Nízke napätie turbíny
Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
-
Re: Nízke napätie turbíny
No name.Pětilistá 24V/400W.Nepočítal jsem příliš s velkými úspěchy.Na otevřeném prostoru na horizontu se při 8m/s točila dost,ale 80W max.A s většími větry opravdu nemohu moc počítat.Tak jsem začal upravovat,abych z toho vymámil uspokojivější výsledek.Baví mě to,ale uvidíme jestli to přinese výsledky lepší než byly Komerční stroje,tedy alespoň ty pro mě finančně dostupné zkrátka asi nefungují.Některý víc,jiný méně.Tak příště už budu investovat spíš do materiálu.Lepší proinvestovat a něco se při tom naučit,než prachy vyhodit a dát za pravdu větrníkoskeptikůmpetrs píše:Jaka to je?fugas píše:...Nedávno jsem také koupil vrtuli-HAWT,protože jsem si chtěl hrát a na výrobu nezbývá dost času.No prodejce tvrdil,že naměřil hodnotu 300W.Tak já tedy jen 80W a to až po výměně magnetů,což se ale samozřejmě projevilo horším rozběhem...
Včera jsem to stavěl skoro za tmy a dneska potvora nefoukne.Jo,chceš-li si zajistit stín,vytáhni panely O větru to platí taktéž.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Já vímmiroc píše:Fugasi, výsledky s jedným rotorom budú biedne. Napäťovo je to oproti dvojitému rotoru síce len polovičný rozdiel, ale výkonovo to bude podstatne viac. Takýto "polovičný" generátor bude mať aj obmedzené možnosti brzdenia v prípade potreby.
Jenže jsem neměl dostatek epoxidu a přemohla mě zvědavost.Jakmile dokončím druhý rotor,bez problémů ho tam dodám.Mám to jen 4m vysoko.To napětí při tak slabém větru mě celkem těší.Je to nejmenší alternátor průměru nějakých 35cm a cívky jsem navíjel dvěma dráty 0,7mm spojenými paralelně/137 závitů.Jako první výrobek to snad není zlé.
EDIT: Tak první historický výsledek je 0,13A-3,3W Ale dnes opravdu nefouká.Přivezl jsem pryskyřici,takže jakmile to zatuhne,sundám to a uvidíme jak s dvěma rotory.Kdyby to při tak slabém větru nabíjelo 10W,byl bych naprosto spokojen.
EDIT 2: 8,5W Jdu na ten druhý rotor.To by bylo aby nebylo.
Naposledy upravil(a) fugas dne stř zář 23, 2015 11:27 am, celkem upraveno 2 x.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Vyzkouseno,skutecne 150 cm rotor je mozne alternatorem zabrzdit-jakmile se tenke listy odtrhnou od proudu vzduchu,okamzite ztrati vykon.Pokud by mela byt jistota vice nez 100%,je mozne jeste lankem,vhodne umistenym na ocase natocit a zafixovat celou elektrarnu do smeru kolmeho na prichazejici vichrici.miroc píše:Obávam sa, že chcete vylepšiť nevylepšiteľné. Navyše si koledujete o haváriu, pretože väčší priemer vrtule nemusí alternátor v silnom vetre zvládnuť a buď ju neubrzdí, alebo aj zhorí. Hlavne ak táto Breeze nemá žiadnu serióznu mechanickú ochranu pred silným vetrom. Jedine ten krátky chvost, ktorý sa tiež chystáte predĺžiť. Myslite na to...
.
Zkratovaci trifazovy spinac umistete do vhodneho dostupneho mista tak,aby delka vodicu od generatoru ke spinaci byla co nejmensi.
U tohoto typu tenkych listu je lepe zabrzdit spinacem elektrarnu driv,nez naplno zacne foukat vitr-neroztocena nema snahu nabehnout do vysokych otacek.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
-
Silného vetra sa bojím aj ja. Zatiaľ VE nebudem upravovať. Objednal som modul, aby zvyšoval napätie keď točí pomaly. Len neviem, čo to bude robiť, ak by malo vrtulu brzdiť. Je to ale určené aj pre VE. Za tú cenu to risknem. Zväčším pre istotu chladič a uvidím.
http://www.banggood.com/DC-DC-8A-Automa ... 69195.html
http://www.banggood.com/DC-DC-8A-Automa ... 69195.html
-
-
Nevím nevím,ale vezmi chlup na dlani,když tam není...Nebude ten měnič plodit spíše další ztráty?
-
Funguje od 5ti Voltu-v ten okamzik zacne vrtuli brzdit...
-
Takže keď nastavím vystupný prúd na max., tak vlastne už pri 5V zaťaží VE a tá sa mi neroztočí? Myslel som si, že keď dosiahne VE 5V, tak zdvihne na výstupe napätie na nastaviteľnú hodnotu - napr. 13,5V.
-
Ano,ale pri 5 ti V bude mit jeste pomerne nizke otacky a to,co z ni budete odebirat ji zbrzdi natolik,ze dojde k odtrzeni proudnic a vysledek bude podobny jako rozjezd auta na ledu-kola se bez uzitku protaci ...Z tohoto prumeru vrtule o mnoho vyssi vykon,nez jste nameril,nedostanete.
-
Ale aspoň by to tlačilo aspoň niečo. Mne sa VE roztočí a keď dosiahne potrebné otáčky, pustí max. 3A do baterky, vtedy sa VE zaťaží a hneď aj Ampére su fuč, lebo zrejme otáčky klesnú kvôli účinnosti vrtule pod nabíjacie napätie. Potom sa z toho pár sec. spamätáva, kým začne zase poriadne točiť
-
Zkusil bych ještě lehce změnit úhel náběhu.Maximální otáčky se sníží,ale bude se to ochotněji roztáčet.Udělal jsem to také.
-
Nejjednodussi reseni by bylo usmernit proud z turbiny
http://www.pohonnatechnika.cz/shared/up ... FM%203.jpg
http://www.ebay.com/itm/Bridge-Rectifie ... 53f82bd739
a primo nabijet akumulator.180 Ah baterii takovouto vetrnou elektrarnou neprebijete.V tomto zapojeni si muzete merit napeti i proudy,mereni nebude zatizeno dalsimi vlivy od regulatoru.
http://www.pohonnatechnika.cz/shared/up ... FM%203.jpg
http://www.ebay.com/itm/Bridge-Rectifie ... 53f82bd739
a primo nabijet akumulator.180 Ah baterii takovouto vetrnou elektrarnou neprebijete.V tomto zapojeni si muzete merit napeti i proudy,mereni nebude zatizeno dalsimi vlivy od regulatoru.
-
- Lokalita: SK - pri TT
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7900
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Som ochotný pochopiť to, že keď niekto urobí chybu tým že kúpi blbosť, chcel by ju nejakým spôsobom napraviť. Typicky to ale skončí vŕšením ďalších chýb. Takou je samozrejme aj ten Step Up modul. Vrtuľa zjavne nevyrába, lebo na to nemá a ten modul to za ňu neurobí. To už bude lepšie skúsiť zväčšiť priemer. Samozrejme za predpokladu, že listy nebudú nejaká ďalšia blbosť za 5 korún, ale niečo funkčné...
Ešte doplním k tomu Step Up modulu, ak by to niekomu nebolo jasné. Jediné čo tento modul robí je, že prenáša VÝKON. Z menšieho napätia urobí väčšie, ale prenesený výkon bude rovnaký, resp. zmenšený o účinnosť (čo je v tomto konkrétnom prípade skoro -10 percent). Po lopate: mám vstupné napätie modulu 5V a prúd 1A. Na výstupe dostanem podľa nastavenia dajme tomu napätie 20V, ale len 1/4 z pôvodného prúdu mínus straty.
Takže čo dosiahneš keď ho pripojíš k vrtuli ktorá dáva nízke napätie a skoro nič prúdu? Dostaneš X krát vyššie napätie, ale aj X krát menšie nič prúdu. Asi tak...
Ešte doplním k tomu Step Up modulu, ak by to niekomu nebolo jasné. Jediné čo tento modul robí je, že prenáša VÝKON. Z menšieho napätia urobí väčšie, ale prenesený výkon bude rovnaký, resp. zmenšený o účinnosť (čo je v tomto konkrétnom prípade skoro -10 percent). Po lopate: mám vstupné napätie modulu 5V a prúd 1A. Na výstupe dostanem podľa nastavenia dajme tomu napätie 20V, ale len 1/4 z pôvodného prúdu mínus straty.
Takže čo dosiahneš keď ho pripojíš k vrtuli ktorá dáva nízke napätie a skoro nič prúdu? Dostaneš X krát vyššie napätie, ale aj X krát menšie nič prúdu. Asi tak...
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
-
Tak som teda objednal väčšie lopaty - 73cm. Tieto:
https://www.istabreeze.com/online/index ... duct_id=76
Na princípe Step Up modulu pracuje mppt regulátor nie? Až taká blbosť by to teda nemusela byť.
https://www.istabreeze.com/online/index ... duct_id=76
Na princípe Step Up modulu pracuje mppt regulátor nie? Až taká blbosť by to teda nemusela byť.
-
Ano,ale serizeni je slozite.Az upravite a namontujete novou vrtuli,srovnejte si [orientacne] dosazene hodnoty oproti soucasnemu stavu,poznate rozdil.
Pri montazi zkuste klinovitou podlozkou nepatrne pozvednout stoupani listu ,jak doporucoval fugas
Pri montazi zkuste klinovitou podlozkou nepatrne pozvednout stoupani listu ,jak doporucoval fugas
Za velmi silneho vetru se bude sama pribrzdovat.fugas píše:Zkusil bych ještě lehce změnit úhel náběhu.Maximální otáčky se sníží,ale bude se to ochotněji roztáčet.Udělal jsem to také.
-
Nie. Drvivá väčšina MPPT regulátorov obsahuje Step Down (Buck) konvertor. Čiže znižujú napätie a zvyšujú prúd, pretože FV panely majú prevažne vyššie napätie, ako je napätie systémové (akumulátorov).gadzius píše:Na princípe Step Up modulu pracuje mppt regulátor nie? Až taká blbosť by to teda nemusela byť.
Step Up modul samotný samozrejme nie je blbosť, má množstvo vhodných aplikačných možností. Ale tá, pre ktorú ho chceš použiť to rozhodne nie je.
Existujú aj regulátory ktoré vedia Up aj Down, alebo len Up, ale ich využitie je špecifické. A je nad slnko jasnejšie, že obchodník by ťa presviedčal, že je to tak ako si si myslel, ale ver tomu, že to tak nie je...
-
Predpokladam,ze tazatel mel na mysli regulator k vetrnym elektrarnam,kus ktery jsem kdysi zkousel,byl nastaveny na jiny typ vetrniku,nez byl pouzity kus.Pri dosazeni napeti z VE cca 10V zacal natvrdo dobijet akumulator,vrtule se zpomalila az na napeti cca 3 V,preruseni nabijeni,roztoceni vrtule na 10 V,nabijeni,zpomaleni vrtule ....a tak stale dokola.Nastaveni spravneho prubehu pouze pomoci pocitace.miroc píše:Nie. Drvivá väčšina MPPT regulátorov obsahuje Step Down (Buck) konvertor. Čiže znižujú napätie a zvyšujú prúd, pretože FV panely majú prevažne vyššie napätie,gadzius píše:Na princípe Step Up modulu pracuje mppt regulátor nie? Až taká blbosť by to teda nemusela byť.
-
Pravda, ale presne tento popísaný prípad svedčí o tom, že to nebude fungovať poriadne. Jedine ak by VE pri prevádzkových otáčkach dávala nízke napätie slušného výkonu. Alebo si viem predstaviť situáciu, že mám osvedčenú funkčnú VE na 12V a prechádzam na 24V systém, tak aby som ju nemusel vymeniť alebo previnúť, použijem konvertor.petrs píše:Predpokladam,ze tazatel mel na mysli regulator k vetrnym elektrarnam,...
Regulátorov pre VE, kde sa dá nastaviť aspoň hraničné napätie, od ktorého sa už môže odoberať výkon (aby sa dosiahli prevádzkové otáčky), alebo dokonca s tabuľkou napätie-výkon aspoň v 4 krokoch je poskromne, alebo sú určené pre konkrétne VE. Je skoro pravidlom, že majú beznádejne biednu dokumentáciu. A bohužiaľ, pravdepodobne aj vďaka nízkej cene, je ich funkčnosť veľmi často pochybná.
-
Začína sa to podobať na festival ľudových prísloví. Najprv „Komu nie je rady...“, potom poučka o tom, z akého materiálu nemožno upliesť bič až po „múdremu napovedz...“ !
Najlepšia cesta ako z toho šmejdu niečo rozumného dostať by podľa mojich skúseností bolo navrhnúť novú vrtuľu ktorá bude presne napasovaná na výkonovú/otačkovú charakteristiku alternátora (predpokladajme že aspoň ten funguje). Najprv teda treba tú charakteristiku poznať, rozumej zmerať na stende, čo je robota pre šikovného odborníka. Potom podľa tejto charakteristiky navrhnúť vrtuľu, jej priemer aj geometriu. Pri návrhu vrtule záleží na každom stupni natočenia a optimálnej šírke listu na každom polomere pri detailných znalostiach použitého profilu, všetko musí presne korešpondovať s otáčkami pri okamžitej rýchlosti vetra. Práca pre ďalšieho odborníka.
Dať tam náhodne vybratý list podľa ponuky z internetu s tvarmi podobnými mačete alebo samurajskému meču ako ten posledný prípad, ktoré dotyčný urýchlene objednal len tak od oka nepovedie nikam. Možno to ale trochu podporí čínsku ekonomiku...
Sfunkčniť neznámy alternátor s tajomnými a ešte neznámejšími listami vrtule s priemerom od veštice sa nepodarí ani náhodou. A ako čerešnička na torte (ďalšia ľudová riekanka) už budú len zázračné meniče či MPPT regulátory s funkciou „wind mode“. Ďalšie porekadlo o teľati a jalovej krave... Zišli sa tu všetky typické neodborné intuitívne postupy pokus-omyl-omyl..., namiesto prístupu od začiatku po koniec sa to robí od buka do buka.
Najlepšia cesta ako z toho šmejdu niečo rozumného dostať by podľa mojich skúseností bolo navrhnúť novú vrtuľu ktorá bude presne napasovaná na výkonovú/otačkovú charakteristiku alternátora (predpokladajme že aspoň ten funguje). Najprv teda treba tú charakteristiku poznať, rozumej zmerať na stende, čo je robota pre šikovného odborníka. Potom podľa tejto charakteristiky navrhnúť vrtuľu, jej priemer aj geometriu. Pri návrhu vrtule záleží na každom stupni natočenia a optimálnej šírke listu na každom polomere pri detailných znalostiach použitého profilu, všetko musí presne korešpondovať s otáčkami pri okamžitej rýchlosti vetra. Práca pre ďalšieho odborníka.
Dať tam náhodne vybratý list podľa ponuky z internetu s tvarmi podobnými mačete alebo samurajskému meču ako ten posledný prípad, ktoré dotyčný urýchlene objednal len tak od oka nepovedie nikam. Možno to ale trochu podporí čínsku ekonomiku...
Sfunkčniť neznámy alternátor s tajomnými a ešte neznámejšími listami vrtule s priemerom od veštice sa nepodarí ani náhodou. A ako čerešnička na torte (ďalšia ľudová riekanka) už budú len zázračné meniče či MPPT regulátory s funkciou „wind mode“. Ďalšie porekadlo o teľati a jalovej krave... Zišli sa tu všetky typické neodborné intuitívne postupy pokus-omyl-omyl..., namiesto prístupu od začiatku po koniec sa to robí od buka do buka.
-
Plne souhlasim,tento pripad je ale dalsim z rady,,zachrana tonouciho ,,
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1357 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od miroc
-
-