Malá FVE na základné spotrebiče

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
vladca

Malá FVE na základné spotrebiče

Příspěvek od vladca »

Zdravím všetkých.
Plánujem už hodnú chvíľu realizovať malú FVE na chod základných spotrebičov.
Hneď na úvod poviem, že som sa inšpiroval vanilkovou balkónovkou a Ostrovom v Dobrušce, a niečo v podobnej konfigurácii by som chcel postaviť.

Mám elektrotechnické vzdelanie, ale moja doména je skôr slaboprúd, preto uvítam rady od skúsenejších solárnikov. Aktuálne už mám na streche 8 panelov (2240Wp) pre ohrev vody dvoch 200l bojlerov + modifikovaný Siton. Beží to pekne, za necelý rok 2200kWh, nechcem do toho zbytočne šahať. Robil som si to komplet sám, takže niečo už mám pochytané.

Teraz k novej FVE:
Plán je dva stringy (každý 3x 280Wp do série) orientované na JV a JZ podľa strechy.
Samostatný regulátor (už mám XTRA4415N) a menič (Ipower 48V/3000W), zatiaľ malá baterka (už mám doma),
prepínač sietí. Menič riadený pomocou prog. relé (á la vanilka). Na obrázku rozkres, ako to asi plánujem.
fve_schema3.png
Nie som si istý na aký prúd dimenzovať istenie baterky, regulátor dáva max. 40A.
Menič by mal brať pri max výkone cca 63A (čo bude asi málokedy).

Použijem pred baterku DC istič na 63A alebo 100A? Alebo radšej poistky?
Je potrebné dávať aj na vstup meniča istič?
Je možné(potrebné) zaradiť aj chránič a kam?

Ďakujem za cenné rady.
Naposledy upravil(a) vladca dne úte zář 19, 2023 1:56 pm, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Re: Malá FVE na základné spotrebiče

Příspěvek od cipis »

Já bych se podíval na ty jističe u ATS. Z DS bych dal rozhodně vyšší než z FVE, protože když vypadne FVE 16 A, tak po přepnutí na DS ten 16 A vyletí o to rychleji, protože tam bude nárazový proud. No, a rázem bude ta větev úplně bez elektřiny, což asi není záměr.
Jmenovitý proud bych jistil až na výstupu ATS, tj. třeba tu 16, ale výstup z měniče a výstup z DS směr přepínač bych odjistil co nejvyšší hodnotou, aby to splnilo podmínky na zkrat. Navíc samotný měnič má ochranu proti přetížení/zkratu, tak aby to ta 16 zbytečně nevypla.

Chránič typ B až na úplný výstup, případně místo jističe na výstupu dát jističochránič (ten teda až pak za ten manuální, viz. níže).

A ještě další věc, za výstup z ATS bych dal ještě manuální přepínač (tj. vstup z ATS a vstup z DS), aby bylo možné přepnout růčo.

Co se týče strany FV panelů, tak bych k tomu jističi nahoře dal přepěťovou/podpěťovou spoušť, no a u vstupu do epeveru další přepěťovku (už na napětí toho epeveru) a odpínač.
Epever (jako regl) má pojistku v sobě, ale jen na plusu baterky, takže pokud neuzemníš mínus, tak bys měl dát ještě dvojité pojistky z epeveru na tu sběrnici. Resp. takto dvojité všechny.

"N"ko z Epeveru měniče uzemnit, aby z toho byla TN síť.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415, Tr 150/70
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW, iPower+ 3kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
1 kW "nabíječka" 24 V
26 280 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
podporuje fórum
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 11
Souhlasím s podmínkami fóra: ANO

Příspěvek od Soban »

Na baterku 64A pojistku. (Maximum co může brát spotřebič a baterka zvládne)

Pokud chceš jistit i mppt tak na jeho výstup pojistku dle toho jaký proud ten mppt zvládne dodávat.

K měniči přímo pojistku netřeba - měla by být uvnitř - pro jistotu skontroluj epevery nemám.

Na výstup měniče netřeba dávat jistič protože měnič se při přetížení vypne, ale jako vypínač OK jinak pro 3000W stačí B13A.

Přepínač sítí bych sestavil ze stykačů a dal tam proudové relé nastavené na 13A a časové relé, pak při přetížení se to může přepnout samo na DS.

Pokud to nebudeš řešit automaticky tak bych tam vrazil obyčejný přepínač 1-0-2.

EDIT: Ještě jsem zapomněl N bych nepřepínal všechny N spojit a nepřepínat.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
vladca

Příspěvek od vladca »

Zdravím, ďakujem za reakcie ...
Skúsil som to dokresliť do schémy nižšie, uzemnenie N-ka z meniča zároveň aj mínus pól baterky, je to OK?
PE mám v suteréne vyvedené asi 6-10mm2 meďou priamo z hlavnej skrine (zem oceľ fi.10mm).
fve_schema4.png
PS: v hlavnej skrini mám chránič na celý dom, predpokladám, že keď spojím Nka dole v suteréne a zároveň uzemním N meniča na PE,tak ho asi vyhodí.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Musíš si to AC in (do ATS) vzít před chráničem.
Už z hlediska principu je nešikovné mít jeden jediný chránič na celý barák, na všechna patra atd.

Jinak to spojení takto přesně ne, ale udělat si tam vlastně třetí sběrnu, žlutozelenou, tu připojit na tu v hlavním rozváděči.
No a rovnou si z tama přitáhneš "surový přívod", bez toho chrániče.
A Nko ber z toho spojení, ne z ATS, k němu N jen jako jeho potřebu, určitě N nepřepínat.

Na tu novou samostatnou větev bys měl mít chránič typu B.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415, Tr 150/70
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW, iPower+ 3kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
1 kW "nabíječka" 24 V
26 280 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
vladca

Příspěvek od vladca »

Tak som o niečo múdrejší :)
Elektroinštalácia sa v dome robila asi pred 15-16 rokmi a vtedy nebol čas riešiť (ani vedomosti) čo a ako.
Prišiel elektrikár naťahal zapojil a hotovo.

Zbežne som prezrel hlavný rozvádzač na prízemí, hlavný prívod (4x niečo) ide cez hlavný istič/vypínač rovno na 3f chránič a z neho už sú zapojené všetky svetelné a zásuvkové okruhy + 380V zásuvka + RP1 suterén a RP2 poschodie.
RP1 a RP2 sú ťahané káblom (5x niečo) dole a hore.

Tzn. ak prehodím prívod do RP1 spoza chrániča pred chránič (modrý nepoužijem) dostanem dole v suteréne "surový prívod" pre ATSko + si ho pozapájam a porozdeľujem v RP1 ako potrebujem (ističe, chrániče). Zároveň mi dole v suteréne ostane 3f na ponorku v studni.
Vlastne by som stávajúcu inštaláciu dole v RP1 (svetlá a zásuvky ) asi mohol požiť ako "novú samostatnú vetvu" a nemusel ťahať ďalšie káble a zásuvky, nie? (v podstate 80% spotrebičov čo chcem napájať, mám dole v suteréne)

No asi si zavolám na to skúsenejšieho silnoprudára, ale ďakujem za nasmerovanie. :D

Zpět na