Na přívody ke dvěma klimoškám jsem nacvakl proudové snímače od Shelly EM a tak u každé měřím spotřebu dvěmi způsoby. Jak smart switch, tak Shelly měří příkon celkem stejně, takže se nejedná o nějaké rušení. U té klimatizace s "pulzním" odběrem se možná jedná o ohřev kompresoru pro snazší rozběh v zimě bez jeho poškození. Je vidět, že Shelly poskytuje více dat, ale i levný smart switch řekne, jestli zařízení běží, nebo ne.

- Kontrola příkonu klimatizací ve stand-by
Protože mám "hloupé" klimatizace, jedna z variant automatizace jejich spouštění byla právě přes nějaký smart switch. Klimošky totiž patří mezi spotřebiče, které po výpadku napájení (obvykle) pokračují v předchozí činnosti (aby se nestalo, že se člověk po krátkodobém výpadku sítě vrátí domů do rozpáleného bytu).
Tedy přes léto zapnu dálkovým ovladačem klimu na chlazení a dál ji už budu ovládat ON-OFF přes smart switch, kterým ji budu odpojovat a připojovat k napájení. Příkon měřený přes smart switch zároveň ukazuje, jestli klima skutečně běží a nefláká se.
Obdobně v zimě, nebo spíš v přechodném období, kdy ještě nějaká energie navíc zbývá. Jen při nízkých teplotách to nemusí být vhodné, pokud by se rozbíhal studený kompresor. Ale třeba tehdy kompresor nenaběhne hned, ale nejprve proběhne jeho předehřev.
Zkoušel jsem udělat z hloupé klimošky smart pomocí univerzálního wifi-IR ovladače Chunghop K-390EW, ale u něj není integrace do home assistant, takže je potřeba mít v mobilu extra aplikaci komunikující někde přes Čínu. A hlavně to nemá oproti smart switch s měřením příkonu zpětnou vazbu, takže člověk neví, jestli klima skutečně běží - občas bylo potřeba provést na ovladači ON-OFF-ON, aby skutečně naběhla.