Axpert MAX E 48V 11000W firmware 90V

Populární hybridní měniče značky Axpert (např. Axpert King, VMIII). Konfigurace, monitoring, firmware, chyby a rozšíření o BMS, LiFePO4, atd.
ladacb
Reputace: 5
Lokalita: Hořice v Podkrkonoší
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4,2 vých. + 5,4 záp.
Kapacita baterie [kWh]: 30,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Axpert MAX E 48V 11000W firmware 90V

Nový příspěvek od ladacb »

Jen se chci podělit s úpravou firmware pro měnič Axpert MAX E 48V 11000W

Hlavní problém byl se zaseknutím na 90 (100) V, při zatažené obloze. Výkon byl třeba 250 W, ale po resetu (odpojení a připojení) MPTT narostl na 1000w
Z tohoto důvodu jsem sondoval na různých zahraničních forech ohledně zlepšení. Dodavatel měniče prověřoval nejnovějsí firmware, ale ten jsem mel :-(
Nakonec jsem se spojil s jedním pánem na fóru a ten mi poslal odkaz na stažení modifikovaného firmware, oprava záseku MPTT.
Přehrání probehlo klasickým USB kabelem na nabíjení telefonu (USB-A vs. micro USB), trvalo to cca 10 minut.
Po restartu již MPPT nabíhá hladce a výkon je při zatažené obloze o 70% vyšší. Předpokládám, že v zimních měsících to bude stěžejní !

můj Axpert měl verzi FW. 73.07 U1 + 12.28 non-twin
aktualizoval jsem pouze měnič z verze 73.07 na 373.63

Toto dělejte pouze pokud víte co děláte, jinak můžete umlčet váš měnič 😲
ladacb

Re: Axpert MAX E 48V 11000W firmware 90V

Před a po úpravě Fw.
Přílohy
mppt.jpg
bahora
Reputace: 6
Lokalita: Ostrava

Nový příspěvek od bahora »

Jen opatrný dotaz, mam "Axperta" MKS2-8000 a to "zasekávání se na 90V" jsem taky celkem prožíval do doby než jsem pro vytěžování začal používat informaci z meteostanice "ecowitt wittboy", kde je senzor umístěn přímo u panelů a dává mi "skutečný" W/m2 slunečního záření. Kupodivu v době kdy "Axpert" zůstal viset na 90V a ne a ne se přehoupnout, tak to sedělo s meteostanicí, prostě na střeše ten výkon nebyl na straně slunce a měnič s tím nic víc logicky neudělá. Někdy pak hraje roli že i panel později uschne od ranní rosy/námrazy to jde zase vidět z kamery. Od té doby 90V problém neřeším můj firmware měniče tím netrpí.

Proto se ptám, zda to má někdo podloženo měřením a došel ke stejnému závěru a nebo jsou to jen postřehy oko vidí a myslím si že ......
ladacb

Ahoj, u mého Axpert Max E mám 2 stringy, uprava je to opravněná z důvodu toho, že kdyz ráno nebyl plný svit, bylo uvíznutí na 90-100V. Schodil jsem stringy a z 200w bylo okamžitě 900W, což si myslím, je znatelný posun... A kdyby to byla blbost, nejsou toho plná zahranicní fóra. A hlavně v žimě to bude aktuální.
Zkus si vypnout a zapnout string ráno v case uvíznutí. idealně když je pod mrakem. A uvidíš jak je to u tebe. a klidně dej vedět sem

připadně napiš verzi firmware