Gmouse píše:
- Myšlenka použití panelů jako krytiny je zajímavá a uměl bych si to představit jako střechu pergoly, přístěnku atd, ale dát si to na domek? Nevím jaká je životnost panelu, ale já dělal střechu předloni a doufám, že mě přežije.
Má představa je pouze část střechy, ne až k hřebenáčům a nejspíš ani ne až k okapu - zbytek doplnit taškama (či oplechovat, podle situace).
Životnost není zázračná, ale to neznamená, že tam začne téct po konci životnosti.
Gmouse píše:
- Panel ať je jakýkoliv, tak je to pořád sklo. Není to moc křehká věc? Něco se mi vybavuje že snad loni byly někde půl kilové kroupy. (tím netvrdím, že tenký Al plech je lepší

)
Panely jsou dimenzované na běžné povětrnostní úkazy - a půlkilové kroupy rozbijou i tašky.
Gmouse píše:
- Utěsnění panelů asi až takový problém nebude, to co projde odvede pojistná folie, ale neumím si představit bezpečné připevnění bezrámových panelů. přece jenom je to plocha a vítr si skulinku najde.
Některé panely např. 4x M8 na přišroubování.
Někdo zde zmínil, že je má jen zavěšené jako tašky - pokud nebudou skuliny, aby to vítr podebral... ale souhlas, nějaké pojišťovací držáky jsou dobrý nápad.
Gmouse píše:
- Plechařině se člověk nevyhne, minimálně okapový plech, hřebenáč atd.. Nebude vadit třeba u toho hřebenáče částečné překrytí panelu?
Kolem panelů bych to každopádně oplechoval - a nezasahoval do aktivní plochy panelu - i když amorfům by to nemuselo vadit. Je to ale škoda.
Gmouse píše:
- Co taková nosnost panelů? Pořádná zima nebyla dlouho, ale jsou určitě lokality kde půl metru sněhu je normální.
Udávaná nosnost je veliká - např.
Avancis PowerMax Strong, které se zrovna objevili na aukru mají nosnost až 551kg/m2 - teda i samotný panel musí být hodně tuhý (samozřejmě to předpokládá patřičnou nosnou konstrukci, která asi na střeše nebude tak ideální).
Gmouse píše:
Když bude potřeba měnit prostřední panel, tak je to na plošinu, protože se tam člověk nedostane a žebřík na panel nepoloží.
Nad tím jsem uvažoval - ideální by to bylo asi z půdy - tašku taky neměním zvenku.
Bude to chtít pořádně promyslet - ale nad garáží a kotelnou mám střechu, která jde do kopru a tak bych to na tom zkusil