Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 8:45 pm


Home Assistant Esphome JK-BMS

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
Další

Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 6:54 pm

Navážu na problém z tohoto tématu viewtopic.php?f=5&t=9870&p=184664#p184207

ve shrnutí:
Home Assistant + integrace ESPHOME
ESP32-devkitC + ESPHOME

ESP32 komunikující přes Bluetooth s JK-BMS. Podle výše uvedeného linku na původní téma jsem řešil problém kdy vypadávala síťová komunikace z ESP32 dále do sítě v okamžiku kdy se ESP32 pomocí BT spojilo s BMSkou.
Řešení problému jsem nenašel a proto jsem se rozhodl že objednám kablíky s konektorem JST SH 1.25mm 4pin. U nás nesehnatelná položka, takže putoval až z číny. (pokud by někdo potřeboval, mám jich tu teď 10 nebo 20, nevím)
Než jsem kablíky obdržel, zjistil jsem že rozhraní RS485 umí pracovat jen v režimu readonly. Tzn není možné BMS ovládat ani nastavovat :uh:
Kablíky jsou teda stále v pytlíku jak mi je číňan poslal a tímto směrem cesta nevede.
Dnes jsem se dostal po dlouhé době k dalším pokusům.

Vysledoval jsem že problém s komunikací a výpadky nastanou v okamžiku kdy se začne používat nativní API. Jakmile se integrace v HA pokusí připojit na ESP pomocí IP.AD.RE.SA:6053, údaj o ESPHOME včetně všech entit se do HA přenese ale v tom okamžiku začne na ESP vypadávat i ping a komunikace prostě přestane chodit.

Zaměřil jsem se proto na konfiguraci ESPHOME v samotném ESP32.

V konfiguraci jsem měl zabezpečení API následovně

Kód: Vybrat vše
api:
  encryption:
    key: "GqizAB+jV6af2cZUAqnJEtmiqOoLlRFjU3CW5IhWWSQ="


Upravil jsem jej teda bez použití encryption jen s klasickým heslem které mám uložené ve zvlášť souboru secret.yaml

Kód: Vybrat vše
api:
  password: !secret api_password


Ani toto odlehčení nepomohlo.
Vyzkoušel jsem variantu kdy jsem API úplně vypnul. Tzn řádek api: a vše pod něj spadající zakomentoval aby se api nepoužívalo.

Bingo :celebrate2: Komunikace nepadá.

Nojo, ale teď nemám to pěkné přehledné info které obsahuje integrace vč. ovládání.
Ovládat BMS lze i přímo pomocí MQTT, takže co se týče automatizace apod si poradit dokážu.
Ptám se ale, zda někdo nemá napsanou nejakou pěknou šablonu která by nevyužívala API ale používala mqtt.

A druhá otázka. Jaké ESP používáte pro komunikaci BT s JK-BMS když to snad i některým běží normálně ?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » ned led 08, 2023 7:14 pm

Já vysledoval, že je to chaotické. Zatímco s některým ESP32 to funguje bez problémů, s jiným jsou výpadky u BT. Takže řešením je mít více verzí hardware a použít tu, na které to funguje. Aktuálně mám u jednoho BMS
pouze
api:
a u druhého
api:
encryption:
key: "blablabla"
U obou vidím v HA entity normálně.
A skoro bych věřil i na duchy, protože po přehrátí toho samého nastavení se to chová jinak. U toho hardware, kde vypadává BT jsem omezil počet entit jen na to minimum, co potřebuji (nezajímají mě odpory kablíků a ani napětí jednotlivých článků, jen max a min a total) a stabilita se zlepšila.
JK-BMS-ESP32.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rottenkiwi » ned led 08, 2023 7:24 pm

Toto nevyzera na HW chybu, ale je tam nejako nastavene rozdelovanie uloh == taskov
medzi jadrami a ak tam nie je spravne spocitany stack, tak to asi pada.

Ak to nie je vec SW, tak skusit ESP s externou antenou a bez.
Napr. ako pouziva tento chlapik:
https://www.youtube.com/watch?v=3te-bC1VMZY&t=217s

Ja pouzivam bud:
https://techfun.sk/produkt/vyvojova-dos ... bluetooth/
alebo:
https://techfun.sk/produkt/esp32-wroom- ... re-antenu/
https://techfun.sk/produkt/esp32-wroom- ... bluetooth/
alebo si niekde kupim len modul:
https://www.tme.eu/sk/details/esp32-wro ... m-32d-n16/

A potom to takto nahrejem:
https://www.youtube.com/watch?v=HsrMPQuBp8o

Ale k tomu treba na 1. naprogramovanie programator a potom uz vyuzivat OTA.

WiFi u ESP32 ma bezne dosah do 480 m, su na to videa.

Ja mam napr. ESP v MPPT vedla toroidnych cievok a FETov kde sa robi hard switching
0 - 250 V on / off 16 - 96 kHz a nikdy som nemal problem s rusenim ani WiFI ani BLE.

Este som mal skusenost, ze ESP32 s tym istym napajanim a tym istym SW neslo rovnako.
Jedno OK, druhe sa prehrievalo aj AMS1117 3.3 sa prehrieval.

HOvori sa ze 80 % problemov je v napajani a zvysnych 20 v konektoroch.
ANN Method MPPT 100 A PV Ground SunSynk Uzemnenia RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4791
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 7:39 pm

@rva:
A které konkrétně používáš ESP u kterého ti to jde i s API?
Rozumím tomu že může být více hw verzí daného modelu, ale abych věděl alespoň model.
Já tu mám jen ESP32-devkitC, dva jsou jiné hw revize nez zbylé 2. Ale chovají se všechny naprosto totožně.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » ned led 08, 2023 7:57 pm

Mám to z Číny a protože nevím, co přijde, tak objednám od každého prodejce jeden kousek a pak zjištuji, co jsem vlastně dostal. A jak s tím vexluju, tak teď ani nevím, co jsem objednával kde. U těch na foto ten vlevo aktuálně používám, ale musel jsem omezit počet entit. Ten vpravo na té samé BMS funguje bez problémů a asi ho tam pak vrátím. Pak je jeden ve sklepě a ten funguje taky bez problémů. Vše bylo připraveno k migraci do ESPHome už v prostředí HA jako ESP32.
IMG_20230108_194609.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 8:18 pm

Já mám aktuálně tento bez API. S API je to nepoužitelné.
Tak objednám nějaké kusy podle tvé fotky od vícero prodejců a uvidí se.
Že bych pro ostatní které nepůjdou nenašel uplatnění se nebojím.

IMG_20230108_201334.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » ned led 08, 2023 8:24 pm

Ještě jsem se podíval do historie prodeje a ten bez problémů je na https://www.aliexpress.com/item/1005002611857804.html. Ale tehdy stál i s dopravou 5.6EUR, to bych dnes raději hledal alternativu.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod cipis » ned led 08, 2023 8:27 pm

Ta JK nemá BT modul jak JBD? Tj. pichlé na seriáku? Když nefunguje RS485 (resp. je jen read only), tak přes ten seriák by to bylo řešení, ne?
Jako řešení shánět různé moduly a zkoušet, jestli to náhodou pojede, tak mi nepřijde jako nějaké spolehlivé.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2264
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod glottis » ned led 08, 2023 8:29 pm

jen aby to nebylo nejakou zradou jako ciska kopie cipu nebo tak. Zkusil bych i koupit neco overeneho na TME.

Taky to muze byt verzi knihoven, esphome, frameworku a tak.
?
glottis
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 8:30 pm

@rva
mě cena z toho tvého odkazu přijde zajímavá :)
To si vezmu hned 2 kusy abych získal ještě slevu :lol:

esp32.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 8:33 pm

glottis píše:jen aby to nebylo nejakou zradou jako ciska kopie cipu nebo tak. Zkusil bych i koupit neco overeneho na TME.

Taky to muze byt verzi knihoven, esphome, frameworku a tak.


dva kousky jsem bral na dratek.cz a dva na laskakit.cz

Potřeboval jsem tenkrát konkrétní typ na DiyBMS, tak jsem objednal od dvou prodejců, který zašle rychleji.
Přišlo to obojí ve stejný den :)
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 8:36 pm

cipis píše:Ta JK nemá BT modul jak JBD? Tj. pichlé na seriáku? Když nefunguje RS485 (resp. je jen read only), tak přes ten seriák by to bylo řešení, ne?
Jako řešení shánět různé moduly a zkoušet, jestli to náhodou pojede, tak mi nepřijde jako nějaké spolehlivé.


Bluetooth je přímo integrované uvnitř. BMS jsem zatím nekuchal, tak nevím zda tam náhodou není na konektoru nějaký modul jako u JBD.
Ale to by šlo zjistit z nějakého videa na YT kde to někdo kuchá.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » ned led 08, 2023 8:37 pm

Na mě tak cenově hodní nejsou. Jinak u JK-BMS jsem měl snad největší problém se zjištěním jeho MAC adresy. Autoři v integraci tvrdí, že tam stačí plácnout cokoliv a v logu si pak přečtu tu správnou. Ale u mě v logu nic takového nebylo. Pomohl software pro android Sniffer https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aconno.blesniffer&hl=cs&gl=US, který hned ukázal MAC adresy zařízení v okolí, kde už jsem BMS lehce našel.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rottenkiwi » ned led 08, 2023 9:04 pm

SKontrolujte si silu signalu:

https://github.com/shivasiddharth/WiFi- ... hecker.ino

Treba zobrat modul do ruky a pri zapnutych menicoch a MPPTs skontrolovat silu signalu,
v priestore, kde to bude, casto ak nie je priama viditelnost, tak 2.4 GHz nejde optimalne.

.
HA_ESP32_BT_WiFI.jpg


NIekedy sa stava, ze ak date dole vrchny kryt, tak je zle zapajkovany oscilator
a potom su problemy, ktore s inym ESP32 nie su.


Zmente frekvenciu 80 ==> 160 ==> 240 MHz

Kód: Vybrat vše
setCpuFrequencyMhz( CPU_Freq [dutyCycle1 ] );
    Freq = getCpuFrequencyMhz();
    Serial.print("CPU Freq = ");
   Serial.print(Freq);
   Serial.println(" MHz");
   Freq = getXtalFrequencyMhz();
   Serial.print("XTAL Freq = ");
   Serial.print(Freq);
   Serial.println(" MHz");
   Freq = getApbFrequency();
   Serial.print("APB Freq = ");
   Serial.print(Freq);
   Serial.println(" Hz");


Ak polozim prst na kryt ESP32 a na AMS1117 3.3 a ani jedno nie je horuce,
/ pri max frekvencii a CPU musi makat ako aj vysielac / je modul OK.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ANN Method MPPT 100 A PV Ground SunSynk Uzemnenia RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4791
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » ned led 08, 2023 9:25 pm

síla signálu wifi v tomhle případě nehraje žádnou roli.
APčko vyhrazené na tohle harampádí je asi metr a půl nad BMSkama. To jedině že by to bylo naopak přebuzené :)
Ale i tuhle variantu "přebuzení" jsem vyloučil tím, že jsem to připojil s dostatečným signálem na jiné APčko, které je v jiné místnosti.

Za druhé. Pokud by to bylo signálem nebo jinou chybou ve spojení, fungovalo by to stejně blbě i v případě vypnutého API.
Ale ono to jak jsem zjistil s vypnutým API funguje. :dontknow:
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rottenkiwi » ned led 08, 2023 10:00 pm

Co hovoria logy na :

Kód: Vybrat vše
message HelloRequest {
  option (id) = 1;
  option (source) = SOURCE_CLIENT;
  option (no_delay) = true;

  // Description of client (like User Agent)
  // For example "Home Assistant"
  // Not strictly necessary to send but nice for debugging
  // purposes.
  string client_info = 1;
  uint32 api_version_major = 2;
  uint32 api_version_minor = 3;


Kód: Vybrat vše
message HelloResponse {
  option (id) = 2;
  option (source) = SOURCE_SERVER;
  option (no_delay) = true;

  // The version of the API to use. The _client_ (for example Home Assistant) needs to check
  // for compatibility and if necessary adopt to an older API.
  // Major is for breaking changes in the base protocol - a mismatch will lead to immediate disconnect_client_
  // Minor is for breaking changes in individual messages - a mismatch will lead to a warning message
  uint32 api_version_major = 1;
  uint32 api_version_minor = 2;

  // A string identifying the server (ESP); like client info this may be empty
  // and only exists for debugging/logging purposes.
  // For example "ESPHome v1.10.0 on ESP8266"
  string server_info = 3;

  // The name of the server (App.get_name())
  string name = 4;
}
ANN Method MPPT 100 A PV Ground SunSynk Uzemnenia RTB2004
Chudy dela, bohaty ho vyuziva, vojak brani oba. Platce dani plati vsem trem. Tulak odpociva za vsechny ctyri a ochmelka pije za vsech pet.
Banker okrada vsech sest a pravnik se pre se vsemi sedmi. Lekar zabiji vsech osm. Hrobnik pohrbiva vsech devet. Politik zije ze vsech deseti.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4791
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod glottis » ned led 08, 2023 11:00 pm

lzahradil píše:
glottis píše:jen aby to nebylo nejakou zradou jako ciska kopie cipu nebo tak. Zkusil bych i koupit neco overeneho na TME.

Taky to muze byt verzi knihoven, esphome, frameworku a tak.


dva kousky jsem bral na dratek.cz a dva na laskakit.cz

Potřeboval jsem tenkrát konkrétní typ na DiyBMS, tak jsem objednal od dvou prodejců, který zašle rychleji.
Přišlo to obojí ve stejný den :)


tyhle shopy mam rad ale podle me to je jen to stejne cisnke zbozi co tu valej. Z jednoho z nich jsem pred pul rokem koupik 4 can bus moduly. Po 4 hodinach drbani a debugu na osciloskopu jsem se dobral tomu, ze jsou proste vadne ty chipy tranceiveru. Po vymene za opravdove z tme vse slapalo na prvni dobrou. Veci, ktere maji jet doporucuju kupovat fakt nekde overene. tme, mouser, primo od olimexu nebo tak. Z ciny nebo tehle hobby shopu nemusi tam byt zrovna fakove esp32 ale treba regulator na desce nebo blbe napajenej oscilator nebo kdo vi co. Nbeo jendou dobry priste ne.
?
glottis
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod lzahradil » čtv led 19, 2023 7:34 pm

rva píše:Mám to z Číny a protože nevím, co přijde, tak objednám od každého prodejce jeden kousek a pak zjištuji, co jsem vlastně dostal. A jak s tím vexluju, tak teď ani nevím, co jsem objednával kde. U těch na foto ten vlevo aktuálně používám, ale musel jsem omezit počet entit. Ten vpravo na té samé BMS funguje bez problémů a asi ho tam pak vrátím. Pak je jeden ve sklepě a ten funguje taky bez problémů. Vše bylo připraveno k migraci do ESPHome už v prostředí HA jako ESP32.
IMG_20230108_194609.jpg


Dnes mi dorazilo 5x vizuelně stejných modelů jako máš na fotce na pravé straně.

Vyzkouším to do nich nalejt a uvidíme zda bude nějaká změna oproti tomu co tam je teď
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » čtv led 19, 2023 7:42 pm

Já zatím pořád jedu na ten vlevo + jeden ve sklepě. Kvůli němu jsem musel hledat optimální místo jednoho routeru, protože ve sklepě je slabý signál. Teď je to dobré:
Kód: Vybrat vše
[19:41:11][C][wifi:367]:   Hostname: 'jk-bms-sklep'
[19:41:11][C][wifi:369]:   Signal strength: -60 dB ▂▄▆█
[19:41:11][C][wifi:373]:   Channel: 1
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod rva » ned led 22, 2023 10:19 am

cipis píše:Jako řešení shánět různé moduly a zkoušet, jestli to náhodou pojede, tak mi nepřijde jako nějaké spolehlivé.

Mně to občas pomůže posoudit jestli něco nefunguje protože jsem něco zmršil nebo zničil a nebo jestli se jedná o vlastnost daného typu čínského výrobku.
Občas mám pocit, že existuje nějaký vesmírný šotek, který zajišťuje, aby začátečník neuspěl. A teprve opakováním a třeba i střídáním postupů se šotek unaví a stanou se funkčními i původně nefunkční postupy.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2731
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Další

Zpět na HomeAssistant

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: pilsenpatriots a 0 návštevníků

Reputation System ©'