Nízke napätie turbíny

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
miroc
Reputace: 42
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nízke napätie turbíny

Nový příspěvek od miroc »

Plne súhlasím, že na vyriešenie gadziusovho problému stačia dvaja odborníci. Vlastne traja, lebo niekto ešte musí tie navrhnuté krídla presne vystružlikať. :-)
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

ja uz mam mereni z jednoho roku a rocni prumer je 2,6m/s (do prumeru jsou zapocitana i obdobi s 0 m/s)

pouzil jsem k tomu tohle:

http://wifi.aspa.cz/anemometr-giom3000- ... GwodY8MGqA

pro me je savoinus ideal... Nepotrebuji velky vykon, ale potrebuji jet kdyz snezi a jsou panely pod snehem. Staci mi opravdu par wattu a tak by s timto prumerem nemel byt problem toho docilit.

me staci trvale 10W
petrs
Reputace: 30

Nový příspěvek od petrs »

Jak vypada prumer v zime?
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
fugas
Reputace: 383

Nový příspěvek od fugas »

petrs píše:

fugas píše:
Zkusil bych ještě lehce změnit úhel náběhu.Maximální otáčky se sníží,ale bude se to ochotněji roztáčet.Udělal jsem to také.
Za velmi silneho vetru se bude sama pribrzdovat.
To ano,ale ten v našich končinách moc nezafouká.Pokud je to navrženo pro 11m/s jako ideální rychlost,tak v našich větrných podmínkách je to pražák s offroadem :) S dostatkem nadšení by se to dalo odskoušet a doladit pro konkrétní místo.Lepší získávat o málo víc pořád,než maximum třikrát do roka.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
fugas

miroc píše:
Plne súhlasím, že na vyriešenie gadziusovho problému stačia dvaja odborníci. Vlastne traja, lebo niekto ešte musí tie navrhnuté krídla presne vystružlikať. :-)
A jsme u toho,co jsem říkal.Investujte do materiálu a stavte.Protože stejně vám z toho komerčního krámu nakonec zbyde s trochou dobré vůle gondola,poněkud drahá.Za to by bylo epoxidu na padesát pokusů.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
petrs

petrs píše:
miroc píše:
Obávam sa, že chcete vylepšiť nevylepšiteľné. Navyše si koledujete o haváriu, pretože väčší priemer vrtule nemusí alternátor v silnom vetre zvládnuť a buď ju neubrzdí, alebo aj zhorí. Hlavne ak táto Breeze nemá žiadnu serióznu mechanickú ochranu pred silným vetrom. Jedine ten krátky chvost, ktorý sa tiež chystáte predĺžiť. Myslite na to...
.
Vyzkouseno,skutecne 150 cm rotor je mozne alternatorem zabrzdit-jakmile se tenke listy odtrhnou od proudu vzduchu,okamzite ztrati vykon.
Experimentator mel obavy z brzdeni elektrarny,vhodny uhel nabehu obavy rozptyli...
fugas

petrs píše:
petrs píše:
miroc píše:
Obávam sa, že chcete vylepšiť nevylepšiteľné. Navyše si koledujete o haváriu, pretože väčší priemer vrtule nemusí alternátor v silnom vetre zvládnuť a buď ju neubrzdí, alebo aj zhorí. Hlavne ak táto Breeze nemá žiadnu serióznu mechanickú ochranu pred silným vetrom. Jedine ten krátky chvost, ktorý sa tiež chystáte predĺžiť. Myslite na to...
.
Vyzkouseno,skutecne 150 cm rotor je mozne alternatorem zabrzdit-jakmile se tenke listy odtrhnou od proudu vzduchu,okamzite ztrati vykon.
Experimentator mel obavy z brzdeni elektrarny,vhodny uhel nabehu obavy rozptyli...
Snadno řešitelné přidáním směrového kormidla se servem.A už nemáme ani původní gondolu :D
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

petrs píše:
Jak vypada prumer v zime?
3,7m/s
petrs

To je nadejne,navic savonius nebude mit v zime problem s namrazou.
fugas

Ještě mě tak napadlo k úhlu náběhu.Ty zužující se listy s esupersonickým profilem,tak jak jsou z fabriky,si na koncích užijí daleko více odporu,než vztlaku dokud nemají k dispozici jmenovitou rychlost větru.
petrs

Jmenovita rychlost [realna] je ,obavam se,neznama.Rotor s temito listy se ale kupodivu pomerne ochotne roztaci uz pri nizsich rychlostech vetru.Nekolik stupnu elevace listu navic mu pomuze pri strednich rychlostech vetru a pribrzdi ho pri vichrici.Kusy ,ktere jsem koupil,jsou ze zamori[celni prohledka-neprijemne :D ] jsou velmi dobre zpracovane,minimalni nerovnosti na nabezne a odtokove hrane jsem jeste prebrousil.Soucasti baleni byly i klinky-podlozky pro nastaveni elevace.
fugas

Pravda,měl jsem napsat jmenovité otáčky.Tak jak jsem to měl z fabriky já,měly listy na koncích nulový úhel náběhu.Vyžaduje nemalou obvodovou rychlost,aby vnější konce listů přestaly být na obtíž.Takže podložky jsem si vyrobil a úhel trochu zvětšil.Roztáčí se to za prostředek,kde jsou plocha i úhel listů dost velké i originál.
petrs

Rozumim,je mozne poslat link,obrazek...?
fugas

Nemám bohužel link ani obrázek.Koupil jsem na inzerát.Až to bude zase pohromadě,mohu vyfotit.Ale původní vzhled už asi nechytnu :)
KUTIL
Reputace: 27

Nový příspěvek od KUTIL »

Gadzius, zdá sa že rád, rýchlo a „lacno“ nakupujete. A tak ďalšie príslovie- „nie som taký bohatý, aby som kupoval lacné veci“. U tých čínskych vecí vás zabudli upozorniť, že sú to zvyčajne len polotovary, ktoré treba tvorivo dokončiť. 500 Watt z toho nikdy nedostanete, možno po odskúšaní všetkých čínskych listov z internetu sa dostanete leda tak k stovke. Ani žiadne meniče nepomôžu tam, kde nie je čo meniť. A nehovorte, že ste ani jedno z citovaných prísloví nepoznali. Vypadá to tak , že všetky rady čo tu boli ste asi ani nečítali. Tak na záver posledné príslovie-„chybami sa človek učí“. Najlepšie cudzími...
solárník
Reputace: 70

Nový příspěvek od solárník »

Vypadá to jako nějaká pochybná kopie AirX (https://www.emarineinc.com/AIR-X-Wind-Generator-12V).

Tvar listů ve mne nevzbuzuje důvěru už od pohledu, vypadá to stejně pochybně, jako nechvalně proslulé americké výtvory (http://www.ebay.com/itm/Wind-turbine-PA ... 43d07d9e16) - žádná plocha, velmi úzké, tedy se dá očekávat, že Reynoldsovo číslo bude špatné a výkon malý. Lze to poměrně jednoduše ověřit hlučností ve větru - pokud vrtule hlasitě sviští už při středním větru, nedá se od ní čekat žádný slušný výkon. Vrtule s tak malou plochou listu nebude mít žádný slušný tah při normálním větru.

Výrobky, které potřebují měnič zvyšující napětí bych nebral už z principu. Všechny zvyšující měniče mají poměrně špatnou účinnost, která ještě víc degraduje výkon ze samotné turbínky. Nehledě k tomu, že designér měl patrně IQ dřeva od nanuku, když to nebyl schopen navrhnout dobře. Další podstatná nevýhoda je, že velké proudy, které do zvyšujícího měniče tečou, způsobují velké ztráty výkonu v přívodním vedení. Proto je nutné měnič dát co nejblíže k turbíně. Neviděl jsem zatím ani jednu (!) turbínku se zvyšujícím měničem, která by měla dobrý výkon a parametry.

Ampérmetry v multimetrech nějaké přetížení obvykle snesou (pokud se nepřepálí pojistka). V klidu bych připojil mezi onen měnič a baterku takový ampérmetr a koukal, při jakém větru to začne něco dávat, alespoň 2A. Pokud se to nestane ani při větším větru, je něco špatně.
tomas
Reputace: 242

Nový příspěvek od tomas »

solárník píše:
Výrobky, které potřebují měnič zvyšující napětí bych nebral už z principu. Všechny zvyšující měniče mají poměrně špatnou účinnost, která ještě víc degraduje výkon ze samotné turbínky. Nehledě k tomu, že designér měl patrně IQ dřeva od nanuku, když to nebyl schopen navrhnout dobře. Další podstatná nevýhoda je, že velké proudy, které do zvyšujícího měniče tečou, způsobují velké ztráty výkonu v přívodním vedení. Proto je nutné měnič dát co nejblíže k turbíně. Neviděl jsem zatím ani jednu (!) turbínku se zvyšujícím měničem, která by měla dobrý výkon a parametry.
Jsou regulátory se zvyšujícími měniči které pracují jen při malém výkonu (malém napětí), pokud napětí turbíny překročí napětí baterie tak energie teče mimo zvyšující měnič např.:
http://shop.mypower.cz/hybridni-regulat ... 8-l01-2260
Výkon měniče by měl být nějakým způsobem řízen (obdoba MPPT) tak aby turbínu nezadusil a šla pokud možno dále do vyšších otáček pokud je dostatečná rychlost větru. Už se to tu řešilo a shodil jsme se na tom že to lze brát jako převodovku s proměnným převodem.
Asi první turbínka se zvyšujícím měničem byla v časopise Urob udělej si sám z roku 1984.
Já zas neviděl generátor pro turbínu který by při např. vetřu 3m/s dával 400V a při 10m/s stále 400V se stejnou účinností. Proto i všechny velké větrné elektrárny on-grid mají střídače s měniči s regulací výkonu.
Ono to lze udělat i se snižujícím měničem, pokud by dodával generátor dostatečně vysoké napětí při nízkých otáčkách, jen potom bez zatížení by to napětí bylo asi moc vysoké a nebezpečné. Ale vyrábí se to:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 48092.html
A vyrábí se i verze snižující a zvyšující zároveň:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 64836.html
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
solárník
Reputace: 70

Nový příspěvek od solárník »

Měniče opravdu netřeba popisovat, v jiném vlákně jsme nad tím strávili asi rok a popsali několik stran příspěvků. Má zkušenost z Alibaby a Aliexpresu je, že účinnost tam prodávaných je mizerná, nehledě na to, co napsali v manuálu, který si obvykle vycucají z prstu. Navíc desítky ampér mezi turbínou a tímhle měničem se postarají samy o ztráty v desítkách procent.
tomas píše:
Asi první turbínka se zvyšujícím měničem byla v časopise Urob udělej si sám z roku 1984.
Ano, ta ho měla. Dokonce ho mám ještě (už nezapojený) na půdě, ten měnič. Moc efektivní ale nebyl (jinak bych ho nechal stále připojen).

Nicméně ta uvedená turbínka byla poměrně dobrá, rozhodně bych si ji pořídil radši, než výše uvedený "svišťák", který si koupil autor topicu.

Asi nejvíc bych chtěl vidět, kdy z toho leze těch 500W :lol: , popřípadě z té mnou zmiňované americké (http://www.ebay.com/itm/Wind-turbine-PA ... 43d07d9e16) těch 1700W. Patrně uvnitř tornáda :lol:. Asi stejný případ reklamní šílenosti, jako když si koupíte malé reproduktorky o rozměru krabičky od cigaret a je na tom napsáno 1000W. :lol: Fyzikálně totální blbost a nesmyslné parametry.
Naposledy upravil(a) solárník dne pát zář 25, 2015 1:35 pm, celkem upraveno 1 x.
tomas
Reputace: 242

Nový příspěvek od tomas »

solárník píše:
Měniče opravdu netřeba popisovat, v jiném vlákně jsme nad tím strávili asi rok a popsali několik stran příspěvků. Má zkušenost z Alibaby a Aliexpresu je, že účinnost tam prodávaných je mizerná, nehledě na to, co napsali v manuálu, který si obvykle vycucají z prstu.
To ano, i já jsem ten regulátor několikrát opravoval. Nejsou tam žádné ochrany atd... Ale šlo mi spíše o princip než konkrétní výrobek.
tomas píše:
solárník píše:
Ano, ta ho měla. Dokonce ho mám ještě (už nezapojený) na půdě, ten měnič. Moc efektivní ale nebyl (jinak bych ho nechal stále připojen).
Prostě měnič a elektronika z roku 1984, na tu dobu celkem dobré.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
gadzius
Reputace: 0

Nový příspěvek od gadzius »

solárník píše:

Ampérmetry v multimetrech nějaké přetížení obvykle snesou (pokud se nepřepálí pojistka). V klidu bych připojil mezi onen měnič a baterku takový ampérmetr a koukal, při jakém větru to začne něco dávat, alespoň 2A. Pokud se to nestane ani při větším větru, je něco špatně.
Meral som, písal som. Dá max. 3A, ale hneď klesnú otáčky, tým napätie a nedá chvíľu nič, kým sa zase neroztočí. Takto dookola.
KUTIL píše:
Gadzius, zdá sa že rád, rýchlo a „lacno“ nakupujete.
:| Presne tak. Najskôr kúpim, potom čítam. :wall: V tomto prípade som sa ale radil so susedmi na chate, čo VE majú a všetco sú spokojní, lebo ani nevedia, že im to baterku nenabíja.
solárník píše:
Vypadá to ako nejaká pochybná kopie AirX (https://www.emarineinc.com/AIR-X-Wind-Generator-12V).
Tá moja je Turecký originál. Kúpené v http://www.solariss.sk/ :mrgreen:
:geek: Listy 73cm som objednal v Bulharsku, takže o originalite výrobku nemôžu byť pochybnosti. http://www.istabreeze.bg/wind-generator ... duct_id=56
Modul "Automatic Step Up Step Down" je čína. Objednané, zaplatené, takže už ho vyskúšam. http://www.banggood.com/DC-DC-8A-Automa ... 69195.html
Regulátor : http://www.banggood.com/1224V-300W-Turb ... 56624.html Myslel som si, že mi prisšiel vadný kus, tak som toľko liezol vietnamcom na nervy, kým mi neposlali ďalší. Jeden mám teda do rezervy.

Už som sa dosť natrápil so stožiarom, vedením, nechal som si rozbiť čelo vrtuľou /trafili ma všetky 3 lopaty/ keď som ju išiel tuningovať počas riadného vetra. Jazvy na čele mi ostanú do konca života a preto ju nemôžem vyhodiť.
Ja z toho spravím takú mašinu, akú svet nevidel!

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek