FVE s podporou z DS

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
betmen
Příspěvky: 269
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od betmen »

Binárku vytvořenou v Home Assistant (ale klidně i staženou pro daný modul odjinud) flashnu - zkoušel jsem několik prostředků a zahlásí že je to v pořádku, ale přitom se to nezapíše a zůstane tam ten vadný program:
skusal si aj ten espeasy flash tool? esp32 ma trosku ine pristupy do pamate ako esp8266 https://espeasy.readthedocs.io/en/late ... ing.html
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Mex
Příspěvky: 545
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od Mex »

Já s ESP nedělám. Takže jenom fantazíruju.

Mám pocit, že ty větší moduly s 38 piny mají na sběrnici vyvedené i signály, kterými komunikuje Flash s procesorem.
Je to tak?
A pokud ano - nedá se to využít pro pokus zápisu do té Flash?
Případně vyhodit ten modul z té desky s konektory, jestli naopak něco nedrží některý z těch SPI signálů.

A pokud ne, tak pod tím plechovým deklem je myslím vlastní procesor a pak Flash v pouzdře SO8.
Tak nestálo by zato (místo vyhození do popelnice) z cvičných a osvětových důvodů sundat ten futrál a dát tam jinou Flashku?
glottis
Příspěvky: 2272
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od glottis »

z cvicnych duvodu to zkusit muze ale novej wroom v tme stoji asi 4 eura. A celej ten esp32 node dev board na aliku mozna jeste min. A je dost mozny, ze novou flashku koupi v podobne cene. Bud vymenit wroom nebo celej node. Cokoliv jineho je ztrata casu.
Mex
Příspěvky: 545
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od Mex »

Jasně, nejde o prachy. I když ta Flashka bude stát tak desetinu ceny desky.
U mě by to bylo ještě zjednodušeno tím, že bych ji vytáhl ze šuplíku.

Když mi neočekávaně a zdánlivě bezdůvodně odejde nějaké technické zařízení, tak se vždy dodatečně snažím zjistit proč.
Abych věděl, čeho se případně příště vyvarovat a na co si dát pozor.
To by byla ta hlavní motivace u mě.
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Zkoušel jsem z toho Flash download tool s několika binárkama a vždy se stejným výsledkem:
Flash download tool
Flash download tool
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
betmen
Příspěvky: 269
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od betmen »

No XMC Flash detected...

skus prepojit GPIO 0 priamo na GND, pripojit USB a zacat flashovat tak (musis to po inicializacii rozpojit).
mikrospinac Flash robi v podstate to iste, ale mam taky pocit, ze to pripaja cez tranzistory. mozu byt vadne a neodomkne flashku.
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
betmen
Příspěvky: 269
Registrován: stř led 11, 2023 2:54 pm
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 2400
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od betmen »

nieco som nasiel k tej flashke od XMC a asi ta to nepotesi...

https://github.com/espressif/arduino-e ... ues/6945
stacionárny dom :
2080Wp JV, Siton210, 2x 100L Drazice
2400Wp JV, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
1 x 100Wp + 12V, 100Ah
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od Soban »

Tranzistor tam není.

Odpor na + a tlačítko přes odpor na zem. (aspoň co mám já)

Já si pořád myslím že hapruje komunikace.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Mex píše: ned čer 23, 2024 7:58 pm Případně vyhodit ten modul z té desky s konektory, jestli naopak něco nedrží některý z těch SPI signálů.
To mě nenapadlo vyzkoušet. Tak jsem to zkusil a vše začalo fungovat. OTA flash proběhl správně a vadného programu jsem se zbavil. Vlastně program nebyl vadný, ale já špatně zapojil DS12b20.
Když po update přestalo čidlo dallas DS18b20 fungovat, tak jsem ho zkusil připojit na sousední GPIO12 a nezaregistroval varování, že to není dobrý nápad. Čidlo dál nefungovalo, tak jsem zkusil na daný pin ještě přes odpor 4k3 přivedl napětí 3.3V. No a proto už flash nefungoval.
Chyba odhalena
Chyba odhalena
Debilita, ale příště už to neudělám.
Skoro mám pocit, že když bych prošel další moduly co používám, tak bych našel další, kde jsem hlášku ignoroval a jen náhodou to nemá žádný vliv.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1446
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od TomHC »

rva píše: stř čer 19, 2024 6:27 pm Když měřím teplotu a relativní vlhkost venku a v místnosti, mohu určit absolutní vlhkost (tedy kolik g vody je v m3 vzduchu). Abych to nemusel počítat (nebo spíš odečítat z tabulek), je na to pěkná integrace pro HA - Tepelný komfort
Vidím, jak účinně klimatizace odstraňuje vodu ze vzduchu a tím je v místnosti příjemněji (Very comfortable), zatímco venku je příjemně (Comfortable). Aplikace počítá i řadu dalších parametrů:Tepelný komfort.jpg
Dnes je vonku fakt príjemne :)
Přílohy
komfort.PNG
komfort.PNG (31.96 KiB) Zobrazeno 442 x
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

To čidlo musí být v pařeništi.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1446
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od TomHC »

rva píše: čtv čer 27, 2024 4:07 pm To čidlo musí být v pařeništi.
Toto BME280 je v takom vlhkom kúte, musím to presunúť... Iné čidlo vonku hlási 59%, BME 92%.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
glottis
Příspěvky: 2272
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od glottis »

ja mam cidlo dobre a teda taky masakr ;) deadly a great discomford sedi
t.png
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

U nás je často problém, že moderní vymoženosti se nepoužívají. Místo klimatizace je "lepší otevřít okno/dveře, protože z klimatizace jde průvan". A v zimě je lepší topit v kamnech, protože "klimatizace vysušuje".
Každý pozná, kde se klimatizuje a kde se na to jde postaru:
Tepelný komfort s otevřeným oknem
Tepelný komfort s otevřeným oknem
Tepelný komfort s klimou
Tepelný komfort s klimou
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
glottis
Příspěvky: 2272
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od glottis »

Ja ji mam jen v patre ve dvou pokojich a premyslim ze to dodelat aspon do obyvakokuchyne dolu. V tehle chvilich, po bource, kdy je barak nahratej a vsude jak v pradelne, to je k nezaplaceni. Vyvetrat to prakticky nejde. Kdyz vedra trvaji delsi dobu, necham v patre bezet klimatizaci, studeny vzduch chladi podlahu a podlahovka to roznese i dolu. Nejaky chladnejsi vzduch pak stece i po schodech
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Koukal jsem, jaký udělat přehledový panel, na kterém by byly vidět všechny podstatné parametry a nemusel jsem přepínat na jiné stránky. Zatím to vypadá na něco takového:
Přehled stavu elektrárny
Přehled stavu elektrárny
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Vypadá to, že u těch čínských beden all-in one mají docela rozumně vyřešenu spolupráci v paralelním režimu. Když jsou nabité baterie, tak do zátěže dodávají z fv panelů jenom ty bedny, ve kterých je zapnutý měnič. Když automat ve 13:50:20 zapne i třetí bednu (ISolar 2), tak i ona začne z fv panelů odebírat energii pro svůj měnič a netahá ji z baterie. Dosáhne se tím lepší účinnosti, což je při nabitých bateriích celkem jedno, ale menší ztráty znamenají méně tepla v měniči:
zapnutí mppt regulátoru při zapnutí měniče
zapnutí mppt regulátoru při zapnutí měniče
vypnutí mppt regulátoru při vypnutí měniče
vypnutí mppt regulátoru při vypnutí měniče
Když baterie nejsou nabité, tak je dobíjí samozřejmě i "bedna" s vypnutým měničem.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Celkem nepříjemná věc. JK-BMS nesepnulo balancování i když mělo a napětí na jednom článku dál rostlo dokud nedosáhlo nastaveného horního napětí 3.6 V a až pak JK-BMS vypnulo dobíjení. Protože mám paralelně 4 sady baterií, tak odpojení jedné nevadilo, vše fungovalo normálně. U všech JK-BMS je nastavení podobné a ty ostatní v případě potřeby balancují.
JK-BMS - nezapnulo se balancování, ale až nouzové odpojení dobíjení.
JK-BMS - nezapnulo se balancování, ale až nouzové odpojení dobíjení.
JK-BMS nesepnulo balancování.
JK-BMS nesepnulo balancování.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7478
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od kodl69 »

Jak detekuješ to, že nebalancuje - z komunikace?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvek od rva »

Z komunikace dle https://github.com/syssi/esphome-jk-bms, kde je i tato informace posílána. U BLE varianty to bylo jako hodnota balančního proudu, u UART-TTL verze, na kterou jsem už před nějakým časem přešel je to jako binární hodnota ON/OFF. Data se ukládají v HomeAssistant do influx databáze, takže se mohu podívat i zpětně. Ostatní balancují, tato ne. Z toho včerejška - jedna balancuje :
Záznam balancování JK-BMS.png
a ta "chybná" balancování nezapne:
Záznam nezapnutí balancování JK-BMS.png
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS