Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Raww
Příspěvky: 119
Registrován: sob bře 18, 2023 12:50 pm
Lokalita: Jihlava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 13,6

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Raww »

Dodávka do sítě do výkonu 800W vzhledem k legislativě (viz. jiná témata zde na fóru) není problém. Diskuze na toto téma tu již proběhla.
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On
cipis
Příspěvky: 4355
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od cipis »

To jsi ale celé domotal. Do 800 W výkonu není třeba "skoro nic" řešit, ale GW10K-ET má násobně vyšší jmenovitý výkon, navíc to má připojené pod jinou položkou, než do které ty "balkónovky" patří. Do té, kde je ten 15 minutový průměr, a ne, že tam může nonstop valit 800 W. To se opravdu týká jen těch zařízení s jmenovitým výkonem do 800 W.

K tomu, co psal Kostěj, už není moc co dodat, snad jen to, když kolega tvrdí, že hledal a študoval, tak pak nechápu, že tu není popsán záměr v plánovaných elektrárnách, a že tohle fórum teda našel, až když má problém s hotovou instalací.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Raww
Příspěvky: 119
Registrován: sob bře 18, 2023 12:50 pm
Lokalita: Jihlava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 13,6

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Raww »

Omlouvám se za zmatek a děkuji za upřesnění a osvětu.
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On
danidani
Příspěvky: 26
Registrován: úte bře 16, 2021 3:23 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od danidani »

netrunner píše:Netušíte někdo, čím by to mohlo být?
Myslím, že ti tu na těch dvou stranách nikdo neodpověděl, tak to zkusím já.

Cca 1,5 kWh odběr za den i za hezkého slunečného dne a dostatečně velké a nabité baterii je vlastnost tohoto měniče. Pokud máš zapnut limit přetoků (a je jedno, zda nulový, nebo třeba 5 kW), připočti k tomu další 1,5 kWh.

Čím více jsou přítomny spotřebiče, které mají rozkolísaný odběr (typicky indukční varná deska), tím bude nechtěný odběr vyšší, důvodem je pomalost GW při regulaci.

Je jen několik situací, kdy je odběr opravdu nulový:

1. Přetok do DS na všech fázích díky dostatečně velké výrobě
2. Přepnutí do eko režimu s dodávkou do sítě (minimum je ale tuším 100 W, takže tě to bude stát celkem dost v noci na baterii)
3. Přepnutí do backup režimu, ale na to musíš mít udělané zapojení (jako třeba Brlbla)

Asi nejlevnější řešením je se s těmi cca 60 kWh za měsíc smířit, nic s tím neuděláš a firmu nikam nedotlačíš.

Malý tip pro "FV fanda" uživatele: pokud máš doma nějaký starý ale funkční počítač, nainstaluj si na něj Home Assistent. Zrovna GW má funkční a spolehlivou integraci, získáš online data o stavu elektrárny s ukládáním do historie, mnohem lepší než PV master nebo SEMS. A pokud starý funkční počítač nemáš, tak si nějaký pořiď, opravdu to za to stojí :)
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Shodou okolností se mi dnes podařilo se konečně spojit s někým technicky fundovanějším od dodavatelské firmy. Pohádce o chytrém střídači se také divil, ale vcelku logicky mi vysvětlil, jako jiní už tady, že největší problém je se zakázanými přetoky. Střídač si poté snaží držet nějakou "rezervu", aby se mu přetok nepovedl nechtíc ve chvíli, kdy nárazově vypne velký spotřebič (právě typicky topná tělesa v troubě, pračce, myčce...). Totéž při provozu na baterky v noci. Je prý v tomto ohledu pomalý (což tady jiní taky potvrdili). Ale dle jejich tvrzení by mělo vše vymizet s povolením přetoků, nebo odstřižením od DS. A také prý ze stejného důvodu potlačuje výkon panelů, evidentně na nějakých 60 % (nebo možná 6 kW, těžko říct). Jakmile mi EG.D povolí připojení, tak dám vědět, jak to dopadlo.

Na Home Assistanta se podívám, díky za tip. Kousek od střídače mi běží domácí server, není tedy potřeba nic kupovat :)
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Brbla »

PetrDubi píše:
Ta pohádka o chytrém měniči, který si načte profil spotřeby domácností se jim povedla - tenhle vtip jsem ještě neslyšel :lol:
Čoveče, taky jsem se zasmál, ale ...
Před nedávnem jsem požádal ticketem o update (měl jsem hodně starý FW) a nyní se střídač chová zřetelně jinak, než před tím. Oproti velmi starému firmware se ten nový chová mnohem opatrněji při hledání pracovního bodu MMPT a působí to na mne dojmem, že po prvotním očuchání připojených panelů si vytvořil křivku, podle které jede. To by znamenalo, že se skutečně "naučil" zacházet s připojenými panely. Ale třeba mu jen fandim. Pokud to tak je (budu sledovat) tak měl ten technik akorát pomotané, co se ten střídač naučí.
PetrDubi
Příspěvky: 1349
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od PetrDubi »

Brbla:
Že si může zjistit provozní křivku panelů a podle ní potom jet chápu - nebyl by to určitě první měnič který to umí a je to podle mě dobrá věc (pokud je dobrá implementace).
Ale netrunner tam psal: měnič je chytrý a musí se naučit profil domácnosti. A to teda s křivkou panelů fakt nesouvisí.
A hlavně netrunnerovi šlo o to, proč ten měnič tahá neustále 150W ze sítě i když svítí, baterka je plná a odběr je minimální a na to odvědět pohádku o chytrosti měniče, který se naučí profil domácnosti je fakt blbost, který snad nemůže věřit ani ten elektrikář :D Pokud by jsme na to totiž přistoupili, tak jak se potom měnič vyrovná třeba s pouštěním myčky (kterou pouštíme když je plná, což je každý týden jiný) s puštěním pračky, vařením nebo třeba sekáním trávy, prací v dílně, nabíjení elektrického dopravního prostředku a podobně? Vždyť to jsou věci, který se nikdy nemůže naučit, protože jsou většinou nepravidelný (třeba myčka může být 3x týdně, ale každý týden v jiný dny)..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
pave69
Příspěvky: 48
Registrován: ned čer 26, 2022 9:27 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od pave69 »

Já mám stejný řadič a zkušenost takovou, že GW:
- při povolených přetocích přisosává ze sítě v okamžicích zapínání spotřebičů - v podstatě na zvýšení spotřeby odpoví zvýšením dodávky symetricky na 3 fázích, pak se podívá do nastavení, zjistí, že je zapnutá asymetrie a tak to rychle dorovnají ve správné fázi. Ale touhle "logikou" dochází ke zbytečným přetokům na 2 "špatných" fázích a k odběrům na té "zatížené" fázi. Jde cca o 1-2 kWh/den.
- Pokud jsou přetoky zakázané, tak je to ještě o něco horší, tak 3-4 kWh/ den, protože nechává cca 150W rezervu (odebírá z gridu), aby omylem (viz výše) něco nedodal.
Podle mne to jsou prostě (blbé) vlastnosti a dá se s tím dělat jen to, že se to celé přepne na backup a odpojí DS, ale je tam potom to omezení na 16,5 A/fáze.
orionhd
Příspěvky: 3
Registrován: čtv úno 10, 2022 3:01 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od orionhd »

Tohle je vlastnost a nedá se s tím prakticky nic dělat. S povolenými přetoky se pohybuji na 0,5 - 1 kWh/den, se zakázanými to bylo cca 3 kWh/den. Pokud se člověk podívá třeba v tom HA na jednotlivé fáze, tak vidí, že to neustále kolísá na 0+-100W cca. Se zakázanými přetoky to je třeba 0+-250W. Spíš mi přijde, že snaha GW to eliminovat větším odběrem, je jalová, protože já jsem se zakázanými přetoky vloni něco v registru elektroměru natočil... Zkrátka GW to vyrovnává tak, aby mu seděl aktuální součet a že má na fázích rozptyl jako kráva je mu to úplně jedno.
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Abych nenechal své téma opuštěné, tak po výměně elektroměru a povolení přetoků potvrzuji to, co tu psali jiní. Odběr ze sítě spadl (dle SEMS portálu) na nějakých 0,25-0,50 kWh denně. Předtím to bylo 2,5-3,5 kWh za den.

Ještě dodám, že takhle drobným číslům na SEMS portálu nevěřím, to je podle mě na hranici toho, co ty srandaměřáčky dokážou naměřit, natož s nějakou přesností. Ale elektroměr to +/- potvrzuje, kWh naskočí na počítadle obden či méně, podle nálady.
paka
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 28, 2022 7:45 am

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od paka »

Zdravím,
nemáte už někdo zkušenost, jestli se výše popsané chování měniče GoodWe nějak změnilo s tím novým firmwarem co nedávno vydali ? (Ten fw co zvyšuje přetížitelnost na jednu fázi na 4kW a snad i zrychluje reakci, píšou o něm tady: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/25 ... eskem-trhu)

Tím chováním myslím co je popsáno v předchozích pár příspěvcích, jednak ta logika že při skokovém zvýšení spotřeby na jedné fázi zvýší odběr z DS na všech 3 fázích a potom teprve dorovnává asymetrii a tím způsobuje zbytečný odběr z DS, nebo to chování s tvalým nemalým odběrem z DS když jsou přetoky zakázány.
sheepak
Příspěvky: 12
Registrován: pon kvě 11, 2020 7:13 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od sheepak »

Sice pozdě, ale přece. JE to pro lidi kdy hledají problém s cucáním ze sítě. Dělá to drtivá většina střídačů a jednoduše řečeno pokud omezím přetoky na 0 každý výrobce střídače si nechává rezervu pro chybu měřidla a eliminuje rychlost regulačího obvodu. Proto je lépe brát 150W ze sítě, než platit pokutu mnohonásobně vyšší. Jako lék je nejlépe zažádat u distributora o povolení přetoků. Nesouhlas hodnot s elektroměrem distributora a hodnotou SEMS je dá se řící také jednoduchá. Výrobce počítá na smartmetru s měřením součtovým, bohužel ČR jako jeden z exotů, měří po fázích, proto dochází k nesmyslným rozdílům v datech. Bohužel tako se střídače vyrábí pro celý svět a výrobce nebude dělat úpravy pro každý stát. Při měření po fázích je výborná asymetrie střídače. Pokud by se zavedlo zpět součtové měření, je asymetrie střídače zbytečná a dokonce nevhodná, zbytečné přetěžování regulačních obvodů jedné fáze. Takže síše bych to viděl na problém distributor, ERU, stát.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek