FVE s podporou z DS

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Aktuální zapojení DC rozvodů elektrárny vypadá takto:
DC rozvody FV elektrárny
DC rozvody FV elektrárny
Ani tak už nejde o vlastní elektrárnu, ale o optimalizaci spotřeby, zapínání vytěžovačů. Morálně zastaralý Axpert PIP 4048 MS našel svou další šanci, kdy je připojen jen jako nabíječ (40 A) v době nízkého tarifu + je na něm navěšeno pár fv panelů, které jinam nepasovaly. Zatím tento nabíječ funguje v době NT, ale dodavatel od nového roku nastavil ceny pro odběratele na regulované maximum v NT jako ve VT, takže pozbývá smyslu omezovat odběr z DS jenom na 8 hodin (samozřejmě stát dodavateli z našich daní doplatí v době VT víc, tak jde o to, jak moc mám mého dodavatele elektřiny rád a jestli ho hodlám podporovat zvýšenou spotřebou v době vysokého tarifu). Brzy proběhne výměna hlavní pojistky 300 A za nožovou, protože se mi zdá, že se nedá upevnit tak, aby se při vyšším proudu nehřála.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Při zapojování dalších spotřebičů do "chytré" domácnosti používám "smart wifi switch s monitorováním spotřeby" - cena 5 EURO, který je integrován do Home Assistant (Tuya integrace):
Smart switch + power monitor
Smart switch + power monitor
V baráku jich přibývá, protože se využívají na automatizaci spouštění vytěžovačů. Tak začíná být zajímavá i jejich vlastní spotřeba - pokud je jejich relé ve stavu ON, spotřeba je 0.6 W, OFF je 0.3 W. Prý na 16 A, spouštím přes to spirálu boileru 10 A a dle toho, jak se switch hřeje, bych ho víc nezatěžoval.
A když už přes ně mám napojeny klimatizace, jde orientačně změřit jejich spotřeba ve Stand-by módu, kdy nic nedělají, jenom čekají, jestli je někdo dálkovým ovladačem zapne:
Příkon klimatizací ve Stand-by módu
Příkon klimatizací ve Stand-by módu
U takto malých spotřeb bude asi chyba u takovéhoto měřidla velká, ale úplné nesmysly to nebudou, protože mám dvě stejné klimatizace (západ a děda) a u obou spotřeba vypadá podobně.
Asi je vhodné klimatizace minimálně přes zimu, kdy je elektřiny málo, natvrdo vypínat a nenechávat ve Stand-by. Při ovládání přes automatizaci v tom není žádný problém nejprve ke klimě přivést napětí a pak ji spustit.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od kodl69 »

Co to je za divnost? Špičky přes 40W u vypnuté klimatizace? Standby řádu 5-10W bych očekával je to nějakej spínanej zdrojík zvící nabíečky telefonu + proesor a přijímač DO, když se to neudělá dost dobře, je tohle možný, viz modrá a žlutá, ale přes 40W a navíc pulsně, to se mi nezdá.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Nemám pro to vysvětlení. Všechny klimatizace jsou napájeny přes stejný typ smart měřáku. A ty dvě s pulzním odběrem jsou nejnovější a stejného typu. Až budu mít náladu, nacvaknu na jejich přívod měřák Shelly, jestli to zaznamená taky.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
soami
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Posázaví

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od soami »

Klima ale nemá nulový příkon ve standby, takže ty špičky 40W je chyba měření. Tipoval bych, že je odběr je zaznamenán průběžně, ale zobrazen až po načtení určitého příkonu. Já klimu vypínám, protože krom standby spotřeby kolem 10W se k tomu v mrazu přidá i ohřev kompresoru, což udělá dalších 25W.
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Na přívody ke dvěma klimoškám jsem nacvakl proudové snímače od Shelly EM a tak u každé měřím spotřebu dvěmi způsoby. Jak smart switch, tak Shelly měří příkon celkem stejně, takže se nejedná o nějaké rušení. U té klimatizace s "pulzním" odběrem se možná jedná o ohřev kompresoru pro snazší rozběh v zimě bez jeho poškození. Je vidět, že Shelly poskytuje více dat, ale i levný smart switch řekne, jestli zařízení běží, nebo ne.
Kontrola příkonu klimatizací ve stand-by
Kontrola příkonu klimatizací ve stand-by
Protože mám "hloupé" klimatizace, jedna z variant automatizace jejich spouštění byla právě přes nějaký smart switch. Klimošky totiž patří mezi spotřebiče, které po výpadku napájení (obvykle) pokračují v předchozí činnosti (aby se nestalo, že se člověk po krátkodobém výpadku sítě vrátí domů do rozpáleného bytu).
Tedy přes léto zapnu dálkovým ovladačem klimu na chlazení a dál ji už budu ovládat ON-OFF přes smart switch, kterým ji budu odpojovat a připojovat k napájení. Příkon měřený přes smart switch zároveň ukazuje, jestli klima skutečně běží a nefláká se.
Obdobně v zimě, nebo spíš v přechodném období, kdy ještě nějaká energie navíc zbývá. Jen při nízkých teplotách to nemusí být vhodné, pokud by se rozbíhal studený kompresor. Ale třeba tehdy kompresor nenaběhne hned, ale nejprve proběhne jeho předehřev.
Zkoušel jsem udělat z hloupé klimošky smart pomocí univerzálního wifi-IR ovladače Chunghop K-390EW, ale u něj není integrace do home assistant, takže je potřeba mít v mobilu extra aplikaci komunikující někde přes Čínu. A hlavně to nemá oproti smart switch s měřením příkonu zpětnou vazbu, takže člověk neví, jestli klima skutečně běží - občas bylo potřeba provést na ovladači ON-OFF-ON, aby skutečně naběhla.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Antrac1t
Příspěvky: 230
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od Antrac1t »

jako pokud ti jde jen o ON/OFF s prednastavenou tepltou tak ti staci smart switch, ale pres esphome muzes zkusit tohle, pokud ses na to uz nedival
https://github.com/GrKoR/esphome_aux_ac ... ent-aux_ac
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Ten projekt vypadá pěkně. Beru si z něj, že jakmile budu z nějakého důvodu sundávat kryt klimošky, tak se podívám, jestli má uvnitř konektor pro připojení wifi modulu. Zatím vystačím s ovládáním ON/OFF.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
glottis
Příspěvky: 2052
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od glottis »

Na esphome by sel udelat i IR vysilac co to ovlada.
PetrDubi
Příspěvky: 1347
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od PetrDubi »

Jo IR vysílač jde v ESPhome udělat, sám mám takhle dodělané ovládání po síti u teplovzdušného topení. Stačí si nahrát program pro snímání kódů (je v dokuentaci ESPhome), sejmuté kódy si uložit a potom nahrát už normální program, kam se zadají ty kódy. A myslím že na plno klimatizací už je tam i knihovna, takže pokud tam je příslušný výrobce, tak ho stačí zvolit v programu a rovnou použít příslušné příkazy.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Po třech týdnech přišel od Číňanů náhradní FET, tak jsem se mohl vrátit k poškozenému PC zdroji a vyměnit FET + pojistku. Tester ukazuje, že napětí jsou v pořádku, zdroj čeká jako rezervní, až bude potřeba. Kvůli zátěžovému testu ho nebudu někam montovat.
Napětí naprázdno PC zdroje po opravě
Napětí naprázdno PC zdroje po opravě
U paralelně zapojených měničů mám už snad konečně nastaveny limity tak, že jsem s chováním spokojen. Po dlouhé době se v baráku podařilo dosáhnout souběhu přes 7 kW, takže se připojil i měnič_2, který jinak pracoval jen jako mppt regulátor.
Automatické vypínání měničů
Automatické vypínání měničů
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Soběstačnost přináší nutnost starat se o věci, které jinde fungují automaticky, protože se o ně stará poskytovatel síťové služby. U mě čeká na optimalizaci starost o vodní okruh - studna, vodárna, úpravna vody na pitnou, čerpadlo v septiku. Mělo by to být řešeno v Home assistant.
1. Ochrana hlubinného čerpadla před během na sucho
Idea - budu sledovat jeho příkon a jak dlouho běží - pokud poběží dlouho, usoudí systém, že je někde problém (běh na sucho nebo na výstupu prasklé potrubí) a čerpadlo vypne.
2. Optimalizace intervalu dofouknutí expanzní nádoby.
Tak 3x ročně musím nádobu dofouknout, jde o to, kdy.
Idea - S tím, jak časem expanzka přichází o vzduch, čerpadlo po sepnutí běží kratší dobu. Pokud tyto doby budu sledovat, dá se nastavit mez, pod kterou mě HA upozorní, že je čas nádobu dofouknout.
Idea jasná, realizace už ne, nejsem programátor. Ale třeba někdo něco takového jako měření doby zapnutí spotřebiče měřil a třeba to i ukládal do InfluxDB (i když i bez toho by to mělo fungovat).
3. Ochrana čerpadla v septiku.
Čerpadlo má za normálních podmínek celkem stabilní příkon 470 W (při startu cca 1 kW, který rychle klesne). Pokud je čerpadlo ucpané, nebo pokud čerpá nasucho protože plovák se zasekl, jeho spotřeba klesne pod 400 W.
Idea - po zapnutí čerpání se bude výkon sledovat a pokud nebude nad 450 W, čerpání se vypne.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
yare
Příspěvky: 116
Registrován: pon zář 19, 2022 8:02 pm
Bydliště: ZM-SK

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od yare »

Pekné...
A neuvažoval si o prietokovom senzore na ochranu čerpadla v septiku? Ja ho mám. Zatiaľ bez problémov.
Přílohy
20221215.001.png
20221215.001.png (56.51 KiB) Zobrazeno 556 x
Kerberos 315C, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - VÝCHOD, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - JUH
Growatt SPF 5000ES, 8x Hiwatt Solar Limited HW-M10/144H 550W - JUH , 4x Tigo Energy TS4-A-O, 5x LiFePO4 Pylontech US3000C Plus 48V, 18 kWh,
Solar-Assistant - monitorovanie
ZdZ
Příspěvky: 802
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od ZdZ »

rva:
mám to takhle:
1. hrh hladinový spínač, dvě sondy v určité hloubce a nemusíš níc víc řešit, dojde hladina ke spodní sondě, čerpadlo vypne, hladina stoupne k horní sondě a sepne, když je samozřejmě potřeba, to hlídá tlakoměr u expanzní nádoby, mám digitální, perfektně se nastavuje oproti mechanickým, ale stojí 3x tolik

2. expanzku u vodárny stačí dofouknout bohatě jednou za půl roku, ani to nemusíš automatizovat, já jsem ji jednou nedofukoval snad rok a půl, ale pak už to spínalo častěji. jestliže se nudíš, tak to můžeš automatizovat i s kompresorem a tlakovým ventilem, ale podle mě to je naprostá zbytečnost

3. mám septik s přepadem, to je moje poslední nou hau :-) ale v jímce na vodu pro závlahy mám pro jistotu dva plováky, kdyby se jeden zasekl, nebo rozbil a jsou v sérii
tím eliminuješ poruchu jednoho z nich a nemusíš řešit další složitosti

ale jestli máš jednokomorový septik kde ti na hladině plove všechno možný včetně papírů, odpadu z kuchyně apod. a časem se tam vytvoří uhelná sloj, protože jsi to pět let nevybral, tak tam se může stát ledasco :-) :-)
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
ZdZ
Příspěvky: 802
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od ZdZ »

já ani moc nesleduju kolik mi elektrárna vyrobí, mám jen watmetr, abych věděl jak jsem na tom s bateriemi a pak mám zobrazení napětí článků přes BT do mobilu, abych občas zkontroloval, jestli funguje balancér a víc neřeším, žije si to vlastním životem

takže sledování odběru čerpadla v žumpě, nebo automatický tlakování expanzky vidím jako absolutní zbytečnost

ale abych nekecal, zase mám řízení uhlokotle a radiátorů pomocí raspbery a program má 800 řádků :-) ale to byla moje hračka, tak jako řízení závlahy
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Pokud sleduji spotřebu jednotlivých spotřebičů, tak je škoda tuto informaci nevyužít. Bez potřeby dalších zařízení. Stačí jen chuť pustit se do toho a něco naprogramovat.
Mám třeba paralelně dva boilery OKC 300 NTRR/SOL (jeden slouží jen jako zásobník), druhý je ohříván
1. fototermikou - 60 HP trubic
2. 3f spirálou DZTJ G6/4-6 = 3x 1f spirála 2.2 kW
2.1. jedna spirála je na FV z přebytků
2.2. druhá spirála je na DS
2.3. třetí spirála je rezervní
Ohřev elektřinou je tady myšlen jako nouzový, proto je těleso v horní třetině. Proč ale v případě dostatku elektřiny neohřát více vody? Normálně termostat těleso vypne a ohřeje se jen horní třetina. Pokud k tomuto vypínání dojde, stačí, když se zapne na chvíli oběhové čerpadlo mezi boilery a natopí se další voda.
Příkon boileru
Příkon boileru
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od Diablo1st »

Nespína ti ten termostat nejako často?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Spíná. Proto nespínám stykač, ale SSR. U tohoto tělesa je termostat mezi spirálami a rychle se od nich zahřeje. Navíc mám hodně tvrdou vodu, takže se to rychle obalí vodním kamenem.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Tak automatizace hotova, jen bude potřeba to optimalizovat. Šlo to vše nacvakat v HA v UI. Zavedl jsem helper Timer (5 minut) a pokud byla doba, po kterou byl dodávaný výkon do spirály boileru kratší, tak se na chvíli (10 minut) sepnulo oběhové čerpadlo. Vyzkoušeno na ohřevu z nízkého tarifu, ale tam to vypnu, protože není potřeba elektřinou od distributora nahřívat moc vody.
Boiler - automatizace
Boiler - automatizace
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Obdobně doplněno hlídání vodárny. Drobný problém byl s wifi signálem pro smart elektroměr ve sklepě, kde spínám stykačem čerpadlo ve vrtu. Asi by to chtělo v Home assistance vše předělat jako blbuvzdorné ve formě návodů. A třeba i doplnit elektrickými schematy.
Čerpadlo ve studni
Čerpadlo ve studni
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS