Mooc děkuji všem za reakce. Z odpovědí si beru zcela zásadní informaci a to je
"odpojení FV panelů" od regulátoru, když dojde k poklesu teploty baterie na 0°C a méně....a to je problém. Mini solární elektrárna je provozovaná jako
gridoff na chatě, která není trvale obydlená, což je problém. Nejsem schopen zajistit, že chata v zimním období nepromrzne vč. akumulátorů. (mimochodem prodejce akumulátorů mě ujistil, že akumulátor je chráněn BMS...ale na to, že může odejít regulátor mě neupozornil a mě to nenapadlo). Na chatě mám 4x250W panely, kdy 2 panely jsou zapojeny paralerně vždy do jednoho regulátoru, takže tam jsou dva regulátory a dvě baterie 100 Ah (nezávisle napájí různé okruhy - jeden 12V okruh z regulátoru a druhá baterie je zapojená do měniče DC12V/AC 220V). Po 7 letech odešly trakční Pb baterie, teplotu jsem nijak neřešil. Takže nyní k mému dotazu, neboť epever neumí odpojit FV panely
1) existuje nějaký automatický odpojovač, který to udělá elektronicky? Řešení s dopojovačem FV panelů se mi líbí asi nejvíce. Hledal jsem i na zahraničních webech, ale ani tam jsem nenašel žádné takové zařízení. Prý existují regulátory, které umí odpojit nabíjení při poklesu teploty baterie...2) Dosud jsem neřešil žádnou izolaci akumulátorů..
.máte prosím nějakou doporučenou konstrukci...tloušťka materiálu...poystyren, vata...? A prodává se v Čechách nějaká vyhřívací 12V podložka s termostatem pro vyhřívání mezi 5-20°C...a ještě ke všemu, aby "žrala co nejméně":-) něco jako:
https://www.youtube.com/watch?v=m1T7S1J-Zxs . Napadá mě, že vyhřívací podložka by mohla být připojená k regulátoru, který na sobě nemá žádný 12V spotřebič (pouze nabíjí baterii pro měnič), sepne ve dne automaticky a v případě, že teplota akumulátoru bude pod °C, kdy BMS odpojí baterii od nabíjení, začne hřát a ve chvíli, kdy BMS pustí nabíjení, začne i nabíjet, tzn. přebytečný proud vezme regulátoru podložka. Takže má filosofie je, že v noci nebude podložka hřát, neboť regulátor bez tak negeneruje proud pro nabíjení a ve dne, kdy BMS vezme regulátoru baterku, tak regulátor to pustí do vyhřívací podložky...
Mohlo by to takto fungovat? 3) a nebo do třetice,
3) napadlo mě vybudovat podzemní úložiště v nezámrzné hloubce a tam umístit akumulátory 
...dělá se to, nebo je to zcela "debilní" nápad? A ještě můj poslední dotaz,
rozumím tomu správně, že odbírat proud z LiFePo baterie, která má nižší teplotu než 0°C není problém?. Moc předem děkuji za případné komentáře.