drama píše:To je velmi zajímavé. Můžete, prosím, trochu rozvést jaký máte výkon FVE, kolik kWh dodáte z elektrocentrály a jaké externality nejsou započteny?
Hadam (mohu se mylit), ze to je jen prani uzivatele karel:
viewtopic.php?p=25540#p25540karle, ja jsem reagoval na uplne jiného uzivatele. Pokud mas karle odpojenou DS a mas tak velky barak, ze v nem protopíš rocne 25 kubiku tvrdého dreva (jako uživatel, na kterého jsem reagoval a ty jsi mne citoval), tak smekam!!!
V opacnem pripade jsi pro me potvrzenim toho (ciste muj nazor, nikoho navenek nebudu soudit), ze
nadsenec ma zatemnene oci a nevidi realitu (nedava na stul objektivne data, neumi nebo nechce si to spočítat, obhajuje si to jinými duvody)...
-----------------
připomínám, ze toto
vlakno bylo za ucelem porovnani dreva a plynu (drevo sypane nam vyslo zhruba na 55% ceny plynu), tak se vratme zpatky:
účinnost a) kondenzačního plynového kotle se udava okolo 100% (neumim posoudit, no u mého do komina jdou plastove trubky, spaliny mají třeba 60oC)
b) kamen Petry při idealnim spalovani 78% (prakticky asi nedosazitelne)
c) nejnovějších kotle na drevo (třeba Dakon
http://www.dakon.cz/user_data/cms/soubo ... dor_tp.pdf ) také
okolo 75%d) vašeho kotle nebo krbove vlozky...???
Z toho mi
od oka vychazi, ze pro trvale topeni drevo vyjde na 70% ceny plynu, když prihledneme k ucinnosti kotle.
A když prihlednu k tomu, ze
nalozeny kotel drevem se asi neda tak dobře regulovat (pisu asi, protože on se castecne regulovat asi da) jako plynovy a aspoň co mohu posoudit z reálného provozu, lide reguluji otevrenim okna

Když uvazim, ze nemusim resit kominíka, popel, drinu se drevem (které se nebranim) - tim myslim vylucne rovnani, zastreseni (nastipani rozrezani uz je zohledneno v cene), tahani se drevem a suseni 3 roky...
Takze pouhých 0%-30% navíc za ten komfort ON/OFF knoflíkem? Beru, ze když ma někdo dokonaly krb, tak i ten efekt ziveho ohne ma podstatnou hodnotu, proto porovnavam ciste kotel v kotelne.
Situace (vstupni ceny plynu vs. dreva) se muze kdykoliv zmenit a proto je vhodne provest cenove porovnani před kazdou sezonou, pricemz drevoi musim mit nasusene nejmene rok az 3 předem (zabira místo)...
Nutno předeslat, ze v rozhodovani nezohlednuji naklady na vybudovani pripojky plynu (to stalo celkem 20000,-) ci kotle (ten kondenzacni stal kolem 30000,- ve velkoobchodu), nicmene ve vlaknu se diskutovalo, jak soused presel z plynu na drevo...
Pokud ma někdo jiny vypocet, anebo si koupil drevo nastojato atp., nebo zkusenosti s kombinaci plynu a dreva, tak sem s tim. Vstupni cenove parametry jsou uvedeny v zacatku vlakna.