Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř úno 01, 2023 7:21 pm


ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant

ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod lzahradil » ned pro 18, 2022 7:46 pm

Bojuju tu s Lidl Zigbee tlačítkem HG08164
HA pro něj má v Zigbee2MQTT podporu. Napárované teda je v pořádku, zobrazuje údaje o baterii a linkquality.
Při zmáčknutí by měla probíhat nějaká akce. Měl by se změnit stav v action.
Action ale ani po zmáčknutí vystaven není, nicméně to něco přeci jen dělá, viz níže.

Stále mám jen toto:
Kód: Vybrat vše
{
    "battery": 58,
    "last_seen": "2022-12-18T18:42:52+01:00",
    "linkquality": 60
}


Vyzkoušel jsem si udelat automatizaci na zapnutí a vypnutí světla

Kód: Vybrat vše
alias: bouda-svetlo-vypinac
description: ""
trigger:
  - platform: state
    entity_id:
      - sensor.bouda_vypinac1_action
action:
  - type: toggle
    device_id: e5e9e41867da17dda5c13f8fed18d96b
    entity_id: light.bouda_svetlo
    domain: light


Tím jsem si ověřil že action "nějak" přecijen reaguje.
Bohužel to i v tomhle funguje tak, že světlo při zmáčknutí problikne a pak se dle toggle buďto rozsvítí nebo zhasne.
Co ale dělá to probliknutí před samotnou akcí toggle ?

Přijde mi to tak, jako by to reagovalo na údaj last_seen. Při zmáčknutí se změní hodnota a při puštění také. Tzn zmáčknutím se udělá první část bliknutí a puštěním druhá část bliknutí a po tomto kroku se vykoná definovaná akce toggle.

Co na to říkají místní HA experti? Co vyzkoušet aby to fungovalo jak se od toho očekává?
Bliknutí není vlastností světla při příjmu povelu. Např s PIR čidlem to nedělá.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod Ruza » ned pro 18, 2022 8:21 pm

Ahoj, řekl bych že trigger reaguje na jakoukoliv změnu "action", tedy z off -> on a při puštění tlačítka zase z on -> off. Zkus k triggeru přidat řádek, díky kterému se trigger aktivuje jen při změně na on:

Kód: Vybrat vše
trigger:
  - platform: state
    to: "on"
    entity_id:
      - sensor.bouda_vypinac1_action
?
Ruza
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř dub 13, 2022 1:15 pm
Bydliště: JM


Re: ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod lzahradil » ned pro 18, 2022 9:16 pm

To jsem zkoušel. Jen jsem to měl obráceně.
from: "off"

Problém je, že Action vůbec nevystavuje přičemž by tam měl být právě stav on/off případně stav pro stmívání viz manuál u Zigbee2MQTT


Exposes
Action (enum)
Triggered action (e.g. a button click). Value can be found in the published state on the action property. It's not possible to read (/get) or write (/set) this value. The possible values are: on, off, brightness_stop, brightness_step_up, brightness_step_down.


Vyzkouším to jak píšeš ale myslím že to nebude dělat nic. Na změnu to reaguje pouze pokud vynechám přechod stavu
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod Ruza » pon pro 19, 2022 4:39 pm

Ok, zkus mrknout co přesně Z2M do asistenta posílá: V menu HA "Nastavení" -> "Zařízení a služby" bys měl vidět integraci MQTT. Klikni na tlačítko nastavit a pak do okýnka "Naslouchat tématu" napiš

Kód: Vybrat vše
zigbee2mqtt/bouda_vypinac1/#


Potvrď tlačítkem "začít naslouchat" a potom zkus zmáčknout to Lidl tlačítko. Takhle to vypadá když podržím tlačítko na ovladači z ikey:

IMG_20221219_163705.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Ruza
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř dub 13, 2022 1:15 pm
Bydliště: JM


Re: ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod lzahradil » pon pro 19, 2022 10:26 pm

I tohle už jsem zkoušel. Diky tomu vím že v action nic nechodí.. Tak, a teď babo raď :)
Jediné co se mění je last_seen..
Což by i odpovídalo tomu, proč se mi samovolně občas světlo rozsvítí. Např při poklesu baterky nebo změně linkquality se hodnota last_seen změní a tím pádem trigger vyhodnotí změnu protože nemá definovanou žádnou podmínku..
Proč ale při zmáčknutí přijdou 3 zprávy ?



Zpráva 3 přijata na zigbee2mqtt/bouda-vypinac1 v 22:19 : - co je toto?
{
{
"action": null,
"battery": 58,
"last_seen": "2022-12-19T22:19:44+01:00",
"linkquality": 52
}
QoS: 0 - Retain: false
Zpráva 2 přijata na zigbee2mqtt/bouda-vypinac1 v 22:19 : - puštění
{
{
"action": null,
"battery": 58,
"last_seen": "2022-12-19T22:19:43+01:00",
"linkquality": 48
}
QoS: 0 - Retain: false
Zpráva 1 přijata na zigbee2mqtt/bouda-vypinac1 v 22:19 : - zmáčknutí
{
"action": null,
"battery": 58,
"last_seen": "2022-12-19T22:19:43+01:00",
"linkquality": 48
}
QoS: 0 - Retain: false
Zpráva 0 přijata na zigbee2mqtt/bouda-vypinac1/availability v 22:19 :
online
QoS: 0 - Retain: true
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ


Re: ZigBee Lidl Silvercrest smart button HG08164

Příspěvekod lzahradil » čtv led 19, 2023 7:28 pm

Prolém s tlačítkem nevyřešen.
Ale mám nové zjištění. Pravděpodobně se jedná o chybu v zigbee2mqtt.

Vyzkoušel jsem nahradit zigbee2mqtt za ZHA a tam to funguje tak jak má.
Ale ZHA používat nechci. Pár věcí co tu mám, nemá podporu..

Tlačítka dávám zpět do krabičky a budou mít své místo v šuplíku :) Třeba to někdy v tom z2mqtt opraví..

Objevil jsem v IKEA vypínače jiné, lepší, s více funkcema a hlavně funkční na první dobrou.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 639
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ



Zpět na HomeAssistant

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'