Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob úno 04, 2023 10:56 am


Home asistatnt jako NAS

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant

Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » sob led 21, 2023 8:07 pm

Když už ta mašina jede furt, tak ať to k něčemu je.
Moje původní představa byla, že záložka "media" je uložiště, kam si nahraju filmy a pod a pak si je odsuď budu pouštět. Tohle nefunguje pro soubory větší něž pár MB, takže k ničemu...
Našel jsem SAMBASHARE addon, který potřebuje ručně dodat konfiguraci do config.yaml - a to hlásí chybu, navíc to asi ne ní to co chci...
tj potřeboval bych k hass os připojit další disk HW není problém a ten nasdílet (ten terminál je divnej, v LM22 to přes grafický rozhraní a pár příkazů dokážu), v pohodě mi stačí NFS, už doma vidle nikde nemám...
není třeba někde nějakej zajíma vej add on pro HA, kterej by tohle řešil? nic nemůžu najít.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod TomHC » sob led 21, 2023 8:13 pm

Ja som sa ku tomu postavil opačne, HA mám ako Docker kontainer na Synology :) Ak chceš len SMB share ako zdieľaný sieťový disk, to už by som radšej použil WiFi router do ktorého sa dá zapojiť USB disk...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), 18650 13S20P (3.3 kWh) pre DC spotrebiče (NAS Synology, IPcam, switche, routre...)
Uživatelský avatar
TomHC
 
Příspěvky: 141
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Bydliště: Hlohovec, SR


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod mgx » sob led 21, 2023 8:22 pm

Skus podla tohto

https://www.makeuseof.com/home-assistant-nas-server/

Ja skusim do PROXMOXu vedla Hassio nainstalovat TrueNAS pripadne do existujuceho debiana zapnem sambu a vyzdielam ZFS pool s mediami. U mna doma je primarne NASko stary HP Microserver Gen8 s 4diskami, ale mozno toto bude riesenie vzdialenej replikacie dat. Ci uz ako cluster Proxmox, alebo vzdialena kopia ZFS...
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » sob led 21, 2023 8:48 pm

Asi jesem blbej, repozitář přidán, ale "4. Search for and click on Samba NAS. " nedokážu, protože to nikde nevidím.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod mgx » ned led 22, 2023 10:02 am

Skontroluj si, ci si repozitar naozaj pridal! V tom clanku je chyba, repozitar na konci nema bodku

spravna adresa je

Kód: Vybrat vše
https://github.com/dianlight/hassio-addons


faza1.jpg

faza2.jpg

faza3.jpg



Ak vo faze2 nevidis Samba NAS, skus v browseri stlacit CTRL+F5 pre reload/refresh, pripadne vymaz history/cookies, alebo si v browseri zapni Private browsing, vtedy necachuje!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » ned led 22, 2023 8:26 pm

ctrl+F5 bylo to co mi chybělo... Teď už jenom poradit s tím nastavením, nejsem z toho moc chytrej. uživatel, heslo, workgroup je jasný, ale kde budou ty sdílený adresáře? Ostatně zatím ani nevím, jak přidat ten další disk, na "normálním" linuxu to umím (fdisk nebo gparted a pak doplnit etc/fstab)
edit: přes smb se dostanu až na moc adresářů v HA, jako je config, backup, share, media... ale pořád netuším, jak ten /dev/sdb v hasos připojit a nasdílet nejlíp jenom tenhle disk ...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod mgx » ned led 22, 2023 9:14 pm

pouzivat sambu z hassio je hlupost, treba mat plny pristup. Samba ma problemy sama so sebou, neviem ako budes ladit pristup/nepristup, ale bol si varovany

v konfigu volba moredisks

https://github.com/dianlight/hassio-add ... as/DOCS.md

ako nastavit label je tuto

https://community.home-assistant.io/t/n ... 172193/118
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » ned led 22, 2023 9:33 pm

mě by úplně stačilo nastavit NFS, ale hasos je pro mě španělská vesnice. Momentálně to mám nainastalovaný jako vm na proxmox, ale tam jsem taky v koncích, nedokážu přidat ten další disk do LVM nebo vůbec nějak zviditelnit do proxmox proxmox,
Kód: Vybrat vše
NAME                         MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda                            8:0    0 953.9G  0 disk
└─sda1                         8:1    0 953.9G  0 part
nvme0n1                      259:0    0 953.9G  0 disk
├─nvme0n1p1                  259:1    0  1007K  0 part
├─nvme0n1p2                  259:2    0   512M  0 part /boot/efi
└─nvme0n1p3                  259:3    0 953.4G  0 part
  ├─pve-swap                 253:0    0     8G  0 lvm  [SWAP]
  ├─pve-root                 253:1    0    96G  0 lvm  /
..........

nevím co použít na editaci fstab, normálně používám doulecmd v su režimu... (já k tomu linuxu pořád přistupuju jako k trochu jiné verzi dosu :))
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod Antrac1t » pon led 23, 2023 5:37 am

kdyz das fdisk - l vidis aspon ten disk? jestli je mountlej /dev/sdX1 ? Inak jedu proxmoc pro HA,Sambu,MotionEye a vse bez problemu ...
string1 - 2.7kwp 3S2P, string2 - 4.1kwp 3S3P - 460wp (1x460wp smutne kouka v koute a ceka na 2 kamarady) | 1x Multiplus ii 3000VA | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
?
Antrac1t
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned čer 26, 2022 2:33 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod mgx » pon led 23, 2023 8:22 am

ak chces spristupnit disk alebo ho mountnut
pozri si toto

https://www.youtube.com/watch?v=U-UTMuh ... oComputers
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod mgx » pon led 23, 2023 9:35 am

Postup prace pridania disku do proxmox-u a passtrue to jednotlivych VM:

1) pripojime fyzicky disk a nabootujem proxmox.

Pozriem si do ktoreho VM chcem disk pripojit (u mna napr ubuntu - VMID 100 a poznacim si, posledny disk ktory tam je je scsi0. Dalsi disk moze byt scsi1,2... alebo virtioXY...

disk1.jpg


Prihlasim sa cez terminal na konzolu hypervisora PROXMOX

pozriem si cez lsblk v konzole, ako sa disk vola. Ak sa bojim za sa premenuje, pouzijem by-id. u mna sa to nedeje ...

u mna disk /dev/nvme0n1 -> velkost 1.8TB

disk2.jpg


Na konzole hypervisora proxmox zadam zazracny prikaz

Kód: Vybrat vše
qm set <CISLO_VM> -scsi<XYZ> <cesta_k_disku>

u mna teda

qm set 100 -scsi1 /dev/nvme0n1

pripadne

qm set 100 -virtio2 /dev/nvme0n1



disk3.jpg


Pozrem sa cez konzolu, disk naskocil

disk4.jpg


POZOR! Tu je nutne kliknut na tlacitko Edit a odfajnut BACKUP, inak sa nam zalohovaci disk bude tiez zalohovat v backup jobe. To vacsinou nechceme !

disk5a.jpg


No a prihlasime sa do cieloveho VM ubuntu a cez prikaz

lsblk vidime ze disk naskocil

disk5.jpg


Ak este nie je sformatovany naformatujeme:

fdisk /dev/sdb -> vytvorime partiticiu n,p,1...
a vytvorime filesystem
mkfs.ext4 /dev/sdb1

a mozeme namountovat

# mkdir /backup
mount /dev/sdb1 /backup

zaverecny test rychlosti

Kód: Vybrat vše
root@ubuntu:/backup# hdparm -tT /dev/sdb1

/dev/sdb1:
 Timing cached reads:   27504 MB in  1.98 seconds = 13862.95 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 4150 MB in  3.00 seconds = 1383.20 MB/sec

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 378
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » pon led 23, 2023 11:39 am

nakonec jsem to udělal podle tohoto: https://www.youtube.com/watch?v=ATuUBocesmA celkem srozumitelnej popis i pro mě... Teď spíš řeším, jakej NAS sw, abycjh ho zvládl ovládat, kdysi jsem instaloval synology, a to bylo celkem uživatelsky přívětivý. udělal jsem si adresáře, uživatele, nastavil práva a jelo to. pak už jenom na vidlích nastavit sdílení a měl jsem hotovo :)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Re: Home asistatnt jako NAS

Příspěvekod kodl69 » pon led 23, 2023 4:51 pm

nakonec po mnoha pokusech mi vyšel jako použitelnej Openmediavault https://www.openmediavault.org/download.html
celkem jednoduchá instalace i základní nastavení, NFS mi chodí, samba do linuxu zatím ne, ale to bude spíš chyba uživatele, NFS mi stačí. sambu na hasos už jsem odstranil, to není to správný řešení.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6653
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm



Zpět na HomeAssistant

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'