Balancování článku
Souhrn tématu
Uživatel popisuje problém s jedním článkem v baterii, jehož napětí při nabíjení klesá, zatímco ostatní články se balancují správně. Diskuze se zaměřuje na možné příčiny, jako je nízký proud balancování, špatné připojení nebo odlišný stav nabití článku. Doporučuje se kontrola spojů, případné použití silnějšího balanceru a řízené dobíjení pro vyrovnání napětí a zajištění správného balancování článku.
- Soban
- Reputace:316
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Balancování článku
Mám takový problém, jeden článek v baterce zlobí.
Při nabíjení na něm roste napětí a jak je baterka na 100% tak se ostatní články začnou rozjíždět to je OK, ale ten jeden na něm napětí klesne a tak zůstane.
Viz obrázky:
Vše je OK
Baterka se blíží k 100% tak se to trochu rozchází....
No a tady se články rozhodily a článek 5 klesnul s napětím.
Takže mám si dělat starosti nebo to nějak hlídat?
A nebo je to tím že ostatní se balancují sice malým proudem a to ten článek ovlivní?
Při nabíjení na něm roste napětí a jak je baterka na 100% tak se ostatní články začnou rozjíždět to je OK, ale ten jeden na něm napětí klesne a tak zůstane.
Viz obrázky:
Vše je OK
Baterka se blíží k 100% tak se to trochu rozchází....
No a tady se články rozhodily a článek 5 klesnul s napětím.
Takže mám si dělat starosti nebo to nějak hlídat?
A nebo je to tím že ostatní se balancují sice malým proudem a to ten článek ovlivní?
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- glottis
- Reputace:573
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Re: Balancování článku
ja si myslim, ze ten clanek 5 neni na 100% soc. Zkusil bych top balancing ale s JBD bms to nebude asi realne. Chtelo by to na tu chvilku pripojit jiny balancer, co da vetsi proud. Idealne nejaky prelevaci. Pomalu jit napetim nahoru az treba na 3,5 na clanek a tam to srovnat. Me prijde tohle trosku problem u tech odporovych balanceru s malym proudem a pro lifepo specialne. Kdyz vetsina clanku je dobita driv tak na nich nastoupa napeti a protoze je baterie delic, na poslednim zustane nizsi napeti, cela baterie ma pak uz cilove napeti a netece proud a je konec. Balancer to nezvladne, nema ani proc, protoze nic nevybocuje a do slabsich se nic nepreleje protoze balancer umi jen brat. Jedian cesta rizene to napeti zvedat, aby tam porad tekla energie. A nebo cilene jeden clanek dobit bokem.
Me se dela podobna vec, ze dva clanky vzdy vyleteli prvni, balancer na jkbms to zatrhnul a naopak se zase clanky propadly na konec. Prijde mi i spousteni balanceru od urciteho napeti ne upln evhodne a zkusil jsem to u sebe zmenit a zda s emi ted chovani baterie lepsi. Balancer na jkbms mam vypnuty a ridim si to pres HA. Balancing zapnu az kdyz smartshunt zahlasi 100% soc. Az pak zapnu balancing a clanky se porovnaj. A nastava to mnohem mene casto. Prijde mi totiz, ze balancer prave zapne podle napeti driv nez by mel. Clanky, jak maji plochou charakteristiku tak neni u vsech stejna umera soc a napeti a balancer prelejval energii tam kam nemel.
Me se dela podobna vec, ze dva clanky vzdy vyleteli prvni, balancer na jkbms to zatrhnul a naopak se zase clanky propadly na konec. Prijde mi i spousteni balanceru od urciteho napeti ne upln evhodne a zkusil jsem to u sebe zmenit a zda s emi ted chovani baterie lepsi. Balancer na jkbms mam vypnuty a ridim si to pres HA. Balancing zapnu az kdyz smartshunt zahlasi 100% soc. Az pak zapnu balancing a clanky se porovnaj. A nastava to mnohem mene casto. Prijde mi totiz, ze balancer prave zapne podle napeti driv nez by mel. Clanky, jak maji plochou charakteristiku tak neni u vsech stejna umera soc a napeti a balancer prelejval energii tam kam nemel.
- glottis
tohle je graf par dni zpatky. Dva clanky, vzdy ty stejne, nevim proc (musim nekdy zkontrolvoat busbary), zacnou byt dobite driv. Napeti na nich vyskoci ale protoze ostatni jsou pekne srovnane a jen o par chlupu Ah za nima, dobijou se taky a zacne na nich napeti rust a tim se zacne snizovat to prvni a cele se to srovna samo. Balancer vubec nezapnul. Smartshunt halsil v tu dobu soc 99,8%.
Driv, nez jsem udelal zapinani podle soc se stalo to, ze tyhle clanky vyleteli nahoru, balancer se aktivoval, clanky rychle srazil dolu a ty uz zustali celoudobu posledni.
A mozna je to i tvuj pripad
Clanek 5 je naopak nejvic nabit, mozna ze ho balancer stahne a tim nastoupa zbytek a bez proudu uz neni sance ten jeden zase nahodit nahoru bez prelejvani naboje. Ale lek je zase topbalancing. Ze mas vadnej clanek si prece nepripustime ne? 
mysi jde vybrat usek a zoomnout
https://snapshots.raintank.io/dashboard ... yccV9JlgJV
Driv, nez jsem udelal zapinani podle soc se stalo to, ze tyhle clanky vyleteli nahoru, balancer se aktivoval, clanky rychle srazil dolu a ty uz zustali celoudobu posledni.
A mozna je to i tvuj pripad
mysi jde vybrat usek a zoomnout
https://snapshots.raintank.io/dashboard ... yccV9JlgJV
- Soban
- Reputace:316
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Že by nebyl ten článek na 100% se mi nezdá protože při vybíjení do 24V se to nerozjíždí tak napěťově jak při tom nabíjení.
Nejsem právě znalec a zarazilo mě že tam právě to napětí na něm padá jak se ostatní začnou rozjíždět - kdyby napětí držel a třeba nestoupalo, nebo kdyby padlo jak se přestane nabíjet baterka (při té 0A tam pořád ještě teklo kolem 0.5-1A ta BMS jak je míň jak 2A ukazuje 0A).
Balancer se na té 5 ce vůbec nespustí - na ostatních ano, teď to testuji s balancerem od 3.45V takže se při tomto ještě vůbec nespouští.
Nejsem právě znalec a zarazilo mě že tam právě to napětí na něm padá jak se ostatní začnou rozjíždět - kdyby napětí držel a třeba nestoupalo, nebo kdyby padlo jak se přestane nabíjet baterka (při té 0A tam pořád ještě teklo kolem 0.5-1A ta BMS jak je míň jak 2A ukazuje 0A).
Balancer se na té 5 ce vůbec nespustí - na ostatních ano, teď to testuji s balancerem od 3.45V takže se při tomto ještě vůbec nespouští.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- rva
- Reputace:1028
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 76
Když vidím, že u sousedních článků (4 + 5) se jeden rozjíždí dolů a druhý nahoru, tak kontroluji spoj + připojení bms kablíku + kablík mezi nimi. Jak na straně baterky, tak vlastního BMS.
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
FV: 43 kWp,
Baterie: LiFePO4 76 kWh,
Kombinované měniče/regulátory: 3x Isolar SM II (5 kW, 100 A, 450 V) + Isolar SMG II (6.2 kW, 120 A, 500 V)
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
- glottis
pri vybijeni to nepoznas. jak zacnes vybijet, velmi rychle vsechny clanky sjedou na stejne napeti. Pokud je to tim, ze clanek je malo nebo hodne dobity nebude to o procenta klidne jen desetiny Ah.Soban píše: sob zář 23, 2023 12:28 amŽe by nebyl ten článek na 100% se mi nezdá protože při vybíjení do 24V se to nerozjíždí tak napěťově jak při tom nabíjení.
- Kostěj
- Reputace:142
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Popíšu vlastní zkušenost s balancováním.
Včera jsem si povšiml, že dva sousedící články v nové baterii (315Ah z nkon.nl) jsou asi o 10mV níž, než ostatní (na hladině kolem 3.400V při minimálním proudu baterie). Řekl jsem si, že je tedy srovnám s ostatními, připojil na ně zdroj 2A a sledoval jejich napětí vzhledem k ostatním článkům v grafaně. Trochu mne zaskočilo, že stačilo jen 5 minut, aby se články úplně srovnaly s ostatními. Považoval jsem to za vyřízené, ale stejně ve mně hlodal červíček, co se děje a proč. Dnes dopoledne jsem na to přišel. Slunce už svítilo a baterky ještě nebyly nabité, vytěžování ještě nesepnulo, do baterky teklo asi 50A, no a na těch dvou článcích bylo naopak vyšší napětí a měly již sepnutý balancing. Vzal jsem voltmetr a přeměřil u všech článků úbytek napětí mezi patou vývodu článku a středem propojovacího busbaru, kde je připojen i balanční vodič - v té době teklo do baterky trvale těch 50A. Obvyklé napětí bylo do 4 mV, ale na problémových článcích bylo přes 10 mV. Současně bylo v grafaně vidět, že ty dva problémové články již balancují - jako jediné. Vzal jsem klíč a u všech článků dotáhl matky. V grafaně je vidět pokles napětí na článcích viz obr. Ten obrázek je trochu nepřehledný, protože je v něm všech 36 článků obou baterií. Nicméně je jasné, k čemu docházelo: při dopoledním nabíjení velkým proudem dva články s největším přechodovým odporem přívodu hlásili nejvyšší napětí a balancer na nich začal odebírat náboj. Když napětí článků dosáhl hranice, kde spíná vytěžování, proud do baterie se podstatně snížil, tím se snížil i rozdíl napětí na článcích a zmizel důvod balancování (mám nastaven minimální diff pro balancování 10mV). Jenže náboj ve článcích už pak chyběl. Když se to opakovalo vícekrát, už se to projevilo i napěťově.
Závěr: Monitorujte, měřte a hlavně dotahujte.
Včera jsem si povšiml, že dva sousedící články v nové baterii (315Ah z nkon.nl) jsou asi o 10mV níž, než ostatní (na hladině kolem 3.400V při minimálním proudu baterie). Řekl jsem si, že je tedy srovnám s ostatními, připojil na ně zdroj 2A a sledoval jejich napětí vzhledem k ostatním článkům v grafaně. Trochu mne zaskočilo, že stačilo jen 5 minut, aby se články úplně srovnaly s ostatními. Považoval jsem to za vyřízené, ale stejně ve mně hlodal červíček, co se děje a proč. Dnes dopoledne jsem na to přišel. Slunce už svítilo a baterky ještě nebyly nabité, vytěžování ještě nesepnulo, do baterky teklo asi 50A, no a na těch dvou článcích bylo naopak vyšší napětí a měly již sepnutý balancing. Vzal jsem voltmetr a přeměřil u všech článků úbytek napětí mezi patou vývodu článku a středem propojovacího busbaru, kde je připojen i balanční vodič - v té době teklo do baterky trvale těch 50A. Obvyklé napětí bylo do 4 mV, ale na problémových článcích bylo přes 10 mV. Současně bylo v grafaně vidět, že ty dva problémové články již balancují - jako jediné. Vzal jsem klíč a u všech článků dotáhl matky. V grafaně je vidět pokles napětí na článcích viz obr. Ten obrázek je trochu nepřehledný, protože je v něm všech 36 článků obou baterií. Nicméně je jasné, k čemu docházelo: při dopoledním nabíjení velkým proudem dva články s největším přechodovým odporem přívodu hlásili nejvyšší napětí a balancer na nich začal odebírat náboj. Když napětí článků dosáhl hranice, kde spíná vytěžování, proud do baterie se podstatně snížil, tím se snížil i rozdíl napětí na článcích a zmizel důvod balancování (mám nastaven minimální diff pro balancování 10mV). Jenže náboj ve článcích už pak chyběl. Když se to opakovalo vícekrát, už se to projevilo i napěťově.
Závěr: Monitorujte, měřte a hlavně dotahujte.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- bokser01
- Reputace:142
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Výkon panelů [Wp]: 12120
- Kapacita baterie [kWh]: 32
To co píšeš mohu potvrdit ale já to měl ne při balancingu ale vybíjení... Skládal jsem nový pack. pak ho vybíjel 50A a lítalo v BMS a monitoringu rozdíl u 13,12,11 a 9 článku rozdíl mžikově i o 27mv. tak jsem šel s klíčem a dotáhl jeden, okamžitě se to srovnalo. Tak jsem prošel celou baterku a problém vyřešen. Fakt to chce dotahovat, i když jsem si myslel, že mám utaženo dostatečně, tak si to nějak asi sedlo a po dnu provozu šlo šroubky ještě o cca polovinu otočky dotáhnout na cit abych to nerval silou.
2x MUST PV1800 VHM 48V 5000W. Baterie EVE 314Ah Grade A 2x16s (32Kwh) lehce přes 12kwp v panelech