Přesnost JK-BMS

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Ivo12s
Příspěvky: 569
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Ivo12s »

Předělával jsem svoji sestavu 4x 48V LiFePo4, viz třeba ZDE.
Aktuálně jsem doplňoval poslední sadu o JK-BMS a balancer NEEY 4A. Po celkovém zapojení a zprovoznění monitoringu Victron-Venus jsem byl mírně překvapen faktem, že tahle poslední baterie, kterou jsem připojil paralelně k již zapojené ukazuje nižší hodnoty napětí i proudu než bych předpokládal. A protože je to opravdu silová kabeláž, rozdíl 0,2V je dost, zvláště u LiFePo4.
Baterie-4P-LiFePo4.png
Baterie-4P-LiFePo4.png (38.74 KiB) Zobrazeno 231 x
Ty tři JK-BMS byly koupeny dohromady, ta čtvrtá samostatně. Napadlo mě změřit multimetrem napětí přímo na té čtvrté baterii -> a ono to je chyba měření JK-BMS. V aplikaci JK-BMS je možnost korekce napětí i proudu, ale zatím jsem tuhle funkci nikdy nepoužil - předpokládaje, že JK-BMS je nastaveno z výroby. Takže stačilo nastavit správné napětí a už to funguje jak má. Nicméně jsem u toho zjistil, že i co se proudu týče tenhle kus ujíždí a bylo by vhodné upravit. Tam jsem ale narazil na takovou zvláštnost - proud mi jde nastavit pouze v celých Ampérách. Nejde mi desetinná hodnota. Zkoušel jsem pro jistotu, jestli není problém v desetinná tečka, nebo čárka. Nefunguje ani jedno. Zkoušel jsem si pomoci horkovzdušnou pistolí a změnou nastavení nějak dorovnat proud k celé hodnotě. To se mi ale nepodařilo. Nemám žádný plynule regulovatelný spotřebič, kterým bych mohl nasimulovat přesně XX Ampér odběr.
1. Dělám něco špatně?
2. Jdou vám na JK-BMS nastavit alespoň desetiny Ampér?

Díky.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
rva
Příspěvky: 3584
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od rva »

Zkoušet to nebudu, ale u jakéhosi programu pomohla "super logická věc", že se mobil přepnul z češtiny do angličtiny a pak to šlo. Třeba je to i tento případ.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Alfonz
Příspěvky: 58
Registrován: čtv bře 17, 2022 1:14 pm
Lokalita: SK - Myjava, ČR -Sulice
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1880
Kapacita baterie [kWh]: 7,1

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Alfonz »

u JK všeobecne treba dokalibrovať napätie podľa nejakého normálnejšieho multimetra. Kalibrovať prúd nemá absolútne žiaden zmysel. Ak skalibruješ prúd napríklad pri odbere 10A tak tam ti bude ukazovať dobre ale bude utekať pri inom odbere. S tým proste nejde nič robiť, SOC ti tiež bude utekať a teda je lepšie na tieto údaje čítať radšej z victron smartshunt.
1,88kWp, Victron 150/45, epsolar 3215BN, Lifepo4 8s 280Ah,JK BMS B2A8S20P, Victron smart shunt, victron phoenix smart 24/3000, rpi3b+ venus OS
Ivo12s
Příspěvky: 569
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Ivo12s »

No jo - ale ony ty desetiny u napětí jdou a u proudu nikoliv. :hell: . Přepnout klávesnici do EN by asi šlo. Mobil jako celek, to snad raději budu hledat brusku, pilku, vařič... abych nastavil nějakou tu přesnou ampéru... :uh:
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
Soban
Příspěvky: 3526
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Soban »

Tak vypni ty další baterie aby byl velký odběr a hned můžeš nastavit 50A :-)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Ivo12s
Příspěvky: 569
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Ivo12s »

Alfonz píše: pon kvě 06, 2024 12:10 pm Ak skalibruješ prúd napríklad pri odbere 10A tak tam ti bude ukazovať dobre ale bude utekať pri inom odbere.
Vím a chápu, používám Victron bočník. Ale alespoň bych rád, kdyby mi to ukazovalo něco podobného u všech 4řech.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
rva
Příspěvky: 3584
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od rva »

Nejdou tam nacvakat, nebo to nacvakané nejde potvrdit?
nacvakané hodnoty kalibračního proudu
nacvakané hodnoty kalibračního proudu
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Ivo12s
Příspěvky: 569
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Ivo12s »

Nacvakané nejde potvrdit.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
glottis
Příspěvky: 2130
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od glottis »

Stejne to meri proud na prd. Bud to pri konstatni zatezi nastav ne najakou nejblizsi hodnotu nebo si nektere baterie odepni a udelej to az s vyssim proudem. Budes to mit pak presnejsi pravdepodobne. Nastavovat to na desetiny nema skoro smysl. Stejne nemas jak to presne zmerit.
MartinF
Příspěvky: 52
Registrován: stř úno 16, 2022 7:25 pm

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od MartinF »

musim pohnout nez se z tohu stane "Brnensky flame" jako v pripade tvrdosti vody v Brne. Ta bohuzel u teoretiku ovlivnuje nazory a rychlost psani :comp: (sice tvrdi ze nevi o cem se pise ale vyjadruji se z principu jako politici. :wall: ) :lol:
Korekci napeti na BMS jsem nedelal.
Napeti bylo "nebylo" v poradku. Ted je na trech snimacich napeti OK. Mereni proudu v BMS je vseobecne problem (jine tema).

Nemam HW doreseno spravne napojeni na bussbarr .. Rozdilna delka kabelu k baterii *batt* .
Jsou videt rozdily v napeti jiz mV :ugeek: znatelneji. Pri zatezi (Nab/Vyb.) nad 30A se zacinaji projevovat ubytky na vodicich. Baterie s delsim pripojenim se nabiji mensim proudem v jednotkach amper. Overoval jsem to klestakem pri zatezi.
Blok s delsim kabelem ( jinym vnitrnim spojeni v baterii) se hold nabiji na mensi kapacitou (mene trpi na proudove narazy je "lina" :-) ).
Napetovy schodek mezi bloky se zarovna v case v "noci" pri mensim odberu je to krasne videt presne napeti.

Shuntem snimam napeti primo na baterii (ktera ma kratsi kabel) za BMS. To ma za nasledek ze se koriguje ubytek napeti na vodici i s ubytkem na BMS + DC jistic.

Korekce napeti se doregulovava ve Victronu. Mam nastavenou virtualni sit VE.Smart "regulatory a shunt" . Prsne se drzi pozadovene napeti i pri velkem nabijecim proudu. (Nechapu proc jsi tyto udaje mereni nevymeni pres datovy kabel. S timto nastaveni je zarovnani presneji. Stalo se me ze jsem jedni MPPT menil a bylo znat ze v siti neni. To je na jiny roman .. )

Tyto napeti ze tri zarizeni na DC jsou v ustalenem stavu shodne.
Jen pro doplneni kabely mam 35mm2 a hold se tam neco spali "je potreba prohrivat aby nezamrzli" :uh: .. Druhe kabely jsou pripravene ale neni cas na montaz .... nejsou lidi :dontknow: .

Zahadou byl rozdil napeti na clancich nevim co ta BMS delala.
Pred rokem 1,5 jsem u JK-BMS delal kalibraci mereni napeti na clancich. Nejak nesedeli hodnoty s balancerem (NEEY - HELTEC ) ktery mam na kazdem bloku paraelne s BMS. Ukzovalo to nejake ptakoviny v ustalenem stavu. Kontroloval jsem napeti i pomoci YR1035+. Dotahoval a cistil kontakty. Pak se to nejak srovnalo ale zahadou bylo co bylo hlavnim zdrojem nepresnosti. Jestli napomohla HW oprava nebo odpojeni BMS od napajeni nebo nejaky sw zasah do BMS (Pripojieni pres BT do PC aplikaci) . Vratl jsem se v tom asi tyden po praci tak to pak nema zadny smerodatny zaver. Ted to bezi pres rok bez zasahu.
Rozdil napeti byl videt i v monitoringu kde snimam vsechny napeti u 16 clanku z kazdeho bloku. Po zahadne "oprave" je to jiz OK :-)

Pouzivam galvanicke oddleni mezu BMS. Je vlozena na USB ktera snizuje ruseni na komunikaci a zamezuje ovlivneni diky vyrovnavacim proud mezi zarizenimi.

Laboroval jsem take s USB hub (rozbocovac) mezi cerbem. Ted tam mam starsi USB rozbocovac ale stabilni. Novy od firmy i-tec zpusoboval v Cerbu problemy a zasilal jsem jej zpet k prodejci. Z prace jsem mel pujcene jeste dva jine typy. Domnivam se ze problem je v kernelu a nejake jine zahade v linuxu. Porovnaval jsem vypisi zarizeni ale na tyto experimenty aby mel clovek jeste sekundarni setup.

Vzhledm k tomu ze profesne jsem resil podobne problemy na vysokorychlostni komunikaci v Linuxu s ruznymi rozhrani tak ne kazde zarizeni je temto experimentu nakloneno. Zde jsme meli pozadavky na prsne casovani a bezchybny prenos dat. Zkoumani duvodu proc se nektere zarizeni v Cerbu chovaji jinak .... zere moc casu. A nechci pleveli toto vlakno..


*sun*
Přílohy
jk.png
jkbms.png
6,5kWp (V - 1,6kWp, J - 1,5kWp, Z - 3,3kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
Soban
Příspěvky: 3526
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přesnost JK-BMS

Příspěvek od Soban »

Řešíš kraviny.....

Já tu BMS mám taky a napětí si zkalibruješ a proud taky akorát proud jde nastavit po celých A takže baterku zatíži proudem 50-100A změř kleštákem u baterky a nastav.

Nějaké přesné měření ti stejně BMS nedá, od toho je smart shunt či BMV712 (tu mám).
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek