FVE v televizi, rádiu, novinách

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
vlkazajac
R.I.P.

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvek od vlkazajac »

Dosť teda váham, či za úvodné slová k článku ( ak sú myslené vážne )
.......Každý Čech i Moravan samozřejmě dobře ví, jak fotovoltaika vypadá: nekonečná pole namodralých panelů zabírající naši černozem. ......
mám niečo platiť. Aj čas ( stratený ) je platidlo, radšej by som ho vydal účelnejšie. Napr. mrknúť sa trocha do fyziky...
Článok bude pre mňa asi príliš hlboká studnica vedomostí.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

žeby průlom? Zajímal by mne energeticko-finanční audit projektu a smlouva s ČEZem, případně obchodníkem s elektřinou. Ale je potěšitelné, že naši mocní pomalu myslí na deset let dopředu a nikoli na dva roky jak tvrdí ekonomové. Držím pěsti. Jen houšť takovýchto kapek. Konečně potvrzení tvrzení, že FV je již dnes cenově konkurenceschopná.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne stř říj 01, 2014 11:37 am, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

brumlaj píše:
žeby průlom? Zajímal by mne energeticko-finanční audit projektu a smlouva s ČEZem, případně obchodníkem s elektřinou.
Nic složitého, jakmile jde o školu, jde o obec a jde-li o obec, která má jiné práva (právní rozšířená působnost dle zákona) tak jde vše mnohem lépe. No a u nás, už mají panely tělocvičny, školy ... dááávno. Asi se teprve v Poděbradech rozhýbávají kdy toto funguje na školách jinde už dávno.
fveškola.JPG
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

dávno, to znamená, že za zelený bonus na který zde mnozí plivou, ale mi jde o letos = bez zeleného bonusu budovanou z provozu PLNĚ návratnou FVE (tedy potvrzení, že grid parity již je v ČR realita). A to, že na to obec (která obvykle nemá peněz nazbyt) dala chechtáky místo toho aby ekonomové přicházeli s důvody proč je vložit jinam (akcie, termínované účty..... znáte ty diskuze, ne?).
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Co?!. Tady si mohou dovolit miniatury budov LVA za 30M a dát je doprostřed parku k nádraží ČD. Když se začaly rozkrádat tak je schovali do muzea. Jinak se dívám, že panely jsou na více objektech škol, školek. Máme město, které nezajímá nic jiného, než peníze. Jsou schopny a i tak činí, že prodávají okolo nájemných bytů pozemky viditelně jako zeleň pro zástavbu. Příklad. Máme tu domov dětí a mládeže. Město se touto stavbou která byla Hvězdovou vilou (architekt a stavebník z r. 1908) chlubí, přitom jim spadla do klína protože byla vyvlastněná, ale pozemky okolo vily místo děckám na tábor a sousedícím bytům, viditelně na park a oddech, prodají, naplánují cestu, naplánují ulic a zastaví prostor. Takže město, které jde po penězích také není výhra.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Parazitovi mládkovi opět neprošel jeho paskvil:
http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... eho-zakona

Že by se tedy blízkalo na lepší časy:
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... si-1124198
JirkaK

Příspěvek od JirkaK »

rob.brno píše:
Že by se tedy blízkalo na lepší časy:
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... si-1124198
Hm, a co mě na tom dostalo nejvíc, že v diskuzi musí být zmínka o úžasném "termodynamickém solárním systému". Nejenom tady v některých diskuzích, to aby se za chvíli člověk bál i otevřít konzervu :roll:.
Pan Taum

Příspěvek od Pan Taum »

Ale ten termodynamický systém je opravdu úžasný a nadčasový, jen ho výrobce předražil. Kdyby ho nechali za 25 tisíc, tak nestíhají vyrábět.
JirkaK

Příspěvek od JirkaK »

O to nic, mně ta myšlenka přijde celkem zajímavá... Jen mi vadí ten způsob propagace, mlžení kolem cen, atd.
tomas

Příspěvek od tomas »

Je to podobné jako OCTOPUS http://www.octopusenergi.cz/?fotky na který svítí slunce. Jenže pokud slunce nesvítí tak většinou potřebujeme i více topit. Tím se ale ten výparník obalí ledem a účinnost a výkon velmi rychle klesá.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

V tejto téme som sa 31.7.2014 vyjadril k dotáciam do FV ( v rámci dotácií do využívania obnoviteľných zdrojov ). Predtým - a nechce sa mi to už v dlhom zozname hľadať - som sa pozastavil nad tým, že dotácie mali byť uvedené do života od 1.1.2014. Dnes som počul v našom TV spravodajstve, že sa s dotáciami počíta v roku 2015.
No už som presvedčený, že tento slovenský expres nestihnem a nikdy doň nenastúpim. Je to o tom, ako štát nepríde o peniaze a ako sa popri dotáciach nabalia niekomu spriatelené dodávacie firmy. Predpokladám, že naši politici pritvrdia a vyženú do ilegality darebákov, ktorí si sami vedia nastrčiť káble do svorkovnice a priskrutkovať panely na strechu.
Myslíte, že preháňam? Už som raz počul tiež v TV politického vola, ktorý zdôvodnil paušálne platenie rádiokomunikačných licencií tým, že predsa rádiové vlny sa šíria vzduchom a ten je nad územím štátu a treba za to používanie vzduchu štátu zaplatiť.

Poznáte ten vtip, ako Škót dal zaucho synovi? Lebo ten cmúľal cukrík, ktorý našiel na zemi a už po pol roku si dovolil ho rozbaliť.

A k politikom v Slovenskej republike mám prosbu: Prosím Vás, neserte ma, bojím sa infarktu.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
fugas

Příspěvek od fugas »

Je hezké,jak se diskuse pod článkem zvrhla v diskusi o sběru volné energie :)
Jinak k článku samotnému.Ničemu bych se nedivil,nezávislost likvidovat radši hned v zárodcích.A jak je to s tou demokracií,to už ví ti vnímavější po několik desetiletí a ti méně vnímaví to stejně nechtějí slyšet,tak co... ;)
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
JPT

Příspěvek od JPT »

Já si říkám, že přes všechny ty středověky a otrokářství a já nevím co všechno se svět postupně zlepšuje a dospěje to časem až k ráji na zemi :-) ale vždycky se objeví něco, co mě vyvede z omylu a říkám si, že to bude čímdálvíc na hov.o, že se ti mocní postarají o to, aby sme jim furt sypali prachy a neměli se zas až moc dobře :-(
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

V návrhu je přetavení poplatku za OZE u platby za spotřebovanou EE na měsíční paušál za jistič a to např. pro 3x25A 1800kč ročně. Mě osobně by to doma přineslo cca 2000kč ročně, ale zase mám jiné odběrné místo, kde díky nulové spotřebě neplatím žádný poplatek za OZE, kde by to zase o těch 1800kč narostlo.
kybos
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od kybos »

ČEZu se prostě podařilo vymyslet bič na poloostrovní solárníky a spořivé jedince. Jen ať to zkoušejí dál, jakmile ale roční průměrná cena za kWh s veškerými paušály překročí určitou hranici, nasadím plynovou elektrocentrálu s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny (beztak si pomáhám ČEZem převážně v zimě), zruším přípojné místo a budou mít úplně po ptákách. Když jim nestačí málo, nebudou mít nic.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
abrams
Lokalita: Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

zmíněná změna úhrady OZE dle odebraných MWh na paušál dle hodnoty jističe si prolobovali stehlíci , mitalové a spol. - ti na této změně ušetří nejvíc :shock: jenže to pro maloodběratele (skoronedběratele) znamená přesně to co popsal rob.brno :hell: . Očekávám že to vyvolá nezanedbatelnou vlnu zmenšování jističů což jen povede ke zvýšení paušálů :uh: .

Elektronům zdar *cloud* a ČEZu nazdar ::phocos-cx::
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
ota

Příspěvek od ota »

Přesně jak píše Abrams, lidi budou objednávat snížení kapacity na úplné minimum. Budeme mít 3x10A ma barák místo dnešních 3x 25A.
Lidi se budou snažit zoufale šetřit.
Na trhu objeví speciální sady modifikovaných jističů na kterých bude napsáno 10A, ale utáhnou třeba 30A. Za peníze vyrobí číňan cokoli.
Nebo, třeba, partaje v paneláku domluví, že pro 50 bytů budou mít jeden odběr na družstvo a jednotlivé byty budou mít jen podružný odběr bez paušálu. Na tom se taky dá ušetřit, protože soudobost takového odběru je nízká.
Další možnost, pár sousedů se ve vesnici domluví, že si pořídí taky společný elektroměr a rozúčtují si spotřebu podle vlastních hodin.
Nakonec zjistí ERU, že jim nevychází kalkulace a navýší pevné platby tak že bude úplně jedno kolik kdo spotřebuje a budeme mít paušál na elektriku tak jako byl kdysi na rozhlas po drátě.
Změna podpory OZE je výsledek tlaku průmyslu. Ti si prolobují téměř cokoli. Změna, která se teď děje nebyla loni možná, protože byly volby. Letos volby nejsou takže vládě, parlamentu a všem těm úřadům, co si je platíme z daní, je prostý lid a jeho náklady na elektřinu k smíchu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
xmasin

Příspěvek od xmasin »

rob.brno píše:
V návrhu je přetavení poplatku za OZE u platby za spotřebovanou EE na měsíční paušál za jistič a to např. pro 3x25A 1800kč ročně. Mě osobně by to doma přineslo cca 2000kč ročně, ale zase mám jiné odběrné místo, kde díky nulové spotřebě neplatím žádný poplatek za OZE, kde by to zase o těch 1800kč narostlo.
Šlo by zveřejnit odkaz, odkud čerpáte informace?
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

xmasin píše:
Šlo by zveřejnit odkaz, odkud čerpáte informace?
Ono to asi ještě není nikde černé na bílém, šlo to včera na čt24: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -elektriny