Na ovladanie rele by som nepouzil nic postavene na linuxe (resp. akomkolvek plnotucnom OS) uz len z principu. A to hovorim ako clovek, ktory 4 roky leadoval tim vyvijajuci iot riesenie na embedded linuxe. Tam je taka obrovska miera abstrakcie od hardware a tolko potencionalnych moznosti co vsetko sa moze posrat, rozkonfigurovat, dojebat - a prestane to fungovat, budes to skumat, rypat sa v tom, ze to fakt nema cenu.
Svoje veci som zacinal stavat na arduino, ked mi dosiel vykon a pamat, presiel som na esp32 a mongoose os, ale hromade veci vyhovie aj spominane esphome a spol. "Operacny system" postaveny okolo je minimalisticky, sedi priamo na hw. Nedojde tam k problemom typu "po vypadku napajania mi corruptlo root filesystem" alebo "chcipla tomu sd-karta" alebo "nejak sa to upgradlo a prestalo to fungovat". ESP32 je relativne vykonne, bavime sa o stovkach MHz v CPU, pol mega RAM, to su parametre nad ktorymi by slintal nejeden vyvojar hier v 90-tych rokoch

, takze rele to moze spinat kludne kvadrilion a furt sa to bude nudit. Ked to chcipne, clovek vyberie zo supliku druhy kus, pripoji usb-ckom, flashne tam za par sekund povodny image s firmware a vymeni v rozvadzaci kus za kus. Ja mam takto spravene zalohy mojich relayboardov (pretoze umoznuju aj nejaku konfiguraciu) - firmware a aktualne konfiguraky (sosane cronom priamo z esp-cka) mam na NAS-e, v pripade smrti pripojim nove esp-cko, pustim script, ten to flashne, nahra aktualne konfiguraky, hotovo.
Nehovorim, ze nieco podobne nejde spravit aj na RPi, ale predsa len je rozdiel robit image readonly firmware co ma 1 MB + konfigurak a komplet ziveho linuxu (napr. btrfs snapshotom a odlevom niekam bokom, furt to budu jednotky GB).