli na jednotlivé bity napr. 8 resp. 16 bit slova
a potom nuluje sa AND, zapína sa OR a prepína sa XOR.

Nejako takto:
https://www.arduino.cc/en/Reference/BitwiseAnd



Pohrám sa s tým a pozriem, ďakujem moc.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm


Zpět na Raspberry Pi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'