Praktická zkušenost izolační box LiFePo4
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Kaplice
Re: Praktická zkušenost izolační box LiFePo4
Táta má ve skleníku píst z nějakýho stroje plněnej olejem. Instaloval ho, když mi bylo asi 5. Teď je mi 40 a furt to šlape. Ale přiznám se, že řešit tim regulaci izolace na bateriích mě nenapadlo.brven píše:Nechal jsem se vyhecovat tím mínusem a nefunkčností pístů a našel si rok realizace skleníku včetně aut. otevírání - rok 1998. Takže cca 24 let bez poruchy. A co si pamatuji, tady na Vysočině byl i mínus 20 od té doby několikrát. Samozřejmě je potřeba umístit písty do bedny, že by to někdo myslel jinak mě tedy opravdu nenapadlo.
Kdosi tu zmiňoval proměnlivost vnitřního odporu vzhledem k teplotě baterie. Nemám to změřené, ale tohle podle mě nahrazuje píst. Když baterii přiměřeně zateplim, tak by si měla udržovat klima sama. Při 0°C bude topit víc (při nabíjení i vybíjení), při 20°C bude produkovat tepla míň. Teoreticky, když to s izolací nepřeženu, tak by to mělo vyjít, že v zimě nezmrzne a v létě se nepřehřeje.
Instaloval jsem pár baterií bez zateplení v různých maringotkách apod. Ty měly svojí izolaci (nikdy baterie není úplně venku), určitě tam bylo někdy pod nulou a nestalo se nic, funguje to už pár let. Nechci to podceňovat, ale myslim, že změna vnitřního odporu při různých teplotách je docela funkční regulační prvek.