Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 01, 2023 3:09 am

Pravítka v grafech na MyPower.CZ

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Pravítka v grafech na MyPower.CZ

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 05, 2014 12:08 pm

Hoj, připravil jsem takovou vychytávečku, která by měla být funkční ve FF a Chrome.

Leckdy se stává, že je vhodné srovnat na grafu jeden kus křivky s druhým kusem o kousek vedle. Oči už jsou unavené a tak se člověk nemůže dohledat jestli to je víc nebo míň, když je to skoro stejné a tak jsem si řekl, že s tím něco udělám, protože tyhle situace dobře znám :D

:wood:

Mějme tedy graf obecný, klasický standardní mypowerovitý.
Třeba měření napětí u mě na baterkách *batt* a panelech ::pv::

Obrázek

Odedneška, když na graf najedeme kursorem myši, zobrazí se nám speciální ikonka se symbolem jakýchsi tečkovaných čárek, něco jako "guidelines", měřítka, pravítka, léry, nebo tak něco .. :D

Obrázek

Když se opravdu hodně přiblížíme k ikonce až nad ni, ikonka zmizne a místo ní se nám objeví dvě pravítka.

Obrázek

Když pohneme kursorem myši, ty pravítka jdou s náma :yes:

Obrázek

Můžu tak teď o něco snáze zjistit, že z neděle na pondělí jsem vypínal monitor a šel spát za o něco lepší kondice baterek, než předchozí den ...

Obrázek

... nebo že v momentě východu slunce v neděli byly baterky po noci o něco více vybitější, než den před tím.

Obrázek

Stejně tak se můžu přímo na hlavní stránce dopídit a rovnou "wod woka" přiměřit, že jedna z absorbcí byla více krutější, než ty dvě předtím.

Obrázek

Celé to funguje takřka všude, i ve wattstatistikách. Pokud si člověk zavolá pomocí URL adresy přímo obrázek nějakého grafu, tak to samozřejmě nefunguje, je potřeba kolem toho pár javascriptových funkcí. Schválně, najde je někdo v kódu webu mypower.cz, které to jsou? :ugeek:

Obrázek

Zapoměl jsem dodat, že pravítek se zbavíme tak, že jednoduše vyjedeme kursorem myši mimo graf a je po nich :)) Samozřejmě proces se opakuje znovu po najetí kursoru myši nad graf včetně funkce zapnutí pravítek objevivší se ikonkou.

Jakpak se to asi bude chovat na zařízeních s dotykovým ovládáním? Půjde to vůbec nějak? :) Používá se tam onmouseover, onmouseleave, onmousemove. To jsem zvědav, jestli tohle všechno půjde dotykem.

PS: Při ladění téhle feature u grafů ve wattstatistikách v chrome jsem si všimnul, že wattstatistiky jsou poněkud ještě rozbitější více, než by bylo záhodno. Jsem teď na firefoxu, konkrétně iceweasel a tak mi občas něco na chrome ulítne, ale budu ladit wattstatistiky i pro chrome, už kvůli známému bugu s obráceným řazením roků, měsíců a dnů, oproti řazení ve firefoxu.

:))

EDIT: Finta fň: když na graf najedeme myší ze směru z levého horního rohu a trefíme se správně, tak ani neuvidíme ikonku a hnedka vyfasujeme pravítka :D
mypower.cz
R.I.P.

Re: Pravítka v grafech na MyPower.CZ

Příspěvekod mobilik » pon kvě 05, 2014 2:27 pm

Funguje mi to aj na chorome aj na IE11. Na IE11 to ide akurát tak neohrabane, kedze ho pouzivam na dotykovom tablete, ale po pripojeni klavenice s mysou to funguje bezvadne. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik

Příspěvekod Frenky » pon kvě 05, 2014 2:42 pm

Ahoj
Potvrzuji funkčnost na zařízení PCDUINO2. Funguje to bezvadně. Na PCDUINO2 je nainstalováno ubuntu a web prohlížeč je Chromium. Parádní vylepšení, konečně mohu cestovat po grafech vestavěnýmmi pravítky a nemusím odhadovat údaje. :yes: Mám ještě jeden nápad, nevím, zda to půjde zrealizovat. U pravítek by se mohly zobrazovat hodnoty. (Jak šmejdím pravítkem po grafu, tak by se v políčkách ukazovaly hodnoty). Ale to je jen takový nápad. Děkuji adminovi za vylepšení.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Frenky
podporuje fórum

Lokalita: Doubravička

Příspěvekod PavelR » pon kvě 05, 2014 2:50 pm

dobra funkce. na firefoxu funguje, na maxthonu taktez.
?
PavelR

Příspěvekod Frenky » pon kvě 05, 2014 2:55 pm

Na tabletu to funguje také. Musím jenom být více trpělivý. Poklepu dvakrát na požadovanou křivku na grafu a pravítko se mi tam ukáže také. :yes:
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Frenky
podporuje fórum

Lokalita: Doubravička

Zpět na Automatizace, měření, statistiky