Jaký jednorázový měnič 48V, cca 4kW se dvěma mppt?

skikolo
Reputace: 0
Lokalita: Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3000
Kapacita baterie [kWh]: 314Ah
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Jaký jednorázový měnič 48V, cca 4kW se dvěma mppt?

Příspěvek od skikolo »

Po cca měsíci provozu mi přestal fungovat měnič easun smg II 11KP. Měnič vykazuje zkrat na vstupu pro baterii... bms odpojí baterii - chyba SCP release failed, dischage se přepne do off.
Měnič byl přes noc ve stavu vypnuto a ráno při nabehu panelů odpojila bms baterii od měniče.

Mám baterii lifepo4 48V (16 článků eve mb31 315Ah) bms jk pb2a16s20p, dva stringy panelů (2x 6 panelů v sérii každý 440Wp, cca 50V naprazdno, proud cca 10A) orientované na různé strany, jihovýchod a západ. Máte, prosím, tip na spolehlivější měnič se dvěma mppt? Nejlépe aby uměl datově komunikovat s bms jk (není podmínkou). Nemusí být zrovna nejdražší, je mi ale jasné, že se na cenu mého easunu za 11tis. Kč nedostanu... Máte případně tip, kde nechat easun opravit? Nový měnič ale chci pořídit v každém případě.
rva
Reputace: 831
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Jaký jednorázový měnič 48V, cca 4kW se dvěma mppt?

Příspěvek od rva »

Nejprve se raději zamysli nad možnou příčinou.
Je tam skutečně zkrat na vstupu pro baterii? Nejde jen o to, že nárazový proud při připojení je tak vysoký, že BMS zareaguje a baterii odpojí? Zkus připojit baterii k měniči přes nějaký (nízký a výkonný) odpor - namátkou rychlovarná konvice, jestli měnič naběhne.
Reputace: 3
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 7300
Kapacita baterie [kWh]: 6.5

Příspěvek od xhorak »

Ze zkrat vyhodnoti JK BMS pri pripojeni baterie (nebo spise spusteni) se me stava taky - SMG II 6.2kW. Pri druhem pokusu uz stridac nabehne. Holt asi velke kondenzatory na vstupu od baterie, pri druhem pokusu uz sou zrejme vic nabite. Na BMS jde nastavit jak dlouho bude tolerovat nejaky nadproud, myslim nastaveni SCP delay (v mikrosekundach), pripadne SCPR Time - recovery - kdy dojde k opetovnemu pripojeni.
FíraD
Reputace: 23

Příspěvek od FíraD »

Já používám 100w žárovku. Pro první připojení.
skikolo
Reputace: 0
Lokalita: Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3000
Kapacita baterie [kWh]: 314Ah

Příspěvek od skikolo »

Měnič připojuji nejdřív přes žárovku 75W 220V kvůli nabiti kondenzatorů. Žarovka pripojena mezi minus měniče a minus bms kontakt P-. Žarovka nyni pri připojení stále svítí, nezhasne. Naměřil jsem tato napětí:
mezi plus polem baterie a bms B- je 52,7V, mezi plus pol baterie a P- měniče 52,7V, mezi plus baterie a zarovkou na straně měniče 0V, napětí mezi poly zarovky 52,73V. Namereny odpor na vstupních kontaktech pro připojení baterie na menici při odpojene baterii a vypnutem menici je nula ohmu.
Da se z toho usoudit problém na měniči?

Jinak v názvu téma mám překlep, patří tam Jednofázový měnič a nikoliv jednorázový...
Soban
Reputace: 296
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Tak určitě když na vypnutém a odpojeném měniči naměříš nulový odpor na svorkách pro baterii je něco špatně.

Takže rozebrat a zjistit co odešlo.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*