Studer vycitani dat, kresleni grafu

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
pp321
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 23, 2022 7:06 pm
Lokalita: Ostrava

Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od pp321 »

Zdravim vsechny solarniky,

Prosim o zpetnou vazbu, premyslim o spusteni takoveho hardwaroveho projektu a rad bych vedel co si o tom mysli komunita kolem solarnich elektraren, specialne kolem tech, ktere jsou postavene na STUDERu. Vam bych to totiz chtel nabidnout, takze me prosim zastavte co nejdriv, pokud si myslite ze je to uplna blbost:)

[O co jde?]
Rad bych zalozil projekt na monitorovani studer systemu a prodaval bych hardware krabicky ktere to umozni, plus bych provozoval web kde ty grafy uvidite. Perioda vycitani rekneme 10s.

[Jak to zhruba funguje?]
Koupite si ode me krabicku, tu pripojite do XCOM-232. Krabicka se pripoji na wifi, zacne vycitat data ze studeru a posilat do databaze na mem serveru. Vy se pak pripojite na internetovestranky.com, kde vlozite uzivatelske jmeno a heslo a zobrazi se vam dashboard vaseho systemu. Samozrejmosti je funkcnost i na mobilu.

[Proc bych to mel chtit?]
Protoze to vypada pekne, kdyz mate v garazi/obyvaku/koupelne/kdekoliv monitor se stavovymi velicinami elektrarny a muzete hodiny koukat na to jak se to meni:) (tohle je jedna z prvnich verzi, porad to vylepsuju). A co je mi znamo, studer zrovna nema nejhezci grafy. Umim vycitat samozrejme spoustu hodnot ktere studer ani nezobrazi, o tom muzem diskutovat nize. Screenshot v priloze.

[Ma ten projekt nejaky presah, nebo jde jen o muj profit?]
Jsem zastance nejen open source, ale i open hardware. Jako samozrejmost beru ze zverejnim schema, pcb i kod, takze pokud vam to k necemu je, muzete si to nabastlit sami (a ja budu fakt rad, protoze si myslim ze tak to ma byt). Pokud si umite sami bezpecne a kvalitne vystavit cloud a dava vam to financne smysl, tak do toho.
Takovy projekt ale vyzaduje dlouhodobe pozornost, je treba udrzovat kod, vychytavat bugy, vylepsovat a tak dale. Z osobni zkusenosti vim, ze je extremne tezke zustat motivovany i pote co opadne prvotni wow efekt a pokud musi clovek projekt sam dotovat. Proto bych rad abych z toho i neco mel. Pomuze mi to psychicky k tomu se opravdu snazit to delat dobre a vam to bude tipadem dobre fungovat. Chci od vas slyset jestli do toho mam jit nebo ne. Samozrejme pocitam s tim, ze zjistim, ze o to neni zajem, v tom pripade se pujdu venovat jinym projektum.

[Kolik za to chci?]
Tohle je hlavni duvod proc sem pisu, potrebuju trochu pomoct od vas, nevim jak to nacenit, co vam prijde ok. Potrebuju proste reality check. V zaklade se jedna o dve hlavni polozky (nepocitam primarni vyvoj, protoze ten stejne delam):
1) Cena hardwaru samotneho - tohle asi chapete, musim to vyrobit, poslat. Jedna se o jednorazovou polozku. Kolik vam prijde ok za to zaplatit?

2) Cena za server a konektivitu, kde pobezi ty grafy. Tohle bych musel proste platit navzdy. Rad bych platbu jednou za rok, pul roku, ..? Napiste co vam prijde ok.

Tyhle dva udaje mi dost pomuzou si udelat predstavu.

[Kdy?]
Tedka testujem stabilitu, myslim, ze do jara bych mel byt schopen distribuovat krabicky. Pro odvazne i drive. Zase, zalezi i na tom jaky bude zajem, protoze zajem >> moje motivace.

[Neco o me]
Nemam bohuzel domaci fve*, ale postavil si ji muj tata:) a ja mu uz dva roky cely ten cirkus monitoruju. Implementovali jsme to postupne i u dvou jeho kamosu a vsem to jede stabilne. V posledni dobe jsem se rozhodl pro redesign, na kterem ted delam, doted jsme pouzivali raspberry (protoze na raspberry muzu delat na dalku) ale ted to stavim na esp8266 a MQTT. Dela mu to radost, takze myslim, ze je cas to nabidnout dalsim. Mam pred sebou par mesicu volnejsich, behem kterych bych na tom mohl delat. Jinak mam vystudovany FEKT VUT, no nejlepsi student jsem nebyl, ale neco mi v hlave snad zustalo. Zivim se jako embedded software engineer a pracuju hlavne v C.

[A co bezpecnost? (bonusova otazka:)]
System bude chraneny kryptograficky tak, aby nabootoval pouze mnou podepsany firmware. Pokud se objevi bug a bude potreba zmenit firmware, spustim update na dalku a zarizeni se aktualizuje. Neni mozne, ze na krabicce pobezi firmware, ktery nepochazi ode me. Vim jak to udelat bezpecne, ale bezpecnost je sirsi tema, takze zase - potrebuju vedet jaky je zajem abych vedel jestli v tom palit cas.

Tak, pokud jste docetli az sem, dekuji vam za vas cas a napiste mi prosim, co si o tom myslite. Jinak preji pekne svatky a at vam uz konecne zasviti:)

*trochu kecam, mam 80W panel na boude v lese a kdyz grilujem, tak z toho jede radio a ledky u grilu:)
Přílohy
studer_grafy.png
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
děkuji za jakékoli aktivity v oblasti monitoringu Studer. Vizualizaci ve formě grafana dashboardu máš taky pěkně rozvrženou, to chválím. Tvůj celý koncept jako nápad je sice pěkný, ale mě až tak moc neoslovuje. Napíšu to úplně narovinu. Jako cloudovou službu využívám portál Studeru. Ten je dlouhodobě zadarmo, pro ustálený chod FVE, kdy se člověk jen tak podívá, jak daný den či měsíc dopadl, to vlastně stačí. Tím že to je od etablovaného výrobce, je to z dlouhodobého hlediska stabilní řešení. Hlavní nevýhodou Studer portálu je absence grafu aktuálního dne. Navíc pro jemné ladění je logovací interval příliš hrubý. S portálem Studeru ale nemůžu dál doma automatizovat, což mě právě chybí. Navíc bych nikdy nechtěl něco automatizovat přes cloudovou službu, to se snažím dodržovat obecně.
Já proto dlouhodobě hledám řešení, které mě jen poskytne převodový můstek mezi Studer a domácí automatizací. Teď poměrně nedávno jsem na toto téma otevřel diskuzi. https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=1266
Ve výčtu možných HW řešení jsem vlastně zapomněl právě na prvky jako esp8266. To, pokud vím, tak sice nenabízí možnost připojení metalické sítě (což považuji za velký handicap), ale vzhledem k pořizovací ceně by se takový ústupek dal udělat. Navíc chápu, že spousta lidí nemusí mít u FVE dostupnou metalickou síť. Xcom-232 je dobré.
S MQTT pracuješ, takže v tom se navrhovaná řešení potkávají. Já jsem pro programátora řešení nabízel odměnu, což platí a můžeš se mnou počítat.
Za mě by ten projekt musel nabízet i tu menší část, což je jen převodový můstek mezi Studer a MQTT. Určitě bych upřednostňoval broker v tom esp8266. Pokud tam bude jako další volitelná funkce práce s nějakým portálem, proč ne. Já bych ji asi nevyužíval, nebo alespoň ne teď. Když už mě běží HA, tak proč bych se cpal do vnějšího cloudu. Pro přístup do vnitřní sítě s VPN nemám problém.
Já věřím, že HW na bázi esp8266 bude "pár korun". Tím ten projekt má docela velkou šanci na úspěch. Uznávám, že převodový můstek na bázi SDS je už trochu overkill, zejména z pohledu ceny.
Zajímalo by mě, jak by se konfigurovalo jaká data a jak často by se data vyčítala ze Studeru. To bych upřednostňoval mít uživatelsky přístupné.
Díky
EDIT:
Ještě jsem zapomněl napsat něco k cenové politice HW/SW. Vzhledem k tomu, že většina současného HW je vlastně jedno velké kurvítko a málo který HW přežije řekněme 5-10let, obecně preferuji oddělit cenu HW a SW. Není nic horšího, než když si člověk koupí drahou věc a ona po pár letech umře. Přitom to může být levný HW, ale drahý SW. Když je levný HW, tak si toho člověk koupí hrst a vrazí tam jen ten zakoupený SW. To mě tak připadá jako případ HW na bázi ESP.
Naposledy upravil(a) redcrown dne sob pro 24, 2022 9:34 am, celkem upraveno 1 x.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od redcrown »

ještě taková technická.... co myslíš že bude stát HW? Já jsem v předchozím příspěvku psal "pár korun", ale abych neměl zkreslenou představu:).
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
pp321
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 23, 2022 7:06 pm
Lokalita: Ostrava

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od pp321 »

Ahoj redcrowne, dik z reakci. Jsem bohuzel nemocny takze odpovidam pomalu:)

Vyjadrim se poporade, portal studeru:
Absence aktualnich grafu stavu elektrarny na origo studer strankach je duvod proc sem s tim zacal. Pokud ti to nevadi, ok, nicmene verim z jsou lide kteri pro ladeni systemu oceni data co 10s. Mi osobne prijde te portal fakt v podstate k nicemu.

Mustek mezi studer a domaci automatizaci:
Rad bych v nastaveni toho hw umoznil vlozit adresu, id a heslo na libovolneho MQTT brokera, coz by mohlo byt to co hledas. Timle by sis mohl preposilat data rovnou kam chces. Pokud ho nenastavis, data pujdou ke mne na muj backend jak sem popsal.

Metalicka sit - neni to vetsi problem, musel bych pouzit jiny cip ale to je malickost, dik z tip. Nastaveni by asi probihalo pres wifi, pak bys udelal reboot a hlavni provoz by pak sel pres LAN. Takze je to mozne. Tenhle konektor navic lehce zdrazi hw ale nic dramatickeho.

Jak by se konfigurovala data
Tohle jeste nemam rozhodnute, v zasade zatim pracuju s nasledujici verzi: Zapnes krabicku do napajeni, ona vytvori wifi AP se jmenem XXX. Pripojis se na tu AP z telefonu, vyjede ti stranka kde vlozis nastaveni brokera a heslo na tvou domaci wifi (mozna i dalsi nstaveni se da udelat zde). Das reboot, zarizeni se pripoji na domaci wifi a pres brokera co vlozis zacne davat data.
Ohledne konfigurace systemovych prvku, tak ted zkousime probing funkci, ktera pri bootu oskenuje system kolik tam je kterych prvku, sestavi si mapu a podle te pak vycita data. Pokud se to neosvedci, tak si to budes nastavovat pres tu nastavovci web stranku.

Jak casto by se vycitala data - chtel bych mit na hardwaru jumpery, kde si nastavis jestli chces data co treba 10s, 30s, 1min, 5min.

SDS neznam, nemam k dispozici takze ani nemam nazor:)

Politika hw/sw - urcite nechci prodavat software. Muj plan je vsechno zverejnit a nechat si platit za to, ze to poskladam napriklad za tebe. Vysetlim:) pokud umis s pajkou, umis kompilovat,chces, mas cas a veris ze tam neudelas nejakou zasadni chybu, tak si muzes nakoupit prvky systemu sam, stahnout si kod, vlozit svoje servery, hesla atd, zkompilovat, napajet, flashnout a pokud to delas dobre, uvidis na svych serverech ty data (ty servery si musis taky poresit sam).
Pokud si tim nechces spinit ruce, proste si ode me koupis krabicku, kde max nakonfigurujes pripojeni, jak casto chces vycitat a mqtt brokera, ktery snad ma vesina home assistantu?

Takze jak sem rikal, informace k tomu systemu a kod zverejnim zadarmo. Rad bych jen zprostredkovaval stavbu, mozna formou nejakeho kitu, nebo neco podobneho.. Zatim premyslim spise nad 3d vytisklou krabickou na din listu. Takovou politiku ma napriklad prusa s tiskarnama, mas moznost si stahnout design soubory a dat si to dokupy sam, nebo si to koupis hotove od nej o neco draz - coz znamena ze po zapocteni casu na shaneni a ladeni je pro vetsinu lidi levnejsi si to koupit od nej. A tech par co si to precejen chteji vybastlit sami, tak to je proste open source open hardware koncept.

K cene hardwaru - na to sem se prave ptal:) kolik jste ochotni za neco takoveho dat. Proc se tak blbe ptam? Protoze ja ten hardware dokazu postavit relativne levne, pokud vezmu nejake vetsi mnozstvi atd. Takze, kolik by na tom musela byt cenovka, aby si zdejsi solarnici rekli - super tohle beru? Pokud reknete dve stovky, tak se mi nevypati to dotahovat do te faze aby to bylo opravdu ready jako kit/plug and play. Pokud reknete 500 zalezi na odhadu kolik lidi ma o neco takoveho zajem, pokud reknete 1000, asi mi to zacne davat smysl i pri malem poctu kusu. A tak dale.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od mobilik »

Ak to bude funkčné nie je problém 1000 a aj viac isto. Len nech je to spoľahlivé.
Kedy sa to panujes mať hotové?
Rád si to kúpim.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
milhaus
Příspěvky: 259
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Lokalita: Zábřeh 78901
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10500
Kapacita baterie [kWh]: 24

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od milhaus »

za 1000 Kč to je pohoda ;)
Ne že bych neměl už doma https://www.euclide-innovation.com/product/euclide-7/ , ale proč ne další hračku. :yes:
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
ze mě je taky cena kolem litru naprosto v pohodě. Já bych určitě hlasoval pro metalické připojení. Tak trochu jsem se unáhlil s tím MQTT brokerem v tom ESP. Moc to nemám zmáknuté, ale ono možná je i problém s více MQTT brokery na straně HA. Takže pokud to bude jen MQTT klient a půjde snadno nastavit adresa MQTT brokeru přes jakékoli rozhraní, tak pohoda.
Co se týče nastavení vyčítání parametrů ze studeru, tak mě připadá řešení přes jumpery trochu nepružné. Jestli si to bude umět ESP namapovat, tak to je jen dobře. Ideální by bylo mít možnost udělat úpravu namapovaných parametrů, Toby bylo něco nad default řešení, pokud bude uživatel potřebovat. Dovedu si představit, že každá skupina parametrů by mohla mít jinou vzorkovací frekvenci. Napadá mě jen pár parametrů, které má smysl točit vy rychlé smyčce. Ale možná to je pro Studer jedno, kolik jich je. Tomu už tak dalece nerozumím.
Jinak se pro převodový můstek hlásím jako tester, takže kdy budeme testovat?:) Už jdu připojit Xcom-232 do Studeru....
díky
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od mobilik »

Hlásim sa ako ďalší tester. RS232 mám pripojené, v pohode to môžeme riešiť. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Lokalita: Orava

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od netko »

ja som za tiez sa pripajam
pp321
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 23, 2022 7:06 pm
Lokalita: Ostrava

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od pp321 »

Ahojte, dik za komenty, vidim ze zajem je takze to ma smysl.

redcrown: Udelam tam i LAN a bude se to chovat jako MQTT client, napsal sem sice broker ale myslel sem klient:))
Ty jumpery tam chci dat, protoze mi to prijde na zacatek jednodussi a taky robustni. V dalsich updatech firmwaru muzu udelat nastaveni frekvence vycitani pres webove rozhrani ktere vystavi ta krabicka (takze lokalne). Pokud bude zajem o nejaky fine tuning portal, muzu ho dodelat pozdeji a povolit ho na dalku pomoci firmware updatu. V teto fazi hlavne resim hardware, at tam je vse co je potreba:)
LAN port
WIFI port
rs-232
Par stavovych ledek
Jupery pro zakladni nastaveni

V mem idealnim svete budu mit par prototypu nekdy behem/na konci ledna, ale vetsinou se to opozdi protoze soucastky a tak dale.

Budu vas tady informovat:)
glottis
Příspěvky: 2067
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od glottis »

Jestli to budes delat nad esp (esp32?) tak soft pak muzes udelat nad esphome. Bylo by to pak i pro lidi nejjednodusi nasadit. Ale treba to tak udelat chces. Necetl jsem to tak podrobne :) nemam studer, bohuzel :)
bol-St
Příspěvky: 305
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlučínsko

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od bol-St »

Toto řešení mě také zajímá a RS-232 mám k Studeru připojený. Jak budou nějaké kusy hotové, tak si rád jeden koupím.
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od luge »

Idem do toho
mrazik
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 02, 2021 10:28 am

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od mrazik »

Predpokladam, ze do 232i je to pripojene na RS232 (seriovy port), kde je pripojena Moxa. Bude tedy potreba dalsi 232i a tam se pripoji tvoje krabicka, ktera bude data pres wifi odesilat na ,,tvuj" databazovy server. Je to tak ? Ten predpokladam bude na cloudu, takze zalohovany ?
FrantisekCa
Příspěvky: 108
Registrován: sob zář 10, 2022 5:20 pm

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od FrantisekCa »

pp321 a Jusufs je to tá istá osoba?
dusanmsk
Příspěvky: 313
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od dusanmsk »

ESP32 sa robi aj s ethernetom, mrkni na olimex.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
pp321
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 23, 2022 7:06 pm
Lokalita: Ostrava

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od pp321 »

Ahojte, trosku se mi rozpadly plany - cele vanoce sem byl nakonec nemocny a tezce jsem tech 14 dni nevyuzil:)
mrazik: jo myslim ze to chapes dobre
FrantisekCa: ne
dusanmsk: videl jsem ze existuji moduly s ethernetem, no neni to ted uplne priorita ale casem proc ne.

Realisticky to vidim nekdy na duben:/
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
jak to vypadá, nějaký progres?
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Jusufs
Příspěvky: 41
Registrován: čtv zář 27, 2018 4:05 pm

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od Jusufs »

Ja jsem Jusuf a je to jenom prezdivka.Nejsme stejna osoba s pp321.
Ja jsem ze Slovenska z okoli Bratislavy.
232i komunikaci musim jeste dobrousit, ale vycteni a zapis 3xxx, 1xxx, 6xxx, 7xxx funguje.

Pokousim se taky o komunikaci pres 485i modbus adapter. Taky to vypada slibne.
Pripravuju nejake zdarma sw packy (SD card images) pro Raspberry Pi na odzkouseni.

Obe reseni nebudou zavisle na cloudu Studeru.

Jozef
https://houseautomation.sk
Staci se zaregistrovat alespon castecne (jmeno, email a oblast zajmu)
+421 911977333
Kdyz budou dema pripraveny poslu mail.

Muzu kdykoliv zavolat do Cech, staci mne prozvonit.
pp321
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 23, 2022 7:06 pm
Lokalita: Ostrava

Re: Studer vycitani dat, kresleni grafu

Příspěvek od pp321 »

Ahojte, progres je, konecne jsem doresil nejake technologicke dluhy co jsem mel v serverove casti.

Tady je popis jak to zatim krystalizuje:

Moje nejvetsi tema je bezpecnost, mam strach ze to uspecham, pak vam tady rozdistribuju narychlo spichnute krabicky ktere nejakou dobu pojedou a pak si z toho nekdo udela botnet:) Udelat to ze to "nejak funguje" je easy, ale udelat to tak abych klidne spal, to je ted na poradu dne.

Ted jsem krok za krokem budoval novy cloud, vcetne zakladni automatizace, certifikatu, klicu atd abych si mohl byt jisty, ze tuhle cast nikdo nehackne a bude se dat dobre spravovat.. musel jsem se tam trochu dovzdelat. Ted jsem si jisty ze to bez fyzickeho pristupu k hardwaru nepujde. Veskera data budou sifrovane a konecnou systemovou ochranou bude, ze hardware nabootuje jen mnou kryptograficky podepsany firmware a klic k tomuto podpisu nebude nikde na serveru ale u mne lokalne. Rozhodl jsem se neimplementovat hardwarovou ochranu, protoze to by vam navzdy znemoznilo na to zarizeni nahrat cokoliv jineho. Chtel bych abyste meli moznost si to sami rozbit:))


Soucasti kazdeho zarizeni budou unikatni klice pro pristup do meho mqtt brokera. Budete moct samozrejme nastavit vlastniho brokera a tim odklonit tok dat nekam jinam, pokud mate moznost.

V dalsich tydnech budu objednavat pcb na par kusu. Nekdy v dubnu se vracim do dilny, pripravim ty fyzike krabicky a napisu tady ze je to pripraveno, pak budu shanet testery:) Trva to, ale bude to.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek