Pečení chleba

Vaření, pečení, ohřev, indukce, mikrovlny, jídlo, recepty, speciality s tematikou ostrovních a poloostrovních fotovoltaických elektráren a soběstačnosti ...

Jak většinou získávám chleba?

kupuji v samoobsluze (supermarketu)
19
56%
kupuji v oblíbené pekárně
7
21%
peču si sám z kupovaného droždí
1
3%
peču si sám z kvásku
7
21%
 
Celkem hlasů: 34

Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Bydliště: Kvasice

Re: Pečení chleba

Příspěvek od jose »

Na už tak malou spotřebu to vliv nemá, ale když člověk zjistí, že zapomněl dát péct a večeře se blíží, pak se rychlý program hodí.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od drama »

Představa, že lev nejprve sežere střeva a žaludek je opravdu mylná. Některé vitamíny mohou být produkovány střevní mikroflórou, ale to by rovnou mohl lev žrát jen výkaly a vyšlo by to nastejno. Osobní zkušenosti se lvy nemám, (mohl by třeba jíst játra - to je ale spíše lahůdka - stejně jako eksymáci, kteří to dělají právě kvůli vitamínům,) ale experimentálně jsem nechal kunu postupně dožrat slepici. Když pominu hlavu, kterou vždy začíná, tak postupuje velmi racionálně. 1-2 dny žere prsní svaly, pak stehna a až nakonec odtáhne zbytek.

Pokud jde o kmín, tak ten lze vypěstovat stejně lehce jako kopr, případně vím i o místech kde roste planě (a je to v horách).
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od vlkazajac »

V kuchyni nie som doma, ale chlieb pečiem rád, tak sa pripojím s otázkou : má cenu hovoriť o tom, že kmín je drahý? Veď do chleba ho ide šprtka, 1 balíček stačí na veľa chlebov. A jeho chuť je nezameniteľná.
Po mnohých experimentoch so snahou preferovať žitnú múku ( po slovensky ražnú ! ) som skončil pri recepte rovnakom, ako má jose. Čím viac som dával žitnej múky, tým viac sa chlieb blížil štruktúrou a tvrdosťou k pálenej tehle. Na kysnutie treba jednoducho lepok.
Pridávam do 15 % ovsenej múky, má údajne naviac iné minerály, ako tradičné múky. A tiež niekedy uvarený zemiak, veľký cca ako vajce, chlieb je plastickejší.
Meral som spotrebu na upečenie 0,5 kg chleba, výsledok je 311 Wh.
Viac ku kulinárstvu neviem povedať. Uff !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Pečení chleba

Příspěvek od joseff »

vlkazajac píše:.. sa pripojím s otázkou : má cenu hovoriť o tom, že kmín je drahý? Veď do chleba ho ide šprtka, 1 balíček stačí na veľa chlebov...
Vzdyt vlastni produkty jsou vzdy lepsi nez cokoliv koupeneho, takovou kvalitu nekoupite nikde a za zadne penize, jsou k nezaplaceni a je z nich vice radosti! (a je jedno, jestli se jedna o kmin, elektrinu, zeleninu, ovoce ...)

Uz nekolik let se chystam, ze zkusim vyset semena kminu (asi budou nejak umele susena, ale verim, ze i presto jich jeste bude par zivych a vyrostou), ale zatim jsem vzdycky zapomnel. Kmin se seje sam, takze je kazdorocne k dispozici a chut je skutecne velmi podobna.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od Roger »

jose píše:
Roger píše:v prirode si lev nejdrive vezme vnitrnosti buvola (streva, zaludek), jakoby vedel, ze je tam nejvice vytaminu... :-)
--
Jojo, michat s kvasnici cukr nebo sul neni dobry napad, to se sype az navrch mouky, kazdy na jinou stranu....
Co to je za výmysl, že ve střevech a žaludku je nejvíc vitamínů? Co by tam asi dělaly? Magnetovaly další vitamíny, aby se lépe vstřebaly? Nebo transformovaly na vytamíny?
Taky je možno nejdříve dát sůl a cukr do vody, pak mouku a na to kvasnice. Sůl a cukr se pěkně rozpustí a kvasnice na suché mouce vydrží až do případného odloženého startu.
Vitaminu A, ostatne v jatrech se akumuluje. Faktem je, ze ty selmy po tom jdou... Viz porad na CT2, vi vlastni skusenost se selmickami... Poraz si doma zviratko (skopove) a vyzkousej. Jo hrubka mi unikla :-)

Jo to je jiste taky mozne, vyznam to ma resit jen pri odlozenem startu... Kmin jsem nechal namoceny ve vode, aby trochu zmeknul... Cukr nezreba davat, podle me je rafinovany cukr = jed :-) a myslim ze ve vysledku pouze zvysuje tmavost kurky.

Ohledem "drahosti" kminu, jednak slo o chleba pro zver, druhak brano z pohledu minimalismu:

Jestlize jsem vyrabel chleba (zejm. pro zvirata) z

- 1/2 kg mouky (3,95 kc)
- Pitne vody (0,01 Kc)
- Soli (0,01 Kc)
- Elektriny (300 Wh = 0,8 Kc v sazbe vikendove)
- 1/4 cerstveho drozdi (0,6 Kc)

Suma = < 5,50 Kc

Pak pridavat kmin ( pro sebe bych si dal klidne 1/2 pytliku) mi prislo jiz "drahe", paklize by to mohlo byt 2 koruny...), ostatne zvirata ho maji dost, nebot dostavaji vyvar z brambor apod...
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Pečení chleba

Příspěvek od Roger »

drama píše:Představa, že lev nejprve sežere střeva a žaludek je opravdu mylná. Některé vitamíny mohou být produkovány střevní mikroflórou, ale to by rovnou mohl lev žrát jen výkaly a vyšlo by to nastejno. Osobní zkušenosti se lvy nemám, (mohl by třeba jíst játra - to je ale spíše lahůdka - stejně jako eksymáci, kteří to dělají právě kvůli vitamínům,) ale experimentálně jsem nechal kunu postupně dožrat slepici. Když pominu hlavu, kterou vždy začíná, tak postupuje velmi racionálně. 1-2 dny žere prsní svaly, pak stehna a až nakonec odtáhne zbytek.
Vlastni zkusenost mam se psy a kockami, ne se lvem, odkazuji na porad na CT2 o divokych zviratech, co sel na CT2 tento vikend - treba to neko zahledl?, i s videem, tak nevim... Prislo mi, ze pes/kocka je podobna selma...

Az nekdy budez mit v ruce streva (ne ze slepice), tak si jiste vsimnes, ze nemluvim o vykalech u anusu, ale ty na zacatku, a ze bylozravci maji i 30 metru strev a ovce ma i 30L obsah bachoru, a bobky vypadaji ponekud jinak a jsou velmi dobre stravitelne, nebot natravene...

A ano, mnohdy selma zere i vykaly :-) ale to uz je nad ramec vysvetlovat kdy a jak...

Kuna je neco jineho, vzdy utrhne hlavu... Pak obvykle na zbytek nema cas a najdes bezhlave lepice :-) co je racionalniho na 4 bezhlavych slepicich? z toho bych moc nevychazel, vnitrnosti slepice jsou taky o nicem.

Joseff - mala selma nema sanci se dozit 80 let, tak je pohled na zaneseni strev a civilizacni bemoci ponekud jiny, a co myslis ze je v 80% granuli na prvnim miste (tedy nejobjemnejsi slozkou) ve slozeni?? Zejmena tech o znas z reklamy? Obili :-) Ne kazdy kupuje Orijen apod granule, ktere (konkretne tyto) udavaji 80% "masa"... V nejlevnejsim nejvetsim baleni vyjdou na cca 130,-/kilo. A proto si rikam, ze je lepsi/levnejsi porazit jim cas od casu ovci :-) staci takto?
Jo a cim to nahrazuji pro sebe? Chci zkusit pure raw, frukto, bhreat :-) zatim pracuji na podminkach a psych. priprava, o tom to hlavne je (nenechat se ovlivnovat zvnejsku).
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Pečení chleba

Příspěvek od joseff »

Roger: pure raw rozhodne zkus je to velky ROZDIL, nebudes vedet co s energii.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od Roger »

A co teprve bhreat, vetsina z nich tvrdi, ze nepotrebuji spat nez 2 (anebo jeste mene) hod. denne :-) samozrejme vezsinova populace krici, ze to jsou podvodnici :-) nevim proc a koho by meli podvadet?
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od drama »

Správně, 2 hodinky stačí, na měsíci nikdy člověk nepřistál, CIA mnohokrát zneškodnila mimozemšťany, ropná lobby zatajila patenty na získávání volné energie atd. atd.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Pečení chleba

Příspěvek od Roger »

2 hodinky stačí - komu, tobe? Lidem co jedi maso urcite nikoliv :-) to vim na jisto :-)

na měsíci nikdy člověk nepřistál - nedramatizuj, spor byl VZDY pouze o to, jestli zabery z pristani se tocily v atelieru, o nic jineho. Ono duvodu myslet si, ze je tocil Kubrick neni jen to, ze dostal tesne predtim velke dotace a dalsi a dalsi indicie :-) za par let tam pristanou i sikmooki

CIA mnohokrát zneškodnila mimozemšťany - fakt? A kdy a kde? Ze to nikdy neprosaklo ven s verohodnymi dukazy? Hmm...

ropná lobby zatajila patenty na získávání volné energie - pokud si je koupila, muze si s nima delat co chce a treba je i zatajit :-), ostatne firma dupont (drive ovladajici conoco) nyni vyrabi i panely a ze jista dalsi naftarska? company koupila firmu vyvijejici akumulatory jsem cetl i na tomto foru, v ramci byznysu nic prekvapiveho..

Aneb nevim, co si svym vykrikem chtel sdelit, ze neexistuji lide, kteri vystaci dlouhodbe se spankem v delce 2 hodin? Jiste, jsem tolerantni a i kdyz s tebou nesouhlasim, tak mas pravo na svuj nazor :-) rikas ho ale dosti divnym zpusobem...

K tematu o chlebu, joseffe a ty jsi pure vita? Tohle me nedavno zaujalo: http://www.seberizeni.cz/jaroslav-dusek ... se-zlobit/ (ostatne predlonske aktivity tohoto pana take :-)
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Re: Pečení chleba

Příspěvek od Roger »

Vcera v tv jsem zahledl:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 100091027/
Porad z roku 2007, tedy vice nez 6 let stary, na edge si ho nyni neprehraji, zaznelo tam, ze zena nepotrebuje konzumovat cervene maso vubec.

Proc ro zminuji? Protoze v mainstream mediu a uz tak "davno" :-)

Anketa: Kolik masa za tyden snite? :-)
Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Bydliště: Kvasice

Re: Pečení chleba

Příspěvek od jose »

Roger píše:Anketa: Kolik masa za tyden snite? :-)
Dovoluji si skromně připomenout, že toto je anketa o pečení chleba.
Drama hodil dvouhodinové spaní do stejného pytle s UFO, tím se snad vyjádřil dost jasně :lol:
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am

Re: Pečení chleba

Příspěvek od joseff »

Roger píše:...joseffe a ty jsi pure vita?...
Mam s tim nejake (pozitivni) zkusenosti. Shrnul bych to strucne tak, ze jsem uz radu let na ceste a mam svuj "styl" - pokud to jde, davam prednost lokalnim sezonnim nehnojenym/chemicky neosetreny potravinam, sklizenym nejlepe nekolik sekund pred konzumaci, idealne ve vlastni zahrade (i v zime). A ono to jde temer vzdy.