Paralelne zapojenie Victron MP2

Měniče Victron
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od turbyho »

Nabijecku je mozne v jednom menici v paralelnim setu klidne vypnout. Pripadne je mozne i vykon nabijeni respektive zapinani / vypinani nabijecky ridit.

Pokud se napijecka uplne vypne, kdyz neni treba, tak je spotreba nabijecky 0. A je to znat.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
vk_1
Příspěvky: 283
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od vk_1 »

turbyho píše: úte led 16, 2024 8:03 pm Pokud se napijecka uplne vypne, kdyz neni treba, tak je spotreba nabijecky 0. A je to znat.
Asi tě nechápu?

MP2 žádnou "nabíječku" nemá. Buď střídá (Inverter), nebo nabíjí (Charger). Je to jeden a ten stejný hardware, stejné trafo.
Když jsou Multiplusy zapojené paralelně, nelze jeden z nich vypnout. Můžeš sice zakázat "Charger funkci, ale ta Inverter část prostě pořád běží a žere 18W ve standby (5000 verze). Takže žádnou spotřebu tím vypnutím chargeru ušetřit nelze.

Studer to uspávat umí, Victron ne. Victron to řídí jako jeden kus.
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od cipis »

A neni to tim, ze je tam jen jedno trafo? Takze bud z primaru 230 V leze nebo se tam 230 V cpe.
Takto to ma treba i starsi rada krabic VoltPolska.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od turbyho »

vk_1 píše: úte led 16, 2024 9:24 pm Asi tě nechápu?

MP2 žádnou "nabíječku" nemá. Buď střídá (Inverter), nebo nabíjí (Charger). Je to jeden a ten stejný hardware, stejné trafo.
Když jsou Multiplusy zapojené paralelně, nelze jeden z nich vypnout. Můžeš sice zakázat "Charger funkci, ale ta Inverter část prostě pořád běží a žere 18W ve standby (5000 verze). Takže žádnou spotřebu tím vypnutím chargeru ušetřit nelze.

Studer to uspávat umí, Victron ne. Victron to řídí jako jeden kus.
Presvedcovat te nebudu :)
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2122
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od gupa »

U MP co mám, tak lze ušetřit při nabíjení. Protože, při nabíjení je relé NC s Line In nebo Out když jsou připojeny měniče ongrid na domácí síti, jinak nabíjet ani MP neumí. Takže tím, že se Line IN otevře relé, není nutná minimální spotřeba která závisí na výkonu a tím je popisovaný vyžadovaný proud při power assist resp nafázování přes LINE svorky. 18W ve standby se pěkně vyjímá na datasheetech Victronu, ale je to klam. Protože těch údajů o spotřebě při určitých konfiguracích by mělo být deklarováno alespoň 4. Takže je dobré brát spotřebu 18W jako kec a klam, protože je to nedostatečný údaj o celku jako měniče. Kupujete s MP nejen jeho část která je právě pracuje a ostatní části nemají spotřebu. Takže je to klam.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
vk_1
Příspěvky: 283
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od vk_1 »

turbyho píše: sob úno 10, 2024 9:34 am
Presvedcovat te nebudu :)
Já se rád nechám přesvědčit, protože jestli to jde, tak mě to hodně zajímá. Zatím jsem měl od Victronu info jen to, že ty dva kusy se přes VE.Bus řídí jako jeden celek. Tudíž jsem měl za to, že jeden kus z těch dvou střídačů na dálku, automatizovaně, nelze vypnout. Ty to nějak tedy dokážeš?
Nebo jeden z nich ručně přepneš kolébkovým přepínačem do režimu Charger?
Antrac1t
Příspěvky: 193
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Antrac1t »

vk_1 píše: sob úno 10, 2024 8:04 pm
turbyho píše: sob úno 10, 2024 9:34 am
Presvedcovat te nebudu :)
Já se rád nechám přesvědčit, protože jestli to jde, tak mě to hodně zajímá. Zatím jsem měl od Victronu info jen to, že ty dva kusy se přes VE.Bus řídí jako jeden celek. Tudíž jsem měl za to, že jeden kus z těch dvou střídačů na dálku, automatizovaně, nelze vypnout. Ty to nějak tedy dokážeš?
Nebo jeden z nich ručně přepneš kolébkovým přepínačem do režimu Charger?
jako o vypnuti nevim nic, ale muzes treba jen master zapnout na dobijeni baterie ze site nebo na power assist, takze ses schopnej dososavat jen 3.2A ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Migel »

Chlapy ake mate rozdiely na ACout1 medzi menicmy vo watoch pri zatazi?
Zaujima ma kolko rozdiel watov je normalne medzi nimi..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Antrac1t
Příspěvky: 193
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Antrac1t »

nikde neni nic offiko napsano co je v mezich a co ne, ale kdyz mi barak bere vetsi zatez treba 6kW (2kW na menic) tak odchylka od min a max odberu je cca 50W ..
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
pibi
Příspěvky: 556
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od pibi »

Migel píše: úte úno 20, 2024 8:44 am Chlapy ake mate rozdiely na ACout1 medzi menicmy vo watoch pri zatazi?
Zaujima ma kolko rozdiel watov je normalne medzi nimi..
Čím tenčí vodiče na výstupu, tím rovnoměrněji se rozloží zátěž. :idea:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
MartinF
Příspěvky: 45
Registrován: stř úno 16, 2022 7:25 pm

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od MartinF »

pibi píše: úte úno 20, 2024 11:17 am
Migel píše: úte úno 20, 2024 8:44 am Chlapy ake mate rozdiely na ACout1 medzi menicmy vo watoch pri zatazi?
Zaujima ma kolko rozdiel watov je normalne medzi nimi..
Čím tenčí vodiče na výstupu, tím rovnoměrněji se rozloží zátěž. :idea:
Ano zvonkovy drat cerveny a zeleny a obejit snim sousedovu zahradu :lol: :lol: :lol:
:wall:
6,5kWp (V - 1,6kWp, J - 1,5kWp, Z - 3,3kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
pibi
Příspěvky: 556
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od pibi »

Samozřejmě všeho s mírou, zrovna tohle Victron zdůrazňuje ve svých materiálech. MP2 5000 při plném jmenovitém výkonu dává cca 19A, takže pro paralelní spojení bych asi volil 3x2,5mm2 (povolené zatížení na vzduchu 25A), maximálně 3x4. Větší průřezy zvyšují možnost asymetrického rozdělení výkonu v paralelním zapojení. :handshake2:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Migel »

No neviem preco som si myslel ze som tam daval 6mm kabel..,teraz som to bol pozerat a daval som 4mm
Rozdiel mam pri 2kw cca 160w a pri 4kw je to uz viacej takze musim dat dlhsi kabel od jedneho mp2 aby som mu zvysil odpor kedze na tom druhom mp2 sa neda skratit uz kabel..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Antrac1t
Příspěvky: 193
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Antrac1t »

pibi píše: úte úno 20, 2024 6:15 pm Samozřejmě všeho s mírou, zrovna tohle Victron zdůrazňuje ve svých materiálech. MP2 5000 při plném jmenovitém výkonu dává cca 19A, takže pro paralelní spojení bych asi volil 3x2,5mm2 (povolené zatížení na vzduchu 25A), maximálně 3x4. Větší průřezy zvyšují možnost asymetrického rozdělení výkonu v paralelním zapojení. :handshake2:
no 3x2.5 bych se as vyvaroval a radeji to tahl 3x4 pokud se planuje prisosavat, pres zimu casto spinam AC in kama tece klidne dalsich 2-3kW pro pokryti ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Migel »

Pibi: ozaj tam mas natiahnutu 2,5?...
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
pibi
Příspěvky: 556
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od pibi »

Já mám CYA 10mm2 a 50A jistič, ale neprovozuji střídače v paralelním režimu.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ElektroEzs
Příspěvky: 1007
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od ElektroEzs »

Ja mam zatim jeden Multiplus ale mam pripravu pro druhy a oboje 6mm2 a jistice 25A/C ale chci pouzivat i powerasist tak nevim jestli to neni malo 25A
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
pibi
Příspěvky: 556
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od pibi »

Mám 2 sériově, tak jsem si řekl 2 x 20A + nějaká rezerva na krátkodobé přetížení. Tu 10mm2 mám z výstupu druhého střídače, přívody a propoj mám taky 6mm2, ale pro paralelní chod bych dal na výstup maximálně tu 4.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Dagus
Příspěvky: 1918
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Dagus »

Migel píše: úte úno 20, 2024 6:24 pm No neviem preco som si myslel ze som tam daval 6mm kabel..,teraz som to bol pozerat a daval som 4mm
Rozdiel mam pri 2kw cca 160w a pri 4kw je to uz viacej takze musim dat dlhsi kabel od jedneho mp2 aby som mu zvysil odpor kedze na tom druhom mp2 sa neda skratit uz kabel..
Chlapi a nedá se tohle eliminovat tak, že vezmu měřák na měření vnitřního odporu aku a tím si ty dva měniče kabelově sladím od ac svorek až za jistič? Nebo to ty měniče mají tak velký rozptyl uvnitř, že se o tolik rozjedou, i když je trasa totožná? Zajímá mě to spíš akademicky, ale přijde mi divný dávat na mp2 5000 max 4mm2 kabel na output, když to umí ESS a powerasistenty. :shock:
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Paralelne zapojenie Victron MP2

Příspěvek od Migel »

Tak nikdy nevies ake suciastky su pouzite v rovnakych masinach a aj kvalita vnutornych spojov..a este jeden menic je made in taiwan a druhy china...a su aj na pohlad ine,a to nehovorim uz o crevach vo vnutri....sedia iba cisla cisla cez cerbo ked som ich pozeral ci su rovnake aby isli nakonfig.paralelne.
Jasne, aj to je moznost co pises ale uplne staci ked sa to premeria klestakom a podla toho prisposobi dlzka kablov..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek