Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 14, 2021 12:15 am


Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provozu

Měniče Victron
Předchozí

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod gupa » úte říj 27, 2015 6:01 pm

tomas píše:Potřebuji nastavit měnič Victron tak, aby při napětí 51V vypnul a při napětí 53V zapnul. Jenže mi to nechce dovolit nastavit, potřebuje mít mezi těmito napětími minimální rozsah 4V, ale já chci mít jen 2V.


Každý měnič Victron co vím, lze zapínat nebo přepínat dálkově. Nešlo by to přes takto?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1739
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod FRSO » úte říj 27, 2015 6:15 pm

gupa píše:
tomas píše:Potřebuji nastavit měnič Victron tak, aby při napětí 51V vypnul a při napětí 53V zapnul. Jenže mi to nechce dovolit nastavit, potřebuje mít mezi těmito napětími minimální rozsah 4V, ale já chci mít jen 2V.


Každý měnič Victron co vím, lze zapínat nebo přepínat dálkově. Nešlo by to přes takto?


Čau Gusto, to jo, ale dle napětí to ovládat je potřeba přes nějaký napěťový komparátor, třeba něco vybastilt, nebo použít napětové relé a na něm si to nastavit, relé stojí cca 800,-Kč.

něco takového, jestli mají na 40-60V:
http://www.elkoep.cz/produkty/elektroni ... tova-rele/
FRSO
 
Příspěvky: 1434
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod gupa » úte říj 27, 2015 9:08 pm

Ono relé je možné nastavit i přes VS nebo asistenty, tak, že by odpojovalo nepřímo např. LineOUT - zátěž, ale měnič by furt jel. Otázkou pro tomas je přesně proč ten rozkmit jen do 2V a jestli by nestačilo nastavit AES a nechat měnič jet a použít pro spínání např. stykače relé co má měnič.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1739
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod tomas » úte říj 27, 2015 9:46 pm

2V jsem vypozoroval že by bylo u použitých LiFePo4 asi optimálních. Teď je tam nastaveno 50V vypnutí a 54V zapnutí. Jenže tam potřebuji 51V, protože se stává že už pod 51V je některý článek pod 3V a Cell-Log vypne celou elektrárnu, zvláště když je tam 51V už na začátku noci, tak to do rána nevydrží. Kolem 50V se mi články začínají dost rozcházet. Kdybych mohl nastavit vypnutí měniče při 51V tak elektrárna do rána vydrží odběr regulátorů a "vypnutého" měniče. No a chvíli po rozednění by měnič při 53V zapnul a vše by fungovalo automaticky zase dál. Tak se musí čekat až napětí dosáhne 54V a to trvá někdy i více dnů (pokud je zataženo) a protože ustálené napětí v klidu na akumulátoru mám 53V, tak měnič prakticky stále signalizuje vybitý akumulátor (napětí nižší jak 54V) :-(. Lithium prostě nemá takový velký pracovní napěťový rozsah jako "měkké" olovo.
Nechci tam živit další stykače a napěťová relé když už to má už měnič v sobě, jen výrobce to softwarově zbytečně omezil a zvolil hodnoty spíše pro olovo. Už tak je tam dost vysoká trvalá spotřeba, přes 100W.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2161
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod gupa » úte říj 27, 2015 10:05 pm

Jak Cell-Log vypne celou elektrárnu? Nemohl by tedy rozepnout v nějaké sledu na měniči dva kontakty a potom teprve celou elektrárnu? Jaké jsou regulátory. Nemají nějaké relé nastavitelné podle napětí?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1739
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod kodl69 » stř říj 28, 2015 9:18 am

Já bych to viděl na něco, co počítá SOC, třeba BMV, nebo jinou automatizaci, která tohle zvládne. Já mám vypínání měniče při 30 proc. SOC (mám hodně DC spotřeby a tu bych nechtěl vypínat, zatím nemám záložní dobíjení) a nic si nedělám z toho, že když je 5kW špička, tak jdou baterky na 50,5V, všechny články mají nad 2,9V a vypnutí na sílu mám na 2,8V z balancerů. Měnič se potom zapne ručně nebo při 60 proc. SOC, možná by tam mohlo být míň, ale prostě to mám takhle, aby furt nezapínal a nevypínal. Jinak to teda jdou baterky těžce do nuly, když mají problém napájet regulátory, můj bere cca 100mA, to by bylo 1,6Ah za noc jaká ještě nebyla... Zkus řešit tu trvalou spotřebu, já to hrotím možná až do extrému, bistabilní relé - stykace, když nejhůř tak nízkopříkonový relé, wifi jsem taky vybíral podle spotřeby..Můj nejnovější čin je led světlo s PIR čidlem který v klidu bere 3mA na 50V, proti původnímu jenom čidlu s 15mA na 230V.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5622
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod SJM » čtv říj 29, 2015 8:25 am

kodl69 píše:..Můj nejnovější čin je led světlo s PIR čidlem který v klidu bere 3mA na 50V, proti původnímu jenom čidlu s 15mA na 230V.


3mA je zajímavý údaj. Bylo by možné dát odkaz na prodejce?
SJM
 
Příspěvky: 607
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod kodl69 » čtv říj 29, 2015 9:00 am

prodejce je jakákoliv čína, http://pohybova-cidla.heureka.cz/ltv-illuma-st07-bi/ a potom domácí tunning: odstranit relé, odstranit 7808, propojit levý a pravý vývod 7808 a tam přivést 7,5V z led driveru s HV9861, přeškrábnout cestu k tranzistoru spínajícímu relé a tam udělat vývod, připojit ke vstudu pwm dim na HV9861 a to je celý (samožřejmě propojit - obou krámků). Ty předřadníky s HV9861 ( HV9910 s vestavěným stmívačem) jsme tady probírali kdysi před rokem. Ony ty PIR spínače jsou všechny skoro stejný, LM324, PIR čidlo, fotoodpor a několik tranzistorů pro spínání stavové LED a relé.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5622
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod RadekS » sob říj 31, 2015 7:06 pm

tomas píše:2V jsem vypozoroval že by bylo u použitých LiFePo4 asi optimálních. Teď je tam nastaveno 50V vypnutí a 54V zapnutí. Jenže tam potřebuji 51V, protože se stává že už pod 51V je některý článek pod 3V a Cell-Log vypne celou elektrárnu, zvláště když je tam 51V už na začátku noci, tak to do rána nevydrží. Kolem 50V se mi články začínají dost rozcházet. Kdybych mohl nastavit vypnutí měniče při 51V tak elektrárna do rána vydrží odběr regulátorů a "vypnutého" měniče. No a chvíli po rozednění by měnič při 53V zapnul a vše by fungovalo automaticky zase dál. Tak se musí čekat až napětí dosáhne 54V a to trvá někdy i více dnů (pokud je zataženo) a protože ustálené napětí v klidu na akumulátoru mám 53V, tak měnič prakticky stále signalizuje vybitý akumulátor (napětí nižší jak 54V) :-(. Lithium prostě nemá takový velký pracovní napěťový rozsah jako "měkké" olovo.
Nechci tam živit další stykače a napěťová relé když už to má už měnič v sobě, jen výrobce to softwarově zbytečně omezil a zvolil hodnoty spíše pro olovo. Už tak je tam dost vysoká trvalá spotřeba, přes 100W.

Tak toto mne zajímá.Pokud dobře počítám,tak napěťový rozdíl mezi nejslabším (myslím ten,který aktivoval odpojení) a nejsilnějším článkem může být až 0,15V.Odpojení,potažmo u mne připojení externí nabíječky mám také nastaveno na 50V.
Bohužel nebo bohudík od ledna napětí na tuto úroveň nekleslo,takže nevím ,jak by to vypadalo s napětími jednotlivých článků.Jinak používám horní ruční balancování (letos 3x) článků na 3,40V - v této úrovni jsou články rozjeté plus mínus 1 až 2 milivolty.Docela by mne zajímalo,jak by to vypadalo s napětími v dolní úrovni vybití při těch 50V.Teď před zimou to už ale zkoušet nechci,Oskar by to už nemusel dobít.Dříve jsem to zkoušel s dolním balancováním při 2,95V,ale o to víc se mi články rozjely v té horní úrovni.Nějak selským rozumem a také tím ,co píše abrams o balancování jsem usoudil ,že článkům škodí více přebíjení než podbití-pochopitelně v rozumné míře,tak proto jen horní balancování.Chtěl jsem se zeptat na dvě věci:Při jakém odběru to Cell-Log odpojil a jaké používáte balancování (horní nebo dolní a při jakém napětí).
480Wp Mono+EP3215+40Ah LiFePO4@12V, 12x300Wp SHUTTEN Poly+12x amorf Avancis 125Wp+Axpert MKS 4kW+ 8kW LiFePO4@48V
RadekS
 
Příspěvky: 104
Registrován: čtv bře 19, 2015 6:41 pm
Bydliště: Jizni Cechy

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod tomas » sob říj 31, 2015 9:15 pm

Přesný odběr nevím, je tam trvale kolem 100W, kamerový systém (kamery mají noční přísvit takže asi žerou v noci více a nemám to změřeno), vlastní spotřeba měniče a regulátorů.
Balancování je špatné, bohužel nic lepšího na trhu v té době a za rozumnou cenu nebylo, takže tam jsou klasické odporové paliče na cca 3,6V http://shop.mypower.cz/pasivni-balancov ... -1-7a-2497
Jenže na 3,6V se nenabíjí takže se ani nebalancuje a články se rozjíždějí hlavně v krajních napěťových hodnotách. Uvažuji o těchto balancérech: viewtopic.php?t=2717&p=46982#p46898
které by to mohli vyřešit i když by rozdíl napětí v měniči zůstal nastaven na ty 4V. Jen elektrárna není moje, takže majitel se musí rozhodnout jestli to chce nějak vylepšit, zatím nevím, je s ním těžká komunikace :(
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2161
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod RadekS » ned lis 01, 2015 9:40 pm

Také "používám" ty samé odporové paliče.Ale upřímně-jsou tam víceméně na okrasu.Pracovaly pouze jednou,když jsem inicializoval nové články.Klasika-nabíjení v serii malým proudem (aby to SBM1 ustály) do doby než začaly zabírat,pak jsem je odpojil a v paralelním pospojování opatrné dotáhnul na výsledných 4V.Pak znovu zapojení do výsledné serie a ověšení každého článku dvojitými SBM.Nedělám si žádné iluze,že v případě poruchy regulátoru by to články nějakým způsobem ochránilo-na to mám jiné vychytávky(odpojení panelů při napětí 56V na bateriích pomocí bistabilního relé a odpojení DS pro nabíječku).Ale zpět k tématu-ta věcička, co má marko250 se mi moc líbí,doufám,že mu bude fungovat bez problémů( s tím paralelním zapojením 4S balancérů je to od něj supr vychytávka).
Myslím si,že pro pana majitele elektrárny by to byla dobrá varianta,snad by těch necelých 10 tisíc ustál (od paní Mendy možná ještě míň).Také bych do toho rád šel,ale obávám se toho VF rušení.Mám komunikaci PC s AX řešenou po RS232-kabel je dlouhý cca 25 m,když mi sepnou různé stykače, tak to občas vypadne.Většinou se komunikace opět sama obnoví,ale také to chce někdy reset.RLC filtry na to mám pověšené, ale znáte to...........

Ten stabilní odběr u Vás odhaduji na nějakých 150W (tj cca 3A z baterií),při napětí 50V tam té kapacity už moc nezbývá,některé rozbalancované články už mohou být v dolním koleni.Loni v zimě se mi stalo to samé-na bateriích (paraleně 3 sady 20,40 a 100Ah) bylo cca 49V,odběr do 100W,ale články měly od 2,95 po 3,10V.Zkusil jsem je zatížit 1KW,ale okamžitě napětí letělo dolu=> zbývající kapacita těch nejslabších byla dle mého laického odhadu tak do 10%(zkušenější tady na fóru mne prosím kdyžtak opravte).Závěrem již tady na fóru zmiňovaná rada-používat top balancing v rozmezí 3,4-3,45V a při nízkých odběrech do C05 to nepouštět pod 50V.
480Wp Mono+EP3215+40Ah LiFePO4@12V, 12x300Wp SHUTTEN Poly+12x amorf Avancis 125Wp+Axpert MKS 4kW+ 8kW LiFePO4@48V
RadekS
 
Příspěvky: 104
Registrován: čtv bře 19, 2015 6:41 pm
Bydliště: Jizni Cechy

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod fukuši » ned zář 11, 2016 11:33 am

Dobrý den , ví někdo jak se nastavuje Multiplus 3000VA tak aby jel přednostně z baterii až třeba do 47V a dokázal vše nad 2500W přisosávat ze sítě.Předpokládam že je to někde ve VE Configure záložka virtual switch.Bylo by možno na vstup připojit místo DS třeba výstup Axperta a tím získat součet výkonů.Kde se nastavuje aby nedošlo případně k dodávce do sítě
případně Axperta?Co by se stalo v případě že místo DS dám na vstup mod.sinus?Díky za každej nápad či radu.
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod gupa » pon zář 12, 2016 7:39 pm

Jaké údaje jsou nalepeny na mikrokontroléru, jde to tak, když se oddělá dekl a najdeš největšího švába tak naněm?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1739
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod fukuši » pon zář 12, 2016 10:33 pm

gupa píše:Jaké údaje jsou nalepeny na mikrokontroléru, jde to tak, když se oddělá dekl a najdeš největšího švába tak naněm?

Tak malinko jsem pokročil.Stávající SW to neumí musel jsem sehnat novější a přehrát ptá se to dokonce i na SN.Přehrátí se povedlo ale problém nastal při záložce assistant chce to heslo.
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod RRR » úte zář 13, 2016 7:05 pm

To Vám sdělí dodavatel, nebo se obraťte přímo na Victron. Ještě jsem našel na internetu tenhle obrázek, ale nevím, já asistenty zaheslované nemám:
password.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 195
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod fukuši » úte zář 13, 2016 9:51 pm

RRR píše:To Vám sdělí dodavatel, nebo se obraťte přímo na Victron. Ještě jsem našel na internetu tenhle obrázek, ale nevím, já asistenty zaheslované nemám:
password.JPG

Jo super to je ono.Už to funguje.Jak se to jednou zadá už to heslo znova nechce tak možná vám to už někdo zadal.
Můžete mi trošku popsat co vše nastavit na dososávání ze sítě třeba nad 2700W?Mělo by se to nastavovat jako HUB1 aspon jsem něco takového slyšel.Hlavně potřebuji zakázat přetok.Zajímalo by mě jaká bude spotřeba ze sítě třeba při 2000W předpokládám že to bude asi malinko něco sosat pořád.Dá se toto někde nastudovat?
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

Příspěvekod RRR » stř zář 14, 2016 7:37 am

Nastudovat? To asi nejlépe tady: https://www.victronenergy.com/live/start
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 195
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'