Bleskova proudovna u Kolína

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Ahoj milí solárníci, snad i budoucí kámoši,
stejně jako většina lidí tady i já jsem okolnostmi a touhou po alespoň částečné svobodě a nezávislosti dospěl k tomu, že si postavíme vlastní fotovoltaiku.
Koncepce je jasná, co největší nezávislost, ikdyž je jasné že zima bude se skřípěním zubů.

DŮM:
Stará kamenná stavba z roku 1705, zdi 80 dole, 70 nahoře. Současná spotřeba je docela zdrcující, ročně mezi 10,5-11,8MWh ale dá se o 2-3Mwh snížit (teď tu občas fouká teplofuk na brambory, druhý na kytky, třetí občas v ložnici), no děs. Topení dřevem, zatím v krbovkách na 3 místech a dá se to v pohodě vyhřát na 21-23 v silnějších mrazech.
Jinak 1 bojler 160l, 2 sporáky, 2 pračky, 2 lednice, 1 velký mrazák, vodárna taky něco polkne, v létě řádí vířivka. Máma dole sedí celý den u televize.
Ostatní bižuterie taky něco vezme, svítí se převážně ledkama.
Orientace domu je 24st. na východ, zastínění minimální i v zimě vzdálenými stromy bez listí. V létě plné oslunění do cca 17hod, pak mi to ukousne smrk, ale úhel dopadu je už tak ostrý že to už asi nezachráním.

HW:
Na střechu se nám vejde zatím něco málo přes 10kWpíků v černých 390w panelech Risen. Je to docela rozměrově "naknop" ale možnosti k rozšiřování jsou na jiných místech, ale to bych zatím nechal u ledu. Cenově mi tyto panely vycházejí nejlépe, raději bych třeba ve stejném rozměru cca 420Wp, ale většinou jsou širší a budu to mít fakt na
milimetry, hlavně kvůli té pravé straně střechy. Zatím počítám s třemi stringy 9S, 9S, 8S napěťově to snad vychází dole i nahoře.
Rozdělení v obrázku střechy působí trochu divně, ale je to kvůli ranním stínům při východu slunce a také kvůli propojkám na střeše. Kabeláž bych asi raději udělal na konstrukci v přivazačkovaných krkavicích a pak to svedu nerezovou rourou k proudovně. Pod tašky se mi kabely moc strkat nechtějí.
Jako měniče mi padly do oka už před koncem roku 3 ks Growattu SPF5000ES. Pak jsem začal číst toto fórum (i sousední) a trochu se odkláněl k Axpertům max, ale pak se ty myšlenky zase posouvaly zpět. Takže pokud mi to nikdo nevymluví, jsem pro Growatta celkem rozhodnutý.
Měniče by měly drtivou většinu času jet paralelně, ale chci si nechat možnost celý ten orloj mít možnost pustit trojfázově.
Baterii počítám zatím 15kWh buď Seplos (nejlépe vychází to hovado Mason, ale nevím jaké jsou zkušenosti) a nebo 3 cihly po 5 kWh Pylontech.
Trochu nevěřím vnitřním relátkům a tak přepnutí celé spotřeby bych rád řešil externě mimo měniče nějakým ATSkem.
Popravdě ty čínské ATS ve mě budí určitou nedůvěru a tak pokud se mi podaří najít nějaký certifikovaný za rozumné peníze, budu rád. Dokáže to řídit i měnič?

PROUDOVNA:
vevnitř není absolutně možnost kam hw umístit, tak se chystám na samostatný domeček viz obrázek, rozměry a rozvržení doplním. Ale vnitřní prostor bude cca 250x200x70cm tak to tam snad narvu a uchladím (případně v zimě vytopím).
Konstrukce proudovny by měla být z PUR panelů (vata), posazená cca 30 cm nad terénem, trochu odsazené od domu (ten přísavník je můj kámoš).

ELEKTROINSTALACE:
přívod z DS vede v luftě jako TN-C hlavní jistič je hned za rohem od proudovny (takže budu vrtat asi 100 cm kamenem), v domě to co jsem dělal (cca 60proc.) je TN-C-S, ve staré části po původním majiteli (elektrikář) je spojené všechno se vším kabely s docela exotickými barvami, takže tam to budu postupně předělávat, co 84letá mamka snese.
Ale asi jako paralelní rozvod a starý pak jen odpojím a zakonzervuji. Zatím bych ji asi nechal na DS a postupně to překopal.

AKUMULACE:
vedle domečku proudovny je usazená nepoužívaná jímka z PP (žlutě, pod tím smrkem) s objemem 12m3 a tak počítám, že ji částečně exhumuji a použiji jako tlakovou izolační nádobu a do ní zamístím dobře izolované 2 nádoby které budou sloužit přes vytěžovač jako topné megabojlery. U jedné nádoby by asi zlobily dilatace, tak to raději rozdělím. Prostup do
domu je hned vedle, takže se dostanu s trubkami hravě dovnitř. Pár radiátorů už je namontovaných, zbytek připravený a v podlaze v kuchyni hned za zdí je připravená podlaha s krásnými červenými hady, kteří už čekají asi 15 let na svou příležitost. Izolace něco schlamstne, ale 8m3 by se dalo takto provozovat, takže nějaký přebytek se do nich vejde.

UZEMNĚNÍ:
to je docela sranda, protože jak jsem zjistil, tak veškerá zem jede přes PEN a uzemnění trafa asi 150m od domu. Asi se s tím nikdo nikdy moc nezabýval.
Rastr pod panely počítám, že bude náležitě propojen dohromady, panely asi přes podložky (špičky na druhou stranu si kdyžtak dodělám, když neseženu oboustranné). Svod chci udělat do náležitě robustní podzemní instalace (na každé štítové straně 4-5 tyčí spojených páskem pod zemí s patřičným průřezem). Tyto 2 strany bych asi dokázal spojit dohromady ještě páskem, jen nevím jestli se nedostanu moc blízko k napájení veřejného osvětlení které vede kdesi vedle domu v ulici, asi trochu halabala.
Dá se pak tato instalace použít jako zemnící bod u hlavního jističe a svést na to PEN???

Nevím jestli jsem na něco nezapomněl, ale pokud si to někdo přečte, budu vděčný za každý názor zkušených lapačů fotonů.
Vzdělání v oboru elektro nemám, kdysi jsem měl jako hifista dokonce i 50ku, ale to už je tak 40 let. Bombovačku jsem dostal v životě asi 3x a to 2x kvůli elektrikářovi (jeden nechal živý kabel v zemi a druhý u mladého po rekonstrukci zapomněl pro změnu uzemnit celý barák) a jednou kvůli své nepozornosti, když jsem si ve zdi povrtal PEN u
kabelu který tam neměl být a pak jsem vzal do ruky satelitní přijímač a ten se mě nějak nechtěl pustit.

Je mi 57, tak mladším navrhuji tykání a starším taky :) Hezký den a díky za Vaše připomínky.
Asi to dám i k sousedům, abych vstřebal víc názorů, tak mě nebijte když to uvidíte i jinde.

Ještě obrázky:
orientace.jpg
nahled.jpg
strecha-panely.jpg
proudovna.jpg
Atman
Příspěvky: 298
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Reputace: 23
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Atman »

Plány pekné, vidno že už si nad tým veľa rozmýšlal, teraz tá hromada roboty, držím palce.
Tá strecha vyzerá sklon skoro 45 stupňov, to schvaľujem, je to omnoho výhodnejšie z hľadiska sebestačnosti.
Veľkosť akumulátorov pri takej inštalácii a takej spotrebe vidím ako nedostatočnú. Určite by som doporučil skladané 2 packy 16x280Ah.
K uzemneniu - takéto doplnkové uzemnenie s bleskozvodom je za mňa myslím OK, len z hľadiska logiky je vhodné PEN a hlavný prívod spojiť s uzemnením na opačnom konci ako prichádza bleskový prúd. Na spojenie PEN a bleskozvodu však existujú siahodlhé diskusie pre a proti. Osobne som to mal rovnako, novostavba a bez uzemnenia, najbližšie cca 100m od domu. Dorobil som bleskozvod k panelom s prepäťovkami a PEN pripojil na konci.
K akumulátoru tepla v jímke - to by chcelo overiť prepočtom, veľké nádoby majú veľké straty a fakt veľké investičné náklady, nemusí sa to vôbec oplatiť.
K meničom neporadím, som spokojný victroňák a neviem si ich vynachválť. Teraz v lete k nemu ešte dotiahnem DS a nebudem riešiť ani prepínanie DS A FVE, bezpretokovo sa pri 25% pripne k sieti, dotiahne na 30% a odopne a pri preťažení si tiež pricucne, majú to pekne vymakané.
Nerozumiem trojfázovému zapojeniu meničov, aj tak tam nebude točivé 3f, takže by ten dom asi v pohode uživili aj dva paralelné, aký máš maximálny bežný príkon domu? 10kW stačí s pohodou každému normálnemu domu, ja žijem na 5kW meniči s minimálnymi obmedzeniami.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od rottenkiwi »

NO na 15 kW vykonu bateriek minimalne 3 x - 4 x tolko. :)

.
LFP_6P_16S.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
delta
Příspěvky: 38
Registrován: čtv zář 05, 2019 11:36 am
Reputace: 2
Bydliště: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od delta »

Držím palce, vypadá to pěkně.
Akorát se stromy budeš časem bojovat, hlavně v zimě tě to bude štvát.
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Chlapi díky za první připomínky,

Atmane: rozmýšlal a to tak, že se mi o tom i pozdává. Hlavně už pilně asi měsíc pročítám vše na fórech, co mi přijde relevantní. Jenom Youdova laboratoř mi dala se všemi externími odkazy asi týden, ale nelituji toho. Je to velmi výživné a poučné vlákno. Díky Youdo, mávám směrem na západ :yes:
Sklon střechy je cca 43°, takže tady je to OK. Baterie, to je mi jasné že by to chtělo víc, ale počítám v budoucnosti s rozšířením. On je to i tak pěkný zásek do rozpočtu.
Bleskosvod nemám a ani se do něj nehrnu, to robustní uzemnění chci hlavně kvůli vzdáleným výbojům, elektrostatice, GSM a jiným poletujícím elektronům, prostě aby konstrukce nedržela náboj, který by pak přeskočil kam nemá. Přímý zásah blaskem za 19 let nebyl ani v okolí, všechno to vždy pochytaly stromy v okolí kolem kilometru. Jsme sice výš nad krajinou, ale trochu v dolíku a okolí 0,5-2 km je vykryté docela slušným porostem.
3f připojení (možnost) , proto že se nechci o tuto alternativu připravit. Točivé stroje teď neprovozuji, ale stojí mi tu protahovačka na menší rekonstrukci a pak ji budu používat. To by se sice dalo řešit přepnutím a nebo separé motorovou zásuvkou, ale chci mít i možnost ze svého.
Spotřeba v 90ti procentech času je malá cca 1500W, ale pak nastoupí sporák, případně druhý, pračky, bojler kávovary, zapne vodárna a na nějakou dobu to vyskočí. Nedejbože, když v tu chvíli ještě jdu chvíli něco svařit a nebo vezmu do ruky velkou flexu. Jištění je 3x25A a nevyhazuji to, ale párkrát se to povedlo s elektrickou řetězovou pilou v souběhu s ostatní zátěží. Naštěstí je to v týdnu v pořádku, protože se většinou nepotkávají velké spotřebiče, horší jsou víkendy kdy to jede všechno. Ta rezerva je pak docela oprávněná a pokud mi to pojede v normálním dni na 40% jednoho měniče a ostatní budou podřimovat, tak budu spokojený. Mám rád rezervy, šetří to stroje. Ani v autě nikdy nevyužívám 150 koní, receiver Denon večer jede taky tak na 15%. Mám to rád, když tyto věci jen tak "ševelí". Z tohoto pohledu si dokážu vnitřně obhájit i těch 15kWhp baterky, jestli budu moct použít 12, tak mi to do rána stačí i s pečením chleba v troubě.
Akumulace do jímky: rozumím ti. Mám kamaráda a zákazníka co dělá bazény a trochu jsme to konzultovali. Papírově by měl být polypropylen do 80°C mechanicky stabilní a akorát se bál dilatací při 4m délky, což chápu protože by to na rozdílu teplot 60° jezdilo myslí cca o 3 cm. Nerez by mě sežral, PP mi udělá víceméně za náklady a izolaci z několika vrstev PUR a Al reflektoru by neměla být tak finančně zatěžující. Na polyurethan s hliníkem mám také dobrý zdroj.
Do loňska žumpa dělala co má v kombinaci s čističkou Verva, ale v lednu zprovoznili kanalizaci a já ji předělal na rezervoár dešťovky a teď uvažuji o tomto použití. Je to hned po ruce, krátké dráty, krátké trubky, je mi líto to nevyužít.
Samozřejmě by baterkárna s "megawatthodinovou" kapacitou byla fajn ale kdo to má platit?
Toto vidím jako jedinou reálnou možnost, jak to nenechat na střeše, ale třeba praxe ukáže že se pletu. Ostatně naše životy většinou probíhají metodou pokus-omyl :)

Rottenkiwi: viz výše, ale nepochybně máš pravdu, o tom žádná.

Delto: děkuji za naději. O stromy nemám moc strach, jsou dost daleko a v zimě ráno sice jsou v cestě ale aspoň bez listí. 4 smrky u souseda (cca 40m) loni v létě šly dolů, protože se bál o střechu a nechal tam jen 2 v podobě takových asi 7m vysokých mrzáčků. Soused naproti má ohromnou trojitou břízu také asi 35m daleko, ale ta už moc neporoste a hlavně ani v zimě nestíní a v létě je to úplně fuk. A ten náš smrk je sice velký ale v takovém místě že i v létě začne stínit až pozdě odpoledne, když už je úhel dopadu někde na 5-10°. Mám na dvoře cedr, který je taková malá časovaná bomba. Pěstuji si ho od větvičky cca 40 cm už 18 let, teď má něco kolem 6m a tak začne stínit až v době kdy už mi to asi bude fuk a to jen v zimě. Jednou bude mít svých 35metrů, ale to už budou řešit další generace... pokud přežijeme fialovou péči a nějaké generace ještě budou. Sledoval jsem to celou zimu a všechno co v okolí roste mě minimálně na 10-15 let vůbec nemusí zajímat.
Díky moc za poznatky, doplním další data jak si k tomu budu moct na chvíli sednout.
Kostěj
Příspěvky: 576
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputace: 70
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Kostěj »

Blesk007 píše:...ale stojí mi tu protahovačka na menší rekonstrukci a pak ji budu používat...
Mám to o něco menší, 7.8kW na střeše+18x280Ah LiFePo aku, ale šel jsem do jedné fáze. Pokud potřebuju hoblovku, brusku nebo cirkuli, přepnu tu jednu fázi zpět na distribuci. Za poslední tři měsíce jsem to z toho důvodu přepnul 2x v souhrnu na dvě hodiny, takže vím, že se mi samostatný přívod do dílny ani nevyplatí. Pro mne byl problém ve spotřebě: měniče s malou spotřebou jsou ukrutně drahé a třikrát King 5kW by bylo 3x55Wx24hodin=4kWh denní spotřeba jen měničů. Tolik mi s dnešním počasím ty panely ani vyrobí.
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Kostěji, díky moc za reakci. Já to možná blbě napsal, ale počítám s tím, že bych to měl do jedné fáze a že by se měniče zapínaly a vypínaly podle spotřeby (snad to umí podle mastera). Minimálně by měly umět to, že se programově nastaví spuštění a vypnutí podle časového plánu, takže přes noc by určitě jel jen jeden. Tu variantu trojfáze mám spíš jen jako možnost. Taky nechci, aby to spapalo jen na měničích 4 kWh :shock:
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Chlapi, koukněte mi prosím na šéma, jestli je tam nějaká konina nebo by to takto fungovalo. Krabice s jištěním na štítu asi půjde dopryč jako nadbytečná. Hodnoty bižuterie ještě doplním v další verzi. Díkes
Obrázek
Migel
Příspěvky: 889
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Reputace: 67
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Migel »

Ja osobne by som isiel do mensieho napetia a radsej by som to prepaneloval string 1 a 2 by som dal 3s3p co by bolo nejakych 37A a 123V (samozrejme v zime viacej by to davalo) a string 3 4s2p alebo 2s4p no ideal by bol do toho tretieho stringu ak by sa dalo pridat ten jeden panel a dat to potom ako string 1 a string 2 na 3s3p.
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Migel
Příspěvky: 889
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Reputace: 67
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Migel »

Inak je to ok napetovo ktym menicom(to som zabudol pridat)
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Díky Migeli za názor. Co se týká panelování, napětí, regulátorů ... to je tu asi tolik názorů jako uživatelů a nebo tak půlka. Ale i tak ti moc děkuji za pár řádek a každému dalšímu co opře prsty o klávesnici. Potřebuji ty názory, jako "prase drbání" :)
Já už se tak víceméně rozhodl pro toto zapojení, jde mi spíš o správnost zapojení, tak aby tam nebyl nějaký bug, jestli se to dá takto provést. Po přečtení všeho možného jsem víceméně z opatrnosti nechal v alfě tu krabici na štítu, ikdyž vzdálenost mezi Proudovnou a panely je malá a po konzultaci s Kodlem69, který mi víceméně potvrdil že je to zbytečné ji odstraním a budu to vypínat jen uvnitř boudičky.
Taky vím, že lepší by byl Victron, Studer a spousta lidí bude pro jiné technologie, větší baterku hned na začátek .... ale to bych to nikdy neudělal, těch pohledů jsou fakt mraky a já chci aby to v květnu běželo.
Spíš bych potřeboval nějakého revizáka ze středních čech, co by to se mnou doladil podle svého pohledu a který by mi pak na to dal kulatý štempl.
Osobně ten štempl nepotřebuji, ale bez něj mi do toho hodí žena vidle!
Kdybyste mě někdo na správného týpka nasměroval, budu zauzlován na věky :)
Migel
Příspěvky: 889
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Reputace: 67
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Migel »

Tak ono nema kazdy na victron alebo studer hlavne ked to potrebuje hned na zaciatku v troch kusoch.ono tych growatov by som sa nebal ved ich tu ma dost ludi a pokazit sa moze hocico..(sto ludi sto chuti ako sa hovori)
Inak ked tak pozeram na to rozlozenie panelov keby si dal v tom tretom stringu panely vodorovne tak myslym ze by sa zmestil aj ten deviaty panel ktym osmym.. ci ..?
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

No to by by sa možná zmestil, ale taky chci aby to trochu vypadalo a ten jeden panel mi až zase tak moc výkonově chybět nebude a napěťově také moc ne. Growatty bych nechal běžet přes den všechny a na noc 2 vypnu buď časově, nebo se podaří odladit monitoring a řízení tak, že by se odpojovaly kaskádovitě samy. To je zatím ve hvězdách. Vlastní spotřebu mít určitě budou, ale když to svítí, stejně bude kumšt to smysluplnně spotřebovat a uložit :) Teď je mám objednané za cenu těsně pod 31 tis českých s prodlouženou zárukou na 60 měsíců, víc pro to asi udělat nemůžu. Dík za tvůj čas :)
Ještě k těm 3 kusům ... většinou je potřebovat nebudu, ale nechci to honit až na hranu a tak mám raději rezervu a kdykoli když se něco posere, tak mám rezervu a jeden můžu sundat a může se servisovat. Navíc kdybych je objednával postupně, jak mi někdo radil, tak může být každý s jiným HW a to bych nechtěl. Takže tak :)
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

jdu si zacvičit
Obrázek
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

na střechu to bude horší
Obrázek
Migel
Příspěvky: 889
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Reputace: 67
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Migel »

Blesk007 píše:na střechu to bude horší
Obrázek
To som si aj ja vravel ale zohnal som taketo nieco :mrgreen:
Je lepsie ked sa ti netrasie pod nohami :D
Přílohy
9D5F3767-C1E2-4760-B1F6-63D907228B9F.jpeg
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

Migeli, budu dělat výtah "DĚDA light" něco jako Geda :) Už mi k žebříku přistály v poště i krásný kolečka s nákolkem, el. kočku (mačku) mám, tak jen svařit vozík a bude to jezdit samo. Jen ještě probrousit asi 62 tašek a namontovat háky a nosníky ... bude to práce jak na kostelní střeše. Já sice takovéto lešeníčko mám taky, trochu nižžší, ale nemám správný podklad, kam bych ho postavil.
Migel
Příspěvky: 889
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Reputace: 67
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Migel »

Blesk007 píše:Migeli, budu dělat výtah "DĚDA light" něco jako Geda :) Už mi k žebříku přistály v poště i krásný kolečka s nákolkem, el. kočku (mačku) mám, tak jen svařit vozík a bude to jezdit samo. Jen ještě probrousit asi 62 tašek a namontovat háky a nosníky ... bude to práce jak na kostelní střeše. Já sice takovéto lešeníčko mám taky, trochu nižžší, ale nemám správný podklad, kam bych ho postavil.
Ja som prve panely tahal po rebriku a uz nikdy vzivote!! Potom som zohnal toto lesenie a tam mozem tancovat.a tak ty si to vymakol stym vytahom ;)
Este keby to mal kto spravit ze? :fuuu: :P
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Blesk007
Příspěvky: 37
Registrován: stř led 18, 2023 3:25 pm
Reputace: 6
Lokalita: Kolínsko

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od Blesk007 »

No to je horší, zase je to na mě :) Beru si toho nějak hodně, ale dělám to rád. Třeba si pak Dědu někdo půjčí a pomůže mu to a tak to nebude jednoúčelová záležitost. Žebřík má 6m, teď ho nechám pokupě, ale pak ho rozkouskuju na 3 díly aby se vešel do dodávky a na vozejk, udělám spojky a bude to celkem univarzální pomocník. Navíc zanedlouho budu překládat další střechu a tak se pomocník hodí.
JackD
Příspěvky: 18
Registrován: čtv říj 14, 2021 2:58 pm
Reputace: 11

Re: Bleskova proudovna u Kolína

Příspěvek od JackD »

Schema si myslím v pořadku - jen baterie jistím odpojovačem - tavnou 100A + i - pól.
Growattu nevadí staré rozvody TN-C !! Přepínač Spamel zvladne při správném grifu přepnutí "on-line". Tří faze si přepínám z DS občasné použití strojů a sauny nemá cenu drtit z baterií. A navíc do 3 fázových rozvodů dilny posílám tu jednu fázi.
Měnič chodí napohodu v reálném čase přepínání DS, testovány všechny režimy. Jen u některých změn nastavení se chová "nestandardně" - nastavení provedl až po vypnutí a zapnutí měniče. Např. prosinec a leden nastavuji na plný výkon do baterek.

Po celé sezóně testování jsem šel cestou plné kapacity měniče tj. 6kWp. Tak abych měl nakonec 2x 6kWp. Panely jsem skládal na tuto kapacitu, aby seděli V a A. Jištění pole v A nepodcenit ! Odcházeli mě tavné pojistky .... vymetená obloha loni v březnu - 8°C slunko na panely 45° .... pošle výkon "za hranici" technického listu pro normální teplotu.
Growatt má v technickém listu 18A, ale nevadí mu 20-22 A - pojistky jsem dal pro sichr jak automat, tak klasika tavné. Kupuji doforoty v PRC (tady cena raketa). Není pojistka jako pojistka některé drží a některé asi potisk dělá hodnotu!

Spotřeba měniče vysledovaná na 60W, komunikace s Pylony No1, komunikace do apky ... podle směru větru z číny (sem tam přetížení serveru asi). Jinak meziroční průměry a přehledné statistiky provozu OK. Do plné dimenze pole jsem šel s vidinou plného ostrovu, protože spotřeba měniče se může stát v určitém období perpetum nesmysl ! Každé pole ti bude živit svoji vlastní spotřebu.

Po roce jsem vytěžování vyřešil automatizací domácnosti: zapínání 2xtopení/klima, 2xbojleru, topení akvárií, chod bazénu. Pokud je člověk doma, tak pračka, myčka i sušička mají odložené starty. Z časti automatické a z části jediná hra na mobilu pro přestárlé dítě! Kdo propojí predikci oblačnosti a počasi Windy s měničem bude geniální :-)

Kapacitu baterie jsem na začátku stanovil průměrem |od soumraku do úsvitu|. Přežít do rána = 10 kWh s rezervou - x kW když chybí z DS cenově nemůže konkurovat investici do velkého LiPoFe. Třeba až skončí FV šílenství a stát nebude z peňez všch dotovat instalace movitým, budou baterie za rentabilní cenu.

Odpovědět