Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 30, 2023 8:49 am


MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Měniče Victron

MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » úte led 24, 2023 8:10 pm

Ahoj mám zajímavý problém a to, že se mi střídač z ničeho nic sám vypne. Přesněji přejde do stavu "Vypnuto" viz obrázek.
SnímekVypnuto.jpg
Stalo se to asi 3x v průběho třech měsíců, naposledy tento víkend. Vždy je to v noci, když je minimální odběr cca 90 až 140W. V historii jsem nenalezl žádný alarm, který by vypnutí předcházel. Problém je pak se zapnutím, protože to lze zapnout jen přes PC nebo webové rozhraní. Ale to je problém, když je celý barák bez elektřiny. Když střídač vypnu integrovaným vypínačem a pak po chvilce zapnu do polohy I, stejně přejde do stavu "Vypnuto".

Nemáte někdo nějaký nápad?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod gupa » úte led 24, 2023 8:16 pm

A když ho po zapnutí přes web nebo PC nevypneš tím intg. spínačem tak to neudělá?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1833
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod rottenkiwi » úte led 24, 2023 8:38 pm

A kto ma este pristup do siete ? A kto ma heslo k VRM ?
Je na VRM povolene alebo zakazane ovladanie menica ?
Je zapnuta alebo vypnuta obojsmerna komunikacia ?

AKo su nastavene limity na vypnutie pri poklese napatia ?
MPPT 35 A MPPT 100 A ESP32 BMS M1 The Picnik RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4765
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » úte led 24, 2023 9:00 pm

gupa píše:A když ho po zapnutí přes web nebo PC nevypneš tím intg. spínačem tak to neudělá?

To nevím, mezi svévolným vypnutím byl určitě vypnutý i intg,spínačem z důvodu úprav elektroinstalce.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » úte led 24, 2023 9:09 pm

rottenkiwi píše:A kto ma este pristup do siete ? A kto ma heslo k VRM ?
Je na VRM povolene alebo zakazane ovladanie menica ?
Je zapnuta alebo vypnuta obojsmerna komunikacia ?

AKo su nastavene limity na vypnutie pri poklese napatia ?


A kto ma este pristup do siete ? - běžná domací síť/WiFi zabezpečená silným heslem.
A kto ma heslo k VRM ? - pouze já
Je na VRM povolene alebo zakazane ovladanie menica ? - povolené viz obrázky
VRM1.jpg

VRM2.jpg

Je zapnuta alebo vypnuta obojsmerna komunikacia ? - navedeš mě prosím, kde to najdu ?
AKo su nastavene limity na vypnutie pri poklese napatia ? - navedeš mě prosím, kde to najdu ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod rottenkiwi » úte led 24, 2023 9:44 pm

No treba ist vylucovacou metodou, vypnut aktivaciu cez VRM
a potom pozorovat pri akom napati to v noci vypne.

U mna mam napr. alarm cez email, tak mi posle do emailu, ze sa blizi vypnutie
a potom ak sa neaktivuje nabijanie z DS ani z centraly, tak sa menic
pri nejakom napati vypne. Potom uz nejde nahodit cez AC coupling
ani DS ani centralu, je to odkazane len na MPPT.

Preto treba tieto liminity volit opatrne a tiez brat do uvahy, aby to neposkodilo
baterku, ak sa to nastavi velmi nizko a nie je tam BMS komunikujuca s menicom.
MPPT 35 A MPPT 100 A ESP32 BMS M1 The Picnik RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4765
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod fezoj82 » úte led 24, 2023 11:08 pm

Ahoj, zopár ideí:
- VRM obojsmerná komunikácia = nejaký záškodník či ži to nevypína cez VRM portál. Nájdem to v menu Nastavenia/ VRM online portál.
- či je ovládanie meniča cez VRM pozrieš cez VRM portál - Settings / General / Inverter Charger Control

Ak by niekto chcel vypínať cez VRM ostala by stopa v event logu na VRM.
Ak by sa vypínal menič sam kvôli SOC tak tiež by mal ostať záznam v Alarm logu na VRM alebo Remote console.
Ako máš nastavené Nastavenia/ VRM online portál / Reštartovať keď nie je prítomný kontakt?

Pripadne si nastav na VRM portáli Settings / Alarm rules / Automatic alarm monitoring daj na Warning and Alarms
3,64 kWp JJZ; SmartSolar 250/70; Multiplus Sínus 48/5000/100; 7,1 kWh (2 x Pylontech US3000C)
?
fezoj82
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned říj 09, 2022 8:26 pm
Bydliště: Šamorín


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » čtv led 26, 2023 6:04 pm

Děkuji za tipy. Trochu jsem pátral a hledal v logu a grafech. Díky zabezpečovačce, která mi hlásí výpadek elektřiny jsem dohledal přesné časy výpadků. Důvod je opravdu napětí baterky, které klesne na krátkou dobu pod mez aktivující vypnutí střídače.
Problém 1: podle mého je problém v BMS, která pošle do měniče nesmyslné napětí a pak dojde k výpadku. Je divné, že odběr je minimální, takže k poklesu napětí není žádný důvod. viz grafy
Graf1.jpg

Graf2.jpg


Problém 2: podle nastavení viz obrázek, by se měl měnič opět nahodit jakmile napětí přesáhne 49.6V, ale k tomu nedošlo.
Nastavní1.jpg


Máte někdo nápad jak dál postupovat ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod Diablo1st » čtv led 26, 2023 6:09 pm

čo tam máš za bms? Skús skontrolovať všetky spoje, či náhodou niekde nie je niečo uvoľnené.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp 280/85 + MP2 5kVA + 15x280Ah + JK BMS
?
Diablo1st
podporuje fórum
 
Příspěvky: 857
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod PavelR » čtv led 26, 2023 6:15 pm

toto jsem zažil loni. Řešil jsem to na instalacích kde byly použity Dynnes B3 baterie. Jako vypadalo to kompatibilně všecko funguje ale toto to občas udělalo. Pomohlo až victron v jednom fw změnil detekci dyness baterií - i když nejsou v kompatability listu. Podle mě to je nějakej zmatek v protokolu. BMS zapíše do nějakýho šuflátka can protokolu a gx jednotka to nějak nepochopí co tím bms myslela. Takto to na mě působilo. Nikde žádnej alarm chyba, nic.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2812
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod rottenkiwi » čtv led 26, 2023 6:36 pm

To by bolo dobre vidiet logy BMS, ze ci naozaj odpoji baterku na par sec.
a potom ju pripoji, alebo je problem komunikacia, co odosiela BMS a co skutocne
menicu prijde, CAN je pomerne odolna, aj RS485.
MPPT 35 A MPPT 100 A ESP32 BMS M1 The Picnik RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4765
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod gupa » čtv led 26, 2023 7:36 pm

MartinPi píše:To nevím, mezi svévolným vypnutím byl určitě vypnutý i intg,spínačem z důvodu úprav elektroinstalce.


No tak blbě se ptám protože po kritické chybě a naběhnutí se mi multiplusy dají do jiného startovacího modu. Asi bych se podíval na dip jaké tam je to nabíhací napětí nastavený.
Přečíst Manuál kap. 5.5.1 první odstavec o připojeném dalším zařízení a před tím kap. 5.2 - kap. režim dohledu a něco přenastavit podle tohoto nebo něčeho jiného co je v 5. kapitole návodu měniče.

Edit: ještě pokud dojde k jinému startovacímu modu než je běžný provozní s dohledem, je to zpravidla autonomní provoz bez ničeho, je logické že když se vysune a znovu zasune dohledový systém (nebo fyzicky vypne a zapne např. kolébkovým spínačem) celý systém se znovu vypne a znovu naběhne už v dohledovém režimu. Takže se připravit že znovu vypne a zapne barák když se ten běžný dohledový režim např přes PC nebo nějakou jinou škatulu na RS 485 rozjede. Je to logické po kritické chybě a nouzovém mimořádném samovypnutí měniče.

Tím chci naznačit, že řešení může být třeba vysunutí MK3 z měniče a ten se po tom skoku napětí baterie samy rozjedou v autonomním režimu. Znovu návrat s MK3 ale zase po zasunutí vypne měnič a rozjede se po načtení aplikace a zrovoznění HUBu 485.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1833
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » sob led 28, 2023 7:18 pm

rottenkiwi píše:To by bolo dobre vidiet logy BMS, ze ci naozaj odpoji baterku na par sec.
a potom ju pripoji, alebo je problem komunikacia, co odosiela BMS a co skutocne
menicu prijde, CAN je pomerne odolna, aj RS485.


Bohužel z BMSky se prakticky nic nevyčte. Log data v aplikaci je prakticky nepoužitelný, nelze určit jestli koukám na včerejší data nebo staré před měsícem.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod rottenkiwi » sob led 28, 2023 7:45 pm

V menu baterky by mali byt polozky:

CHarge Voltage Limit: /CVL /

CHarge Current Limit: /CCL /

Discharge Current Limit: /DCL /

Ak napr. BMS odosle CCL=0 alebo DCL=0 tak sa inverter alebo nabijacka vypne.
MPPT 35 A MPPT 100 A ESP32 BMS M1 The Picnik RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4765
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod MartinPi » sob led 28, 2023 7:53 pm

rottenkiwi píše:V menu baterky by mali byt polozky:

CHarge Voltage Limit: /CVL /

CHarge Current Limit: /CCL /

Discharge Current Limit: /DCL /

Ak napr. BMS odosle CCL=0 alebo DCL=0 tak sa inverter alebo nabijacka vypne.


Ano to vím, ale nevidím žádnou historii těchto registrů. Zkusím si zjistit o BMS nějaké technické info, bez historie jsem "slepý" a nevím co se v BMS děje.
2 kWp V, 4kWp J, MPII 5k/48V/GX, Victron MPPT 250/100-CAN, Baterie 11 kWh LiFePo4 16S, BMS 200A
?
MartinPi
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 13, 2022 10:58 pm


Re: MultiPlus II GX - status "Vypnuto"

Příspěvekod PavelR » sob led 28, 2023 11:23 pm

rottenkiwi píše:V menu baterky by mali byt polozky:

CHarge Voltage Limit: /CVL /

CHarge Current Limit: /CCL /

Discharge Current Limit: /DCL /

Ak napr. BMS odosle CCL=0 alebo DCL=0 tak sa inverter alebo nabijacka vypne.


v mém případě BMS vyčtena. Nic. žádnej alarm nic.
výkonově nevypla. V historii vrm stále je napětí od baterie. V případě victronu i kdyby byla baterive vypnuta nebo charge/discharge I=0 tak není jediný důvod aby multi vypnul síťová relé proč taky. Nebude probíhat buzení fet můstku ale AC výkon může ze sítě téct dál.
Povedlo se mi to nechtěně vyzkoušet. Odpojil jsem baterii, mutli přestal dělat to co právě dělal, jen nechal síťová relé zapnutý. MPPT od victronu odpojení baterie snesou což bych od solidního výrobku očekával. Ikdyž toto není samozřejmě bežný stav a vypínat FVE se má v jiném pořadí. Ale trotlfest se vždycky cení.

Pří tomto chybovém stavu jsem byl přítomen i s číňanem od výrobce bateríí na vzdálené ploše a updatoval se FW. Zrovna když to vyplo. nezjistilo se nic. Jakmile se baterie začala detekovat tuším ne jako B009 ale B025 nebo jak to bylo problém ustal. (victron zásah)
A co včíl :shock: . Babo raď. Hlavně že to nevypíná
?
PavelR
 
Příspěvky: 2812
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm



Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'