Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Radar
Reputace: 22

Re: Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA

Nový příspěvek od Radar »

Andy z offgrid garage má spíše konzervativnější hodnoty, ale funguje mu to spolehlivě, nabíjí na 3,45V s balancingem od 3,40V, cell over voltage protection má na 3,50V a vybíjí do 3,0V a na 2,65V má nastaven SOC 0%.
Pokud se to nastaví rozumně, tak to není kritické, ale je na druhou stranu znát, že napětí a SOC na horním konci stoupá poměrně rychle, takže se pohybujeme už opravdu někde v tom "koleni" napětí, kde už baterie dál moc kapacity nepojme...

Jelikož o NODE RED vím 00nic, chci využít systém, jeho údaje a relé pro to spínání bojleru.
Spíš než plynulou regulací nějakou logikou připínat postupně a zatěžovat, až klesne pod "float" na "bulk recovery voltage",
aby se to celé cestou toho relé zase vyplo jako celek.
Pokud půjdu cestou DC spirál 55V, tak o ničem ověřeném na DC plynulé řízení výkonu vytěžování nevím.
Navíc bych potřeboval, aby se to v případě akutní potřeby dohřevu teplé vody dalo bypassovat a šel do spirál plný výkon..
Radar

... jen upřesním nepřesnost:
Absorbtion voltage: 55,20V
Float voltage: 53,60V
Re-bulk offset: 1,00V
Absorbtion time: 4h
Tail current: 1,0A
.... takto to mám nastaveno
Radar

Kolegové, nemáte již někdo praktické zkušenosti s GX I/O extenderem k Cerbu?
Já si rozšířil VENUS na LARGE image a zapnul NODE RED (jsem teda absolutně v lese, ale to je jiné téma).

Řeším ohřev vody z přebytků a rád bych do stávajícího bojleru Dražice 200 s velkou TPK topnou jednotkou osadil 3ks DC těles 55V/1500W.
V každém keramickém tělese dva topné dráty o 750W.
Rád bych to podle nějakých nastavených podmínek postupně spínal a odpínal, ale zároveň si zachoval i možnost zapnout to celé na plný výkon...
Neuměl by to někdo v NODE RED "napsat...? Klidně za nějakou odměnu, ale já než do toho od základů proniknu a něco se naučím, tak bude po létě :-(

logika něco jako:
MÓD 1 - VYTĚŽOVAČ
základní podmínka:
SOC > 91%, zapni vytěžování - relé 1
SOC < 90% vypni
podružné podmínky:
SOC > 92%, zapni relé 2
SOC > 93%, zapni relé 3
SOC > 94%, zapni relé 4
SOC > 95%, zapni relé 5
SOC > 96%, zapni relé 6
Takto by postupně bylo spínání celkem 6 topných větví DC55V o příkonu 750W

MÓD 2 - PLNÝ OHŘEV
podmínka:
zapnuté relé 2 cerba (vyhovuje manuálně) = zapni relé 1,2,3,4,5,6

děkuji
Migel
Reputace: 197
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Bol som na tom podobne (s programovanim uplne ziadne skusenosti)..Zacni tym ze si pozries zopar videi na youtube a potom nejake skusobne flow.Mne osobne trvalo skoro rok nez som vytazovanie dostal do tej podoby ako som zamyslal.Ale bolo za tym niekolko omylov, videii a hlavne dopisovanie s chatbotom.Akonahle to pochopis tak uz to bude potom malina 😉
Su tu aj priklady nejakeho toho vytazovania cez nodered, tak len treba pohladat a citat..

Edit:
Dalsia vec je to aj nakablovat tak aby to bolo aj tak ovladane z toho nodered.Myslym tym nejake tie rele alebo stykace ktore budu schopne rozopinat tue DC prudy.Predsa len to bude cvakat kazdy den.....
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
Radar

Klasické vytěžování funguje všem zpravidla na AC straně. PWN pulzne nebo fázovou regulaci. To nebude pro DC možné, i když má I/O extenxer čtyři PWM vystupy. A vytezuje se až je baterie plná s požadavkem teplé vody navečer. Já ji nárazově potřebují už po poledni. DC volím proto, abych by-passoval měniče. Na jedno relé 750W a 55V nejsou velké proudy na jeden stupeň regulace a jednu topnici. I/O by spínalo silové DC/DC SSR
pibi
Reputace: 261
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od pibi »

DC spirály spínám tranzistorem, podle nápadu Kostěje, 3f stykač slouží jako havarijní vypínač pro 3 tranzistorové spínače. Celkem 9 stupňů. Spínám je postupně dvěma povely nahoru a dolů, s nastavitelným časem mezi jednotlivými stupni cca 20 - 160s. Totéž s 5 stupni, ale spíná 220VAC přes ministykače, mám pro ohřev bojlerů. Ovládám to relátky ve 3 MPPT regulátorech následovně:
Nad 53,5V povel nahoru pro ohřev bojleru, až dokrokuje na 5. stupeň, tak začne spínat ohřev AN.
Pod 53,4V začne postupně vypínat ohřev AN.
Pod 53,3V začne postupně vypínat ohřev bojlerů.
Při přetížení střídače v krocích cca 0,5s vypíná zátěž.

Více zde.
viewtopic.php?t=11158&start=260#p258536
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Radar

Já si toto ani nic podobného nepostavím. Připadá mi proto vhodné na Victron GX I/O extender jako článek systému stavět.
Ale celé to stojí na NODE RED...
Radar

Kolegové, podělím se s jednou zkušeností.
Offgrid systém jsem do jedné fáze na test doplnil Modráskem s limiterem na AC OUT.
Přikládám graf z VRM jak to vypadá vykreslené na AC OUT POWER.
GTI je na L2 (oranžová). Při menších odběrech na fázi samozřejmě ukazuje v reálném čase MP2 výkon 0W. Zpětně v grafu se to ale jeví jako "přetok"
30-50W do MP2. Při větších odběrech se tak neděje...
Technicky to nevadí, ale vypadá to na nějaký minimální kontinuální "přetok do Multiplusu" přes CT sondu, což "cykluje" nějakou energii.
MP je "požere" pro vlastní spotřebu a proto neukazuje žádný výkon, nezobrazí zároveň ale ani žádné mínusové hodnoty výkonu..

Jak se to jeví vám?

EDIT: ještě k tomu charakteru odběru - na systému je pověšen chladicí průmyslový agregát (3F, proto jsou ty peaky ve všech fázích).
Na grafu je pěkně vidět, jaký je rozdíl spínání v noci a v průběhu dne, kdy roste venkovní teplota odpoledne a časy sepnutí chlazení se prodlužují...
Ty cyklické peaky na L2 je odtávací topná tyč výparníku...
Především toto byla motivace k pořízení FVE
Přílohy
AC_OUT_VICTRON_GWL_limiter.png
pibi
Reputace: 261
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Radar píše: stř čer 25, 2025 9:34 pm
Já si toto ani nic podobného nepostavím. Připadá mi proto vhodné na Victron GX I/O extender jako článek systému stavět.
Ale celé to stojí na NODE RED...
Extender má 8 výstupů, které zřejmě mohou poskytnout 5V, za to sadu patřičně dimenzovaných SSR DC relé, možná tohle?
https://www.hadex.cz/l670g-bezkontaktni ... RoQAvD_BwE

Před SSR dostatečně dimenzovaný stykač, jako hlavní a havarijní vypínač.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/202719 ... a-rele.php

Pak nastuduješ NodeRed a vesele ohříváš. :comp:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Radar

A to poslední je právě ten nejpalčivější problém. Pochopit vůbec logiku programování v módě teď a smysluplně s tím nakládat.

Programoval jsem si před časem za jiným účelem miniPLC TECO co prodává papouch.cz.
Takže tam už se orientuji, ale GX extender I/O se mi líbí víc, jako systémové řešení k Victronu...
DC ohřev má své výhody, ale právě i úskalí
Radar

A to poslední je právě ten nejpalčivější problém. Pochopit vůbec logiku programování v nodered a smysluplně s tím nakládat.

Programoval jsem si před časem za jiným účelem miniPLC TECO co prodává papouch.cz.
Takže tam už se orientuji, ale GX extender I/O se mi líbí víc, jako systémové řešení k Victronu...
DC ohřev má své výhody, ale právě i úskalí
Migel

Hlavne sa toho nebat!Naozaj si pozri zopar videi a vyskusaj si nejake jednoduche flow (pospajas nejake uzly a zistis ako to funguje).
Vsetko je ozaj na internete ked hladas.Ja som sa dokonca zaregistroval aj na nodered fore ked som stym zacal lebo som bol jak strateny v lese! Ale teraz ked sa na to pozeram spetne tak je lepsie si dopisovat s chatbotom ako to davat do prekladaca a davat otazky na zahranicne forum kde ta nepochopia co vlastne potrebujes.
Ako nahle to trochu pochopis tak to potom nebude problem urobit aj zlozitejsiu logiku.Mas dost casu do jesene, nez sa zacne vytazovat.Teraz je slnka dostatok tak nevidim problem spinat celu zataz aj ked pojde trochu z baterky..😉
48V 760Ah/35kWh Li-ion
cipis
Moderátor
Reputace: 792
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Ja jen takovou technickou, celym forem se neustale nese duch vytezovani ve stylu ani elektron z baterky. Spousta lidi ma spoustu systemu udelanych tak, aby si to necuclo ani chloupek z baterky.
Pritom jsme se uz nekolikrat bavili o tom, ze ty baterky nejsme schopni za dobu jejich mechanicke zivotnosti znicit cyklovanim.
Podle mne je toto uzkostlive nastaveni zbytecne. Samozrejme za predpokladu rozumne kapacity baterky, ale nevidim nejakou nevyhodu v tom, ze vytezovani jede z baterky, kdyz zrovna prejde pres oblohu mracek. Tepelko u bazenu proste zapnu, a bezi az do vecera, zadne vypinani v prubehu dne, byt se treba pusti pracka, trouba, indukce, cokoliv, a jede to nejakou chvili z baterek.
A muj pripad je jeste specifictejsi, kombinaci olova a lion, tam to tece neustale sem tam. Jakmile prestanou davat regulatory, tak to z lionek tece do olova, a az se vybiji dostatecne, tak to teprve jede z olova. Ma to.vyhodu v tom, ze je olovo "nabijene" mnohem dele, tak snad jeste neco vydrzi.
Zakladem ale je, jak jsem psal, vhodne dimenzovana baterka.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Radar

Cipisi, v mém případě to platí stejně, naopak ani slovo tu ode mě nepadlo o ani elektronu z baterky...
Naopak, když to potřebuju, cpu z ní 6kW do bojleru, mám 280Ah, což je slušný základ, ale ani nijak přemrštěné.
Jedu jí do 0,5C, takže v tomto je o ni snad dobře staráno od začátku. Až na to, že jsem jí hned první cykly po úplném nabití a topbalancingu JK
začal takto "nakládat". Není to zdaleka denně, ale je ...
Když potřebuju, dokonce jedu v opačném pořadí, dopoledne a po poledni nabíjím boiler na 80 - i z té baterie, a až pak se odpoledne dobíjí baterka
samotná :-)
Co bych ale nejspíš rád zrealizoval, odklonit ohřev do DC, abych odlevil MP. Elektrárna není malá, je i jedno teď zda 1F nebo 3F, ale když tlačíte do bojleru 6kW 2-2,5 hod, protože to potřebujete, limit na ostatní spotřebu v ostrovu rapidně klesá.

A s tím souvisí ten mráček na obloze. Abych nehuntoval baterku vysokým vybíjecím C, potřebuju, aby bojler první "uhnul" s příkonem....
JirkaE
Reputace: 167
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Nejjednodušší je napěťové rele 😃 - Nastavím 55,0V a ono se na 55V zapne bez ohledu na to, je-li SOC 98% nebo 100% stejně má každý nastavené SOC jinak.
Teplota vody jen z FV (nyní již Victron) : Bojler 1
Teplota vody jen z FV (předehřev Sapro) : Bojler 2 a Bojler 3

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů a teploty vody String 1 - String 3
Radar

Skoro se mi jeví svou funkcí lepší proudové relé (pokud chci vytěžovat striktně po skoronabití baterie).
V momentě, kdy odleví regulátory proudu do baterie (přechází do absorbce a posléze floatu), toto relé sepne.
O další se starají DC nebo AC (ideálně SSR) silová relé podle nějaké logiky spínání, buď jednoduše ON/OFF, nebo v nějjaké kaskádě stupňů výkonu
(jen úvaha)
Migel

Ano v tvojom pripade je lepsie to napetove rele
48V 760Ah/35kWh Li-ion
Radar

Spínací kontakt se ručním spínačem dá bypassovat, tedy pokud budu potřebovat, mohu jeho funkci "vyrušit"... tím pustím do bojleru
bez ohledu na (momentálně neplný) stav baterie
Aldron
Reputace: 16
Lokalita: Rožňava, SR
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Nový příspěvek od Aldron »

JirkaE píše: čtv čer 26, 2025 12:57 pm
Nejjednodušší je napěťové rele 😃 - Nastavím 55,0V a ono se na 55V zapne bez ohledu na to, je-li SOC 98% nebo 100% stejně má každý nastavené SOC jinak.
Lenže nie každý nabíja až na 55V a hlavne v lete, takže to tiež nie je univerzálne riešenie. Všeobecne je ale vyťažovanie podľa napätia, alebo SOC najjednoduchšie.
Ja som zvolil komplikovanejšií prístup, pretože v záujme predĺženia životnosti baterky mám nastavený nabíjací prúd len okolo 0,2C pričom nabíjací výkon systému je väčší. Reálne to funguje tak, že spočiatku sa sleduje prúd a keď presiahne povedzme 75A tak sa postupne pripína cez SSR ohrev bojleru 3x800W. Ak prúd klesne pod určitú hodnotu, tak sa to samozrejme postupne vypína. Ak sa dosiahne plné napätie batérie, tak sa to už riadi podľa napätia.
Keďže pridávam ďalšiu baterku, tak budem asi na nabíjanie využívať celý výkon FVE a len napätie, alebo SOC na vyťažovanie.
Prístup "ani elektrón z baterky" je v tomto prípade "takmer" dodržaný lebo regulácia prebieha asi v 5s cykloch, teda odpojenie záťaže 2400W trvá max 15s. Samozrejme, že by som mohol vypočítavať výkon odoberaný z baterky a v prípade potreby odpojiť aj celý výkon naraz v jednom kroku
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
Aldron
Reputace: 16
Lokalita: Rožňava, SR
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Nový příspěvek od Aldron »

Radar píše: čtv čer 26, 2025 1:20 pm
Skoro se mi jeví svou funkcí lepší proudové relé (pokud chci vytěžovat striktně po skoronabití baterie).
V momentě, kdy odleví regulátory proudu do baterie (přechází do absorbce a posléze floatu), toto relé sepne.
O další se starají DC nebo AC (ideálně SSR) silová relé podle nějaké logiky spínání, buď jednoduše ON/OFF, nebo v nějjaké kaskádě stupňů výkonu
(jen úvaha)
S tým je trochu problém, lebo prúd často klesá aj pri zamračení oblohy a tým by sa dosiahol úplne opačný efekt.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant