NodeRed programování

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Paulob
podporuje fórum
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Souhlasím s podmínkami fóra: ANO

Re: NodeRed programování

Příspěvek od Paulob »

flogy píše:
Paulob píše:Já teda nejsem žádný programátor, z jazyků umím jen Rapid. Ale ty "nóudy" celkem začínám chápat. Psaní kódu do funkcí mi dělá hlavně syn. :)
Posílám ukázku mého vytěžování do bojleru.
Záměrně jsem to oddálil aby to šlo vidět celé.
Šlo by to prosím vyexportovat do JSON-u? Jde to udělat z menu vpravo nahoře a pak Export.
Neboj, vím jak se dělá export. :)
Já už to mám docela hodně překombinované a šité na míru pro své osobní potřeby, nemyslím že to využiješ. Ale klidně ti to pošlu pro inspiraci, ale až v podvečer jak budu u kompu.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
H8meCZ
Lokalita: Šumperk
Výkon panelů [Wp]: 9,2
Kapacita baterie [kWh]: 10,6

Příspěvek od H8meCZ »

Ahoj, chtel bych poprosit, mohl by mi nekdo z vas, kdo ma Victrona a resi prebytky vyrobene energie vybitim do topne spiraly v zasobniku TUV (rele AC2 out) - mohli by jste mi poslat vase flow z NODE-RED? Jde mi o to, ze nejsem programator a jakmile si vymyslim nejakou funkcionalitu, tak nejsem schopny se nikam pohnout, protoze se nechytam s FUNKCEMI :( jsem strojar a ne programator :D Predem mockrat dekuji!
skybor
podporuje fórum
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2700
Kapacita baterie [kWh]: 6,2

Příspěvek od skybor »

mmv píše: v minutovém taktu posílá vybrané hodnoty do gůgl tabulky
Ahoj, hele tohle mne zajímá. V nodered mám již pár věcí udělaných. Ale tohle by se mi taky hodilo. Mohl bych poprosit o nakopnutí, jak posílat data do google tabulky? A ještě jak docilit toho aby to tam posílalo v určitých intervalech?
SkyFVE 2,7 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, olovo 24V 260Ah, 2x PowMr BE24, Green Cell INV20 2000W, SUSWE 2000W, HQ-INV1700W/24F + Siemens Logo! + RPi (Nodered, InfluxDB, Grafana)
Diablo1st
podporuje fórum

Příspěvek od Diablo1st »

H8meCZ píše:Ahoj, chtel bych poprosit, mohl by mi nekdo z vas, kdo ma Victrona a resi prebytky vyrobene energie vybitim do topne spiraly v zasobniku TUV (rele AC2 out) - mohli by jste mi poslat vase flow z NODE-RED? Jde mi o to, ze nejsem programator a jakmile si vymyslim nejakou funkcionalitu, tak nejsem schopny se nikam pohnout, protoze se nechytam s FUNKCEMI :( jsem strojar a ne programator :D Predem mockrat dekuji!
Neviem, či ti to nejako pomôže, ale tu je môj flow :) :
Flow.jpg
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 15x280Ah + JK BMS
H8meCZ

Příspěvek od H8meCZ »

Na to jsem koukal, byl bys ochotny poslat i soubor? Abych mohlronout na funkce atd?
Diablo1st
podporuje fórum

Příspěvek od Diablo1st »

Poslal som SZ ;)
Victron ESS AC Coupling:
H8meCZ

Příspěvek od H8meCZ »

Vidim, bohuzel jsem nove registrovany, tak nemuzu odpovedet, tak odpovidam tu. Dekuji Stano, mrknu se na to. Jde mi o to pochopit tu logiku funkci atd.
H8meCZ

Příspěvek od H8meCZ »

Ahojte, poradí mi prosím někdo příkaz do funkce, aby se sečetla výroba z MPPT? Mám Victron node, který mi ukazuje výrobu, ale z každého MPPT zvlášť.

Případně zeptám se jinak: nemá někdo vytvořeno flow, které by spínalo AC2 out při přetoku a nabité baterii?

Já Node-RED chápu, ale neumím programovat, takže je pro mě hodně těžký si tam něco spichnout :D

Děkuji moc za pomoc a přeji hezký večer!
Martin
mmv
podporuje fórum

Příspěvek od mmv »

skybor píše:
mmv píše: v minutovém taktu posílá vybrané hodnoty do gůgl tabulky
Ahoj, hele tohle mne zajímá. V nodered mám již pár věcí udělaných. Ale tohle by se mi taky hodilo. Mohl bych poprosit o nakopnutí, jak posílat data do google tabulky? A ještě jak docílit toho, aby to tam posílalo v určitých intervalech?
omlouvám se, unikla mi otázka, tak třeba je ještě dotaz aktuální

chytrosti jsme čerpali odtud
https://papouch.com/node-red-2-zapis-da ... lky-p4921/
(s díky papouch)

a naše řešení vypadá takto
nodered google tab.jpeg

nutno ale podotknout, že za měsíc to vyrobí cca 50000 (tisíc) řádků (při minutovém taktu) a tabulka má velikost cca 4MB, takže je vhodné vždy s novým měsícem uložit minulý měsíc jako kopii, tabulku (obsah) vymazat, přejmenovat názvem následujícího měsíce a dál tabulka ukládá bez jakékoliv změny v nastavení NODEREDu do původního umístění, když se toto neudělá, fakticky se nic neděje, jen jak tabulka bobtná, tak se samozřejmě prodlužuje čas jejího otevření, což například u mobilního připojení je čím dál otravnější
5400Wp 6×ESM-450H, 6×UL-450M-144HV zzj 15° Axpert king 5kW, 3600Wp 8×AS-6m144VV vvs 30° Epever 4415, 240Ah přestárlého olova, 450Ah LI-ION mivvyenergy.cz
skybor
podporuje fórum

Příspěvek od skybor »

Díky za tohle vlákno a vaše reakce. Nodered je můj hlavní FVE (a nejen FVE) zprostředkovatel monitoringu. Již delší dobu jsem uvažoval o sledování FVE vzdáleně, když nejsem doma. A zjistil jsem, že funguje zdarma (samozřekmě s jistým omezením) Influxdb a Grafana Cloud ;)
Přílohy
aktual.jpg
histogram.jpg
SkyFVE 2,7 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, olovo 24V 260Ah, 2x PowMr BE24, Green Cell INV20 2000W, SUSWE 2000W, HQ-INV1700W/24F + Siemens Logo! + RPi (Nodered, InfluxDB, Grafana)
yare
podporuje fórum

Příspěvek od yare »

skybor píše:Díky za tohle vlákno a vaše reakce. Nodered je můj hlavní FVE (a nejen FVE) zprostředkovatel monitoringu. Již delší dobu jsem uvažoval o sledování FVE vzdáleně, když nejsem doma. A zjistil jsem, že funguje zdarma (samozřekmě s jistým omezením) Influxdb a Grafana Cloud ;)
A neuvažoval si o pripojení domov cez VPN?
Kerberos 315C, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - VÝCHOD, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - JUH
Growatt SPF 5000ES, 8x Hiwatt Solar Limited HW-M10/144H 550W - JUH , 4x Tigo Energy TS4-A-O, 5x LiFePO4 Pylontech US3000C Plus 48V, 18 kWh, Solar-Assistant - monitorovanie
pibi
Lokalita: F-M
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh

Příspěvek od pibi »

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se k Cerbu s NodeRed připojují reléové desky, třeba něco takového WiFi:
https://www.tasmota.shop/cs/rele/15-rel ... smota.html
Případně přes USB?
https://papouch.com/quido-usb-2-16-2-vs ... 45#gallery
12kWp, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, 28kWh LiFePO4 + 2xJK BMS, pomalu se učím programovat NodeRed.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem.
Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st
podporuje fórum

Příspěvek od Diablo1st »

Asi jedine cez Modbus, ale či by sa aj v systéme objavili ťažko povedať. Treba vyskúšať a potom sa podeliť o skúsenosti ;)
Victron ESS AC Coupling:
skybor
podporuje fórum

Příspěvek od skybor »

yare píše:
skybor píše:Díky za tohle vlákno a vaše reakce. Nodered je můj hlavní FVE (a nejen FVE) zprostředkovatel monitoringu. Již delší dobu jsem uvažoval o sledování FVE vzdáleně, když nejsem doma. A zjistil jsem, že funguje zdarma (samozřekmě s jistým omezením) Influxdb a Grafana Cloud ;)
A neuvažoval si o pripojení domov cez VPN?
Uvažoval. Už asi neuvažuju ;) Posíláni dat do cloudu je pro mne přijatelnější než otevření sítě z venku byť přes relativně bezpečnou VPN ...
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od TomHC »

skybor píše:Posíláni dat do cloudu je pro mne přijatelnější než otevření sítě z venku byť přes relativně bezpečnou VPN ...
Robím v IT viac ako polovinu života, a bez výčitiek používam OpenVPN na Synology. Len možno stojí za zmienku, že nie na default porte :) Ja mám zase radšej dáta "doma" ako v cloude, a vôbec nie kvôli tomu, že by veľký brat videl akú mám teplotu v obývačke :lol: z princípu...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: Wemos D1 Mini Pro (ESP8266) a ESP32, RS485 & CAN -> MQTT
skybor
podporuje fórum

Příspěvek od skybor »

TomHC píše:
skybor píše:Posíláni dat do cloudu je pro mne přijatelnější než otevření sítě z venku byť přes relativně bezpečnou VPN ...
Robím v IT viac ako polovinu života, a bez výčitiek používam OpenVPN na Synology. Len možno stojí za zmienku, že nie na default porte :) Ja mám zase radšej dáta "doma" ako v cloude, a vôbec nie kvôli tomu, že by veľký brat videl akú mám teplotu v obývačke :lol: z princípu...
No většina dat je samozřejmě doma. I ty v cloudu jsou duplikáty domácích dat. A s tou VPN si to možná ještě rozmylím ;)
yare
podporuje fórum

Příspěvek od yare »

TomHC píše:

Používam tiež OpenVPN, ale na hlavnom routri postavenom na RPi. Vo firewally mám povolené len časti rozsahov IP adries dvoch mobilných operátorov a IP adresu z práce. Cloudom sa vyhýbam. A vlastne ani nemám prečo ich používať.
Kerberos 315C, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - VÝCHOD, 6x Amerisolar AS-EU-6P30 285W - JUH
Growatt SPF 5000ES, 8x Hiwatt Solar Limited HW-M10/144H 550W - JUH , 4x Tigo Energy TS4-A-O, 5x LiFePO4 Pylontech US3000C Plus 48V, 18 kWh, Solar-Assistant - monitorovanie
H8meCZ

Příspěvek od H8meCZ »

H8meCZ píše:Ahoj, chtel bych poprosit, mohl by mi nekdo z vas, kdo ma Victrona a resi prebytky vyrobene energie vybitim do topne spiraly v zasobniku TUV (rele AC2 out) - mohli by jste mi poslat vase flow z NODE-RED? Jde mi o to, ze nejsem programator a jakmile si vymyslim nejakou funkcionalitu, tak nejsem schopny se nikam pohnout, protoze se nechytam s FUNKCEMI :( jsem strojar a ne programator :D Predem mockrat dekuji!

Kluci? Pomohl by mi nekdo s timto tematem? Podle me to uz nekdo z vas musi mit poresene :) Predem moc dekuju. Diablo me poslal jeho, ale neni to uplne presne to, co hledam a ja jsem na programovani jelito :(
Diablo1st
podporuje fórum

Příspěvek od Diablo1st »

H8meCZ píše: pon srp 07, 2023 6:32 pm Ahojte, poradí mi prosím někdo příkaz do funkce, aby se sečetla výroba z MPPT? Mám Victron node, který mi ukazuje výrobu, ale z každého MPPT zvlášť.
Případně zeptám se jinak: nemá někdo vytvořeno flow, které by spínalo AC2 out při přetoku a nabité baterii?
Já Node-RED chápu, ale neumím programovat, takže je pro mě hodně těžký si tam něco spichnout :D
Martin
Mne sa toto podarilo vyriešiť cez doinštalovanie nového Nodu SUM - Link.
Victron ESS AC Coupling:
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Diablo1st píše: úte zář 19, 2023 8:54 am
H8meCZ píše: pon srp 07, 2023 6:32 pm Ahojte, poradí mi prosím někdo příkaz do funkce, aby se sečetla výroba z MPPT? Mám Victron node, který mi ukazuje výrobu, ale z každého MPPT zvlášť.
Martin
Mne sa toto podarilo vyriešiť cez doinštalovanie nového Nodu SUM - Link.
Nebo takhle:

Kód: Vybrat vše

[
    {
        "id": "74bf331950f163de",
        "type": "ui_text",
        "z": "880f30013e71a097",
        "group": "379659b9fd5f61f1",
        "order": 12,
        "width": 0,
        "height": 0,
        "name": "",
        "label": "Solar kWh",
        "format": "{{msg.payload | number: 2}}",
        "layout": "row-spread",
        "className": "",
        "x": 830,
        "y": 40,
        "wires": []
    },
    {
        "id": "3d5864319e3832d0",
        "type": "victron-input-solarcharger",
        "service": "com.victronenergy.solarcharger/2",
        "path": "/History/Daily/0/Yield",
        "serviceObj": {
            "service": "com.victronenergy.solarcharger/2",
            "name": "5850Wp_SW_22deg_bifacial"
        },
        "pathObj": {
            "path": "/History/Daily/0/Yield",
            "type": "float",
            "name": "Yield today (kWh)"
        },
        "initial": "",
        "onlyChanges": false,
        "x": 180,
        "y": 80,
        "wires": [
            [
                "5cc6498a633a1064"
            ]
        ]
    },
    {
        "id": "5cc6498a633a1064",
        "type": "join",
        "mode": "custom",
        "build": "array",
        "property": "payload",
        "propertyType": "msg",
        "key": "topic",
        "joiner": "\\n",
        "joinerType": "str",
        "accumulate": false,
        "timeout": "",
        "count": "2",
        "reduceRight": false,
        "reduceExp": "",
        "reduceInit": "",
        "reduceInitType": "",
        "reduceFixup": "",
        "x": 470,
            [
                "f9fbe4630c7b0907"
            ]
        ]
    },
    {
        "id": "f9fbe4630c7b0907",
        "type": "function",
        "name": "yieldSum",
        "func": "var yieldTodayKWh = msg.payload[0] + msg.payload[1];\n\nmsg.payload = yieldTodayKWh;\nglobal.set(\"mppt_yield_today_kWh\",    yieldTodayKWh.toFixed(2));\n\nreturn msg;",
        "outputs": 1,
        "noerr": 0,
        "initialize": "",
        "finalize": "",
        "libs": [],
        "x": 640,
            [
                "74bf331950f163de"
            ]
        ]