Zapojeni maleho ostrova pro zahradni domek / pergolu

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Uživatelský avatar
klobouk
Příspěvky: 1
Registrován: čtv kvě 25, 2023 2:24 pm
Lokalita: Brno - Venkov
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 300
Kapacita baterie [kWh]: 1000

Zapojeni maleho ostrova pro zahradni domek / pergolu

Příspěvek od klobouk »

Dobry den,

chtel bych poprosit odborniky o par rad. Postavil jsem si malou (opravdu malou) solarni elektrarnu s 1kW menicem viz nasledujici rozpis komponent:

1x Solarni Panel Amerisolar Poly 290Wp / 32V
1x EPEVER XTRA4415N
1x Sinusovy menic ROGERELE REP1000-12 1000W 12V
1x VRLA GEL 12V/85Ah

Sestava je umistena v zahradnim domecku a panel na jeho strese.

Umysl a ucel teto sestavy je pro pripojeni nabijecek baterii pro zahradni aku techniku a bezneho aku naradi. Dale pak pro napajeni osvetleni pod cca 8m vzdalenou pergolou (LED zarovky na 220V rizene Sonoff Wifi 4-kanalovym releovym prepinacem, zminene osvetleni je aktualne zapojene na jeden ze ctyr vystupu daneho Sonoff rele) a audio zesilovace. Spotrebice pod pergolou jsou aktualne napajene pres 220V vyvod z rodinneho domu, ktery bych chtel nahradit prave danou solarni sestavou, kterou za zadnych okolnosti neplanuji nikterak propojovat s rozvody v RD)

S cim si lamu hlavu je jednak uzemneni teto soustavy - aktualne, aby to bylo aspon nejak vyresene, jsem do zeme zabouchal u zahradniho domku (plechova stavebnice) 1.5m zemnici tyc z T profilu ZT1.5T a pomoci 8mm zemniciho FeZn dratu spojil s panelem. K zemnicimu dratu jsem take vyvedl zluto-zeleny drat ze svorkovnice uvnitr domku, ke ktere chci pripojit zemnici kontakty z menice a regulatoru. Tedy prvni otazka, je toto zapojeni uzemneni spravne ci to v pripade moji sestavy byly vyhozene penize - byt to nebylo nijak nakladne.

Dalsi dotaz je ohledne vystupu menice - lze nejak urcit ktery z kontaktu je L a ktery N? V ramci domacich rozvodu si toto dokazi potvrdit namerenim napeti mezi PE a L, u tohoto menice ale na pripadnem L ci N vuci PE kontaktu napeti neni. Zminovany Sonoff spinac ma na sobe svorky pro N, L a PE... a ja si nejsem jisty, ci jej muzu pripojit na muj menic, kdyz nevim, ktery "drat" je L a ktery N. Nebo si s tim lamu hlavu zbytecne?

A posledni dotaz je ohledne uzemneni vystupu menice - staci uzemnit pouze jeho sasi pres svorku k tomu urcenou nebo bych mel i zemnici kontakt vystupu propojit s vyse popsanim zemnicim dratem?

Predpokladam, ze me trochu sepsujete, jsou to nejspis amaterske dotazy, nicmene ja se snazim zjistit jak tuto sestavu spravne a bezpecne provozovat, proto bych uvital i par konstruktivnich rad.

Predem diky...
Klobouk
Migel
Příspěvky: 894
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Zapojeni maleho ostrova pro zahradni domek / pergolu

Příspěvek od Migel »

osobne by som panel neuzemnoval kedze tam nieje hromozvod a je to len zahradny domcek,ktory je asi mensi ako okolite stvaby teda ak to nieje na samote niekde,takto si si teraz spravil hromozvod s panelu.
menic urcite uzemni na tu svorku co je v navode https://www.battery-import.sk/user/docu ... l_CZv4.pdf .neviem ako to maju tieto menice(ktore maju vystupne zasuvky) vo vnutri prepojene ze ci ked uzemnis menic tak mas hned uzemnene aj N..treba to premerat ked to uzemnis.
dalsia otazka je ze ci ta jedna tyc ti na uzemnenie staci .pocitam ze odpor uzemnenia si nemeral tak pochybujem ze bude plnohodnotny..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek