Energetika jako taková
Souhrn tématu
Fórum se věnuje aktuálním tématům v oblasti energetiky jako takové, zejména rozvoji solárních zdrojů v ČR a jejich kapacitě. Diskutuje se o potřebě zvýšení instalovaného výkonu fotovoltaiky, vlivu obnovitelných zdrojů na energetický trh a srovnání s německým systémem. Uživatelé sdílejí názory na budoucnost energetiky, technologické trendy a geopolitické dopady na dodávky energie.
- Franta2776
- Reputace:602
Re: Energetika jako taková
To se uvidí, ale o díře v zákoně pochybuji.i Když mu fandím.V Holandku to mají v každé vesnici.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mogul
- Reputace:62
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Všechno má svá pravidla a další Turky tu nepotřebujem. Jsem za zbourání už jen proto, že se sobecky a buržoustně vysral na všechny, kterých se to potom dotýká a ovlivňuje jejich životy!unicast píše: čtv led 22, 2026 10:31 amhttps://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... y-40558846
Využil mezery v zákoně a lid je zase pobouřen. To by tak hrálo, aby si buržoust stavěl větrník bez souhlasu lidu a uličního výboru.
- eman
- Reputace:329
- Lokalita: Praha
Nejdřív si o tom šmejdovi něco zjisti kapitalisto. Takovýho souseda by jsi určitě chtěl a obhajoval....unicast píše: čtv led 22, 2026 10:31 amhttps://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... y-40558846
Využil mezery v zákoně a lid je zase pobouřen. To by tak hrálo, aby si buržoust stavěl větrník bez souhlasu lidu a uličního výboru.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Diablo1st
- Reputace:224
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Ty by si chcel, aby ti sused postavil 40m vetrník vedľa tvojho plota? Mne by sa toto teda rozhodne nepáčilo.unicast píše: čtv led 22, 2026 10:31 amhttps://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... y-40558846
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- unicast
- Reputace:466
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jenomže ono to není vedle něčího plotu, je to evidentně v průmyslovém areálu, patrně někde zde: https://mapy.com/cs/letecka?source=coor ... z=18&ovl=8
- Mex
- Reputace:385
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Podle toho z které strany.Diablo1st píše: čtv led 22, 2026 1:45 pmTy by si chcel, aby ti sused postavil 40m vetrník vedľa tvojho plota? Mne by sa toto teda rozhodne nepáčilo.
Kromě ze severu by mi to vadilo, že by mi to část dne stínilo na panely.
V Brně máme ve městě taky jeden takový menší vrtulník. Zřejmě podobné velikosti.
Dřív jsem měl kancl tak, že jsem na něho z okna viděl.
Bylo to příjemně uklidňující se občas na tu pomalu točící vrtuli podívat.
Teď už tam nesedím a chybí mi to.
- JirkaE
- Reputace:342
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Skoro jak ,,na míru" pro Tykače připravené...
Zajímavý.
V loňském roce jako součást novely energetického zákona - ,,aby to šlo" - tahat z rozpočtu - následuje výhružka - ,,že to vypne" - a lidi propustí - aby i nová vláda ihned chápala že to opravdu a klidně udělá a následně vypočítaná výše dotace, ne snad že by bylo tolik potřeba, ale je potřeba i návratnost do té ,,levné" investice.
Suma sumárum ani tak nejde o energetickou soběstačnost - která ani tak nevyjde.
Proč kupovat levnější energii na trhu, když se může udržet dražší a dotovaná - ale vlastní doma, samozřejmě včetně zaměstnanců dolů, kterých je mě líto - ale podle mě vidí špatného spasitele který udrží uhelnou energii jen kvůli svým vlastním ziskům, ne kvůli těm lidem a všemu co je na to navázané.
Frantíci mají přebytek, skrz Německo by to šlo kupovat bez problémů pokrýt spotřebu ČR mnohem levněji + přebytky solárů a větrníků z Německa - než se postaví ty dva nové bloky v ČR - ale kmotříčkování v ,,první uhelné lize" zajistí zcela jistě další profit skupině Tykače na mnoho dalších let - a pěkných pár miliard k tomu - které zaplatí všichni a dráž.
Můj odhad je, že se ukáže - že jsou uhelky potřeba a že se bez nich ČR neobejde a že je to již dávno rozhodnuté a veřejnost dostatečně zpracovaná aby tohle prošlo.
Čím dál víc chápu, proč to vlastně ty Němci vypnuli, dojná kráva z veřejných financí, když to jde ,,dočasně" kupovat levněji než držet ,,staré krávy, které už nic nedojí a uživit je je dražší - než mléko které dají "
V loňském roce jako součást novely energetického zákona - ,,aby to šlo" - tahat z rozpočtu - následuje výhružka - ,,že to vypne" - a lidi propustí - aby i nová vláda ihned chápala že to opravdu a klidně udělá a následně vypočítaná výše dotace, ne snad že by bylo tolik potřeba, ale je potřeba i návratnost do té ,,levné" investice.
Suma sumárum ani tak nejde o energetickou soběstačnost - která ani tak nevyjde.
Proč kupovat levnější energii na trhu, když se může udržet dražší a dotovaná - ale vlastní doma, samozřejmě včetně zaměstnanců dolů, kterých je mě líto - ale podle mě vidí špatného spasitele který udrží uhelnou energii jen kvůli svým vlastním ziskům, ne kvůli těm lidem a všemu co je na to navázané.
Frantíci mají přebytek, skrz Německo by to šlo kupovat bez problémů pokrýt spotřebu ČR mnohem levněji + přebytky solárů a větrníků z Německa - než se postaví ty dva nové bloky v ČR - ale kmotříčkování v ,,první uhelné lize" zajistí zcela jistě další profit skupině Tykače na mnoho dalších let - a pěkných pár miliard k tomu - které zaplatí všichni a dráž.
Můj odhad je, že se ukáže - že jsou uhelky potřeba a že se bez nich ČR neobejde a že je to již dávno rozhodnuté a veřejnost dostatečně zpracovaná aby tohle prošlo.
Čím dál víc chápu, proč to vlastně ty Němci vypnuli, dojná kráva z veřejných financí, když to jde ,,dočasně" kupovat levněji než držet ,,staré krávy, které už nic nedojí a uživit je je dražší - než mléko které dají "
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
: DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- eman
- Reputace:329
- Lokalita: Praha
Ty tu finální cenu z FR znáš? Tržní cena + tranzitní poplatky přes dva státy? Mají na to kapacitu?
Nebo je to jenom spekulace a zase klasicky zahodíme vlastní elektrárnu a budume spoléhat, že s náma někdo nevyjebe?
Nemáme vlastní žrádlo, nemáme vodu a teď by jsme mohli hodit na na okolní státy i elektřinu.
Nebo je to jenom spekulace a zase klasicky zahodíme vlastní elektrárnu a budume spoléhat, že s náma někdo nevyjebe?
Nemáme vlastní žrádlo, nemáme vodu a teď by jsme mohli hodit na na okolní státy i elektřinu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Mogul
- Reputace:62
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Mogul píše: ned led 04, 2026 2:38 amPřevádět to na politickou příslušnost je trošku ubohé, nemyslíš? Chtělo by to trošku nadhled a určitou míru osobní předvídatelnosti.
Jako náměstek míří na ministerstvo průmyslu a obchodu Marcel Dlask, dlouholetý manažer Elektrárny Chvaletice ze skupiny Sev.en Pavla Tykače. Dlask má ve vedení rezortu řešit energetiku, tedy oblast, v níž Tykač podniká.
Kolem Tykače je "zatím" ticho, ale jiný manager už to přihrál někde jinde jinému největšímu dotačnímu pobírači v čechách
A tohle bude jen pokračovat. Tykač, Chval, a spousta dalších zainteresovaných... Není to o politice, ale o lidech.. lidech bez morálky, bez svědomí a té největší a nejprodejnější lůze v čechách!
Hold to budem muset vydržet
Šmejdi v akci
- JirkaE
Ano, vyjebe - ale je to podařená partička Čechů - nikoliv Němců...eman píše: úte led 27, 2026 9:21 amTy tu finální cenu z FR znáš? Tržní cena + tranzitní poplatky přes dva státy? Mají na to kapacitu?
To nejsou spekulace, Němci v rekordních časech měni a posilují vedení po celé zemi, cíl je stále stejný, jen někteří ho stále něchtějí vnímat
Je to dlouhodobý plán - sahající až do let 2011-2015
Jen Ty a pár dalších to nazýváš zkratem na mozku, vypnout ty polomrtvé jaderky.
Už jsem psal, že je to velmi chytré - když si je nazýval nehezky..
Dostat ohromné množsví energie ze severních větrných parků napříč celým Německem, například...
Ale samozřejmě posilují i všechny křižovatky, zanedlouho budou i v Česku za to posílení rádi.
To se samozřejmě nijak zvlášť netýká lidí tady na foru
Uložiště v DE už přesáhlo 25GWh na vyrovnávání a to se ta velká uložiště teprve budou stavět.
Pro příklad - už teď by to utáhlo celé Německo asi 20minut
A Tykač bude topit pod kotle celou dobu za peníze všech - pokud jsem dobře pochopil i všechny teplárny mají už plán, jak bez problémů nahradit bez zvýšení cen - to teplo z uhelek - které v podstatě již také není potřeba... A bere se nyní jen proto - že tam je.
Uhelná reaguje i za horka ve Standby režimu až za 30-60 minut proto je lepší, když jede furt a teď to budou korunovat - z peněz všech do jedné soukromé kapsy... Tykačovi. Alespoň že už jen jednu.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
- Mex
Mluvíme o tom samém Německu?
Píšeš "polomrtvé jaderky".
Tak polomrtvé byly jen proto, že to tak Němci chtěli. Minimálně ty poslední 3 odstavované nebyly s bídou v polovině své životnosti a byly to velmi moderní elektrárny.
Na ta skvělá nová dálková vedení se těšíme. Jen nevím, proč bychom z nich měli mít radost.
Snad je proto, že už nebudou tolik tlačit tranzit přes nás.
"Teplárny mají už plán, jak bez problémů nahradit bez zvýšení cen - to teplo z uhelek" - teplárny neodebírají teplo z uhelek. Teplárny naopak to teplo vyrábějí na kogeneračním principu, tedy při současné výrobě elektřiny.
A z uhelek se to teplo bralo proto, že tam nebyl k dispozici jiný zdroj za srovnatelnou cenu.
Pokud se uhelky zavřou, tak nebude spotřeba uhlí.
Tím pádem se nevyplatí provozovat doly a uhlí nebude ani pro teplárny.
Jistě je možné velebit německý přístup k energetice jako ten nejlepší.
Nakonec jsou i lidé, kteří za nejlepší považují i jejich přistup k zamoření země Araby a černochy.
Ale jestli jsou ty přístupy opravdu ty nejlepší v jednom i druhém případě - to myslím tak jednoznačné není.
Já si třeba myslím, že dobrý není ani jeden z nich.
Píšeš "polomrtvé jaderky".
Tak polomrtvé byly jen proto, že to tak Němci chtěli. Minimálně ty poslední 3 odstavované nebyly s bídou v polovině své životnosti a byly to velmi moderní elektrárny.
Na ta skvělá nová dálková vedení se těšíme. Jen nevím, proč bychom z nich měli mít radost.
Snad je proto, že už nebudou tolik tlačit tranzit přes nás.
"Teplárny mají už plán, jak bez problémů nahradit bez zvýšení cen - to teplo z uhelek" - teplárny neodebírají teplo z uhelek. Teplárny naopak to teplo vyrábějí na kogeneračním principu, tedy při současné výrobě elektřiny.
A z uhelek se to teplo bralo proto, že tam nebyl k dispozici jiný zdroj za srovnatelnou cenu.
Pokud se uhelky zavřou, tak nebude spotřeba uhlí.
Tím pádem se nevyplatí provozovat doly a uhlí nebude ani pro teplárny.
Jistě je možné velebit německý přístup k energetice jako ten nejlepší.
Nakonec jsou i lidé, kteří za nejlepší považují i jejich přistup k zamoření země Araby a černochy.
Ale jestli jsou ty přístupy opravdu ty nejlepší v jednom i druhém případě - to myslím tak jednoznačné není.
Já si třeba myslím, že dobrý není ani jeden z nich.
- JirkaE
Pokud je potřeba vynaložit na modermizaci, aktualní bezpečnostní standart plus pár let životnosti - téměř totéž - jako na stavbu nových JE je to pro mě polomrtvé zařízení... To byl můj název 
Tytéž peníze pak šli - z mého pohledu lepší řešení - do větrných a solárních parků, není k nim potřeba ani sklad na vyhořelé palivo, ani to palivo nakupovat.
Neřikám že je v DE nejlepší, jen že se mě líbí a že mě to přijde jako chytré a dobré řešení - ten plán...
Ano, posílené a modernizované vedení v Německu bude potřebovat i Česko, až bude během dvou let závislé i na dovozu energie.
To ostatní nám ukáže až čas.
PS: Ano - to je potřeba - opět k tomu připojit i araby a černochy - opravdu ideální do tematu energtika
Tytéž peníze pak šli - z mého pohledu lepší řešení - do větrných a solárních parků, není k nim potřeba ani sklad na vyhořelé palivo, ani to palivo nakupovat.
Neřikám že je v DE nejlepší, jen že se mě líbí a že mě to přijde jako chytré a dobré řešení - ten plán...
Ano, posílené a modernizované vedení v Německu bude potřebovat i Česko, až bude během dvou let závislé i na dovozu energie.
To ostatní nám ukáže až čas.
PS: Ano - to je potřeba - opět k tomu připojit i araby a černochy - opravdu ideální do tematu energtika
- Mex
Protoze to jsou 3 nejvetsi vklady Nemecka soucasnosti. Nelitostny boj s CO2, stop jadru, vsichni z Afriky a Arabie k nam. Tak proto. Mne osobne pripadaji vsechny 3 smery podobne prinosne.
- rva
- Reputace:950
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Můžu se podívat na moji prozatimní míru soběstačnosti za leden: FV elektrárnu mám docela velkou a stejně jsem potřebovat polovinu elektřiny získat jinde. Už z toho vidím, že je fantasmagorií fungování bez fosilních paliv, pokud se nezačnou budovat další jaderné bloky. To tím spíš, že Brusel sní o tom, že se bude elektřinou i topit (zimní spotřeba elektřiny stoupne) a že smradlavé spalovací motory nahradíme voňavými elektromobily.
Pokud se podívám na data IEA pro evropský OZE vzor - Německo, tak uvidím, že ke splnění bezemisní společnosti jim toho nějak moc chybí:
Pokud se podívám na data IEA pro evropský OZE vzor - Německo, tak uvidím, že ke splnění bezemisní společnosti jim toho nějak moc chybí:
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- JirkaE
Výpočty a data z 2023 a 2024 nejsou v současném tempu změn uplně to pravé 
Ale každý má svůj názor, je to dobře, čím víc argumentů, tím jasnější pohled a přesnější čísla, ale bez dlouhodobého plánu je to vytržené z kontextu a neznamená nic zajímavého - ta další giga-uložiště ještě nestojí, mnoho větrných a solárních parků ještě neběží - celá síť a rekonstrukce celý struktury není ještě dokončená a ta čísla jsou zavádějící - stejně jako v přednášce v tom videu - je to postavené na starých a maximálně pouze aktuálních datech, ale ta se v budoucnu změni
Ani tak nejsou potřeba urážky a odbočování k lidem z Afriky a ,,Arábie" - je to jejich volba (Němců) - já s tím taky nesouhlasím ale netahám to sem, nemá to žádný smysl.
Mexi klidně si to vem sebou na setkání Okamurovců a plácejte se tam u toho spolu po ramenech
Ale máš recht, třeba pro Emana to má i tady hodnotu. - než to Cipis stopne 
RVA - ta Tvá výroba je gigantická, na to že je leden, to je pro mě úžasný zisk - avšak je tam i ohromná spotřeba.
Asi na tom jede něco dalšího - to asi není spotřeba průměrné rodinky v průměrném rodinném domku - nebo jo ?
Edit: Tady je aktuálnější podíl větru a fotovoltaiky v Německu od GTP - která to absorbuje napříč všemi zdroji.
V roce 2025 měli vlastní spotřebu v DE pokrytou z 56% z obnovitelných zdrojů.
Na celkové výrobě v DE (včetně exportu) se podílí vítr a fotovoltaika už z cca 50% skoro v každém čtvrtletí loňského roku
Další zdroje se velmi aktivně staví, další FV mezi lidmi podporuje.
Ale každý má svůj názor, je to dobře, čím víc argumentů, tím jasnější pohled a přesnější čísla, ale bez dlouhodobého plánu je to vytržené z kontextu a neznamená nic zajímavého - ta další giga-uložiště ještě nestojí, mnoho větrných a solárních parků ještě neběží - celá síť a rekonstrukce celý struktury není ještě dokončená a ta čísla jsou zavádějící - stejně jako v přednášce v tom videu - je to postavené na starých a maximálně pouze aktuálních datech, ale ta se v budoucnu změni
Ani tak nejsou potřeba urážky a odbočování k lidem z Afriky a ,,Arábie" - je to jejich volba (Němců) - já s tím taky nesouhlasím ale netahám to sem, nemá to žádný smysl.
Mexi klidně si to vem sebou na setkání Okamurovců a plácejte se tam u toho spolu po ramenech
RVA - ta Tvá výroba je gigantická, na to že je leden, to je pro mě úžasný zisk - avšak je tam i ohromná spotřeba.
Asi na tom jede něco dalšího - to asi není spotřeba průměrné rodinky v průměrném rodinném domku - nebo jo ?
Edit: Tady je aktuálnější podíl větru a fotovoltaiky v Německu od GTP - která to absorbuje napříč všemi zdroji.
Na celkové výrobě v DE (včetně exportu) se podílí vítr a fotovoltaika už z cca 50% skoro v každém čtvrtletí loňského roku
Další zdroje se velmi aktivně staví, další FV mezi lidmi podporuje.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř led 28, 2026 8:52 am, celkem upraveno 1 x.
- glottis
- Reputace:508
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
JirkaE: ja mam za leden 1,6MWh. Dum, topeni, dve EV. V lednu vic mrzlo, tak se trosku vic topilo. 650kWh je topeni a 450kWh auta. V prosinci 550kWh topeni a 260kWh auta.
- JirkaE
OK - zapoměl jsem na EV a dvě EV to už je jiný kalibr
Však to brzo poznám sám 
- rva
- Reputace:950
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Téměř jistě se jedná o podíl na produkci elektřiny. Ale energie není jenom elektřina. Pokud se zeptám správněJirkaE píše: stř led 28, 2026 8:29 am
"jaký je podíl solární a větrné energie na spotřebě všech energií v Německu za rok 2025?"
tak dostanu:
"Shrnutí:
Data za rok 2025 nejsou k dispozici.
Pokud se ptáte na elektrárenský sektor, očekává se, že větrná a solární energie společně dosáhnou podílu kolem 50% na spotřebě elektřiny.
Pokud se ptáte na celkovou spotřebu energií (včetně tepla a dopravy), jejich podíl bude výrazně nižší, odhadem mezi 12-15%."
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Nortonko
- Reputace:29
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
ono je to podstatne komplikovanejšie. Od výroby cez distribučné, prenosové siete. Tu treba počítať s množstvom parametrov celej sústavy. Určujúcimi sú napr. impedancia, tvrdosť zdrojov, reaktancia, atď... V konečnom dôsledku to celé určuje schopnosť sústavy udžiavať napätie a frekvenciu. Baterkové energetické úložiská (BESS) sú mäkké zdroje, teda aby som bol úprimný sú rozdielne technológie - Grid-Following BESS, Grid-Forming BESS, ten prvý je mäkký ten druhý o niečo tvrdší avšak stále nedosahuje parametre synchrónnych generátorov. Bez tvrdých stabilizačných prkov v sieti to fungovať nebude. Uregulovať sieť postavenú len na FVE a BESS je v podstate nemožné. Všetky invertery (vrátane BESS) majú problém s nízkou SCR – nedokážu poskytnúť dostatočný skratový prúd.
Existujú hybridné systémy (BESS + SC). To SC je skratka pre Synchronný kondenzátor. Čo je v podstate rotujúci stroj podobný synchronnému generátoru, ktorý však nie je poháňaný mechanicky. Tieto technológie si vzájomne doplňujú svoje slabé stránky. Neviem ako v DE, ale v Írsku začínajú použivať túto hybridnú technológiu a to je podľa mňa cesta. Vývoj ide do predu a to je fajn. Netreba však zabúdať na podstatný fakt BESS nie sú zdrojom el. energie sú len jej úložiskom.
PS.: problém, je komplexnejší snažil som sa to opisne zjednodušiť
Existujú hybridné systémy (BESS + SC). To SC je skratka pre Synchronný kondenzátor. Čo je v podstate rotujúci stroj podobný synchronnému generátoru, ktorý však nie je poháňaný mechanicky. Tieto technológie si vzájomne doplňujú svoje slabé stránky. Neviem ako v DE, ale v Írsku začínajú použivať túto hybridnú technológiu a to je podľa mňa cesta. Vývoj ide do predu a to je fajn. Netreba však zabúdať na podstatný fakt BESS nie sú zdrojom el. energie sú len jej úložiskom.
PS.: problém, je komplexnejší snažil som sa to opisne zjednodušiť
- JirkaE
Ano, samozřejmě že je to komplikovanější - proto to dělají odborníci
a my si o tom pouze povídáme.
A ano, přesná data zatím k dispozici nejsou, ale už se zveřejňuji první odhady a velmi se liší od předešlých let, tím jak se ten výkon postupně zvyšuje a ,,maká" se na tom i fyzicky a ne se o tom jen mluví... ( alespoň se zdá, že se na tom v DE i neustále maká a to je i vidět )
Trasa VN která projela nedaleko - kolem nás a z mého laického pohledu - nejen nové sloupy ale i to vedení je nyní 3-4násobné.
Připojená bateriová uložiště i nové FV parky jsou taky dostupné informace - ty parky jsou i vidět, skoro každý měsíc na cestách vidím další a další nové projekty a stavby.
Větrníky jsou vidět taky - i z dálky
i když jen lokální malé instalace se nedají srovnat s výkonem těch velkých parků na severu.
A ty odhady umí shrnout i GPT :
A ano, přesná data zatím k dispozici nejsou, ale už se zveřejňuji první odhady a velmi se liší od předešlých let, tím jak se ten výkon postupně zvyšuje a ,,maká" se na tom i fyzicky a ne se o tom jen mluví... ( alespoň se zdá, že se na tom v DE i neustále maká a to je i vidět )
Trasa VN která projela nedaleko - kolem nás a z mého laického pohledu - nejen nové sloupy ale i to vedení je nyní 3-4násobné.
Připojená bateriová uložiště i nové FV parky jsou taky dostupné informace - ty parky jsou i vidět, skoro každý měsíc na cestách vidím další a další nové projekty a stavby.
Větrníky jsou vidět taky - i z dálky
A ty odhady umí shrnout i GPT :