Dobry den,
chtel bych poprosit odborniky o par rad. Postavil jsem si malou (opravdu malou) solarni elektrarnu s 1kW menicem viz nasledujici rozpis komponent:
1x Solarni Panel Amerisolar Poly 290Wp / 32V
1x EPEVER XTRA4415N
1x Sinusovy menic ROGERELE REP1000-12 1000W 12V
1x VRLA GEL 12V/85Ah
Sestava je umistena v zahradnim domecku a panel na jeho strese.
Umysl a ucel teto sestavy je pro pripojeni nabijecek baterii pro zahradni aku techniku a bezneho aku naradi. Dale pak pro napajeni osvetleni pod cca 8m vzdalenou pergolou (LED zarovky na 220V rizene Sonoff Wifi 4-kanalovym releovym prepinacem, zminene osvetleni je aktualne zapojene na jeden ze ctyr vystupu daneho Sonoff rele) a audio zesilovace. Spotrebice pod pergolou jsou aktualne napajene pres 220V vyvod z rodinneho domu, ktery bych chtel nahradit prave danou solarni sestavou, kterou za zadnych okolnosti neplanuji nikterak propojovat s rozvody v RD)
S cim si lamu hlavu je jednak uzemneni teto soustavy - aktualne, aby to bylo aspon nejak vyresene, jsem do zeme zabouchal u zahradniho domku (plechova stavebnice) 1.5m zemnici tyc z T profilu ZT1.5T a pomoci 8mm zemniciho FeZn dratu spojil s panelem. K zemnicimu dratu jsem take vyvedl zluto-zeleny drat ze svorkovnice uvnitr domku, ke ktere chci pripojit zemnici kontakty z menice a regulatoru. Tedy prvni otazka, je toto zapojeni uzemneni spravne ci to v pripade moji sestavy byly vyhozene penize - byt to nebylo nijak nakladne.
Dalsi dotaz je ohledne vystupu menice - lze nejak urcit ktery z kontaktu je L a ktery N? V ramci domacich rozvodu si toto dokazi potvrdit namerenim napeti mezi PE a L, u tohoto menice ale na pripadnem L ci N vuci PE kontaktu napeti neni. Zminovany Sonoff spinac ma na sobe svorky pro N, L a PE... a ja si nejsem jisty, ci jej muzu pripojit na muj menic, kdyz nevim, ktery "drat" je L a ktery N. Nebo si s tim lamu hlavu zbytecne?
A posledni dotaz je ohledne uzemneni vystupu menice - staci uzemnit pouze jeho sasi pres svorku k tomu urcenou nebo bych mel i zemnici kontakt vystupu propojit s vyse popsanim zemnicim dratem?
Predpokladam, ze me trochu sepsujete, jsou to nejspis amaterske dotazy, nicmene ja se snazim zjistit jak tuto sestavu spravne a bezpecne provozovat, proto bych uvital i par konstruktivnich rad.
Predem diky...
Klobouk