od ZdZ » stř led 25, 2023 2:29 pm
Aku 1m3 - 50kWh při spádu 90-50.
jenže léto nikoho nezajímá, řeší se hlavně jaro a podzim a pokud možno přežít zimu no a když je dost panelů, tak proč nehřát akumulačku a pak s ní v přechodný období topit + v létě hřát vzduch v bazénu na 30, nonstop, jinak jde vlhkost přes 70% a to už je špatný. Bavím se o vnitřním bazénu, kterej nemá skleněnou střechu - tam se hřeje vzduch na 30 celoročně a i v létě se tam nějaká kwh denně spotřebuje.
Nepotřebuju v červenci každej den stahovat ze střechy 50kWh, to nevuyužiju, já to potřebuju na jaře a na podzim, kdy svítí opravdu jen pár hodin a v ten okamžik budu cpát do baterek všechno co dá pole a po nabití baterek do pustím do aku nádrže. Extra 5000VA měnič na vytěžování za pár set euro je nesmysl při plánovaným vytěžování 10kW. To jaksi neutáhne a neutáhnout to ani ty dva měniče co mám, protože bych je ždímal na maximum a všichni víme, jak by taková levná čína dopadla. A taky nebudu kupovat třetí, když můžu jet na 48V, stačí koupit jen pár stykačů, které bych stejně musel kupovat i pro vytěžování na 230.
Takže ve finále ušetřím za měnič, znatelně prodloužím životnost měničů a výhledově šetřím ještě víc, protože se na tom nemá co potentovat, ani opotřebovat.
No a jak se ukázalo, tak ty dva foteky za 170 korun + 3 klasický stykače DC budou asi stačit, k tomu raspíčko a jeden modul s relátkama a máme hotovo. A že v červenci využiju třeba jen dvacet kilowathodin denně je mi fuk. Nebudu zahřívat jezírko na 120° a pěstovat v něm sirný bakterie.
Naposledy upravil ZdZ dne stř led 25, 2023 2:44 pm, celkově upraveno 1
Ostrov. Aktuálně v provozu 12,5 kWp 10+10+8 55°, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo a 2x Easun smp 5kW + Must mppt 6kW + UPS 12V 800Va + 3F měnič 3x400V 6kW. Nabíječka 1kW z generátoru. Ještě dodělat vytěžování na 48V-10kW a nabíječku 48-12V.
-