Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned čer 11, 2023 12:56 am
Vláďa píše:MPPT regulátor nedělá nic jiného, než že transformační poměr mění tak, aby přenos výkonu byl maximální. Takže převodní poměr o málo změní a zjistí, jestli se přenášený výkon zvýšil nebo snížil. Podle toho převodní poměr upravuje dál.
Vláďa píše:To dělá v nastavených mezích, např. pokud není baterie úplně nabitá.
střídač píše:Au, au to to bolí.
Vláďo, no nevím, každá veta je nepřesná a bolestivá "PWM měnič pomocí pulsní regulace transformuje napětí a proud bezztrátově", PWM je princip a nic nemění, teprve následné obvody mohou tento princip uskutečňovat.
Žádná pulzní regulace neprobíhá, mění se střída, žádné napětí a proud se netransformuje, natož bezztrátově. Jak říká WIKI je to "converter" snad nejlépe česky- převodník, tedy převádí.
Stačilo si jen onu odkazovanou stránku trošičku přečíst.
Snad to studiu pomůže!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pulzn%C4%9B_%C5%A1%C3%AD%C5%99kov%C3%A1_modulace
Ve výkonových měničích je VŽDYCKY princip PWM doplněný příslušnými akumulačními prvky, kondenzátory a indukčností. Pokud to nějaké udělátko za pár korun nemá, tak to NENÍ výkonový měnič.
antilop píše:Dále tu padl dotaz jestli jde udělat MPPT bez procesoru - jde, dokonce na to existují specializované (analogové) obvody. Lze využít faktu, že panel při různých osvitech lze s vysokou věrností výsledku držet primitivně na stálem napětí (to totiž reprezentuje MPP bod velice dobře protože kolísá s osvitem velice nepatrně de facto skoro vůbec - do rozumně malých osvitů) a případně to ještě i tepelně kompenzovat pro korekci teplotní závislosti primitivním snímačem teploty z panelů (pokud je zájem o korekci teplotní závislosti MPP bodu).
antilop píše:Takže na jednom svábu lze asi za 100Kč celkových investic mít vše - je-li vybitá baterka dává to plný možný proud a vstup visí na 17.9V jede se v MPP, jakmile baterka dojde na 13.8V opustí se MPP protože není zbytí zareguluje se dle výstupu který odtěď drží 13.8V a vstup holt letí nahoru. Obvodově 1x TL494, 1x FET jedna tlumivka a pár kapacit. Jediné co to neumí je vícefázové nabíjení. To by šlo dodělat externí logikou.
antilop píše:To jsem taky zvažoval, ale hlídat proud kterej z principu nemůže bejt větší než panely umí mi jaksi nedávalo smysl. I když je pravda že jsem to netestoval na režim kdy šlusnu výstup (místo připojení aku) - tehdy by to asi limitovat proud mohlo dávat smysl. Ale jak jsem řek neřešil jsem a oba oz jsem využil pro řízení provozních stavů. Takže jedna smyčka vstupní napětí druhá smyčka výstupní napětí a jede jako víno. Deadtime mám vyřazen.
matej píše:O "impedanční přizpůsobení pro přenos maxima výkonu" tak jak se chápe ve výkonové elektronice se tady nejedná
antilop píše:U step down vždycky bude výstupní proud větší než vstupní - to je přeci záměr a stím se to dělá. Ale nemůže být větší než si přeju mít protože není odkud ho brát, neníkrmí to žádné trafo nebo podobný přetížitelný prvek. Když mám řekněme 40W panel s Ump=17.9V, je výstupní proud do aku na 13.8V logicky větší než teče z panelu ale je jednou provždy jasně danej - a na to je navržen měnič. Víc proudu než ekvivalent napájecích 40W to nemůže nikdy nikde vyčarovat a s plným proudem se počítá (a aku ho snáší), tak proto říkám že není třeba se o nadproud starat protože nevzniká a není se před ním potřeba nijak speciálně chránit. Čímž se zařízení až triviálně zjednoduší a krom fetu a dvou bipolárů v budiči tam není nic víc a obě smyčky řídí přímo veličiny které definují chování v provozních stavech. Trápil jsem to všemožně a je to krotký, vyšinout zto nejde
antilop píše:Ja vysoko vám to běží? Mě tedy ty filtrační kondy přijdou celkem malé (i když připustím stovky kHz) na to, aby vstupní napětí bylo stabilní jen s přijatelnou mírou zvlnění. Protože čím větší zvlnění, tím horší fungování - pracovní bod panelu se dostává z Ump o míru zvlnění nad a pod toto napětí čímž se šíleně ztrácí výkon (pracovní bod panelu se pohybuje napěťově nahoru dolů o zvlnění přičemž má sedět na pevné hodnotě Ump a dávat proud pokud možno co nejvíce stejnosměrný). Obávám se že bez elytů to nejde ale můžu se mýlit, třeba skutečně běžíte vysoko a filtruje to dobře...
Vláďa píše:Nevím, jak tady někdo psal, proč má mít MPPT režii 20%. Mě vychází zatím teoreticky účinnost toho mého MPPT 96%, ale uvidím, až to změřím.
http://www.vaelektronik.cz/fotky/LED/menic_70_14V.xls
Roger píše:Doplnuji, ze rozlisuji viz uvodni posty:
- Mppt (drahy nesmysl v pripade malych vykonu)
- Regulator s pwm
- Regulator bez pwm
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků