Plánuji FVE na terase, s panely na jiho-západ 7x400W a severo-východ 7x400W. Je to v 5. patře.
Spotřeba samotného bytu je 1,7 Mwh ročně +/-. Zároveň mám hned za elektroměrem odbočku, z které napájím zásuvku pro nabíjení EV. Samotné EV má pak další 1-1,5 Mwh ročně +/-
Problém je, že musím využít stávající 3f rozvody od Elektroměru až do hlavního rozvodu v bytě, protože jsou zazděné. Měnič bych chtěl mít buď přímo na jedné z teras, nebo ve sklepě na chodbě v patře, kde by byly umístěné i baterie.
Zajímá mě jak vyřešit posílání proudu zpět k EL do odbočky k EV zásuvce - musel by to být přetok který ale odchytím ještě před elektroměrem. Existuje nějaké zařízení které by to dokázalo?
Např. mít přepínáč sítí, ale zapojený naopak, tak aby proud do zásuvky v garáži od elektroměru šel prioritně při zpětném toku z měniče a pokud by přetok nebyl tak od elektroměru? Na druhou stranu nevím jak bych vyřešil situaci, kdy přetok mám ale EV není doma, takže přetok bych pak neměl kam jít než do sítě.
Trochu nevhodně a narychlo jsem koupil měnič 3f Goodwe gw10k-et plus+ a až následně zjistil, že high voltage baterie do něj jsou nechutně drahé. Na druhou stranu pokud bych mohl využít LAN kabel pro komunikaci mezi měničem a dát si nějaký další smart meter těsně za elektroměr, abych pak mohl měniči snížit výkon v případě že není odběr ani bytu, ani EV, tak bych s ním byl naprosto spokojený navzdory vyšší ceně meniče i baterií.
Také mě hodně láká dát tam prasácký GridTie/Gridfree měnič (na terasách už mám zásuvky, takže bych to měl jednoduché) a jen dát limitery v rozvodě bytu a EV nabíjet normálně dál ze sítě a zároveň by mi to vychytalo i nějaký případný mikro přetok. Alternativně to postavit jako 1f a používat jednu ze tří fází čistě jako "solární" a přehodit na ni co nejvíc spotřebičů v bytě a případně i nabíjení auta (ale asi bych tu 1f měl hodně přetíženou).