DC/DC měnič Step Down 48v/19V pro PC

Diskuze o zařízeních pro převod stejnosměrného napětí na jiné úrovně – step-up (boost), step-down (buck), kombinované měniče a stabilizátory napětí. Teorie, praktické použití, zapojení, chlazení a měření účinnosti v různých aplikacích (elektromobilita, solární systémy, bastlení).
Ivo12s
Reputace: 48
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: DC/DC měnič Step Down 48v/19V pro PC

Nový příspěvek od Ivo12s »

Tak po čase feedback z toho "hraní". Dočasné řešení často vydrží hodně dlouho - při rozjezdu jsem instaloval zmíněný zdroj z ALI a předpokládal, že někde narazím na výhodnou nabídku Victron Orion 48/24-5A. V minulém týdnu atakovaly venkovní teploty 33°C a více. No a pod střechou u FVE to bylo o dost víc, přes 45°C, ale kolem rozvaděče pořád k těm 32°C. Ale napadlo mě změřit teplotu tohoto zdroje. Teplota výstupních elit kondenzátorů 74°C, výstupní konektor 82°C. :hell: :hell: Proč byly tak horké zrovna výstupní svorky netuším, kontakt byl v pořádku a nárazově 3-4A rozhodně není moc na drát 1,5mm. Možná šířka Cu cesty na plošném spoji pod tím konektorem, možná špatně pájený konektor... Takže jsem se moc nerozmýšlel a už tam běží nový ORION. A minimální napětí šlo nastavit od 17,4V, takže 20V je OK a vše v naprostém pořádku. :yes:
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.