od pp321 » pát pro 23, 2022 9:14 pm
Zdravim vsechny solarniky,
Prosim o zpetnou vazbu, premyslim o spusteni takoveho hardwaroveho projektu a rad bych vedel co si o tom mysli komunita kolem solarnich elektraren, specialne kolem tech, ktere jsou postavene na STUDERu. Vam bych to totiz chtel nabidnout, takze me prosim zastavte co nejdriv, pokud si myslite ze je to uplna blbost:)
[O co jde?]
Rad bych zalozil projekt na monitorovani studer systemu a prodaval bych hardware krabicky ktere to umozni, plus bych provozoval web kde ty grafy uvidite. Perioda vycitani rekneme 10s.
[Jak to zhruba funguje?]
Koupite si ode me krabicku, tu pripojite do XCOM-232. Krabicka se pripoji na wifi, zacne vycitat data ze studeru a posilat do databaze na mem serveru. Vy se pak pripojite na internetovestranky.com, kde vlozite uzivatelske jmeno a heslo a zobrazi se vam dashboard vaseho systemu. Samozrejmosti je funkcnost i na mobilu.
[Proc bych to mel chtit?]
Protoze to vypada pekne, kdyz mate v garazi/obyvaku/koupelne/kdekoliv monitor se stavovymi velicinami elektrarny a muzete hodiny koukat na to jak se to meni:) (tohle je jedna z prvnich verzi, porad to vylepsuju). A co je mi znamo, studer zrovna nema nejhezci grafy. Umim vycitat samozrejme spoustu hodnot ktere studer ani nezobrazi, o tom muzem diskutovat nize. Screenshot v priloze.
[Ma ten projekt nejaky presah, nebo jde jen o muj profit?]
Jsem zastance nejen open source, ale i open hardware. Jako samozrejmost beru ze zverejnim schema, pcb i kod, takze pokud vam to k necemu je, muzete si to nabastlit sami (a ja budu fakt rad, protoze si myslim ze tak to ma byt). Pokud si umite sami bezpecne a kvalitne vystavit cloud a dava vam to financne smysl, tak do toho.
Takovy projekt ale vyzaduje dlouhodobe pozornost, je treba udrzovat kod, vychytavat bugy, vylepsovat a tak dale. Z osobni zkusenosti vim, ze je extremne tezke zustat motivovany i pote co opadne prvotni wow efekt a pokud musi clovek projekt sam dotovat. Proto bych rad abych z toho i neco mel. Pomuze mi to psychicky k tomu se opravdu snazit to delat dobre a vam to bude tipadem dobre fungovat. Chci od vas slyset jestli do toho mam jit nebo ne. Samozrejme pocitam s tim, ze zjistim, ze o to neni zajem, v tom pripade se pujdu venovat jinym projektum.
[Kolik za to chci?]
Tohle je hlavni duvod proc sem pisu, potrebuju trochu pomoct od vas, nevim jak to nacenit, co vam prijde ok. Potrebuju proste reality check. V zaklade se jedna o dve hlavni polozky (nepocitam primarni vyvoj, protoze ten stejne delam):
1) Cena hardwaru samotneho - tohle asi chapete, musim to vyrobit, poslat. Jedna se o jednorazovou polozku. Kolik vam prijde ok za to zaplatit?
2) Cena za server a konektivitu, kde pobezi ty grafy. Tohle bych musel proste platit navzdy. Rad bych platbu jednou za rok, pul roku, ..? Napiste co vam prijde ok.
Tyhle dva udaje mi dost pomuzou si udelat predstavu.
[Kdy?]
Tedka testujem stabilitu, myslim, ze do jara bych mel byt schopen distribuovat krabicky. Pro odvazne i drive. Zase, zalezi i na tom jaky bude zajem, protoze zajem >> moje motivace.
[Neco o me]
Nemam bohuzel domaci fve*, ale postavil si ji muj tata:) a ja mu uz dva roky cely ten cirkus monitoruju. Implementovali jsme to postupne i u dvou jeho kamosu a vsem to jede stabilne. V posledni dobe jsem se rozhodl pro redesign, na kterem ted delam, doted jsme pouzivali raspberry (protoze na raspberry muzu delat na dalku) ale ted to stavim na esp8266 a MQTT. Dela mu to radost, takze myslim, ze je cas to nabidnout dalsim. Mam pred sebou par mesicu volnejsich, behem kterych bych na tom mohl delat. Jinak mam vystudovany FEKT VUT, no nejlepsi student jsem nebyl, ale neco mi v hlave snad zustalo. Zivim se jako embedded software engineer a pracuju hlavne v C.
[A co bezpecnost? (bonusova otazka:)]
System bude chraneny kryptograficky tak, aby nabootoval pouze mnou podepsany firmware. Pokud se objevi bug a bude potreba zmenit firmware, spustim update na dalku a zarizeni se aktualizuje. Neni mozne, ze na krabicce pobezi firmware, ktery nepochazi ode me. Vim jak to udelat bezpecne, ale bezpecnost je sirsi tema, takze zase - potrebuju vedet jaky je zajem abych vedel jestli v tom palit cas.
Tak, pokud jste docetli az sem, dekuji vam za vas cas a napiste mi prosim, co si o tom myslite. Jinak preji pekne svatky a at vam uz konecne zasviti:)
*trochu kecam, mam 80W panel na boude v lese a kdyz grilujem, tak z toho jede radio a ledky u grilu:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Lokalita: Ostrava
- Chci prodávat energii a využít dotace: NE