úprava starého panelu: přemostění vadných článků

Problémy s vadnými panely, detekce závad, řešení závad, poškození panelů, zásah bleskem, nalezení vadného článku, vady z výroby, návrhy, prevence, opravy.
luky
Příspěvky: 852
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am

úprava starého panelu: přemostění vadných článků

Příspěvek od luky »

Prosím o radu: Před časem jsem zakoupil "vyřazené" panely. Rád bych teď jeden kus poslal na tábor čerpat vodu, ale:
1) potřebuju snížit napětí (připravil jsem si běžný PWM regulátor, který povoluje jen 25V na PV vstupu). Toho jsem původně docílil tak, že jsem v boxu zkratoval jednu třetinu panelu.

2) Vyřadit vadné články: Potíž je, že v panelu jsou poškozené články. Ty opticky poškozené jsem "vyřešil" v bodu jedna - jsou v té zkratované části. Nicméně i v té další části jsou nějaké články asi vadné a nedaří se mi zjistit, které.

Panel na sluníčku dává (víceméně) štítkové napětí a zkratový proud. Při připojení na regulátor to ale nabíjí zanedbatelným proudem. Dal jsem panel do zkratu a měřil jsem napětí s tím, že článek, na kterém je záporné napětí přemostím. Tenhle postup ale nevede k cíli. (přemostil jsem 2 články a pokaždé se objeví nějaký další.)

Tedy jak nejlépe najít vadné články, abych je mohl přemostit?

Cíl tohoto cvičení je vytvořit funkční panel, který pro zloděje nebude mít žádnou hodnotu a mě taky chybět nebude. Bude to na táborové základně. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=33&t=9448
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Kostěj
Příspěvky: 583
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: úprava starého panelu: přemostění vadných článků

Příspěvek od Kostěj »

luky píše:Dal jsem panel do zkratu a měřil jsem napětí s tím, že článek, na kterém je záporné napětí přemostím. Tenhle postup ale nevede k cíli. (přemostil jsem 2 články a pokaždé se objeví nějaký další.)
Tedy jak nejlépe najít vadné články, abych je mohl přemostit?
Pochopitelně, zkrat není dobrý, vždycky bude nějaký článek silnější než druhý. Je potřeba panel zatížit nějakým definovaným proudem, nejlevnější a nejdostupnější jsou autožárovky, třeba po dvou v serii. Namátkou H4 má kolem 60W, takže dvě v serii dají 24V/5A, to by panel mohl dávat.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek