MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
joseff
Reputace: 31

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Nový příspěvek od joseff »

Pan Taum:
Diky moc, na support uz jsem napsal, uvidime jak budou rychli a co odpovi, budu informovat o prubehu.
joseff

Tak po vic nez tydnu nemam od Morningstar Corporation zadnou odezvu na moji zpravu zadanou pres http://morningstarcorp.force.com/?cu=1& ... Us&l=en_US.

Zkusim jim napsat jeste jednou, protoze nevim, jestli poslat Tristar primo k vyrobci nebo prodejci od ktereho byl koupen (je jasne, ze pokud by to slo primo k vyrobci, tak by to mohlo byt rychlejsi).

Premyslim taky, jestli vubec ma vyznam Tristar posilat jeste ted, protoze bude cas svatku, dovolenych, dnu pracovniho klidu, takze by moji reklamaci nejspis stejne nikdo neresil. Kdybych pockal na zacatek roku, tak by to mozna bylo lepsi, do te doby bych fungoval s Tristarem i v takovem stavu v jakem je.

Ma, prosim, s vyrizovanim reklamace u Morninstar Corporation nekdo zkusenost? Jak dlouho to muze trvat nez se mi Tristar vrati? Ptam se, protoze premyslim co delat v dobe, kdy budu bez Tristaru??? Jestli koupit jiny regulator a az se mi opraveny Tristar vrati, tak tento novy prodat s mirnou slevou jako zajety? Nebo co radite?
joseff

Mozna je to trochu "troufale", ale protoze jsem si uz na slunecni energii zvykl (je to silne navykove:) a nechci byt po dobu reklamace Tristaru bez solarni elektriny (i kdyz mame prosinec), tak se zeptam, zda by nekdo nemel nejaky regulator na vypujceni/pronajem po dobu co bude muj Tristar na ceste do USA a zpet kvuli reklamaci?

Pokud by nebylo mozne bezplatne zapujceni, tak mohu nabidnout nejake naturalie (slivovice, vino, (bio) uroda ovoce a zeleniny z vlastni zahrady, okrasne/vodni/i uzitkove rostliny, marmelada, prakticke poznatky ohledne vitarianstvi, potravinove sobestacnosti, ohledne 2leteho provozu poloostrovni FVE v rodinnem dome s peti obyvateli (2 dospeli + 3 deti), pripadne ubytovani na jizni morave spojene s navstevou vinneho sklepa a ochutavkou vina/burcaku a v posledni rade i uplatne zapujceni nejakeho regulatoru?

Tesim se na nabidky, rady jak system provozovat v dobe reklamace Tristaru, pripadne uzemeni me naivnosti. Mam 48V system, cca 2880 W v panelech (á 180 Wp, 30 V Voc, 8,37 A Isc), momentalne necelych 180 Ah v (olovenych) baterkach.
007ToMMaS
Reputace: 16

Nový příspěvek od 007ToMMaS »

Ahojte, chcel by som sa spýtať. Skúšali ste nastaviť niekto SMS notifikáciu na tristare, prípadne email notifikáciu? Chcel by som nastaviť email a som z toho tak trošku jeleň. V návode nič nieje a nastavenia mi moc nepomohli. Skúšal som zadať údaje na SMTP z gmailu a nič... Ak by ste mi vedeli ktosi pomôcť tak budem vďačný. Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
joseff

Tak mam po nejake dobe aktualizaci k memu usmazenemu Tristaru, musim jeste pridat sesmazene DIPy do spravneho vlakna, ktere tu pred casem vzniklo pro komponenty FVE s podobnym osudem:

Komunikoval jsem primo s Morningstar Corporation - nejprve me odkazali na meho lokalniho distributora/dealera, hledal jsem, ale nikoho takoveho jsem v CR nenasel. Kdyz jsem se obratil zpet na Morningstar Corporation a zadal o kontakt na lokalniho distributora v CR, tak mi sdelili, ze v CR zadny neni. Prosil jsem, at mi daji kontakt na nejblizsiho distributora/dealera v okolnich zemich - odkazali me na Centrosolar v Hamburku - psal jsem tam a neprimo se mi vysmali - protoze jsem nekupoval u nich, tak s tim nechteli mit nic spolecneho, doslova mi napsali: "tak to chodi, pri nakupech pres internet ...". Tuto reakci jsem tlumocil do Morningstar Corporation, nevzdaval jsem to a stale prosil o pomoc. Nacez mi odpovedeli, ze se pokusi o prime zaslani nahrady. Podarilo se, mam uz doma novy Tristar.

Protoze jsem vsak netusil jak dlouho to bude trvat, nez mi novy Tristar prijde, tak jsem se s Matejem domluvil na Vario Tracku 65, ktery si s mym stridacem (take Studer) lepe rozumi. Varito Track v dobe, kdy jsem svuj system budoval jeste nebyl na trhu a ted byla dobra prilezitost, proc ho poridit, tak jsem nevahal. Jsem nepopsatelne stastny, ze nakonec vsechno dobre dopadlo, jednani s Morningstar Corporation bylo na urovni a rychle.

Tento novy nepouzity Tristar 60 A MPPT je mi tedy momentalne k nicemu a nabidnu ho k prodeji za 15 000,- v bazaru. Pripadni zajemci hlaste se pres SZ. Vyhodou je, ze je zaslany primo z Morningstar Corporation, takze pripadna reklamace by byla hooodne rychla, protoze by se jednalo primo s Morningstar Corporation bez nutnosti kontaktovat nejakeho prodejce.
vata
Reputace: 93

Nový příspěvek od vata »

joseff píše:
Tak mam po nejake dobe aktualizaci k memu usmazenemu Tristaru, .... Podarilo se, mam uz doma novy Tristar.
Zdravím a gratuluji! Můžu ještě vědět, kde jste ten špatný koupil? A to Vám ten nový poslali jen tak na verím v boha nebo oproti tomu palačinkovému?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
joseff

Jasne vato, vsechno prozradim. Tristar jsem koupil od jednoho kamarada, ktery uvazoval o FVE, ale nakonec ji nerealizoval. On ho koupil pres internet z USA od ML Solar. Rikal jsem si, ze reklamace pres meho kamarada a pres ML Solar by trvala nekonecne dlouho, tak jsem zkusil stesti a zacal si neoblomne, ale samozrejme slusne a zdvorile dopisovat primo s Morningstar Corporation a prosil o pomoc a vyplatilo se. Novy Tristar poslali na zaklade serioveho cisla a fotek toho usmazeneho - skutecne jednani na urovni, myslim, ze nase firmy by se od nich mohly ucit co znamena zaruka. Nekdy pred 8 lety jsem napriklad reklamoval sluchatka za 300,-, ktera se mi asi po tydnu rozlomila, ale neuspel jsem, samozrejme jsem s nimi zachazel slusne.

P.S.Muzeme si tykat? (plati i pro ostatni) Nevidim duvodu k vykani. Pekny den!
tomas
Reputace: 242

Nový příspěvek od tomas »

A ten vadný Tristar ti zůstal, nebo jsi ho poslal do Morningstaru?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
joseff

Ten vadny Tristar po mne zatim nikdo nechtel a zda se, ze ani chtit nebude.
007ToMMaS

Zdravím, mám otázku. Keď mením vstupné napätie do regulátora z 30V na 60V treba ho reštartovať alebo netreba? Lebo panely som prepájal keď bolo napätie okolo 5V na panel ale to som iba vypol odpojovače. Po prepojí som odpojovače nahodil. Nestane sa nič? Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
kybos
Reputace: 513
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od kybos »

Pokud se nemění výstupní napětí není nutný restart.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
007ToMMaS

Myslel som si, ale človek nikdy nevie. Výstupné ostáva pôvodné teda zatiaľ na 12V systém.
3,2kWp REC320NP - juh
007ToMMaS

Dobrý večer, :) chcel by som sa spýtať. Ak mám na vstupe regulátoru počas pekného dňa max 30A a 60V a mám systém na 12V zatiaľ čoskoro chcem prejsť na 24V systém. Tak na výstupe by malo byť teoreticky cca 100A ale keďže to regulátor nedokáže dať tak bude držať sa na 60A hodnote. Nehrozí mu poškodenie? V návode je písané že by vstup regulátora nemal prekročiť 48A čo je u mňa dodržané. Ide mi tu o to že či sa mám bát a či mám odpájať panely počas pekného počasia aby nedošlo k poškodeniu alebo si regulátor z panelov zoberie len to čo reálne využije? Ďakujem.
3,2kWp REC320NP - juh
kybos

Tristar bude držet na výstupu maximální nastavený limitní proud. Doporučuji jej nastavit na max 60A, neboť nové kusy z výroby přicházejí nastavené na 80A (pravděpodobně po zahořovacích testech), přesto že maximální limitní proud je 60A. Pokud máte k dispozici 30A/60V, bylo by výhodnější přejít na baterie o napětí 48V, aby bylo možno zpracovat celý výkon panelů.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
007ToMMaS

Mám doma 48V UPS modifikovaný sínus ale mám zatiaľ iba 40 funkčných NiCd a aj to sú každé s rozdielnou kapacitou ktoré s napätím idú dosť vysoko a pri škaredom počasí som si všimol že napätie nieje ani na 40V. Prúd nastavený mám. Prechod na vyššie napätie zvažujem len neviem či 24 alebo 48. Ešte sa rozhodujem všetko je o financiach a tých moc teraz nemám.
3,2kWp REC320NP - juh
kybos

Doporučuji při nedostatku financí 48V systém. Ve 24V systému vyjde při stejném výkonu měděná kabeláž dvakrát dražší.
vata
Reputace: 93

Nový příspěvek od vata »

007ToMMaS píše:
Dobrý večer, :) chcel by som sa spýtať. Ak mám na vstupe regulátoru počas pekného dňa max 30A a 60V a mám systém na 12V zatiaľ čoskoro chcem prejsť na 24V systém. Tak na výstupe by malo byť teoreticky cca 100A ale keďže to regulátor nedokáže dať tak bude držať sa na 60A hodnote. Nehrozí mu poškodenie? V návode je písané že by vstup regulátora nemal prekročiť 48A čo je u mňa dodržané. Ide mi tu o to že či sa mám bát a či mám odpájať panely počas pekného počasia aby nedošlo k poškodeniu alebo si regulátor z panelov zoberie len to čo reálne využije? Ďakujem.
Zdravím, tak jak píše Kybos, jen doplním, že regulátor bude hlásit varování Current limit ale pojede dál a nic se neděje - zvýší zkrátka napětí na panelech tak jako při běžné regulaci.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
007ToMMaS

Len som sa chcel ujistiť... nerád by som bol keby sa mi poškodil. Viem že pri keď je vstupný väčší ako je dovolený že vtedy hrozí poškodenie ale chcel som sa uistiť to že keď je vstupné 30A a 60V či sa nepoškodí keď bude držať na výstupe max hodnotu. Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
brumlaj
Reputace: 258

Nový příspěvek od brumlaj »

vata píše:
zvýší zkrátka napětí na panelech tak jako při běžné regulaci.
Neplést příčinu a následek Vato, příčina je, že si z panelů vezme menší proud. Důsledek je, že po proudovém odlehčení na panelech stoupne napětí.....
Omlouvám se za možná zbytečnou poznámku, je myšlena pro vysvětlení principu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
solárník
Reputace: 70

Nový příspěvek od solárník »

kybos píše:
neboť nové kusy z výroby přicházejí nastavené na 80A
a) Kde se nastavuje tenhle parametr? Nějak jsem si ho nevšiml...
b) Pokud je to možné dát na 80A (a dokonce to používá výrobce), myslíte, že by to nevydrželo? Neznám použité typy koncových mosfetů, aby se to dalo nějak ověřit. Kdyby se to přehřívalo, tak to, předpokládám, umravní tepelná ochrana (?).