jirkafve elektrárna

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Jirkafve
Příspěvky: 13
Registrován: stř led 11, 2023 12:24 pm
Lokalita: Broumov

Re: Alpha STORION

Příspěvek od Jirkafve »

Jo, ještě na ten Storion mi nikdo neodpověděl . Jen mě prostě zajímal co je opravdu zač.
cipis
Příspěvky: 4330
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: jirkafve elektrárna

Příspěvek od cipis »

A nejspíš ani neodpoví, krom toho jednoho prodejce výše ...
Zde si elektrárny skládáme sami ...

Elektrikáře seženeš, ale potřebuješ si to prvně naprojektovat. Viz. co jsem psal výše.
Pozjišťovat spotřeby, možnosti nastavení, také trasy skrz barák, protože sekání a tahání kabelů se nevyhneš ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
signoflife
Příspěvky: 14
Registrován: čtv dub 23, 2020 6:36 am
Lokalita: Praha-západ
Systémové napětí: >48V
Kapacita baterie [kWh]: 23,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Alpha STORION

Příspěvek od signoflife »

Jirkafve píše:Jo, ještě na ten Storion mi nikdo neodpověděl . Jen mě prostě zajímal co je opravdu zač.
Tak koukej. Storion je především čistá Čína (fa Alpha ESS, což nemusí být na škodu, oni tu technologii mají zmáknutou), v Německu mají akorát zastoupení a řídí od tama distribuci pro Evropu. V Česku to dodává namachrovaný maník z Brna (co všechno ví, všude byl dvakrát a všici kromě něj jsou blbci) z firmy Prosolar, je výhradní distributor, vše pro ČR jde přes něj, ať to vemeš přes jakoukoli firmu, která to dodává. Měl by řešit i servisy, ale většinou na to sere a když si napíšeš Číňanovi, máš servis rychlejší a lepší. Nejčastější systémy jsou T10 Smile (do 1/2 roku 22) a T10 Smile HV s vysokonapěťovými bateriemi, novinka od 1/2 roku 2022, ten předchozí už se nedodává. Já mám T10 Smile z roku 2020. Existuje i T5 Smile jednofázový, jestli se ještě dodává, nevím, najdeš na Prosolar. Jsou tu firmy, např. Inside Energy, který toho od maníka berou hodně a s maníkem umějí vyběhnout, takže jsou schopni fungovat na solidní úrovni, rychle dodají a umí i servisovat. Když se to dobře nainstaluje, funguje to dobře a nemusíš si toho vůbec všímat. Ovládací sw je ale v cloudu a přístup do něj je omezován podle role, nejmenší možnosti má vlastník systému, nastavíš jen, jestli chceš vybíjet baterky do spotřeby nebo nabíjet ze sítě (třeba v zimě) podle časového harmonogramu, jinak nic. Vyšší práva má instalační firma, pak maník a do všeho se dostane jenom Číňan. T10 původní měla střídač z vykuchaného a předělaného GW10ET, T10 HV už má střídač vyvinutý přímo pro T10 a je jasně lepší. Hlavně rychleji reaguje na zapnutí a vypnutí větší zátěže, takže výrazně zkrátili dobu technických přetoků a doběrů, které u mě jsou okolo 2kWh denně, což se mi jeví moc. Starší T10 neumí dobře držet 0, takže i v noci jsou minipřetoky do sítě a když máš malou baterku nebo v zimě je dlouhá noc, je to znát. Toto by u toho nového mělo být výrazně lepší, alespoň to tvrdí instalační firma. T10 měla baterie 2,9kWh a připojitelných 8ks, nominální max 23,2kWh, T10HV má baterky po 8kWh, max. 49,5kWh. Jinou baterii, než originální, nepřipojíš. Všechno jsou to hybridy, takže musíš mít připojeno k síti. Takže zvažuj. Nic si na tom sám nenastavíš ani neuděláš, je to cloud, když to Číňan vypne, máš smolíka, když se to rozbije, musíš naběhnout na inslační firmu nebo na maníka nebo na Číňana. Když máš štěstí, za 2-3 dny to opraví, nejvíce se snaží Číňan, Prosolar už vydělal, toho to nesere a instalační firma podle toho, jak je zaneprázděná. Mě na přelomu 21/22 po aktulaizaci FW z 28.11.21 totálně roz....li systém, celkem asi 5 vad, instalační firma to řešila celou zimu a až 19.3.22 jsem napsal Číňanovi story o nefukčních shitech a od 21.3.22 to běží jak po drátku. Co na tom asi ta instalační firma 5 měsíců dělala? Srala na to, ani email do Číny nenapsali.
Vývoj jde ale dál a v západní Evropě se tyto systémy instalují často a od roku 22 je na vebu i servisní formulář, který jde přímo do centrály v Německu a tam se tomu servisu věnují. To v tom roce 21 ještě nebylo a do Číny se psali emaily, dnes si servis zadáš v ovládací aplikaci sám a nemusíš čekat, jestli si s tím poradí instalační firma nebo to sama postoupí dále. U jednoho klienta jsem viděl letos čerstvě namontovanou T10 HV a klient byl spokojen, že prý to funguje. U mě to od toho klíčového zásahu v 03/22 jede také bez problémů, takže to zase takový shit asi není. Je vidět, že od 2020 Číňani mákli a vylaďují jak HW, tak SW, u SW teď jedou co měsíc to update a občas nějaká nová funkčnost. Nicméně, já bych to už po prožitých anabázích nekoupil, obecně nic, co je cloud. To mě tenkrát neřekli.
Jirkafve
Příspěvky: 13
Registrován: stř led 11, 2023 12:24 pm
Lokalita: Broumov

Re: jirkafve elektrárna

Příspěvek od Jirkafve »

Moc dík za informace. Říkal jsem si ,že to je asi nebude nic moc, protože jiné firmy mají spíš jiné systémy. Spíš už mám jasno, že půjdu do GW10ET. Ještě jsem přemýšlel o AEG, ale GW je zaběhnutý. Chci to vše nakoupit v srpnu i s baterií. S tou váhám kolik. Vše je o penězích. Malá mi moc nepomůže a velká už je ranec. Mám elektrikáře ,který má zkoušky na FVE a vše udělám legálně, pokud mi to Čez schválí. Jestli ne, půjdu do 1f střídače. Teď se nám posrala pračka, tak bude nová s odloženým startem a wifi. Což se bude hodit na vytížení v létě. Vše pomalu, ale jistě....
pave69
Příspěvky: 47
Registrován: ned čer 26, 2022 9:27 pm

Re: jirkafve elektrárna

Příspěvek od pave69 »

GW10ET ale úplně taky není top hit. Sám ho mám, funguje, ale prostě si "zbytečně" cucne ze sítě ty 1-2 kWh denně, pokud jsou povolené přetoky. Když povolené nejsou, tak ještě víc. Z doslechu bych spíš doporučil Solax...
Ohledně baterky se dá vzít nějaké minimum a potom tak do roka nějaký ten modul přidat. Třeba modul Pylontech H2 zvládne přidat každý, kdo unese 35 kg :-) Je možné provozovat 2 až 5 modulů.
Ovšem cenově je to horší, modul 3,4 kWh cca 35k CZK.
jars10
Příspěvky: 95
Registrován: úte čer 07, 2016 8:26 pm

Re: jirkafve elektrárna

Příspěvek od jars10 »

Mně se osvědčil Deye. Jak v ostrovním, tak v on-grid režimu. Má sice taky možnost cloud, ale když ho nezapojíš, nikdo se ti do něj nedostane.
Připojil jsem si do něj přes RS232 nebo 485 (fungují oba) RPi se SolarAsisstantem a v pohodě si jej vyčítám a řídím. Jiní to dělají přes HA, atd. Výhodu vidím v 48V - mohu přidávat baterky téměř libovolně oproti HV aku. Velkou výhodou je nejen asymetrie, ale i přetížitelnost fází. Pro domácnost v ostrovu tak stačí 10 kW 3f měnič. Pořizoval jsem jej hlavně kvůli TČ. My nejsme malá domácnost, přešel jsem z 10 kW na 12 kW a díky přetížitelnosti je ten rozdíl dost značný (až 6 kW, reálně cca 5,5 kW půl hodiny na fázi).
Zatím provozuji druhou sezónu, rodina a kamarádi, kterým jsem namontoval, první sezónu a zatím všichni spokojenost. Nevím samozřejmě, co to udělá za 5-10 let. Ale není to malá fabrika, tak doufám, že to mají vychytaný dobře.
Regulace přechodových stavů má vychytané vcelku dobře, přítoky ani přistávání mimo toho, co nastavím, nepozoruji.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek