epever 2206
Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
-
- Reputace: 73
epever 2206
Zdravím Přátelé mám rychlý dotaz potřebuje tento regulátor epsolar tracer 2206AN, MT50 display?? kvuli nastavení napětí ?? potřebuji ho nastavit pro nicd baterie, když zvolím přímo na regulátoru use ,nikde nevidím kde by se dalo nastavit nabíjecí napětí potřebuji cca 15,2V díky.
-
- Reputace: 88
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: epever 2206
Podle manuálu je nastavení parametrů pro baterii USER možné jen přes PC nebo telefon. V obou případech je nutná aplikace a kabel, tracer má pouze rozhraní RJ45. Displej MT50, alespoň podle návodu, nastavení napětí pro USER baterii neumožňuje.
-
aha díky neni nikde schema zapojení toho kabelu?jdu hledat co je řteba do pc aby se to dalo nastavit ,díky
-
Používám převodník z dratek.cz "převodník USB na RS485 čip CH340C", pinování kabelu je v mém manuálu k epever tracer 8420AN, předpokládám že bude stejné.
- betmen
- Reputace: 116
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
nepamatam ci sa cez MT50 daju menit rezimy nabijania, kazdopadne ked je epever uz v rezime user, tak napatia je mozne menit.
a priznam sa, nechce sa mi teraz ist do karavanu to skumat, ale vyskusaj... mozno pojdu zmenit napatia aj v inych rezimoch.
a priznam sa, nechce sa mi teraz ist do karavanu to skumat, ale vyskusaj... mozno pojdu zmenit napatia aj v inych rezimoch.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
-
user potvrdím ale s tím napětím hnout nejde nebo sem nezjistil jak po potvrzení tam skočí aktualní napětí baterie a dál nevím pod čím se má zobrazit to nastavené napětí??
-
- Reputace: 1
Zdravím.Používám MT50 několik let v user bez problémů.
-
jasný já mt 50 právě nemám uvidíme pořeším ten kabel ,když to nepujde tak seženu tu mt50 a bude.přes tu to musí jít nastavovat také jestli jsem dobře koukal
-
Zdravím přátelé tak kabel i lcd mt50 mám, přes kabel vidím regulátor v pc ale v user se nedají nastavená data vůbec do regulátoru poslat píše to nchybu ,že se to nepovedlo a po připojení mt 50 to píše jen connecting a dál nic , co ten regulátor vyvádí teda netuším ale je to peklo 

-
Některé verze SW měly problémy s oddělovačem desetin v kombinaci s nastavením ve windows. Vždy zafungovalo toto:
Připojit se kabelem z windows pomocí programu.
Stáhnout (načíst) nastavení z epeveru do programu.
Opatrně oeditovat jedno políčko tak, že ponechat desetinou čárku/tečku v políčku a jen změnit hodnoty okolo.
Zkusit uložit. Na začátku změnit hodnotu třeba jen o desetinku, ony jsou ta napětí na sobě vzájemně závislá, některé se nemůže nastavit větší než jiné.
Takhle to funguje?
Připojit se kabelem z windows pomocí programu.
Stáhnout (načíst) nastavení z epeveru do programu.
Opatrně oeditovat jedno políčko tak, že ponechat desetinou čárku/tečku v políčku a jen změnit hodnoty okolo.
Zkusit uložit. Na začátku změnit hodnotu třeba jen o desetinku, ony jsou ta napětí na sobě vzájemně závislá, některé se nemůže nastavit větší než jiné.
Takhle to funguje?
-
ono když tam dám pes pc jen user vyplní si to sao hodnoty tak to stejně nejde odeslat hlásí pořád ,že se to nezdařilo, divný ,že ani ten mt50 nefunguje, dá se někde stáhnout a přehrát fm??díky.
-
- Reputace: 23
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
A máš skutečně ten převodník a počítač dobře propojený a nastavený? V počítači nainstalovaný ovladač toho převodníku, v COM panelu nastavený RS-485… viz například tohle nastavení: https://www.vselektro.eu/magazin/nastav ... pomoci-pc/ Komunikuje ten PC s EPEVERem, stahuje do programu Solar Station Monitor, jeho data a nastavení?
-
přes kabel ho v pc vidím ,z regulátoru hodnoty jsou.když zvolím třeba jinou baterii gel tak se to odešle, v user to prostě nejde, mt50 je mi k ničemu uplně s tou to nemluví
-
A zkoušíš to nastavit v tom programu EPEVER Admistrátor přes záložky, Parmeters (P), Control Parameter, Control Parameter?
A pak: Read - náčíst data, změnit data a zase je zapsat: Update, případně uložit do PC - Export Setings ...
A pak: Read - náčíst data, změnit data a zase je zapsat: Update, případně uložit do PC - Export Setings ...
-
Ano přesně tak ale stávkuje to no
-
Tak to pak už netuším. U mě bývá většinou problém s tím COM portem, rozhodí mi to asi jiné ovladače a je pak problém spojit PC s EPEVERem. V okamžiku kdy to dokáže natáhnout jeho data, tak už problém není, tedy krom té desetinné tečky, to je třeba si pohlídat.
-
- Reputace: 34
- Lokalita: Pelhřimov
- Výkon panelů [Wp]: 1810
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Taky jsem měl problém s dvěma regulátory Epever a ať jsem nastavoval jak jsem chtěl, nešel mi Solar Monitor.
Vše bylo nastaveno podle návodu a stále jsem se nechytal.
Popisuji ale nastavení dvou COM portů s dvěma Epevery.
Po velkém trápení, bádání a různého zkoušení mám tyto poznatky:
----
1) první připojení a nastavení v NTB i Solar Monitoru (COM port + EPsolar USB komunikační kabel) doporučuji zachovat (zapsat si):
- např. při zapojení USB kabelu zjistit konkrétní COM a nastavení ID už pak ponechat (když jsem chtěl dát jiné ID, tak jsem se na NTB nechytal)
- zaškrtnul jsem jsem samozřejmě na COM portu RS-485 a v Solar Monitoru zkontroloval v Port Configu, zda vidím konkrétní COM
- Pozor: SW pro EPsolar USB komunikační kabel - jsou dva drivery/ovladače
ESB-Enhanced-SERIAL CH343
nebo
XR21B1411 USB UART
2) zkoušel jsem různé kabely a zapojoval, instaloval atd. ale důležité pro mne bylo:
- zapojit jen jeden USB kabel a nastavit COM, ID pro první regulátor - když se chytnulo spojení, tak odpojit
- zapojit druhý USB kabel s jiným COM portem pro druhý regulátor a nastavit jiné ID a pak vše ostatní
3) pak jsem se konečně chytil a zapojil i první USB kabel a vše už fungovalo
4) používal jsem vždy stejný slot USB pro konkrétní UAS kabel - tzn. každý kabel měl svoji "zdířku"
5) když jsem pak zkoušel i kabel, který byl již O.K. a fungovalo spojení a zapojil jej do jiného slotu USB, tak mi spojení nefungovalo
6) pravděpodobně to různé přehazování USB kabelů a COM portů mi v NTB udělalo chaos, nepomáhal ani restart WIN atd.
7) taky byl problém když běžel jeden Solar Monitor a spustil jsem druhý Solar Monitor a nastavoval parametry, tak se to nepovedlo
----
Toto mi fakt u NTB nešlo a dost dlouho mi trvalo, než jsem Solar Monitor u obou Epeverů rozchodil.
Možná to mám špatně popsané nebo někdo napíše, že je to blbost, ale já měl tuto zkušenost a nyní mi už vše funguje jak má.
Třeba to někomu pomůže.
Vše bylo nastaveno podle návodu a stále jsem se nechytal.
Popisuji ale nastavení dvou COM portů s dvěma Epevery.
Po velkém trápení, bádání a různého zkoušení mám tyto poznatky:
----
1) první připojení a nastavení v NTB i Solar Monitoru (COM port + EPsolar USB komunikační kabel) doporučuji zachovat (zapsat si):
- např. při zapojení USB kabelu zjistit konkrétní COM a nastavení ID už pak ponechat (když jsem chtěl dát jiné ID, tak jsem se na NTB nechytal)
- zaškrtnul jsem jsem samozřejmě na COM portu RS-485 a v Solar Monitoru zkontroloval v Port Configu, zda vidím konkrétní COM
- Pozor: SW pro EPsolar USB komunikační kabel - jsou dva drivery/ovladače
ESB-Enhanced-SERIAL CH343
nebo
XR21B1411 USB UART
2) zkoušel jsem různé kabely a zapojoval, instaloval atd. ale důležité pro mne bylo:
- zapojit jen jeden USB kabel a nastavit COM, ID pro první regulátor - když se chytnulo spojení, tak odpojit
- zapojit druhý USB kabel s jiným COM portem pro druhý regulátor a nastavit jiné ID a pak vše ostatní
3) pak jsem se konečně chytil a zapojil i první USB kabel a vše už fungovalo
4) používal jsem vždy stejný slot USB pro konkrétní UAS kabel - tzn. každý kabel měl svoji "zdířku"

5) když jsem pak zkoušel i kabel, který byl již O.K. a fungovalo spojení a zapojil jej do jiného slotu USB, tak mi spojení nefungovalo
6) pravděpodobně to různé přehazování USB kabelů a COM portů mi v NTB udělalo chaos, nepomáhal ani restart WIN atd.
7) taky byl problém když běžel jeden Solar Monitor a spustil jsem druhý Solar Monitor a nastavoval parametry, tak se to nepovedlo
----
Toto mi fakt u NTB nešlo a dost dlouho mi trvalo, než jsem Solar Monitor u obou Epeverů rozchodil.
Možná to mám špatně popsané nebo někdo napíše, že je to blbost, ale já měl tuto zkušenost a nyní mi už vše funguje jak má.
Třeba to někomu pomůže.
FE č.1 = 910Wp - Epever XTRA4415N = 24V (2x Victron GEL 12V/220Ah)
FE č.2 = 1810Wp - EPever XTRA4415N = 48V (2x Lion 51V/150Ah)
FE č.2 = 1810Wp - EPever XTRA4415N = 48V (2x Lion 51V/150Ah)
-
com port i ovladače jsou v pohodě já ten regulátor vidím v pc akorát to nechce ukládat nastavení a v tečkách mezi udajem to nebude ty nechávám puvodní , ale s mt50 to nemluví a to netuším proč , ten regulátor je utrpení co se nastavení týká
-
A ta komunikace PC-Epever jinak chodí, obousměrně? Třeba čas si Epever vzal z počítače?
Úplně na začátku mne to také zlobilo, to jsem zkoušel nějaký ošizený převodník a bylo to peklo. A další věc - je dobré to zkoušet z notebooku bez připojení do zásuvky, prostě vyloučit, že se někde tlučou země.
Úplně na začátku mne to také zlobilo, to jsem zkoušel nějaký ošizený převodník a bylo to peklo. A další věc - je dobré to zkoušet z notebooku bez připojení do zásuvky, prostě vyloučit, že se někde tlučou země.