Další zajímavá věc, kterou jsem v těchto dnech úplně náhodou zjistil - máme několik rostlin kustovnice čínské a i přes letošní sucho a bez jakékoli péče a zalévání hodně zaplodila, tolik, že už to nestíháme jíst, tak jsem pár větví i s plody odstříhl a hodil slepicím do výběhu, protože se mi je nechtělo obírat a stejně ji budu muset na jaře sestříhnout.
Když jsem je pak šel večer zavírat, tak tam ležely jen holé větvičky -
bez plodů, ale i bez listů - slepice sezobaly i všechny listy - úplně dohola a to mají velký výběh s dostatkem trávy, takže to nebylo tím, že by měly nedostatek zeleného, ale šly po listech kustovnice cíleně. To stejné se opakovalo další dny - vždy zbyly jen holé větve.

Takže kolem jedné strany výběhu zasadím hned vedle plotu kustovnice - co proroste plotem, to budou sezobávat hned, co bude za plotem, to jim budu postupně stříhat a házet. Listy kustovnice jsou jedlé i pro lidi - sice to není žádná pochoutka, nemají žádnou zvláštní chuť, plody jsou rozhodně lepší, ale nějaké hodnotné výživové látky obsahují, takže se dá přihodit pár lístků do salátu, na chleba s máslem...

Kustovnice se dobře množí dělením keře nebo hřížením, takže jestli ji někde u někoho uvidíte, tak si vyptejte, případně se dá často najít i v různých větrolamech mezi poli nebo u silnic.
Takto vypadá kustovnice, případně hledejte ve vyhledávači další info:

- kustovnice_cinska.jpg (71.22 KiB) Zobrazeno 160 krát
Znáte nějaké další keře/stromy, které bujně rostou a ze kterých by slepice dokázaly využít plody i listí?